Wiosenne ploteczki prrrawie narzeczonych cz.17 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-12, 18:49   #541
sylvi_86
Zakorzenienie

Dot.: Wiosenne ploteczki prrrawie narzeczonych cz.17

to nie chodzi o to ze to problem tylko na jaka cholere kosciol na sile probuje wszystkich kontrolowac? coraz wieksza ingerencja w prywatnosc
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:04   #542
santom
Zakorzenienie

GG do santom Send a message via Skype™ to santom

nie no... nadal nie kumam... jaka kontrola? kontrolowac to chca nas media, steruja nasza opinia, motaja nami jak wypchanymi kukielkami... ale fakt zgloszenia sie do kosciola 0.5 roku przed planowanym slubem w zamian za 3 miesiace przed? hmm... jak dla mnie, osoby ktora jest 2 miesiace przed slubem zgloszenie sie do kosciola nawet 9 miesiecy przed slubem nie bylo zadnym problemem i zrobilabym to nawet gdyby tak bylo ustalone odgornie... po cos ma to sluzyc, zreszta tak jak z art jest napisane: w celu umocnienia wiary, milosci...

NA ZAWSZE W SERCU...
santom jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:30   #543
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Znam pary, które decydowały się na ślub kościelny (ślub w ogóle) w ostatniej chwili i dawali radę wsio załatwić. Teraz już tak nie będa mogli, jesli to przejdzie. Nie wiem po co to ograniczenie

Jlys, piona! My też coś ruszymy dopiero w przyszłym tygodniu, a zapowiedzi po 1 IV - bierzmowaniu Jota. Pf. Dużo latania

Ale fajnie z tym wyjazdem! zazdraszczam

Sandra, kicia kąpielowa! Aj! Słodziutko

Kinia, TŻ zaraz przyjdzie!

Właśnie ślę mailem pdfowskie zaproszenie na ślub dalszym znajomym i mam straszną zabawę. Ciekawe kto przyjdzie!
Gajaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:38   #544
jlys
Zakorzenienie

wiesz przyznam , że zaczyna mnie to wkurzac..wymyślanie to w tym Kościele to w tamtym , tu byłam chrzczona tam bierzmowanie tam coś itd..latania i załatawiania jak nie wiem..trzeba było siedziec całe życie w jednym miescie- miałabym ponad połowe z głowy ;-p

ty niedawno byłas w Kaziu
jlys jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 19:40   #545
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Ja siedzę w jednym mieście, a i tak muszę biegać - jak się okazuje zaświadczenie z USC to tylko z któregoś na terenie którego jesteśmy zameldowani, przelać kasę do USC w którym ksiądz będzie nas rejestrował....no makbra jakaś!

To już dwa miechy minęły jak byłam w Kaziu
Stary 2012-03-12, 19:43   #546
jlys
Zakorzenienie

no a ja rozsiane wszystko po całej Polsce..tz zresztą podobnie

już? jakoś niedawno mi się wydawało
Stary 2012-03-12, 19:49   #547
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Leci ten czas, leci!

No dobra. macie gorzej [COLOR="Silver"]

Edytowane przez Gajaa
Czas edycji: 2012-03-12 o 20:01

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 19:53   #548
jlys
Zakorzenienie

no właśnie
Stary 2012-03-12, 20:07   #549
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Mam wielką chcicę założenia dziś ślubowego wydarzenia na facebooku. Myślicie, że mi przejdzie czy skapituluję?
Stary 2012-03-12, 20:13   #550
sylvi_86
Zakorzenienie

Gaja nie ma co sie wstrzymywac... chcice trzeba zaspokoic
Stary 2012-03-12, 20:17   #551
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Mam pozwolenie od TŻta, więc jedzieeeeeem! W końcu ślubuje się raz w życiu, więc co sobie będę na wstrzymanie dawać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 20:49   #552
asiaczek87
Zakorzenienie

Gajuś dziękuje za facebookowe zaproszenie się wzruszyłam
Jak damy radę z Narzutem to wpadniemy popaczeć

