Kto gdzie siedzi na weselu? - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-17, 00:13   #541
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Kto gdzie siedzi na weselu?

ja stawiam na winietki:P rodzice pewnie nie zdążą się do ślubu poznać ( ) więc usadzimy ich koło siebie, ale jeśli mialoby być drętwo to przy moich rodzicach będzie siedziała ciotka jajcara z wujkiem krejzolem i podobnie przy moich tesciach po prostu będziemy rozsadzać "strategicznie" nie pod kątem "po prawej i po lewej świadkowie potem chrzestni a potem rodzice" tylko kto jak z kim się dogada i kto z kim ma się poznać
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-17, 10:34   #542
shonyen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
ja stawiam na winietki:P rodzice pewnie nie zdążą się do ślubu poznać ( ) więc usadzimy ich koło siebie, ale jeśli mialoby być drętwo to przy moich rodzicach będzie siedziała ciotka jajcara z wujkiem krejzolem i podobnie przy moich tesciach po prostu będziemy rozsadzać "strategicznie" nie pod kątem "po prawej i po lewej świadkowie potem chrzestni a potem rodzice" tylko kto jak z kim się dogada i kto z kim ma się poznać
jeśli macie taką możliwość i zależy Wam, żeby Wasi rodzice ze sobą rozmawiali na weselu, to posadźcie ich naprzeciwko siebie - będzie dla nich wygodniej
jeśli posadzicie wujka-ciocie-tatę I-mamę I-tatę II-mamę II-wujka II-ciocię II, to tata I nie pogada za bardzo z tatą II, nie mówiąc już o mamie II

mam nadzieję, że rozumiesz co chciałam przekazać, bo napisałam chyba po chińsku
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 10:47   #543
Polcia1410
Raczkowanie

U mnie będą okrągłe stoły po 10 osób przy każdym, i właśnie teraz się głowię jaka strategia usadzania byłaby najlepsza

Razem: od 14.02.2012
Zaręczyny: 05.12.2013
Ślub: 31.05.2014
Polcia1410 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 19:42   #544
BarbaraKub
Przyczajenie

Mam nadzieję, że to odpowiedni wątek. W sumie to mniej więcej wiem jakie są zasady usadzania gości na weselu i już zdecydowaliśmy, że każdy dostanie swoje miejsce. Na weselu mamy mieć ok. 100 gości i narysowanie kto gdzie ma siedzieć nie zajęło nam bardzo dużo czasu (no może jednak trochę ;-)). Ale wiecie jaki jest problem? Gdy zaczęliśmy rozmawiać o tym z rodzinką i mówić, kto jakie ma miejsce, to się zaczęły protesty... Nieodpowiednie sąsiedztwo, za blisko parkietu itd. I nasza kartka zaczęła przypominać pajęczynę ;-).

Macie jakieś sprawdzone sposoby jak sobie z tym poradzić? Chodzi mi raczej o stronę techniczą. Jak to robiłyście?
BarbaraKub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-26, 19:44   #545
201604181004
Konto usunięte

nie pytaj się ludzi o zdanie bo zawsze będą robić problem. jak juz usiądą pojedzą popiją to zapomną ze w ogóle był problem
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-27, 08:32   #546
motyleczek91
Przyczajenie

Ja popieram drabineczkę, bo to jest Twój ślub i wesele, i goście przyjeżdżają po to, żeby się cieszyć z Wami szczęściem i się bawić, a nie siedzieć przy stołach, i jeszcze decydować gdzie usiądą. Ja będę usadzać gości dopiero w kwietniu jak mi potwierdzą przybycie, i będę usadzać ich z rodzicami i narzeczonym. A jak? Kup karteczki samoprzylepne, takie do zaznaczania na której stronie co jest nie pamiętam jak to się nazywa. Kup kilka kolorów, i na jednym wypisz gości z Twojej strony, na innym kolorze gości narzeczonego i na trzecim gości wspólnych. I na dużym plakacie narysujcie stoliki na sali i przyklejajcie karteczki z nazwiskami ewentualnie łatwo będzie Wam potem coś zmienić po prostu odkleić karteczkę, i ją przekleić , coś w tym stylu http://whiteday.pl/pin/de594ef5c314372edec29b93cab9d72e
motyleczek91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 19:51   #547
BarbaraKub
Przyczajenie

Dzięki za dobre rady, pewnie macie rację, że nie warto się przejmować, tylko po prostu ustalić miejsca i już . Sposób z przylepianymi karteczkami może zadziałać, myślę, że wybróbujemy. Zastanawiałam się też, czy nie ma jakieś stronki, która by to ułatwiła i udało mi się znaleźć jedną, która może być przydatna: http://goscieprzystole.pl . Korzystała któraś z Was z tego, albo podobnego narzędzia?
BarbaraKub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-03, 11:12   #548
no_doubt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez BarbaraKub Pokaż wiadomość
Dzięki za dobre rady, pewnie macie rację, że nie warto się przejmować, tylko po prostu ustalić miejsca i już . Sposób z przylepianymi karteczkami może zadziałać, myślę, że wybróbujemy. Zastanawiałam się też, czy nie ma jakieś stronki, która by to ułatwiła i udało mi się znaleźć jedną, która może być przydatna: http://goscieprzystole.pl . Korzystała któraś z Was z tego, albo podobnego narzędzia?
Wow! wygląda na super stronę. Rozgryzłaś może jak się na niej poruszać?

