|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Cytat:
no na to wychodzi, ze to jest to Przy okazj i my sie nauczyly
|
|
|
|
|
#542 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Cytat:
wczoraj miałam wiosne za oknem, a dzisiaj znowu jesień....i to taka późna ![]() Dzisiaj wypłata, dostanę już chyba inną, bo od jutra na urlopie będę, a my z góry za dany miesiąc dostajemy, ciekawe jak mi wyliczą
|
|
#543 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka- mała modelka
Zosia ma 98 cm i 14,6 kg Ana kupiłam Zosi koszule u nas wczoraj też ładna pogoda była, a dzisiaj deszcz pada ![]() Pop miałam Ci wcześniej napisać i zapomniałam. Śniły mi się ostatnio Twoje dziewczyny. To było tydzien temu, przed tym jak jechałaś na narty. Pamiętam tyle że ty pojechałaś na narty a Oliwke i Nataszke zostawiłaś u mnie. Zosia się zesikała na podłoge, ale to była dosłownie kałuża. I wszystkie trzy dziewczyny do niej weszły. Pozniej musiałam je kąpac. a Nataszka zaczynała raczkowaćale Ciebie nie widziałam w tym moim snie
|
|
#544 |
|
Raczkowanie
|
Ale się ostatnio rozpisałyście, nie mogłam wczoraj za Wami nadążyć i dopiero dzisiaj nadrobiłam
. Gianna - dzisiaj na TVN mówili, że wiosna ma wkroczyć od wtorku Libra - Fajna pufa, Ty to masz pomysły , a u nas tyle butelek po wodzie się marnuje.P0P - zdrówka dla Oliwki Nataszka - śliczną masz modelkę, a te jej włosy Wczoraj kupiliśmy w Tesco dla dziewczynek domek do ogrodu, bo szukałam takiego prezentu na urodziny, żeby już w domu nie zagracać. I co? Stoi już rozłożony... w pokoju . Ale plus jest taki, że bardzo fajnie się w nim obie bawią. Wstawiłam ich do środka kuchnię, kszesełka i wszystkich zapraszają na herbatkę .Dla kupujących w C&A - 20% zniżki na hasło RABAT20 . Kupiłam dwie jednakowe sukienki dla dziewczynek na chrzcziny, kilka bluzeczek po 12 zeta i Agatce kurteczkę dżinsową (dzieki temu rabatowi to wyszła mi gratis) . Bao - ja nie miałam żadnej informacji o mailu na zakończenie transakcji (od razu robiłam przelew), a Ty już coś dostałaś?
|
|
|
|
#545 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Igor urodził się 9 dni po terminie. Miał być 1 marca a był 9. 10 już miałam na wywołanie porodu jechać. Cytat:
Cytat:
Osiem nawet. Mnie nikt nie kazał siedzieć i mogłam zaraz się zmyć. Ale u mnie to migiem poszło, oddaję od kilku lat (z przerwami na ciążę i karmienie). Wydaje mi się, że za pierwszym razem nie powinnaś jechać sama i prowadzić. Ja zawsze czuję się po oddaniu nie do życia. Jakby ktoś zabrał mi 80% sił. Cytat:
Hoho ... to będzie się z nią działo, jak podrośnie. Już teraz widać, że imprezowe dziewczę. Chłopaki będą ganiać za nią, że się nie opędzicie.
|
|
#546 |
|
Raczkowanie
|
A propos chrzcin. Będę chrzestną córeczki mojego brata, który jest chrzestnym Agatki a jego żona chrzestną Ani
. Oni dawali moim dziewczynkom na prezent po tysiaku, więc i mi wypada tyle dać. Tylko się ostatnio zastanawiam, czy nie lepiej kupić jej jakiś prezent za taką kwotę bo oni kasę mają a ja bym chciała, żeby Dagmarka miała pamiątkę. Ale co kupić za taką sumę , a może lepiej dać kasę tak jak oni dawali....