1.08.2015

asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 21:09   #553
Fari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ksenawojowniczka Pokaż wiadomość
WOOOW!! GRATULACJE!!! Obrączki piękne. Rodzice koniecznie powinni być, a co do sukienki ostatnio widziałam piękną w New Look i stwierdziłam, ze gdybym brała cywilny właśnie taką bym założyła
Taaa tyle że u mnie to nie takie łatwe z doborem sukienki/sukni TŻ obiecał że zapłaci za taką jaką sobie wymarzę
Cytat:
Napisane przez ksenawojowniczka Pokaż wiadomość
AAA dziewczyny! Coś mi się przypomniało, czytałam ostatnio, że niebawem szanowni: ksiadz::k siadz: planują wprowadzić obowiązek zapisu w kościele minimum pół roku przed planowanym ślubem! Słyszałyście o tym? Podobno ma być to ogłoszone w maju na Kongresie rodzin...
Taaa TŻ mnie wczoraj uświadomił bo nic nie słyszałam wcześniej
Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
widac ze chca nas kontrolowac.. coraz gorzej. jak tak dalej pojdzie to ludzie beda rezygnowac ze slubow koscielnych
Jak np. MY
Cytat:
Napisane przez jlys Pokaż wiadomość
a dziś kupiliśmy groupona i jedziemy do Zakopanego 24-26 marca
Oooo super Zakopane jest fajne a po Krupówkach mogłabym chodzić godzinami
Cytat:
uuuuu wycieczka fajnie fajnie

ehhhh szkoda gadac ale te ich widzimisie to mnie doslownie rozwalaja
a juz niedlugo "narzeczeni muszą sie spowiadać co miesiąc juz na rok przed slubem" tragic!!
Dokładnie...

Cytat:
to nie chodzi o to ze to problem tylko na jaka cholere kosciol na sile probuje wszystkich kontrolowac? coraz wieksza ingerencja w prywatnosc
J.W.
Cytat:
Napisane przez santom Pokaż wiadomość
nie no... nadal nie kumam... jaka kontrola? kontrolowac to chca nas media, steruja nasza opinia, motaja nami jak wypchanymi kukielkami... ale fakt zgloszenia sie do kosciola 0.5 roku przed planowanym slubem w zamian za 3 miesiace przed? hmm... jak dla mnie, osoby ktora jest 2 miesiace przed slubem zgloszenie sie do kosciola nawet 9 miesiecy przed slubem nie bylo zadnym problemem i zrobilabym to nawet gdyby tak bylo ustalone odgornie... po cos ma to sluzyc, zreszta tak jak z art jest napisane: w celu umocnienia wiary, milosci...
ale ze niby jak to ma umacniać wiarę?? Miłość? - skoro ludzie chcą się pobrać to chyba znaczy że się kochają i nie wiem jak wydłużenie terminu ma na to wpłynąć tak więc nie rozumiem co to ma na celu bo te argumenty do mnie nie trafiają
Aaaa już wiem - księża muszą sobie rozplanować na co wydać zarobioną wtedy kasę bo tak z zaskoczenia to mają problem co z pieniążkami zrobić

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

222 dni
Fari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 21:09   #554
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Siem polecam ja wiem, że w większości przypadków to zaproszenie i tak nie będzie miało fizycznego odzewu - ale wiecie. To taki gest, że bym chciała
Stary 2012-03-12, 21:15   #555
Fari
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gajaa Pokaż wiadomość
Siem polecam ja wiem, że w większości przypadków to zaproszenie i tak nie będzie miało fizycznego odzewu - ale wiecie. To taki gest, że bym chciała
Dzięki Słonko
Stary 2012-03-12, 21:21   #556
asiaczek87
Zakorzenienie