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-18, 20:52   #549
samiramis
Raczkowanie

REKLAMA jest płatna
samiramis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 22:27   #550
ada_123
Raczkowanie

Pytanie gości o to, gdzie chcą siedzieć nie jest dobrym pomysłem, ponieważ niestety nie dogodzi się wszystkim. Oczywiście, można podpytać kogoś co do kogo nie ma się "pomysłu", ale lepiej żeby takich osób nie było zbyt wiele powstaje wtedy zbędne zamieszanie.
ada_123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-03, 12:02   #551
monia503
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Polcia1410 Pokaż wiadomość
U mnie będą okrągłe stoły po 10 osób przy każdym, i właśnie teraz się głowię jaka strategia usadzania byłaby najlepsza
U nas też będą okrągłe stoły
Tylko po 8 osób-zawsze mi się takie marzyły

Wiem po wielu weselach,że jest ogromny problem z usadzaniem ludzi przy jakichkolwiek stołach,ciężko aby pasuje w 100%.

Liczę na to,że przynajmniej w 90 % uda mi się dobrać wszystkich

Będziemy mieć tylko ok 80 osób więc niewiele bedziemy potrzebować stołów

Polcia masz już pomysł na dekorację?
Jeszcze nie przestudiowałam wszystkich postów więc możliwe ze wsawiłaś już gdzieś propozycje
monia503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-10, 16:53   #552
dandi49
Raczkowanie

Ja na swoim weselu nie zamierzam stosować żadnych winietek. Goście są dorośli i sami siądą sobie tak jak będzie im pasować, nie trzeba prowadzić ich za rączkę. Nie cierpię wesel z winietkami i zawsze z miejsca robi to na mnie piekielnie złe wrażenie, bo wiecznie człowieka kiepsko usadzą.
dandi49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-16, 14:27   #553
activelifestyle
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dandi49 Pokaż wiadomość
Ja na swoim weselu nie zamierzam stosować żadnych winietek. Goście są dorośli i sami siądą sobie tak jak będzie im pasować, nie trzeba prowadzić ich za rączkę. Nie cierpię wesel z winietkami i zawsze z miejsca robi to na mnie piekielnie złe wrażenie, bo wiecznie człowieka kiepsko usadzą.
Popieram

Są jednak wesela i rodziny gdzie to się sprawdza U mnie jednak nie. Będę miała tradycyjne wesele i chcę, żeby każdy wybrał sobie miejsce jak to było w rodzinie od lat. Gdybym miała wesele bardzo formalne, np w zamku, pałacu, albo drogiej restauracji gdzie wódkę podają kelnerzy, może i bym się na winietki zdecydowała. Cieszę się jednak, że mam taką rodzinę jaką mam i że będzie luźno
activelifestyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 12:19   #554
ada_123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez activelifestyle Pokaż wiadomość
Popieram

Są jednak wesela i rodziny gdzie to się sprawdza U mnie jednak nie. Będę miała tradycyjne wesele i chcę, żeby każdy wybrał sobie miejsce jak to było w rodzinie od lat. Gdybym miała wesele bardzo formalne, np w zamku, pałacu, albo drogiej restauracji gdzie wódkę podają kelnerzy, może i bym się na winietki zdecydowała. Cieszę się jednak, że mam taką rodzinę jaką mam i że będzie luźno
tutaj masz rację, to bardzo zależy od rodziny jaka jest na weselu. Czasem wręcz trzeba zrobić winietki, a czasem nie ejst zupełnie potrzebne.
Stary 2014-03-25, 14:42   #555
haneczka28
BAN stały

Lepiej podzielić na stoły np stół nr 1 przyjaciele stół nr 2 rodzina młodego itd. Chyba ze super znacie gosci i wiecie ze gdy usadzicie ich po swojemu będą zadwoleniJa będąc na weselu z winietkami siedziałam z boku przedemną i wokoło nie było nikogo po prawej mój mąż no słabo byłam bardzo niezadowolona:/
haneczka28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-30, 23:18   #556
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez haneczka28 Pokaż wiadomość
Lepiej podzielić na stoły np stół nr 1 przyjaciele stół nr 2 rodzina młodego itd.
Ja tak planuje zrobić. Mamy okrągłe stoliki po około 10-12 osób, po prostu ponumerujemy stoliki i przypiszemy osoby do stolików