|
|
|
|
#547 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to mała agentka, dziś sobie zażyczyła wakorczyka na głowie, takiego francuza ale z częścią rozpuszczonych włosów![]() Aż strach co on rano wymyśli jak wstanie ![]() Cytat:
nie wiem... chociaż i tak zazwyczaj się wkłada w kopertę bo ciężko się zdecydować. A dogodzić komuś takiemu który ma kasę to już w ogóle. |
||
|
|
|
#548 |
|
Zakorzenienie
|
Megi no to jest szansa ze mała moze byc tez spóźniona
nie wiem czy to od kobiet zależy , jej organizmu , czy są takie hmm skłonności . Moje chłopaki spóźnione wiec albo to zbieg okoliczności a moze ja juz tak mam . Nie mam pojęcia. Myślisz ze da sie przeciągnąć poród jak sie juz zacznie ? i wogole opoznic domowymi sposobami, nawet nie wiem . Bo lekarz celowo chyba nie zaryzukuje . Wiesz co najważniejsze ze takie przepisy wchodzą , kiedyś musi byc ten początek zmian , no akurat na twoja ciążę trafiła . U nas jest 9 miesięcy po porodzie, po tym okresie mozna juz oddawać krew. Jasta kup cos moze , ja bym w złoto poszła . Moj młody jak był mały to nosił złota branzoletke i jej nie zrywal. Teraz do szkoły chodzi to nic nie nosi bo nie mozna. |
|
|
|
#549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie czuję się w ogóle porodowo i dzięki Bogu. Dziewczyny, które rodzą podobnie do mnie na wątku mają skrócone szyjki, rozwarcia a ja nic. Więc szansa jest. Ale nie chcę zapeszyć. U nas do końca karmienia nie można oddawać krwi. Jak ostatnio byłam w szpitalu na Bielanach i ważyłam 5 kg mniej niż jak byłam 4 lata wcześniej i dokładnie lekarka mnie wypytywała, dlaczego schudłam etc. Czujni są. Mam wrażenie, że punkt oddawania krwi to jedyne miejsce w polskiej służbie zdrowia, gdzie są mili ludzie i się jakoś interesują.
|
|
#550 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cholera jasna, nie mogli kilka godzin wcześniej tamto zamówienie co pisałam wam, ze nic nie dostałam, wcale nam nie przyszło, kupiłyśmy jeszcze raz bez logowania się i przeszło, po chwili potwierdzenie na maila, a dzisiaj rano inf., że wysłano. Tylko siostra wzięła za pobraniem.a jest nią od mojego zakończenia zerówki - ja odchodziłam z przedszkola i ówczesna dyrektorka również ![]() Cytat:
|
|
#551 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#552 |
|
Zakorzenienie
|
Megi to ładnie cie przeswietlila
. A wypełniacie formularze przed każdym oddaniem , ja w PL byłam tylko raz oddać przed wyjazdem do UK. Tutaj za każdym razem , czy jakieś leki sie brało czy gdzie sie było, narkotyki stosunki itd . Najpierw siada sie z jedna osoba ona z palca bierze i sprawdza mała ilośc . Jak sie to przejdzie to dopiero sie oddaje . Nie no stres z tym 18 marca , wyobraz sobie ze mała urodziłasz 17 go . No czujesz ? Tfu tfu
|
|
|
|
#553 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
mam trochę daleko ponad 20km była kiedyś znacznie bliżej ale zlikwidowali , a trąbią że krwi mało sprawdzę czy też tyle czekolad dają ![]() Cytat:
![]() A że już tak zapytam to na wesele ile się u was daje? Jak dla mnie to jakaś kolosalna kwota ,nawet jeśli kogoś stać na to żeby tyle dać to jest to przesada dlatego że może w niezręcznej sytuacji postawić rodziców obdarowanego dziecka ,niektórzy będą się poczuwali do obowiązku się odwdzięczyć ,tak piszę na podstawie osobistych odczuć ,jak ja bym się poczuła. |
|||||
|
|
|
#554 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurtke na jaki rozmiar wziełaś? zastanawiam się czy 104 czy 110 Cytat:
ja też mam komunie chrzesniaka. Miałam mu xboxa kupić, ale ostatnio z nim rozmawiałam i dam mu pieniądze. Mały chce sobie laptopa kupic. Jak bym wiedziała że rodzice wezmą kase i dziecku nie dadzą to wiadomo żebym mu coś kupiła. Ale tutaj akurat mam pewność że rodzice mu kupią co chce. Ja też mam zamiar dać tysiaka
Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2013-03-01 o 14:03 |
||
|
|
|
#555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty nic nie mów. 18 to najszybciej. Do tego dnia nie ma mnie w domu
|
|
#556 |
|
Zakorzenienie
|
[Bibra[/B] na bank indywidualna sprawa
Ja mam nadzieje ze im tam nigdy nie padne , taaka siara , z tym nigdy nie wiadomo. U nas oddawalo sie co 4 miesiące, a teraz chyba zmienili na 3 miesiące , ale nie jestem pewna . |
|
|
|
#557 |
|
Zakorzenienie
|
Libra - maksymalnie możesz co 3 miesiące. Mężczyźni co 2. Zjedz wcześniej lekkie śniadanie, beztłuszczowe - najlepiej pełne węglowodanów. Pij dużo płynów. I będzie ok. Ja za pierwszym razem byłam bez śniadania, nie wiedziałam. Leciała krew 15 minut i niemal odjechałam. Teraz średnio oddaję 5 minut i nic się nie dzieje. Tylko słaba jestem bardzo.