No wiesz jeśli będziemy mogli to wpadniemy
do stolicy kawałek mamy

1.08.2015

Edytowane przez asiaczek87
Czas edycji: 2012-03-12 o 21:26
asiaczek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 21:26   #557
santom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fari Pokaż wiadomość

ale ze niby jak to ma umacniać wiarę?? Miłość? - skoro ludzie chcą się pobrać to chyba znaczy że się kochają i nie wiem jak wydłużenie terminu ma na to wpłynąć tak więc nie rozumiem co to ma na celu bo te argumenty do mnie nie trafiają
Aaaa już wiem - księża muszą sobie rozplanować na co wydać zarobioną wtedy kasę bo tak z zaskoczenia to mają problem co z pieniążkami zrobić[COLOR="Silver"]
1. dla ludzi ktorzy chca zawrzec skrament malzenstwa ze szczerej checi, a nie pobudek czysto... hmmm... materialnych powiedzmy to to, ze przyjda do kosciola pol roku przed slubem nie bedzie zadnych problemem. ponadto w ostatnim czasie bylo mega duzo wnioskow o rozwody koscielne. ten czas ma dac szanse na DOKLADNE ZASTANOWIENIE SIE.

2. skoro ma nijak wplynac na umocnienie sie zwiazku to co to za roznica czy sie przyjdzie 3 miesiace czy 6 przed slubem.

3. sakrament malzenstwa nie polega na tym, ze sie przyjdzie do kosciola w ladnej sukieneczce z pieknym bukiecikiem w dloni, tylko na tym, ze powierza sie swoje zycie ukochanej osobie, a zeby bardziej do tego dojrzec chodzi sie wlasnie na nauki (z ktorych dziewczyny z tego co wiem byly bardzo zadowolone), dla katolika bioracego slub nie bedzie tez problemem chodzenie do kosciola co niedziele, czy co miesieczne spowiedzi.

4. Twoje ostatnie slowa o kasie dla ksiezy to dla mnie infantylny i zlosliwie niepotrzebny wywod akurat, bo tak samo jak piekarz, sklepikarz, urzednik czy kto tam jeszcze chcesz otrzymuja zaplate za swoja prace, ksiadz tez wykonuje swoj "zawod". z czegos zyc musi.

hmmm... no i co napisze... najbardziej krzycza te osoby, ktore maja najmniej na ten temat do powiedzenia jak narazie wybacz marlena, ale skoro zdecydowalas sie brac slub cywilny, to czemu Cie rusza wydluzenie okresu przedslubnego??przeciez Cie to osobiscie nie dotyczy?

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2012-03-12, 21:30   #558
sylvi_86
Zakorzenienie

nie czepiałabym sie tak gdyby ksieza byli tacy swieci na jakich pozuja.. z reszta... skoro biora z to pieniadze tak jak ludzie w innych zawodach to niech tez płacą normalne podatki tak jak wszyscy
Stary 2012-03-12, 21:46   #559
santom
Zakorzenienie

ksieza sa ludzmi przede wszystkim, a czlowiek jest grzesznikiem... czy pozuja na grzecznych? no coz... musza dawac przyklad soba, wiec nawet jesli maja cos na sumieniu to nie moga sie z tym afiszowac przeciez. a to ile prawdy jest w kazdej plotce nie wie nikt. za to ludzie juz lubia wrzucic sobie wszystkich do jednego wora: jak ksiadz to kazdy pedal i pedofil i kazdy ma dziecko na boku.
co do opodatkowania: temat na osobna dyskusje tylko podejrzewam, ze swiat jest juz tak skonstruowany ze dopiero by sie dziac zaczelo ile zlosliwosci by bylo w strone kosciola, bo wtedy juz na pewno bylby cennik: a wtedy jak to cennik w kosciele

ja ogolnie rzecz biorac przez ostatnie kilka miesiecy zrozumialam kwestie, ktore kiedys dla mnie byly nawet nie do dyskusji... i nie uwazam sie za wzorowa katoliczke, bo taka nie jestem. moja wiara tez nie jest idealna, tez lubie sobie swiat tlumaczyc czasem na strone wygodniejsza dla mnie... ale staram sie jakos racjonalnie podchodzic do kwestii nawet dla mnie nie wygodnych...

