|
|
#541 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: " Nigella Gryzie " na TVN Style
Dziękuję,właśni e na taką podpowiedź liczyłam.Już jutro lecę do księgarni i pogrążę się w lekturze.
|
|
|
|
|
#542 |
|
Przyczajenie
|
zrobilam wlasnie pudding. pieklam go tak, jak podala nigella w przepisie - 15 - 20 minut w 250 stopniach (tzn. dalam 230 na termoobiegu). pieknie mi wyrosl, ale po tym jak sprawdzilam zapalka, czy juz sie upiekl, padl mi i zrobil sie jeden wielki zakalec. co zrobilam nie tak?
|
|
|
|
|
#543 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Sałatka z zielonego groszku i avocado - mrożony groszek - oliwa - świeża mięta - ocet winny - cukier - sałata - cykoria - avocado Zamrożony groszek ugotować do miękkości, doprawić oliwą, świeżą miętą, octem winnym i szczyptą cukru. Sałatę podzielić na listki i ułożyć na talerzu, dodać cykorię i groszek. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Avocado pokroić w plastry i ułożyć na sałacie. Doprawić solą, przybrać świeżą miętą. |
|
|
|
|
|
#544 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też miałam przez to problemy jak piekłam Tort Pavlova, ale lullaby22 uświadomiła mi, że u Nigelli wszystko piecze się na normalnym trybie |
|
|
|
|
|
#546 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#547 |
|
Rozeznanie
|
ooo szkoda, że dopiero teraz odkryłam ten wątek
![]() wcześniej nie miałam tvn style to nie oglądałam, ale teraz tak co prawda nie systematycznie no ale ![]() czasem ma zaskakujące przepisy np. baton bounty w cieście naleśnikowym bodajrze smażony w głębokim tłuszczu ![]() na pierwszym miejscu wypróbuje przepis podany w innym wątku przez Sylwie18 ciasto czekoladowe pod chmurkami
|
|
|
|
|
#548 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy któraś z Was będzie wiedzieć o który przepis Nigelli mi chodzi, nie mam już tvn style (ostatnio kablówka nam wyrzuciła z pakietu
) ale zalezy mi bardzo na takim przepisie bo chodzi za mną od dawna. Pamiętam tylko że Nigella przygotowywała to "coś" z chleba-wyglądał jak tostowy tylko ciemny-smarowała kromki masłem-na to dżem wydaje mi się że morelowy albo brzoskwiniowy potem składała 2 kromki kroiła w trójkąty każdą, układała w naczyniu i potem zalewała to wszystko jakąs masą, czymś posypywała i zapiekała w piekarniku.I właśnie o tą masę i całą reszte mi chodzi, może ktoś przypomina sobie ten odcinek i pomoże
|
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
To chyba chodzi o "pudding z chleba":
75g masła 75g sułtanek 3 łyżki ciemnego rumu 10 kromek chleba imbirowy dżem do posmarowania owych [może być pomarańczowy, byle by był mocny] 4 żółtka + 1 jajko 3 łyżki cukru + 2 łyżki demerary [ciemny cukier] 500ml kremówki 200ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonego imbiru Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania[1,5l]. Rodzynki zalać rumem i mikrofalować 1 minutę. Chleb posmarować masłem i dżemem[2 łyżki na każdą parę], złożyć po dwie i przeciąć na trójkąt, poukładać na środku naczynia do zapiekania. Posypać rodzynkami i polać rumem. Żółtka i jajko ubić z cukrem, dodać śmietanę i mleko. Polać chleb i odstawić na 10 minut. Wstające końcówki chleba posmarować pozostałym masłem. Demerarę wymieszać z imbirem i posypać pudding. Wstawić do piekarnika na około 45 minut lub do czasu aż sos się zetnie i troche urośnie. Wyjąć, odstawić na 10 minut [trochę opadnie] i nałożyć do miseczek. Podawać z sosem custard [toż to jawna rozpusta!!!] Przepis z książki "Nigella gryzie". |
|
|
|
|
#550 |
|
Zadomowienie
|
Ilonko po przepisie widzę, że to jest chyba to
Wielkie dzięki Już lecę po składniki
|
|
#551 |
|
Raczkowanie
|
świetny program, ostatnio zrobiłam to ciasto czekoladowe bez mąki - cudowne! (oczywiscie krem musiałam przekombinować) ale spód - nie za słodki, nie za wytrawny w sam raz
a przygotowanie tego ciasta zajmuje z 15 minut
|
|
|
|
|
#552 |
|
Zadomowienie
|
Juz za tydzien nowe odcinki "Nigella ucztuje"
|
|
|
|
|
#553 |
|
Rozeznanie
|
hej nie wiecie czasem gdzie oprócz książki kucharskiej można znaleźć przepisy na te czekoladowe cuda Nigelli z tej nowej serii >>Nigella ucztuje<< wsio proste do zrobienia a jakie kuszące
|
|
#554 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#555 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#556 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#557 |
|
Rozeznanie
|
Lullaby taki właśnie mam plan ale dziś troszkę za późno się zorientowałam i już było po kwiotkach
|
|
#558 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#559 |
|
Raczkowanie
|
kilka czekoladowych przepisów jest na stronie TVN Style
Let's dance like no one is praising us Let's love like we've never been hurt before Let's sing like no one is listening to us Let's work like we don't need money for it Let's live like today is the doomsday |
|
|
|
|
#560 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#561 |
|
Rozeznanie
|
Nom ja też poza tymi forumowymi nie widziałam przepisów, mam chęć na to "coś" z batoników Mars
|
|
|
|
|
#562 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona rozpuszczała Marsy, odrobinę masła w garnku i kiedy było w miarę płynne, wrzucała płatki kukurydziane. Myślę, że proporcje można spokojnie samemu sobie ustalić
|
|
|
|
|
|
#563 |
|
Rozeznanie
|
To było tylko stwierdzenie, że mam chęć
Przepis znam
|
|
|
|
|
#564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale zawsze to coś w oczekiwaniu na tłumaczenie TVN Style
Let's dance like no one is praising us Let's love like we've never been hurt before Let's sing like no one is listening to us Let's work like we don't need money for it Let's live like today is the doomsday |
|
|
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
w osttanich WO jest artykul spory na temat zycia Nigelli, sroce spod ogona to ona nie wypadla
|
|
|
|
|
#566 |
|
Raczkowanie
|
a możecie podać przepis z tymi marsami,bo mnie zaciekawiło?
![]()
Wróbelek to mała ptaszyna, Wrobelek istota niewielka, On brzydką stonogę pochłania, Lecz nikt nie pokochał wróbelka, Więc wołam: Dlaczego nikt nie pamięta, Że wróbelek do druh nasz szczery Kochajcie wróbelka dziewczęta, Kochajcie do jasnej cholery...
|
|
|
|
|
#567 |
|
Zadomowienie
|
Wczoraj robilam murzynka, pyszny jest. Nigella mowila, ze piecze sie 25 min, ale to zalezy od piekarnika.. No i ja pieklam cos kolo godziny
|
|
|
|
|
#568 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam dzisiaj zamiar zrobić Staroświecki Tort Czekoladowy. Trzymajcie kciuki
|
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#570 |
|
Zadomowienie
|
Tort wyszedł przepyszny. Mam tylko jedną uwagę. Ja do ciasta zamiast 200g cukru pudru dodałam jedynie 150g a do masy zamiast 300g tylko 100g, a tort i tak był słodziutki. Polecam jednak zrobienie tortu bo jest naprawdę pyszny i bardzo prosty do zrobienia.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

Dziękuję,właśni e na taką podpowiedź liczyłam.Już jutro lecę do księgarni i pogrążę się w lekturze.

a moze ktos robił i mi podpowie

) ale zalezy mi bardzo na takim przepisie bo chodzi za mną od dawna. Pamiętam tylko że Nigella przygotowywała to "coś" z chleba-wyglądał jak tostowy tylko ciemny-smarowała kromki masłem-na to dżem wydaje mi się że morelowy albo brzoskwiniowy potem składała 2 kromki kroiła w trójkąty każdą, układała w naczyniu i potem zalewała to wszystko jakąs masą, czymś posypywała i zapiekała w piekarniku.