|
#558 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Ty to scypiorecek byłaś jak cieszylas sie z tych 50 , a wzrostu ile masz ? Pamietam fotkę to taka mega Megi drobna byłaś a teraz tylko z tylu ale do czasu do czasu .
|
|
|
|
|
#559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to może i 116.Puszczę babcie z centymentrem![]() my już raz niestety mieliśmy taką sytuację.Daliśmy w prezencie w kasę,mała mała mieć na laptopa zebraną kasę,a się okazało,że rodzice kasę zgarnęli i zapłacili za nią miejsce w którym komunia się odbyła(zrobili w miejscu gdzie płatność była rozłożona na dwie raty w tym jedna po komunii)
|
|
#560 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
. Trzymam kciuki, żeby poród poszedł gładko, bez problemów i nie przed czasem . A robiłaś sobie zdjęcia z brzuszkiem i synkiem?Cytat:
. Ja nie noszę nic, co dostałam na Komunię, nie w moim stylu . Myślałam nad jakąś pozytywką - szkatułką na biżu ale chyba musi być z jakimiś kamieniami, żeby kosztowała tyle . Kiedyś była fajna tradycja - chrzestna ubierała dziecko a chrzestny.... nie wiem , może tort . Chociaż z drugiej strony ubrać dziecko to można za 100 zł ale też za 500 zeta, no i matce ciężko dogodzić (np. mi ).A na wesele ile się daje to nawet nie pytaj . Generalnie to zależy od "powiązań rodzinnych", tak od 1 tys. (rzadko) do 5 tys.Teraz na urodziny dziewczynek to już wcześniej ich uprzedziłam, żeby nie przesadzali z prezentami, bo ja w przyszłości nie wyrobię . Cytat:
, ale w końcu wzięłam na 104, bo Agatka to chudzinka a lubię jak kurtki tego typu są takie bardziej dopasowane . Na komunię to można dać kaskę bo dziecko "myślące" i ma już swoje potrzeby, więc będzie wiedział jak zebrane pieniążki zagospodarować .---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
Edytowane przez JASTA79 Czas edycji: 2013-03-01 o 15:10 |
||||||
|
|
|
#561 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bao - a moze ta kierowniczka tylko tak to powiedziała bo akurat siostra była w sprawie dziewczynki. Czasami po prostu tylko sie tak mówi. A moze i tak nawet jest ze wola dziewczynki ale to nie znaczy ze wybierają dziewczynki.
|
|
#563 | |||
|
Zakorzenienie
|
mrówcia, pop, zdrówka dla waszych dziewczynek
ja idę z młodą dopiero 25.03Cytat:
.Dobrze, że na chwilę "zaleczyli" chociażCytat:
Cytat:
I za 15.04
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#564 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#565 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oddaje się najczęściej co 3 miesiące (kobiety) po 500ml. U nas też 10 czekolad dają, a po kwalifikacji, przed samym oddaniem jeszcze się je wafelka i kawę albo colę. Niby mówią, że jak się oddaje regularnie, to jakby się organizm przyzwyczaja do większej produkcji i jak się nie odda to ciś tam można odczuwać, ale jak to dokładnie jest to nie wiem. Ja oddawałam tak 2x do roku. Już bardzo dawno nie byłam i długo nie będę (biorę leki). Ostatni raz chciałam dla zosi oddać, ale mnie odesłali bo miałam za dużo leukocytów... nataszka, widzisz? i zabawa w sklep okazała się być edukacyjna również dla wizazowych ciotek . I tak już zapomniałam tą nazwę ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja pierdykam, gdzie ty mieszkasz?dla mnie to są kosmiczne sumy Ja ogólnie nie czaję tego boomu na super hiper ekstra drogie prezenty z okazji, co by nie było, przyjęcia sakramentu Sama jestem taką w zasadzie nie-katoliczką, dziecka nie ochrzczę, na religię i do komunii nie poślę, ale ogólnie wierzących szanuję bardzo. Nie kumam jednak tego, że już dawno przestały sakramenty mieć wydźwięk duchowy, a mają w zasadzie czysto materialny..... Nie piję do ciebie, broń boże, tylko do tego co to teraz się porobiło... Ja miałam radzić coś ze złota na pamiątkę, ale jak nie lubisz to nie mam pomysłu. Cytat:
Cytat:
w państwie domu i zagrodzie...
|
|
|
#566 |
|
Zakorzenienie
|
Bao- jakos w to wszystko nie chce mi sie wierzyc
to co? Przyjmujac przedszkolanki do pracy, pytali o nienawisc do chlopcow? Nie wierze ze kazda pani tak nastawiona. Mysle ze ktos tu przewrazliwiony i wylapuje takie rzeczy typu to z tym kichnieciem. Moze to przypadek. Nie nastawiaj sie juz tak negatywnie Nataszka- u nas sklep nadal niestety na topie moge ci ja podrzucic tylko u nas sprzedaje sie slodycze. Kasztany to cukierki czekoladowe napatrzyla sie na dziadkow (maja sklep ze slodyczami) i jak naklada do woreczkow by zwazyc, to naklada woreczek na reke
|
#567 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Mam takie samo zdanie na temat sakramentów dzieci. Na chrzciny to już całkiem przegięcie, kiedy dziecko przecież nie skorzysta z tych prezentów. Na komunię to dzieci teraz czekają tylko na prezenty a później jest porównywanie w szkole, kto co dostał. a do tego jeszcze te imprezy w restauracjach... Ostatnio jest już moda na imprezy z okazji bierzmowania. Za moich czasów na bierzmowanie szło się ze świadkiem i rodzicami, żadnych prezentów, żadnych imprez a teraz... Zatkało mnie jak chrześnica tz-a przyjechała go zapraszać z rodzicami na przyjęcie z okazji bierzmowania (nie do kościoła). Szkoda, że zaproszeń nie dała . Tz pojechał dzień wcześniej, dał jej bombonierę, album (nie pamiętam chyba z Papieżem) i łańcuszek. Oczywiście się obrazili, że nie był na suto zakrapianej imprezie .
|
|
|
|
|
#568 | |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------
Cytat:
|
|
#569 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
z najbiedniejszej części
no właśnie, jeszcze o tych imprezach "zastaw się a postaw się" zapomniałam ![]() I powiem wam, że z tego się cieszę, że moje dziecko pogańskie-że mnie ten cały cyrk ominie (nie chcę nikogo obrazić-żeby nie było), ale ludzi to z roku na rok wariują coraz bardziej na tym punkcie. Ja dzieciom mojego brata dawałam skromne prezenty na komunię-młodemu chyba telefon kom (normalny, smartfonów nie było wtedy), a córce chyba łańcuszek z wisiorkiem. Ładnie podziękowali, ale w sumie nawet jakby uznali, że za mało, za tanio czy co tam, to mnie to wali-daję tyle na ile mnie stać i nie biorę udziału w wyścigach kto kupi lepszego i droższy prezent, quada, kompa czy co tam. Ja "podtrzymuję" tradycję, że to przyjęcie sakramentu, a nie urodziny.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.

. Ale plus jest taki, że bardzo fajnie się w nim obie bawią. Wstawiłam ich do środka kuchnię, kszesełka i wszystkich zapraszają na herbatkę
. Małego w terminie urodziłas po czy przed ?
uważam ze matki wczesniakow są pokrzywdzone bo urlop jest liczony od dnia narodzin. Więc gdy odbieralam Natasze ze szpitala to juz mi minęło 12 tg. urlopu.

cholera jasna, nie mogli kilka godzin wcześniej

ja idę z młodą dopiero 25.03
ja pierdykam, gdzie ty mieszkasz?
moge ci ja podrzucic