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2012-03-12, 21:46   #560
Fari
Rozeznanie

Cytat:
nie czepiałabym sie tak gdyby ksieza byli tacy swieci na jakich pozuja.. z reszta... skoro biora z to pieniadze tak jak ludzie w innych zawodach to niech tez płacą normalne podatki tak jak wszyscy
Dokładnie, brać kase potrafią ale za co? np. za Mszę Św. a na kazaniu pierniczą takie głupoty że aż trzęsie człowieka z nerwów
albo jak u mojej siostry na ślubie był nasz znajomy ksiądz i to on odprawiał mszę , kazanie mówił i udzielał ślubu, ale proboszcz nieproszony koncelebrował (pomijam fakt że spóźnił się 5 minut i ślub rozpoczął się 10 minut po czasie) i wszystko by było ok, ale cały czas był tak nadęty i obrażony ze nawet goście którzy go nie znają pytali co ten ksiądz taki zagniewany był i to pod ołtarzem(!!!) i za kasę nie za darmo
Mój tata ma własną działalność i żeby mieć pieniądze zapiernicza jak bury osioł, kręgosłup mu wysiada, wystawia faktury od których odprowadza VAT, płaci 1000zł Zusu co miesiąc i nikt go nie pyta czy zarobił tyle czy nie, a księża biorą niebotyczną kasę za godzinkę mszy i żadnego podatku nie odprowadzają, Zusu nie płacą - w czym oni są lepsi od mojego taty??

Możesz bronić księży Santom - Twoja sprawa, ale dla mnie to banda złodziei którzy zasłaniają się Bogiem po to żeby czerpać zyski od społeczeństwa.
Stary 2012-03-12, 21:54   #561
jlys
Zakorzenienie

nie przesadzajcie ze wsadzaniem wszystkich do jedngo wora, jasne jest wielu księzy takich ale i wielu księży z powołania , którym zalezy nie na pieniądzach...jak i w każdym innym zawodzie , są urzędnicy i urzędnicy , którzy przyjmują łapówę za łapówą, przekrety nie przekręty - sorry ale w każdym zawodzie możemy sie doszukiwać , czy budowlaniec , czy lekarz itd
Stary 2012-03-12, 21:57   #562
Fari
Rozeznanie

Cytat:
ksieza sa ludzmi przede wszystkim, a czlowiek jest grzesznikiem... czy pozuja na grzecznych? no coz... musza dawac przyklad soba, wiec nawet jesli maja cos na sumieniu to nie moga sie z tym afiszowac przeciez. a to ile prawdy jest w kazdej plotce nie wie nikt. za to ludzie juz lubia wrzucic sobie wszystkich do jednego wora: jak ksiadz to kazdy pedal i pedofil i kazdy ma dziecko na boku.
co do opodatkowania: temat na osobna dyskusje tylko podejrzewam, ze swiat jest juz tak skonstruowany ze dopiero by sie dziac zaczelo ile zlosliwosci by bylo w strone kosciola, bo wtedy juz na pewno bylby cennik: a wtedy jak to cennik w kosciele

