|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 | ||||
Zadomowienie
|
Dot.: Memento dla fanek opalania
Cytat:
Prettycow, moze niektorzy maja syndrom niewiernego Tomasza??? ![]() Cytat:
Cytat:
"..tak wiec doswiadczenia na na zwierzakach dowiodly, iz ekspozycja z filtrami chemicznymi we wczesnych fazach zycia moze prowadzic do biochemicznych zmian w mozgu oraz organach rozrodczych. " Mianowicie filtry chemiczne maja wplyw na hormon tarczycy... stad te problemy... ow skladnik nazwywal sie 4-Methylbenzylidene Camphor. Ow skladnik zawarty jest w wielu kosmetykach kolorowych, i tak nap w bylszczyku "Manhattan Wanted". Pozostaje jednak pytanie ile, tak jak juz wczesniej wspominalam, skladnikow zawartych w kosmetykach faktycznie szkodzi a ile pomaga.. nie chce wiedziec...Koncerny milcza... Nabijanie kabzy wazniejsze.. Poza tym wiele substancji przenika przez skore do krwi a nastepnie gromadzone sa przez watrobe... Kremow nie uzywam. Jedynie oliwke Dr. Hauschka. Ktos kiedys powiedzial, ze gdyby bylo przewidziane bysmy smarowali sie kremami, to mazidla w tubkach roslyby na drzewach. I co wiecej??? nie narzekam na skore!!! tyle, ze atopowa skora juz mi zostanie i tu do messinki-nie zarzekaj sie co bedzie za te x lat... ja na krociotko przed 30 rokiem zycia dowiedzialam sie o swoich problemach ze skora... dopiero zaczely sie ujawniac... tak wiec.. poczekamy, to sie przekonamy. Mam nadzieje, ze nie poczulas sie urazona.. Cytat:
[QUOTE=prettycow;4838628Ni e co się łudzić, ze jakiekolwiek smarowidło zregeneruje raz uszkodzone DNA [/QUOTE] Organizm sam probuje sie bronic ale nie regeneruje sie wiecznie, tak jak wspominalas zalezy od organizmu, nastepnie dochodzi do mutacji genow.... i dalej chyba nie trzeba tlumaczyc... Co do tych kremow, to podobno na chwile obecna "najbezpieczniejsze" sa te mineralne, gdyz zawieraja mikropigmenty, ktore odbijaja priomienie niczym parasol... Na solarium nie chodze, na plazy nie leze, jezeli spedzam urlop na morzem i pojde na plaze to zwykle nie wczesniej niz 16.00, w silnie naslonecznione dni uzwyam "tych" kremow by uniknac poparzenia... Ale elaborat ... phi... Nastepny ciekawy, choc ktorki artykul: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/en...&dopt=Abstract
Two hearts are beating together I'm in love.... ![]() Edytowane przez emurulez77 Czas edycji: 2007-07-23 o 20:22 Powód: ... |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po tym co przeczytałam przyznaję rację prettycow. Może właśnie masz rację ,że nie uwierzę dopóki nie zobaczę ,a jeżeli Ty tak rzadko chodziłaś na solarium jak piszesz zdarzało się ,że nawet tylko raz w miesiącu ,to naprawdę może i ja zaprzestanę ,albo ograniczę się do maksymalnego minimum [ dziwnie to brzmi ; ) ] A co takiego zobaczyłaś? masz zapewne wiele zmarszczek ? Czy jakieś inne ,konkretnie zauważalne gołym okiem zmiany ? Będę bardzo wdzięczna. No ,ale to jednak też było 12 lat. Swoją drogą to 'kupa' czasu...
Zapuszczam włosy - codzienna pielęgnacja. Wymarzona długość ? DO PASA ![]() walczę o marzenia Technik ochrony środowiska ? --- zrealizowane![]() Technik farmacji ? --- zrealizowane Lingwistyka stosowana j.angielski + j. hiszpański --- do realizacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Zadomowienie
|
Niby nic szczegolnego a jednak wkurza, przede wszystkim plamy, mnostwo piegow i pieprzykow, ktorych nigdy nie mialam w takiej ilosci, jak to sie popularnie mowi "rapciata"... a co najgorsze z pewnoscia przyczynila sie solarka to odezwania mojej atopii, mianowicie moja przypadlosc jest charakterystyczna dla skory suchej... i tak ja sobie suszylam....