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-03-31, 12:06   #557
farbstiftka
Zadomowienie

u nas podobnie, chcemy mieć ok 10osób przy stoliku i podział: dzieci, młodsza młodzież (do 18), starsza młodzież (pelnoletni), wiek średni (po 30+), rodzice z dziadkami, Młodzi i świadkowie i osobny stół na foto/video/dj
A jakie planujecie plany stołów? I winietki klasyczne w papierowej formie, czy jakieś wyszukane? Ja chciałam coś oryginalnego, ale z drugiej strony taka papierowa zajmuje mało miejsca i nie przeszkadza w rozstawieniu dań i dekoracji.
farbstiftka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-31, 12:50   #558
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez farbstiftka Pokaż wiadomość
u nas podobnie, chcemy mieć ok 10osób przy stoliku i podział: dzieci, młodsza młodzież (do 18), starsza młodzież (pelnoletni), wiek średni (po 30+), rodzice z dziadkami, Młodzi i świadkowie i osobny stół na foto/video/dj
A jakie planujecie plany stołów? I winietki klasyczne w papierowej formie, czy jakieś wyszukane? Ja chciałam coś oryginalnego, ale z drugiej strony taka papierowa zajmuje mało miejsca i nie przeszkadza w rozstawieniu dań i dekoracji.
ja tak jak wyżej napisałam planuje zrobić tylko nr stołów i do stołów przypisać osoby, wtedy same sobie wybiorą gdzie będą siedzieć, a będą przy stole ze znajomymi
coś takiego http://media.bodaclick.com/img/img_r...806c52582a.jpg
i potem tylko tak to rozpisać i ustawić na planszy gdzieś przed wejściem do sali (w sensie w holu) http://fantastic.com.pl/obrazki/stro..._weselnych.jpg
myślę, że do najbardziej optymalne rozwiązanie.
Przypiszemy ludzi (znajomych, rodzine, tych co się znają) do jednego stolika, ale przy stoliku każdy usiądzie gdzie i koło kogo będzie chciał
Stary 2014-03-31, 13:21   #559
farbstiftka
Zadomowienie

aaa teraz rozumiem, olśniłaś mnie!faktycznie to najlepsze rozwiązanie i tym sposobem winietki mam z głowy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-31, 13:48   #560
ada_123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kiciakowa Pokaż wiadomość
ja tak jak wyżej napisałam planuje zrobić tylko nr stołów i do stołów przypisać osoby, wtedy same sobie wybiorą gdzie będą siedzieć, a będą przy stole ze znajomymi
i potem tylko tak to rozpisać i ustawić na planszy gdzieś przed wejściem do sali (w sensie w holu) http://fantastic.com.pl/obrazki/stro..._weselnych.jpg
Przypiszemy ludzi (znajomych, rodzine, tych co się znają) do jednego stolika, ale przy stoliku każdy usiądzie gdzie i koło kogo będzie chciał
moim zdaniem to bardzo dobry pomysł
Stary 2014-04-01, 19:59   #561
no_doubt
Wtajemniczenie

Cytat:
wszystko ładnie pięknie, ale przy liczbie gości 280 jeden plan wywieszony przy wejściu, przypomina mi oczekiwanie na wyniki maturalne i rzucanie się każdego do listy, kto co dostał. Przydałoby się kilka sztuk i może rozdać przy wejściu kelnerom czy jakoś tak. No chyba, że małe wesele, więc może się nie zdepczą pod listą.

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-01, 21:37   #562
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez no_doubt Pokaż wiadomość
wszystko ładnie pięknie, ale przy liczbie gości 280 jeden plan wywieszony przy wejściu, przypomina mi oczekiwanie na wyniki maturalne i rzucanie się każdego do listy, kto co dostał. Przydałoby się kilka sztuk i może rozdać przy wejściu kelnerom czy jakoś tak. No chyba, że małe wesele, więc może się nie zdepczą pod listą.
Ja planuje 100 - 120 osób, dla tylu planowałam tą opcję

Stary 2014-04-02, 11:40   #563
monia503
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dandi49 Pokaż wiadomość
Dandi a jakie macie stoły?okrągłe czy normalne?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-04-03, 11:20   #564
farbstiftka
Zadomowienie

też nie chciałam winietek (nawet pisałam o tym w tym wątku, podając argumenty), ale zmieniłam zdanie, wolę okrągłe stoły a gdyby goście mieli sami wybierać sobie miejsce moze dojść do dziwnych sytuacji np. para może nie mieć miejsca przy jednym stole.
Stary 2014-04-03, 12:03   #565
ada_123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez farbstiftka Pokaż wiadomość
też nie chciałam winietek (nawet pisałam o tym w tym wątku, podając argumenty), ale zmieniłam zdanie, wolę okrągłe stoły a gdyby goście mieli sami wybierać sobie miejsce moze dojść do dziwnych sytuacji np. para może nie mieć miejsca przy jednym stole.
niestety, tak czasem bywa..
Stary 2014-04-03, 14:58   #566
dandi49
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monia503 Pokaż wiadomość
Klasyczne prostokątne.
dandi49 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-03, 15:15   #567
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monia503 Pokaż wiadomość
A to okrągłe są nienormalne?
Sorry, nie mogłam się powstrzymać