ja ogolnie rzecz biorac przez ostatnie kilka miesiecy zrozumialam kwestie, ktore kiedys dla mnie byly nawet nie do dyskusji... i nie uwazam sie za wzorowa katoliczke, bo taka nie jestem. moja wiara tez nie jest idealna, tez lubie sobie swiat tlumaczyc czasem na strone wygodniejsza dla mnie... ale staram sie jakos racjonalnie podchodzic do kwestii nawet dla mnie nie wygodnych...
A wręcz przeciwnie, powinni publicznie się tłumaczyć ze swoich błędów które tak czy inaczej społeczeństwo widzi. U nas niedawno na parafii był ksiądz katecheta który chlał jak świnia - ludzie go do domu doprowadzali z zabaw bo tak się potrafił urżnąć że na nogach nie ustał. A jak chodził po kolędzie i moja mama mu powiedziała że skoro nas pouczają jak mamy żyć to chyba powinni dawać przykład swoim postępowaniem to jeszcze się obruszył i powiedział "to co może jeszcze mamy się kłaść żebyście po nas deptali?" w szkole na dzieci potrafił splunąć, raz na korytarzu jeden chłopiec rozlał sok, a on do niego żeby poszukał mopa, chłopak nie znalazł a katecheta do niego "to ściągnij majtki i nimi wytrzyj" na szczęście chłopiec też miał cięty język i mu odpowiedział "Ty masz większe to Ty zdejmij" - ksiądz poszedł na skarge do dyrektora szkoły i nawet dyrektor powiedział że dziecko dobrze mu powiedziało - znam sytuację od tegoż własnie dyrektora więc to nie jakaś plotka
Osobiście nie znam ŻADNEGO (a znam ich kilkunastu osobiście, kilkudziesięciu z widzenia/słyszenia) księdza który byłby godny miana "sługi Bożego" więc nie uwierzę że oni są dobrzy a ja jestem beee
Stary 2012-03-12, 21:59   #563
jlys
Zakorzenienie

to widocznie masz pecha
ja np znam i spotkałam się z większością ''dobrych''księży a tych złych na palcach jednej ręki mogę policzyć
tak sie ''przekrzykiwac''mozemy w nieskończoność

Edytowane przez jlys
Czas edycji: 2012-03-12 o 22:01

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-03-12, 22:01   #564
santom
Zakorzenienie

ja nie bronie ksiezy... ale teraz to juz sie zaczela rozmowa na temat kasy, a nie na temat wydluzonego okresu przedslubnego...

to ile oni maja z tych pieniedzy to bys sie zdziwila: ile z tego idzie na katolickie szkoly, na remonty kosciolow i utrzymanie ich, na utrzymywanie zakonow itp, a ile im z tego zostaje.

w dzisiejszych czasach nic za darmo nie ma. ksiedzu tez nikt za darmo nie da jesc, nie oplaci mu rachunkow. oni poswiecili swoje zycie Bogu i dziela sie slowem bozym z wiernymi. dla mnie rozumowanie typu: "moj tata musi sie tyle narobic" jest bez sensu, bo to akurat nie wina ksiezy, ze Twoj tata musi ciezko pracowac, zeby miec 1000zl.
moja mama tez ma osteoporoze, pracowala cale zycie, uklad nerwowy ma do bani, ale ja jej na przyklad nie podaje. zreszta dyskusja jest nie potrzebna... ja jestem za opodatkowaniem kosciola, tylko licze sie ze "stawkami" wtedy. natomiast chyba nie kazdy to zrozumie.

btw. ksieza wykonuja swoja prace na wzor Jezusa(zeby nie bylo watpliwosci, ze sami siebie wymyslili i sami Kosciol stworzyli)

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2012-03-12, 22:03   #565
Fari
Rozeznanie

Cytat:
to widocznie masz pecha
ja np znam i spotkałam się z większością ''dobrych''księży a tych złych na palcach jednej ręki mogę policzyć
Widocznie ale widocznie nie tylko ja skoro spora część społeczeństwa podziela moje zdanie (może nie tak dosadnie, ale jednak)
Stary 2012-03-12, 22:05   #566
jlys
Zakorzenienie

jasne większość, a jak trwoga to...
Stary 2012-03-12, 22:14   #567
santom
Zakorzenienie

nono, zly ksiadz i nie dobry. na pal go;D za to mordercow dzieci na nowe apartamenty za darmoszke;D
chodzilo mi o zobrazowanie problemu nagonki jaka teraz stala sie modna: zyjemy w panstwie koscielnym, tak zlym i nie dobrym, ktory zakazuje aborcji, eutanazji, in vitro. ktore ma czelnosc miec cos przeciwko gejom i lesbijkom, bo przeciez Ci ludzie musza miec wieksza wolnosc slowa niz ludzie hetero i powinni byc wzniesieni conajmniej do poziomu polityka z immunitetem, bo inaczej to przeciez dykryminacja i do sadu z tymi, co nie ustapili miejsca w tramwaju calujacym sie chlopcom * (celowo podaje skrajne przyklady)

ja tez znam ksiezy z powolania, znam tez takich z ktorymi nie chcialabym miec do czynienia. jednak gdzies ten srodek trzeba znalezc i zdrowo spojrzec na pewne sprawy...

