|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
Cytat:
Co do winietek to racja niektórzy wiedzą nawet bez gdzie usadzić tyłek tylko że to i tak wygląda komicznie nieraz bo takie wyścigi szybko szybko do tego albo tamtego stolika. U mnie na weselu obsługa(niestety!!) wpuściła kilku delikwentów na salę kiedy my robiliśmy jeszcze zdjęcia grupowe z rodzeństwem, rodzicami i rodzicami chrzestnymi przed salą i wchodząc na salę co widzę? kilka żakietów powieszonych na krzesełkach i w tym momencie zaczęłam żałować, że nie było u mnie winietek i jednocześnie miałam ochotę zabić obsługę że wpuściła kogokolwiek z gości przed nami. Co do zdjęć grupowych to coraz częściej spotykam się z tym, że są robione przed salą a nie kościołem. ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- A i jeszcze co do zaproszeń to zapraszaliśmy z osobami towarzyszącymi od 18 roku życia młodsi byli podpięci do rodziców i jakoś nikt problemów nie miał. |
||
|
|
|
|
#542 |
|
Zadomowienie
|
My mamy parę fotografów, DJa + wodzireja i kierowcę. Kierowca dowozi towarzystwo i nocuje, bo to daleka droga, no i zastanawiam się właśnie co z posiłkami... Czy miejsce przy stoliku dla obsługi czy do pokoju czy jak...bo nie ma w sumie większego powodu dla którego miałby siedzieć z resztą obsługi (nie pracuje bezpośrednio na przyjęciu, dopiero kilka godzin po nim odwozi wyspanych gości), ale gdzie inaczej ma zjeść?
![]() Lokal nam zaproponował w kwestii posiłków dla obsługi po pół porcji dla każdego. Tak samo są rozliczane dzieci. Podoba nam się to rozwiązanie, dobry kompromis. Alkohol u obsługi jest absolutnie na nie. Nawet do głowy im to nie przychodzi. Wydaje mi się, że to kwestia wieku - to takie towarzystwo w okolicach 30stki. Inne standardy pracy niż kapele i fotografowie, którzy mieli okazje pracować w latach 90 czy to nie to? Nie wiem. Ale dobrze, że nie piją ![]() Zaproszenia...Boże - myślałam, że dostanę nerwicy. Zamówiłam kilka na zapas, jakbym strzeliła jakiś błąd przy zapisywaniu, a na koniec wyszło, że sawuar wiwre nie ten w wielu przypadkach Bo kobieta ma być pierwsza zapisywana bez względu na to, czy jest do nas bliższą rodziną czy nie (np. żona bliskiego kuzyna czy narzeczona bliskiego kuzyna). Bo był cyrk z podwójnymi nazwiskami - raz zapisałam "SZ.P. XYZ" bo nie wiedziałam, że żona wzięła podwójne i nie wiem czy się będzie teraz z tego tytułu obrażać czy nie, innym razem napisałam: "SZ.P X Y i X Y-Z" i wygląda to tak, jakby nie byli małżeństwem (a są) w naszym odczuciu. Bo nie wiadomo - pisać "z dzieckiem/dziećmi" czy "córką/córkami | synem/synami" a dziećmi dopiero, jak jest więcej jak jedno i nie jest to ta sama płeć? Pisaliśmy dzieci na parki różnej płci,synowie, córki itp. Bo jeden kuzyn ma 17 lat i dziewczynę z którą chodzi - wpisałam go z os towarzyszącą bo już mu to zapowiedziałam z tej okazji, ale on ma brata 2 lata młodszego. I z rozmachu i jemu wpisałam, bo czemu nie, skoro tamtemu niepełnoletniemu wpisałam. I dziwinie by to wyglądało - brat z os towarzyszącą, a on wpisany w zaproszenie jako "Rodzice z XY". A czy ma dziewczynę - nie wiem.Z kolei będzie kilkoro innych nastolatków przy których nie wiem czy z kimś sa czy nie, a finansowo nie chcę dźwigać ciągnięcia kogokolwiek na siłę byleby był... Już i tak mam to z dorosłymi osobami a ilość miejsc mamy ograniczoną. I teraz będę podpytywać rodziców a jak okaże się, że tam jest jakiś dłuzszy związek, to będziemy patrzec, czy się pomieszczą i liczyć na zrozumienie. Bo czy pisać z imienia osobę, z którą od dłuższego czasu (czyt. ok roku) jest kolega co to dziewczyny wymienia co sezon z opcją, że do lipca już się rozejdą i będzie ciągnąć "kogokolwiek byleby zapełnić miejsce po XY" czy lepiej z os.towarzyszącą? Narzeczonych i wieloletnie pary bez ślubu pisaliśmy z imienia i nazwiska. Jak mieli dzieci to się robiło interesująco na zaproszeniu Resztę z os.towarzyszącymi. A nie ciągnięcie "kogokolwiek, byleby był" jest dla nas bardzo ważne.Już się nasłuchałam historii, jak to przyjęcie popsuła nie rodzina, ale właśnie os towarzysząca z przypadku, mało znana, o której czegoś nowego nasz kuzyn czy kuzynka dowiedzieli się dopiero poprzez sytuację wesela... ![]() Jak ktoś pisał - SV jest sztucznym tworem do regulowania życia w społeczeństwie, więc czasami jak się go nie nagnie, to będzie ciężko Edytowane przez weselna01 Czas edycji: 2014-04-22 o 21:07 |
|
|
|
|
#543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#544 | |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
ale mam inny problem. mój TŻ pracuje w Holandii. ma dwóch szefów. każdy z nich ma dzieci. chcielibyśmy ich zaprosić bez potomków (w sumie mają 6 dzieciaków ). ale czy to nie będzie źle odebrane, gdy zobaczą dzieciaki z naszych rodzin na weselu? bo jakbyśmy mieli tej całej gromadzie zapewnić noclegi to masakra
|
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#546 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja też nie, nie pierwszy już raz.
![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Ja od 18. Chyba, że ktoś młodszy miałby chłopaka/dziewcyznę od dłuższego czasu to zaprosiłabym go z nią.
|
|
#547 | |
|
Jedyna oryginalna Lips :)
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#548 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
|
#549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#550 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() a co do tej granicy wieku zapraszania z osobami towarzyszącymi czy bez, to chyba stanie na 18... że też tych trochę młodszych mam tak dużo i to po roku
|
|
|
|
#551 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#552 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#553 |
|
Wtajemniczenie
|
Rebelia zapraszam na wesele w mojej rodzinie, nie uświadczysz wyścigów o miejsca.
Winietek u Nas nie będzie bo w naszym wypadku więcej szkody niż pożytku. Znam ludzi ktorzy będą na weselu i wiem jak się podzielą przy stolikach. Co do zapraszania z osobami tow.u Nas była to granica 18-stu lat. Siostrzenica 19-nasto letnia dostała z osobą, a bratanica 17-nasto letnia z rodzicami. Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#554 |
|
zuy mod
|
No, mnie tez.
Ciekawi mnie jak sie zaprasza osoby bez slubu majace dziecko "pana XYZ z synem/corka ABC i os tow"?wysłano z mojej Xperii SP
|
|
|
#555 |
|
Zadomowienie
|
U mnie na szczęście nie będzie osób w wieku 15- 17 lat więc ten problem odpada, jedynie mój 18 letni brat. Nie mamy w rodzinie młodzieży jedynie będzie kilka małżeństw z małymi dziećmi- 2 dwulatków, czterolatek- siostrzeniec mojego TŻ, dziesięciolatka i ośmiolatek- rodzeństwo, dzieci mojego wujka i tutaj pojawia się problem bo te dzieciaki są po prostu straszne, nie słuchają, robią co im się podoba a wujek wychowuje ich sam i jak jest z nimi u nas albo u kogokolwiek innego to ma gdzieś co oni robią i gdzie są. Na co dzień owszem zajmuje się nimi ale u kogoś nie przejmuje się, mogą robić co im się podoba. Zastanawiam się co z nimi zrobić, zaprosić muszę bo to bliska rodzina- brat mojej mamy ale te dzieciaki mnie przerażają bo podejrzewam że po weselu z ich udziałem mogą wystąpić szkody.
![]() Edytowane przez Ammia Czas edycji: 2014-04-23 o 08:34 |
|
|
|
|
#556 |
|
Zadomowienie
|
Ok, mała zmiana...kuzyn którego zapraszam z os.tow. ma już jednak 18, nie 17 latek
Pozostaje dalej kwestia, czy jego 15 letniego brata dopisać jako "Sz.P. XY z XX" czy jak jego brat ma z os tow to on też?
|
|
|
|
|
#557 |
|
BAN stały
|
wiesz, jesli jednego 15 latka zaprosisz z dziewczyna a z drugiego nie to bedzie blado lyso.
|
|
|
|
|
#558 |
|
Konto usunięte
|
Jeśli 15sto latek z tych poważniejszych to ja bym zaprosiła z osobą towarzyszącą
też wiele zależy od charakteru właśnie.
|
|
|
|
|
#559 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie też granicą jest 18 lat - unikam wydatków i przypadkowych gimnazjalistów z łapanki.
|
|
|
#560 | ||
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Ostatnio jak byłam na ślubie to było właśnie zdjęcie na schodach kościelnych, na szybko, nerwowo, bo blokowaliśmy drzwi a był zaraz następny ślub.. Bez sensu, jakby nie można tego zrobić gdzie indziej Cytat:
|
||
|
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46130075]moim zdaniem już od 15 wzwyż należy zapraszać z osobami towarzyszącymi.
Ema, weszłam w Twoje serduszka w podpisie i widzę, że za 4 dni ślub! Wszystkiego dobrego życzę, aby wszystko bez zarzutów poszło [/QUOTE]Nie dziękuję, żeby nie zapeszyć ![]() To bardzo bliscy znajomi i bardzo otwarci ludzie, normalnie w rozmowie powiedziałam, że X zaproszę z osobą towarzyszącą bo wiem, że ma chłopaka, a oni powiedzieli, że po co, tylko koszta a 'córa im się nie będzie łajdaczyć' [oczywiście w sensie humorystycznym]. Potem jeszcze się upewniałam i mówili, że jeszcze będzie pora na wspólne wesela, więc teraz nich idzie sama [na weselu będzie jej starsze rodzeństwo]. |
|
|
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#563 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() No i udanej imprezy życzę!
|
|
|
|
#564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#565 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
|
#566 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#567 |
|
Przyczajenie
|
Jeszcze odnośnie granicy wieku osób (nie)zapraszanych z osobą towarzyszącą:
my zapraszamy w ten sposób młodzież 18+, z tego względu, że jednak odpowiadają już za siebie (a jeśli wzieliby młodszą od siebie osobę towarzyszącą to również za nią) i ten "problem" nie spada na rodziców. To jednak różnica wziąć pod opiekę 2 16latków (swoje dzieci), czy 4 16ltaków (2 swoich i ich osoby towarzyszące). Mam nadzieje, że taki argument pomoże rozwiać wątpliwości
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#568 |
|
Wtajemniczenie
|
Dałabym 15 latkowi osobne zaproszenie bez osoby towarzyszącej.
|
|
|
|
|
#569 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#570 |
|
Zadomowienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;46152422]Bardzo dobry pomysł
[/QUOTE]Niegłupi ![]() Zrobię tak, jeżeli na zaproszeniu dla rodziców on sam już nie zmieści się w linijce, żeby nie wyglądało to jak rażące dopisanie ![]() BTW miałam przysłane puste zaproszenia (tj z miejscami na imiona i nazwiska) żeby wpisywać je samodzielnie, jakby coś miało się jeszcze zmienić. W przypadku jednej osoby która ma długie imię, nazwisko a jego żona ma długie imię, nazwisko i drugie nazwisko a mają jeszcze córkę - "z córką" musiałam dopisać pod przeznaczoną na wpisy linijką na której i tak było wszystko napisane drobnym maczkiem. Masakra, ale poprawiałam drugi raz i wyszło tak samo. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.

Resztę z os.towarzyszącymi.
). ale czy to nie będzie źle odebrane, gdy zobaczą dzieciaki z naszych rodzin na weselu? bo jakbyśmy mieli tej całej gromadzie zapewnić noclegi to masakra