Stary 2014-04-03, 16:31   #568
monia503
Raczkowanie

Cytat:
A to okrągłe są nienormalne?
Sorry, nie mogłam się powstrzymać

Kiciakowa zle zformuowałam pytanie
Oczywiście ze normalne

do okrągłych uważam,że obowiązkowo muszą byc winietki bo jest za mało miejsc a do prostokątnych nie ma potrzeby choć nieraz przy dużych weselach widziałam jak tłum cisną żeby zając najlepsze miejsca
Stary 2014-04-15, 17:14   #569
lipstick89
Jedyna oryginalna Lips :)

mój TŻ uparł się jak osiołek, że winietek nie będzie i koniec. jego jedyny argument to to, że ktoś może być niezadowolony z towarzystwa.

ja ze swojej strony wyczerpałam wszystkie argumenty:
- że to elegancko
- że nie ma zamieszania (plan stołów przy wejściu)
- że znamy rodziny na tyle, by wiedzieć kogo z kim usadzić, a kogo nie
- że goście nie rzucą się pędem zajmować miejsce i nie oleją pierwszego toastu
- że obok nas usiądą osoby nam bliskie, a nie jakieś ciotki-klotki, których nie znamy
- że nie będzie pretensji, że zabraknie dla kogoś miejsca przy "swoich"
- że będziemy ewentualnie dzwonić i pytać, z kim chcesz usiąść (zawsze da się pogodzić)
- jego nieprzekonana ciotka, po weselu własnego syna, uznała, że winietki są znakomitym rozwiązaniem
- bo mnie się podobają i zależny mi, żeby były

była na ten temat rozmowa w rodzinie, każdy mu tłumaczy, a ten swoje: nie podoba mi się, bo nie! bo ktoś będzie niezadowolony! nie, bo nie! jak dziecko.

POMOCY!
-

2018
20/52
lipstick89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-15, 18:21   #570
Kiciakowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lipstick89 Pokaż wiadomość
mój TŻ uparł się jak osiołek, że winietek nie będzie i koniec. jego jedyny argument to to, że ktoś może być niezadowolony z towarzystwa.

ja ze swojej strony wyczerpałam wszystkie argumenty:
- że to elegancko
- że nie ma zamieszania (plan stołów przy wejściu)
- że znamy rodziny na tyle, by wiedzieć kogo z kim usadzić, a kogo nie
- że goście nie rzucą się pędem zajmować miejsce i nie oleją pierwszego toastu
- że obok nas usiądą osoby nam bliskie, a nie jakieś ciotki-klotki, których nie znamy
- że nie będzie pretensji, że zabraknie dla kogoś miejsca przy "swoich"
- że będziemy ewentualnie dzwonić i pytać, z kim chcesz usiąść (zawsze da się pogodzić)
- jego nieprzekonana ciotka, po weselu własnego syna, uznała, że winietki są znakomitym rozwiązaniem
- bo mnie się podobają i zależny mi, żeby były

była na ten temat rozmowa w rodzinie, każdy mu tłumaczy, a ten swoje: nie podoba mi się, bo nie! bo ktoś będzie niezadowolony! nie, bo nie! jak dziecko.

POMOCY!
-
zawsze ktoś jest niezadowolony, czy są winietki czy nie - nigdy się nie dogodzi wszystkim. Jednak z doświadczenia zauważyłam, że więcej niezadowolonych osób jest na weselach BEZ winietek, bo np. nie mogą usiąść ze swoja parą i nikt nie chce się przesunąć, bo po obu stronach stołu jest po jednym wolnym miejscu.
Albo rodziny 6 osobowe (rodzice + 4 dzieci) muszą siadać osobno, bo bez winietek znalezienie 6 miejsc koło siebie graniczy z cudem.
Kolejny przykład: zapraszacie 3 pary znajomych, znają się tylko między sobą i chcą usiąść koło siebie.
Albo chcecie, żeby koło was usiedli rodzice/świadkowie/znajomi, a jak usiądzie jakaś ciotka/daleki kuzyn czy ktoś inny, co to zrobicie?

Jaki będziecie mieć układ stołów? Okrągłe, podkowa, prostokątne?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości