![]() |
#541 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosenne ploteczki prrrawie narzeczonych cz.17
to nie chodzi o to ze to problem tylko na jaka cholere kosciol na sile probuje wszystkich kontrolowac? coraz wieksza ingerencja w prywatnosc
|
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
nie no... nadal nie kumam... jaka kontrola? kontrolowac to chca nas media, steruja nasza opinia, motaja nami jak wypchanymi kukielkami... ale fakt zgloszenia sie do kosciola 0.5 roku przed planowanym slubem w zamian za 3 miesiace przed? hmm... jak dla mnie, osoby ktora jest 2 miesiace przed slubem zgloszenie sie do kosciola nawet 9 miesiecy przed slubem nie bylo zadnym problemem i zrobilabym to nawet gdyby tak bylo ustalone odgornie... po cos ma to sluzyc, zreszta tak jak z art jest napisane: w celu umocnienia wiary, milosci...
|
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Zakorzenienie
|
Znam pary, które decydowały się na ślub kościelny (ślub w ogóle) w ostatniej chwili i dawali radę wsio załatwić. Teraz już tak nie będa mogli, jesli to przejdzie. Nie wiem po co to ograniczenie
![]() Jlys, piona! My też coś ruszymy dopiero w przyszłym tygodniu, a zapowiedzi po 1 IV - bierzmowaniu Jota. Pf. Dużo latania ![]() Ale fajnie z tym wyjazdem! ![]() ![]() Sandra, kicia kąpielowa! Aj! Słodziutko ![]() Kinia, TŻ zaraz przyjdzie! ![]() Właśnie ślę mailem pdfowskie zaproszenie na ślub dalszym znajomym i mam straszną zabawę. Ciekawe kto przyjdzie! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#544 |
Zakorzenienie
|
wiesz przyznam , że zaczyna mnie to wkurzac..wymyślanie to w tym Kościele to w tamtym , tu byłam chrzczona tam bierzmowanie tam coś itd..latania i załatawiania jak nie wiem..trzeba było siedziec całe życie w jednym miescie- miałabym ponad połowe z głowy ;-p
ty niedawno byłas w Kaziu ![]()
#545 |
Zakorzenienie
|
Ja siedzę w jednym mieście, a i tak muszę biegać - jak się okazuje zaświadczenie z USC to tylko z któregoś na terenie którego jesteśmy zameldowani, przelać kasę do USC w którym ksiądz będzie nas rejestrował....no makbra jakaś!
To już dwa miechy minęły jak byłam w Kaziu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
no a ja rozsiane wszystko po całej Polsce..tz zresztą podobnie
już? jakoś niedawno mi się wydawało ![]()
#547 |
Zakorzenienie
|
Leci ten czas, leci!
![]() No dobra. macie gorzej ![]() Edytowane przez Gajaa Czas edycji: 2012-03-12 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Zakorzenienie
|
no właśnie
![]()
#549 |
Zakorzenienie
|
![]() Mam wielką chcicę założenia dziś ślubowego wydarzenia na facebooku. Myślicie, że mi przejdzie czy skapituluję? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#550 |
Zakorzenienie
|
Gaja nie ma co sie wstrzymywac... chcice trzeba zaspokoic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Mam pozwolenie od TŻta, więc jedzieeeeeem! W końcu ślubuje się raz w życiu, więc co sobie będę na wstrzymanie dawać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#552 |
Zakorzenienie
|
Gajuś dziękuje za facebookowe zaproszenie
![]() ![]() Jak damy radę z Narzutem to wpadniemy popaczeć ![]() ![]()
#553 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oooo super ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Aaaa już wiem - księża muszą sobie rozplanować na co wydać zarobioną wtedy kasę ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- 222 dni ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
Siem polecam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
No wiesz jeśli będziemy mogli to wpadniemy
![]() do stolicy kawałek mamy ![]()
Edytowane przez asiaczek87 Czas edycji: 2012-03-12 o 21:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. skoro ma nijak wplynac na umocnienie sie zwiazku to co to za roznica czy sie przyjdzie 3 miesiace czy 6 przed slubem. 3. sakrament malzenstwa nie polega na tym, ze sie przyjdzie do kosciola w ladnej sukieneczce z pieknym bukiecikiem w dloni, tylko na tym, ze powierza sie swoje zycie ukochanej osobie, a zeby bardziej do tego dojrzec chodzi sie wlasnie na nauki (z ktorych dziewczyny z tego co wiem byly bardzo zadowolone), dla katolika bioracego slub nie bedzie tez problemem chodzenie do kosciola co niedziele, czy co miesieczne spowiedzi. 4. Twoje ostatnie slowa o kasie dla ksiezy to dla mnie infantylny i zlosliwie niepotrzebny wywod akurat, bo tak samo jak piekarz, sklepikarz, urzednik czy kto tam jeszcze chcesz otrzymuja zaplate za swoja prace, ksiadz tez wykonuje swoj "zawod". z czegos zyc musi. hmmm... no i co napisze... najbardziej krzycza te osoby, ktore maja najmniej na ten temat do powiedzenia jak narazie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
nie czepiałabym sie tak gdyby ksieza byli tacy swieci na jakich pozuja.. z reszta... skoro biora z to pieniadze tak jak ludzie w innych zawodach to niech tez płacą normalne podatki tak jak wszyscy
|
![]() ![]() |
![]() |
#559 |
Zakorzenienie
|
ksieza sa ludzmi przede wszystkim, a czlowiek jest grzesznikiem... czy pozuja na grzecznych? no coz... musza dawac przyklad soba, wiec nawet jesli maja cos na sumieniu to nie moga sie z tym afiszowac przeciez. a to ile prawdy jest w kazdej plotce nie wie nikt. za to ludzie juz lubia wrzucic sobie wszystkich do jednego wora: jak ksiadz to kazdy pedal i pedofil i kazdy ma dziecko na boku.
co do opodatkowania: temat na osobna dyskusje ![]() ![]() ![]() ja ogolnie rzecz biorac przez ostatnie kilka miesiecy zrozumialam kwestie, ktore kiedys dla mnie byly nawet nie do dyskusji... i nie uwazam sie za wzorowa katoliczke, bo taka nie jestem. moja wiara tez nie jest idealna, tez lubie sobie swiat tlumaczyc czasem na strone wygodniejsza dla mnie... ale staram sie jakos racjonalnie podchodzic do kwestii nawet dla mnie nie wygodnych... |
![]() ![]() |
![]() |
#560 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() albo jak u mojej siostry na ślubie był nasz znajomy ksiądz i to on odprawiał mszę , kazanie mówił i udzielał ślubu, ale proboszcz nieproszony koncelebrował (pomijam fakt że spóźnił się 5 minut i ślub rozpoczął się 10 minut po czasie) i wszystko by było ok, ale cały czas był tak nadęty i obrażony ze nawet goście którzy go nie znają pytali co ten ksiądz taki zagniewany był i to pod ołtarzem(!!!) i za kasę nie za darmo ![]() Mój tata ma własną działalność i żeby mieć pieniądze zapiernicza jak bury osioł, kręgosłup mu wysiada, wystawia faktury od których odprowadza VAT, płaci 1000zł Zusu co miesiąc i nikt go nie pyta czy zarobił tyle czy nie, a księża biorą niebotyczną kasę za godzinkę mszy i żadnego podatku nie odprowadzają, Zusu nie płacą - w czym oni są lepsi od mojego taty?? Możesz bronić księży Santom ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
nie przesadzajcie ze wsadzaniem wszystkich do jedngo wora, jasne jest wielu księzy takich ale i wielu księży z powołania , którym zalezy nie na pieniądzach...jak i w każdym innym zawodzie , są urzędnicy i urzędnicy , którzy przyjmują łapówę za łapówą, przekrety nie przekręty - sorry ale w każdym zawodzie możemy sie doszukiwać , czy budowlaniec , czy lekarz itd
#562 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Osobiście nie znam ŻADNEGO (a znam ich kilkunastu osobiście, kilkudziesięciu z widzenia/słyszenia) księdza który byłby godny miana "sługi Bożego" więc nie uwierzę że oni są dobrzy a ja jestem beee ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
to widocznie masz pecha
![]() ja np znam i spotkałam się z większością ''dobrych''księży a tych złych na palcach jednej ręki mogę policzyć tak sie ''przekrzykiwac''mozemy w nieskończoność
razem 01.01.2008 ![]() zaręczyny 13.03.2011 ![]() ślub 09.06.2012 ![]() Edytowane przez jlys Czas edycji: 2012-03-12 o 22:01 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
ja nie bronie ksiezy... ale teraz to juz sie zaczela rozmowa na temat kasy, a nie na temat wydluzonego okresu przedslubnego...
to ile oni maja z tych pieniedzy to bys sie zdziwila: ile z tego idzie na katolickie szkoly, na remonty kosciolow i utrzymanie ich, na utrzymywanie zakonow itp, a ile im z tego zostaje. w dzisiejszych czasach nic za darmo nie ma. ksiedzu tez nikt za darmo nie da jesc, nie oplaci mu rachunkow. oni poswiecili swoje zycie Bogu i dziela sie slowem bozym z wiernymi. dla mnie rozumowanie typu: "moj tata musi sie tyle narobic" jest bez sensu, bo to akurat nie wina ksiezy, ze Twoj tata musi ciezko pracowac, zeby miec 1000zl. moja mama tez ma osteoporoze, pracowala cale zycie, uklad nerwowy ma do bani, ale ja jej na przyklad nie podaje. zreszta dyskusja jest nie potrzebna... ja jestem za opodatkowaniem kosciola, tylko licze sie ze "stawkami" wtedy. natomiast chyba nie kazdy to zrozumie. btw. ksieza wykonuja swoja prace na wzor Jezusa(zeby nie bylo watpliwosci, ze sami siebie wymyslili i sami Kosciol stworzyli) |
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Zakorzenienie
|
jasne większość, a jak trwoga to...
![]()
#567 |
Zakorzenienie
|
nono, zly ksiadz i nie dobry. na pal go;D za to mordercow dzieci na nowe apartamenty za darmoszke;D
chodzilo mi o zobrazowanie problemu nagonki jaka teraz stala sie modna: zyjemy w panstwie koscielnym, tak zlym i nie dobrym, ktory zakazuje aborcji, eutanazji, in vitro. ktore ma czelnosc miec cos przeciwko gejom i lesbijkom, bo przeciez Ci ludzie musza miec wieksza wolnosc slowa niz ludzie hetero i powinni byc wzniesieni conajmniej do poziomu polityka z immunitetem, bo inaczej to przeciez dykryminacja i do sadu z tymi, co nie ustapili miejsca w tramwaju calujacym sie chlopcom ![]() ja tez znam ksiezy z powolania, znam tez takich z ktorymi nie chcialabym miec do czynienia. jednak gdzies ten srodek trzeba znalezc i zdrowo spojrzec na pewne sprawy... |
![]() ![]() |
![]() |
#568 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co im zostaje to ja akurat widze jakimi autami się wożą - ja o takich nawet nie marzę. Co do rachunków to u nas raz w miesiącu jest składka na cele parafialne - czyli rachunki. Jesli chodzi o rachunki z budynków sakralnych - prąd, ubezpieczenie itp. to też są osobne składki na to np. 40zł od rodziny. Poświęcili swoje życie... nie skomentuję ![]() Ah Jlys sprostuję ja nie mówię że wszyscy księża których znam to mendy i ciule, ale każdy z nich ma coś na sumieniu (np. dziecko na boku, bijatyki na plebanii, romans z parafianką bądź gosposią, pijaństwo, traktowanie współpracowników jak śmieci w tym sióstr zakonnych - tak tak, brzmi jak z żartów albo anegdot ale to sama prawda) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Widze zagorzała dyskusja sie toczy ,ja sie nie wypowiadam na ten temat:P
Jlys zazdroszcze tego wypadu do Zakopca. Sylvi widze ,ze waga leci w dół ![]() A ja sie pochwale ,ze własnie kreciłam hupa hopem 50 minut i wczesniej cwiczylam 30minut z filmikow na uda i posladki ![]() No i sie pomierzylam wreszcie ,w udach mam 55cm ![]() ![]() ![]()
#570 |
Zakorzenienie
|
![]() fari no coz... ja moze tez powstrzymam sie od komentowania... bo po raz kolejny wkraczasz na sciezke zaszufladkowania... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:49.