![]() co gorsza, trafila mi sie tzw. mallorca acne, takie swedzace krosty na dekolcie, zostawily mi blizny... i teraz mam mnostwo takich malych krop na dodatek dziwnie blyszczacych sie... nie powiem, zeby to atrakcyjnie wygladalo.. powiem inaczej, zazdroszcze mojej wlasnej matce skory! moja jest jakas papierowa.. tutaj mowi sie: Leder haut i jest w tym duuuuuuuuuzo racji... Po prostu papierowo-nieelastaczno-sucho pomarszczona i z przebarwieniami.. :-/ Czyzby w Twoim poscie byla nuta ironii?? ![]() ![]() Messinka, nie strasze Cie solarium, niech kazdy robi jak chce. Zdarza sie jednak dosc czesto w zyciu, iz z perspektywy czasu, dokonalibysmy innego wyboru, jednak czasu cofnac sie nie da... Gdybym mogla, dzis mowie zupelnie pewna siebie, nie chodzilabym na solarium a zaczelam od 18 roku zycia dopiero..
Two hearts are beating together I'm in love.... ![]() Edytowane przez emurulez77 Czas edycji: 2007-07-23 o 21:24 Powód: dopisanie mysli... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W moim poście nie ma nutki ironii ,chyba się jej doszukujesz ![]() Czasami jest potrzebny taki kopniak od kogoś kto sam to przeżył [ może nie jest to najlepsza metoda ,ale najbardziej wiarygodna] Jedna z dziewczyn napisała tutaj ,że samej odechciewa się jej patrzeć na swoją skórę - i dopiero takie coś mnie przekonuje - niestety ; / Nie myślałam nigdy ,że takie rzadkie wizyty jak moje mogą aż tak fatalnie wpływać na Moją skórę. Chodzę czasami ,ale na razie nie zauważyłam ani żadnych krostek ,ani piegów [ bo nigdy ich nie miałam - może dlatego] Natomiast już jakiś czas temu na rękach zauważyłam takie malutkie plamki białe ,to zapewne od opalania?
Zapuszczam włosy - codzienna pielęgnacja. Wymarzona długość ? DO PASA ![]() walczę o marzenia Technik ochrony środowiska ? --- zrealizowane![]() Technik farmacji ? --- zrealizowane Lingwistyka stosowana j.angielski + j. hiszpański --- do realizacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Raczkowanie
|
![]()
ja mam malenki problem, malenki i szczypiacy.. pierwszy raz w tym roku poszlam sie opalac, pojechalam na odkryty basen i posiedzialam 7 godzin z czego tylko godzine w wodzie ,spieklam uda i posladki tak ze szczypia i sa czerwone jak opakowanie podpasek bella perfecta red. bardzo nei chce by schodzila mi skora, co zrobic? ;( czym posmarowac ;( help
![]() |
#546 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Byc moze przewrazliwiona jestem na punckie tej ironii, bo tutaj w niemczech, jednym z krajow, ktory wiedzie pryw w opalaniu na rurkach, patrza sie czasami na mnie jak na debila gdy glosze im swoje poglady :haha: no ale niech sie patrza.. Messinka, te plamy i piegi zazwyczaj zauwaza sie gdy sie zblednie... Te biale plamki to moga byc zaburzenia pigmentacji, tak slyszalam.. ale hmm... moga byc tez inne przyczyny. Wiesz co?? Zrob sobie po prostu przerwe, nie chodz przez jakies pol roku, nic a nic.. daj skorze odpoczac a wtedy bedziesz mogal zauwazyc jak sie zachowuje.. Mam nadzieje tylko, ze nie dojdzie u Ciebie do wysypu pryszczy.. Czesto przesuszona skora po odstawieniu "winowajcy" / w tym przypadku dzialajaca przesuszajaco solarka/ produkuje nadmierna produkcja sebum... Sprobuj (z pewnoscia niec zlego sie nie stanie jak zbledniesz, opalic sie na nowo zawsze zdazysz) ale juz z gory mowie, ze miesiac to zadna przerwa... oj ja mialam przeboje z tym opalanie, sloncem, uczuleniami i solarka.. no ale to juz inny temat.. Co do tej metody kopniaka, rzadko kiedy uczymy sie na cudzych bledach.. raczej na wlasnych a i bywaja ewenementy... ![]()
![]() |
![]() |
#547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Narazie mam jakąś 3-miesięczną przerwę i zamierzalam iść przed rozpoczęciem roku ,ale chyba jednak się rozmyślę skoro tak radzisz. Pryszczy jak narazie nie mam tylko od jakiegoś czasu właśnie zauważyłam te plamki i STRASZNIE mnie to denerwuje. Za pierwszym razem zupełnie to zignorowałam i zdenerwowana poszłam na solarium ,żeby jak najszybciej się tego pozbyć ... no i po długim czasie ,tak jak pisałaś gdy opalenizna zaczęła znikać to znowu się pojawiły. Denerwuje mnie to ,ale jak tak radzisz to się posłucham : ) Wnioskuję z tego co napisałaś ,że dla Niemców korzystanie z solarium to standart ? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wiesz, jakis tam procent społeczeństwa ma nadwagę lub otyłość. Czy kiedy idziesz na plaże widzisz ich wszystkich wyeksponowanych czy raczej siedzących w cieniu gdzies pod krzaczkiem w koszulce ![]() Plaża należy do młodzieży ![]() Jesli ktos ma problemy skórne tym bardziej sie nie wystawi - tak to sobie tłumacze. Ja ostatnio przygladam sie swojej skórze (kryzys wieku średniego) ![]() ![]() ![]() Poza tym po dojrzałych osobach da sie zauważyc, w większosci chyba trafnie, kto pracował kilkanascie, kilkadziesiąt lat na słońcu a kto nie. Myślę też że wielu ludzi ma jednak problemy ze skóra, świadczy o tym choćby fakt jakie wziecie mają rózne farmaceutyki, lekarze dermatolodzy, kosmetyczki. Kiedy widzisz jakąś osobę nie wiesz czy jej gładka skóra jest taka po prostu, czy niedawno miała jakis cudowny peeling, polała sie kwasem czy cos tam jeszcze ![]() Nie jestem dermatologiem ale troche sobie czytuję na ten temat, edukacyjne podwaliny tyż mam ![]() ![]() ![]() ![]() Emurulez77 Jeśli chodzi o male dzieci, to skoro nawet u dorosłych słonce powoduje oparzenia i przebarwienia, to co dopiero u takiego malucha, którego organizm dopiero sie rozwija i wytwarza mechanizmy obronne. A to częsty widok ze dzieciaczki ganiają po plaży na golaska, podczas gdy mama łapie kolor ![]() A z drugiej strony to tak jak z innymi rzeczami, pomijając ze ten składnik filtra moze byc szkodliwy, całkowite zabezpieczenia przed słońcem, tez pewnie jakos upośledza rozwój mechanizmów obronnych.. Lekarze wracają do "starej szkoły" i o ile jeszcze pare lat temu, propagowano całkowitą sterylnosc o tyle teraz nawet wskazane jest aby dziecko sie upaprało, podjadło czegos z podłogi i ogónie było dzieciem ![]() Ja też piszę niekiepskie elaboraty...cos niektórzy tak mają ![]() ![]() Pozdrawiam kółko dyskusyjne ![]() Edit: moja znajoma Niemka, mieszka w PL a w domu ma swoje łózko opalające, ten widok dla mnie tak ze 2 lata temu był szokiem... ![]()
![]() |
![]() |
#549 |
Zakorzenienie
|
prettycow ;
skoro nie jesteś dermatologiem ,to może robiłaś jakąś specjalizację kosmetyczną lub coś w tym stylu ? [ to tak odbiegając troszkę od tematu ]. Szczerze mówiąc to otworzyłaś mi trochę oczy i teraz zauważam sprawy ,o których wcześniej bym nie pomyślała. Było dla mnie takie oczywiste ,że skoro nie zauważam na plaży różnych chorób skóry ,zmarszczek etc. tzn. że takich problemów nie ma ... eh ,ale i tak sądzę ,że lepiej przyznać się do własnej głupoty aniżeli uważać się za Bóg wie kogo hehe ; ) Dużo się od Was dziewczynki nauczę i później będę błyszczeć na lekcjach. Tak mnie teraz wszystkie nastraszyłyście ,że chyba na dobre odpuszcze sobie solarium ,choć nie przeczę ,że na pewno będzie mi bardzo ,ale to bardzo trudno.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Prettycow, nie ma czegos takiego jak calkowita ochrona przed promieniowaniem UV. Do dziennej dawki wyprodukowania wit. D przez slonce w organizmie wystarczy podobno 10 min ekspozycji w pochmurny dzien.. Ostatnio byla debata w TV, podawali ze filtry od 40 w gore roznia sie tylko 0,00% w skutecznosci ochrony wiec nie ma sensu kupowac wyzszego filtra jak wlasnie ow 40. Poza tym chyba od przyszlego roku ma byc zabronione w EU uzywanie okreslenia Sun blocker, gdyz ow cudo po prostu nie istnieje. Messinka, gdzies po drodze przegladania reportazy obilo mi sie o oczy, ze Niemcy sa krajem z najwyzszym wspolczynnikiem w EU jezeli chodzi o korzystanie z solarium. Moi znajomi tez maja lozko w domu, oczywiscie do opalania a nie takie zwykle do spanie ![]() .. i raz jeszcze do Prettycow wykresl ten podpis u siebie bo sie pogniewam Ty starucho!!!! normalnie obraze sie!!! :P hmm.... no brak slow... mloda laska a wymysla.. no chyba, ze bajki pisalas we wlasnym profilu... ![]() Milego dnia ja musze uciekac ![]()
![]() |
![]() |
#551 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łóżka w domu ? To już lekka przesada według mnie. W PL. nie zaobserwowałam jeszcze 60-letnich kobiet ,które chodzą na solarium ,najstarsza to tak na oko w wieku 50 lat. - dziwny widok hehe ![]() Również Miłego Dnia ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Przyczajenie
|
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Raczkowanie
|
o Boże.
dlatego nie lubię się opalać.. cóż - jestem blada. chciałam się choć trochę opalić,a doszło do tego,że jestem poparzona przez słońce. ;/ i teraz cierpie. dlatego ; NIE opalam sie już.
![]() |
#554 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wychodzac w dzien w temp 30 stopni mam na twarzy i ciele krem z filtrem 50. Bedac nad woda leze ZAWSZE w cieniu, w ostatecznosci pod parasolem, chociac wole gdzies w cieniu drzew, o takie miejsca nie ciezko. A i wtedy oczywiscie mam na sobie KONIECZNIE krem z BARDZO wysokim filtrem. Czy sie opalam? A po co ... Lubie odcien swojej skory, jest dosc sniady .. Jesli chce przyciemnic ja stosuje samoopalaczy, nie mialam nigdy problemow ze smugami, wiec po co mam sie opalac ? Wierze ze skoro dbasz o skore to bedzie ona w stanie lepszym niz osob ktore chodza na solarium i nie dbaja .. Ale nie mydl sobie oczu, ze tylko dlatego ze ja nawilzasz nie bedzie widac oznak korzystania z solarium, bo bedzie je widac ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
BAN stały
|
Dziewczyny! Te biale plamki o ktorych piszecie to łupież pstry, moj chlopak zawsze ma z tym problemy, bo lubi sie opalac. Sposob na to jest prosty, NIZORAL w saszetkach, naklada sie na skore pzrez kilka dni z rzedu, i miejsca beda wylecozne, z tym ze biale plamy pozostana az do czsu ich ponownego opalenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okej ; )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie nie ,wiesz co przeczytałam o tej chorobie i to naprawdę nie pasuje do tego co ja mam... to są takie dwie malutkie plamki nie są białe ,ale zdecydowanie jaśniejsze od opalenizny ,nie rzucające się w oczy. Jeżeli dostanę kabel do kompa od cyfrówki to zrobię fotkę. ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
BAN stały
|
Myslalam ze CAŁKIEM BIALE, nie opalajace sie
![]() Najlepiej wybrac sie do dermatologa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak pisałam ja się kompletnie nie orientuję w tych zawiłościach chemicznych, przy okazji zapytam go o konkrety i (jak zapamiętam ![]()
![]() |
![]() |
#560 |
Przyczajenie
|
to jezt straszne..taka skora.. swoja droga ciekawe ile ta kobieta ma lat..??
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#561 |
Wtajemniczenie
|
wiki wybacz ale to zdjęcie nie miało Cię zachęcić do solarium
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
Zakorzenienie
|
Chyba źle zrozumiałaś to zdjęcie i wątek...
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
Dawniej kobiety nie wiedziały,że nadmierne opalanie, tak bardzo przyczynia się do starzenia skóry.O solariach nawet nie słyszano.
Teraz niektóre dziewczyny katują się i tym ,i tym ![]() Jak będą wyglądały za kilka lub kilkanaście lat - wolę nie myśleć ![]() Podobno Brigite Bardot uwielbiała się opalać.Znalazłam parę jej fotek z czasów młodości i jedną współczesną. Sopfia Loren jest jej rówieśniczką,a wygląda o niebo lepiej ![]()
![]() Edytowane przez Momo Czas edycji: 2007-08-04 o 18:25 Powód: dodanie fotek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
Sopfia Loren chyba rzadziej ganiała po plaży
![]()
![]() Edytowane przez Momo Czas edycji: 2007-08-04 o 18:30 Powód: poprawka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
Porównanie końcowe
![]() Bardot i Loren - urodzone w 1934r. ![]()
![]() |
![]() |
#566 |
Zakorzenienie
|
momo, dobre fotki
![]()
![]() |
#567 |
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#568 |
Wtajemniczenie
|
Z tego co wiem BB nie dogadzała sobie medycyną estetyczną a Sophie (swoją drogą piękna babka) często gęsto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Taaa Loren niedawno pozowala do kalendarza Pirelli
![]() Ostatnio byl ciekawy artykul w Wysokich obcasach o Helenie Rubinstein - podobno jako jedna z pierwszych wprowadzila kremy ochronne przed sloncem i mowila o szkodliwosci slonca na skore ![]() Skad inad moda na bladosc jest stara jak swiat - jak to mowia Brytyjczycy "Deep tan is for working class" ![]() ![]() Nat
![]() |
#570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:54.