NA ZAWSZE W SERCU...
Stary 2012-03-12, 22:14   #568
Fari
Rozeznanie

Cytat:
ja nie bronie ksiezy... ale teraz to juz sie zaczela rozmowa na temat kasy, a nie na temat wydluzonego okresu przedslubnego...

to ile oni maja z tych pieniedzy to bys sie zdziwila: ile z tego idzie na katolickie szkoly, na remonty kosciolow i utrzymanie ich, na utrzymywanie zakonow itp, a ile im z tego zostaje.

w dzisiejszych czasach nic za darmo nie ma. ksiedzu tez nikt za darmo nie da jesc, nie oplaci mu rachunkow. oni poswiecili swoje zycie Bogu i dziela sie slowem bozym z wiernymi. dla mnie rozumowanie typu: "moj tata musi sie tyle narobic" jest bez sensu, bo to akurat nie wina ksiezy, ze Twoj tata musi ciezko pracowac, zeby miec 1000zl.
moja mama tez ma osteoporoze, pracowala cale zycie, uklad nerwowy ma do bani, ale ja jej na przyklad nie podaje. zreszta dyskusja jest nie potrzebna... ja jestem za opodatkowaniem kosciola, tylko licze sie ze "stawkami" wtedy. natomiast chyba nie kazdy to zrozumie.

btw. ksieza wykonuja swoja prace na wzor Jezusa(zeby nie bylo watpliwosci, ze sami siebie wymyslili i sami Kosciol stworzyli)
JA nie mówię że ich wina, ale oni również powinni mieć podobne warunki do zwykłych smiertelników.
Co im zostaje to ja akurat widze jakimi autami się wożą - ja o takich nawet nie marzę.
Co do rachunków to u nas raz w miesiącu jest składka na cele parafialne - czyli rachunki.
Jesli chodzi o rachunki z budynków sakralnych - prąd, ubezpieczenie itp. to też są osobne składki na to np. 40zł od rodziny.
Poświęcili swoje życie... nie skomentuję

Ah Jlys sprostuję ja nie mówię że wszyscy księża których znam to mendy i ciule, ale każdy z nich ma coś na sumieniu (np. dziecko na boku, bijatyki na plebanii, romans z parafianką bądź gosposią, pijaństwo, traktowanie współpracowników jak śmieci w tym sióstr zakonnych - tak tak, brzmi jak z żartów albo anegdot ale to sama prawda)
Stary 2012-03-12, 22:18   #569
kinia860
Zakorzenienie

Widze zagorzała dyskusja sie toczy ,ja sie nie wypowiadam na ten temat:P

Jlys zazdroszcze tego wypadu do Zakopca.

Sylvi widze ,ze waga leci w dół

A ja sie pochwale ,ze własnie kreciłam hupa hopem 50 minut i wczesniej cwiczylam 30minut z filmikow na uda i posladki.
No i sie pomierzylam wreszcie ,w udach mam 55cm ,w talii az 76cm tylko biodra modelowo 90cm.
kinia860 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-12, 22:19   #570
santom
Zakorzenienie

Cytat:
jasne większość, a jak trwoga to...
no dokladnie... a nie daj przypadkiem cos zlego sie stanie to: gdzie byles Boze, ze mi nie pomogles...

fari no coz... ja moze tez powstrzymam sie od komentowania... bo po raz kolejny wkraczasz na sciezke zaszufladkowania...

NA ZAWSZE W SERCU...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości