Laserowa korekta wady wzroku - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-19, 10:40   #541
Antonina74
Raczkowanie

Dot.: Laserowa korekta wady wzroku

Cytat:
Napisane przez szatynka33 Pokaż wiadomość
A co po wyleczeniu oczu ? Może ktoś wie co będzie za kilka lat czy nie ma nawrotów a może koniec okularów do końca życia .Ja noszę soczewki i mam jaz ich dość okularów nie potrafię nosić przeszkadzają mi,wadę mam -1 niby mała wada ale okulary są potrzebne bo z daleka rozmazany jest obraz.Zastanawiam sie nad operacją we Francji ,ale ciągle jest strach ze mogę stracić wzrok całkowicie przy zabiegu lub zostanie pogorszony.
Oj, niby szatynka, a jak blondynka...
Trzeba poczytać, na czym polega zabieg - jest to wymodelowanie rogówki, więc jaki ego nawrotu się boisz? że odrośnie? Duże dziewczynki powinny wiedzieć, że niektóre części naszego ciała nie odrastają.
Czasem to dobrze, czasem źle...
Antonina74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 19:41   #542
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
A co po wyleczeniu oczu ? Może ktoś wie co będzie za kilka lat czy nie ma nawrotów a może koniec okularów do końca życia .Ja noszę soczewki i mam jaz ich dość okularów nie potrafię nosić przeszkadzają mi,wadę mam -1 niby mała wada ale okulary są potrzebne bo z daleka rozmazany jest obraz.Zastanawiam sie nad operacją we Francji ,ale ciągle jest strach ze mogę stracić wzrok całkowicie przy zabiegu lub zostanie pogorszony.
Nie róbmy z Polski zadupia. Czy we Francji, czy w Polsce, LASIK przeprowadzany jest tak samo. Ja miałem LASIK i wszystko jest ok. Ale jeśli chcesz, to możesz jechać do Francji.
Tomko10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-19, 22:51   #543
aam
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tomko10 Pokaż wiadomość
Nie róbmy z Polski zadupia. Czy we Francji, czy w Polsce, LASIK przeprowadzany jest tak samo. Ja miałem LASIK i wszystko jest ok. Ale jeśli chcesz, to możesz jechać do Francji.
Szatynka pisała w innym poście że mieszka we Francji, więc to dlatego o zabiegu we Fr pisze
aam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-20, 11:21   #544
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aam Pokaż wiadomość
Szatynka pisała w innym poście że mieszka we Francji, więc to dlatego o zabiegu we Fr pisze
A to przepraszam.
Stary 2011-10-20, 21:55   #545
Olivkaa200
Zakorzenienie

Cytat:
Dość niewielka wada w porównaniu z moimi -8,5 i -7 plus astygmatyzm. Jeśli masz dostatecznie grubą rogówkę, to pewnie nie będzie problemu. Astygmatyzm "likwidowany" jest podczas zabiegu automatycznie. Oczywiście zawsze może coś pozostać, ale raczej nie będziesz używała okularów.

Zawsze najlepiej udać się na konsultację i nie liczyć pieniędzy. W końcu chodzi o nasze bezcenne oczy.

Może i nie mam jakiejs duzej wady ale okulary nosze od 19 lat wiec dla mnie to od zawsze. Czekam jeszcze na jakies cud tableki do soczewek jezeli to juz nie zadziała to chyba tylko laserek zostaje. Oszczedzac na tym nie bede tylko chcialam orientacyjnie zapytac jaki jest koszt W internecie znalazlam wiele metod ale nie wiem ktora jest najlepsza. Niby przekonuje mnie ten laser i brak wady ale boje sie zeby nic nie stalo mi sie z oczami zawsze jest chyba jakis strach
Olivkaa200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-21, 10:17   #546
Antonina74
Raczkowanie

Strach jest zawsze. Przy goleniu nóg też.
Dużo wątpliwości rozwiewa
http://serwisuroda.pl/arch_zdrowie_laserowa_ korekcja.php
Stary 2011-10-22, 11:41   #547
szatynka33
Przyczajenie

Pytam się was osób które już są po dlatego że czytałam wczasniej ze osłabia sie wzrok po 40 a jednat są to oczy dlatego strach jest ogromny wolę widzieć tak jak widze niżeli wcale,ale dzięki za odpowiedz
szatynka33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-10-22, 17:00   #548
Tomko10
Raczkowanie

Wątpliwości do rozwiewa lekarz, u którego wykonuje się badanie kwalifikacyjne. Należy go dokładnie wypytać, a na pewno wszystko powie.

Po 40 większość osób ma problem z czytaniem z bliska, bo to właśnie o to osłabienie oczu chodzi. Normalka.

Zawsze to lepiej nałożyć okularu do czytania, niż nie widzieć co dzieje się 4 metry od nas.
Stary 2011-10-22, 18:06   #549
aam
Zadomowienie

Cytat:
Pytam się was osób które już są po dlatego że czytałam wczasniej ze osłabia sie wzrok po 40 a jednat są to oczy dlatego strach jest ogromny wolę widzieć tak jak widze niżeli wcale,ale dzięki za odpowiedz
Zabieg usuwa obecną wadę, ale nie zapobiega ponownemu powstawaniu. Jeśli wada ma Ci urosnąć - urośnie, tyle że będzie startowała od zera.
Stary 2011-10-22, 22:13   #550
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Zabieg usuwa obecną wadę, ale nie zapobiega ponownemu powstawaniu. Jeśli wada ma Ci urosnąć - urośnie, tyle że będzie startowała od zera.
Rogówka jest podczas zabiegu formowana, więc jeśli już wada urośnie, to bardzo mało.
Stary 2011-10-23, 10:36   #551
aam
Zadomowienie

Cytat:
Rogówka jest podczas zabiegu formowana, więc jeśli już wada urośnie, to bardzo mało.
Może, ale ogólnie miałam na myśli, to, że jak np po 40stce wzrok się pogarsza - to temu raczej zapobiec się nie da No ale dobrze że sprostowałeś

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-23, 11:29   #552
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Może, ale ogólnie miałam na myśli, to, że jak np po 40stce wzrok się pogarsza - to temu raczej zapobiec się nie da No ale dobrze że sprostowałeś
Pogarsza się w drugą stronę, czyli w dalekowzroczność. Załóżmy że po LASIKu będziesz miałą -0,5, to potem po 40 wyrówna Ci się do 0 lub pójdzie lekko w plusy, ale z daleka będziesz widział tak czy siak.
Stary 2011-10-23, 14:05   #553
aam
Zadomowienie

Cytat:
Pogarsza się w drugą stronę, czyli w dalekowzroczność. Załóżmy że po LASIKu będziesz miałą -0,5, to potem po 40 wyrówna Ci się do 0 lub pójdzie lekko w plusy, ale z daleka będziesz widział tak czy siak.
Ale minusy NIGDY nie przechodzą w plusy. Co najwyżej możesz kiedyś potrzebować dwóch par okularów zamiast jednej. Jeśli masz wadę wzroku - jesteś krótkowidzem, a po 40stce zaczyna pogarszać Ci się wzrok jak chodzi o widzenie z bliska - minusy zostają tak jak były i tylko masz większy problem bo potrzebujesz 2 pary okularów albo szkła progresywne.
Stary 2011-10-23, 19:01   #554
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Ale minusy NIGDY nie przechodzą w plusy. Co najwyżej możesz kiedyś potrzebować dwóch par okularów zamiast jednej. Jeśli masz wadę wzroku - jesteś krótkowidzem, a po 40stce zaczyna pogarszać Ci się wzrok jak chodzi o widzenie z bliska - minusy zostają tak jak były i tylko masz większy problem bo potrzebujesz 2 pary okularów albo szkła progresywne.
To chyba nie jest tak. Będąc na wizycie kontrolnej 3 miesiące po operacji LASIK miałem +0,25 na lewym oku i -0,5 na prawym. Ostrość widzenia lewym okiem mam niewiarygodnie dobrą. Nie wiem jaka to procentowa wartość (muszę zapytać). Z bliska także widzę, więc te +0,25 jest ok i może spaść. Przy -0,5 okulistka powiedziała, że to nawet dobrze, że jedno oko ma lekki minus, gdyż po 40 przejdzie w plus, co oznacza że jedno oko zawsze będzie widziało z daleko, drugie z bliska i też nie będę potrzebował okularów. To -0,5 to skoryguję sobie w formie drugiej darmowe operacji LASIK, tak żeby mieć 0.
Stary 2011-10-23, 21:23   #555
aam
Zadomowienie

Cytat:
To chyba nie jest tak. Będąc na wizycie kontrolnej 3 miesiące po operacji LASIK miałem +0,25 na lewym oku i -0,5 na prawym. Ostrość widzenia lewym okiem mam niewiarygodnie dobrą. Nie wiem jaka to procentowa wartość (muszę zapytać). Z bliska także widzę, więc te +0,25 jest ok i może spaść. Przy -0,5 okulistka powiedziała, że to nawet dobrze, że jedno oko ma lekki minus, gdyż po 40 przejdzie w plus, co oznacza że jedno oko zawsze będzie widziało z daleko, drugie z bliska i też nie będę potrzebował okularów. To -0,5 to skoryguję sobie w formie drugiej darmowe operacji LASIK, tak żeby mieć 0.
no to jest akurat bzdurą, skoro tak by miało być to czemu niektórzy muszą nosić okulary ze szkłami progresywnymi lub 2 pary osobno - do czytania i do dali? Żeby sam zabieg powodował to że w pewnym wieku minusy zaczną przechodzić w plusy jakoś też mi się nie wydaje
Stary 2011-10-23, 22:47   #556
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
no to jest akurat bzdurą, skoro tak by miało być to czemu niektórzy muszą nosić okulary ze szkłami progresywnymi lub 2 pary osobno - do czytania i do dali? Żeby sam zabieg powodował to że w pewnym wieku minusy zaczną przechodzić w plusy jakoś też mi się nie wydaje
Wiem, że wikipedia to akurat niewłaściwe źródło wiedzy (na uczelni za to zabijali), ale w tym przypadku można się powołać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadwzroczno%C5%9B%C4%87

"Jednak krótkowidz akurat na tym zyskuje, a może nawet dojść do naturalnej kompensacji krótkowzroczności (przy wadach - odpowiednio - minus 1,5 i minus 2,5 dioptrii)."

Oczywiście dopiero po 70, ale wcześniej po 40 też, gdyż jest to nadwzroczność utajona i nieznana jest jej wartość w dioptriach.
Stary 2011-10-23, 23:19   #557
aam
Zadomowienie

Cytat:
Wiem, że wikipedia to akurat niewłaściwe źródło wiedzy (na uczelni za to zabijali), ale w tym przypadku można się powołać: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nadwzroczno%C5%9B%C4%87

"Jednak krótkowidz akurat na tym zyskuje, a może nawet dojść do naturalnej kompensacji krótkowzroczności (przy wadach - odpowiednio - minus 1,5 i minus 2,5 dioptrii)."

Oczywiście dopiero po 70, ale wcześniej po 40 też, gdyż jest to nadwzroczność utajona i nieznana jest jej wartość w dioptriach.
Z tego co wyczytałam na wikipedii więc wynika, że są 2 rodzaje wad objawiające się mniej więcej podobnie - problemy z czytaniem I jedna z nich niby ma się równoważyć minusami a druga nie - czyli tak czy inaczej nie da się przewidzieć jak to będzie w konkretnym przypadku. Wychodzi na to że oboje mamy rację w pewnym zakresie Osobiście nie znam nikogo, komu wada by się zmniejszyła, a za to znam osoby, które noszą 2 pary okularów
Ogólnie: to, że minusy mogłyby się "przemienić" w plusy przemawia za tym, że jak się jest krótkowidzem z małą wadą - nie warto robić zabiegu. Ale w praktyce - nie wiadomo co nas czeka na starość i jak to będzie na prawdę
Stary 2011-10-24, 19:18   #558
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Z tego co wyczytałam na wikipedii więc wynika, że są 2 rodzaje wad objawiające się mniej więcej podobnie - problemy z czytaniem I jedna z nich niby ma się równoważyć minusami a druga nie - czyli tak czy inaczej nie da się przewidzieć jak to będzie w konkretnym przypadku. Wychodzi na to że oboje mamy rację w pewnym zakresie Osobiście nie znam nikogo, komu wada by się zmniejszyła, a za to znam osoby, które noszą 2 pary okularów
Ogólnie: to, że minusy mogłyby się "przemienić" w plusy przemawia za tym, że jak się jest krótkowidzem z małą wadą - nie warto robić zabiegu. Ale w praktyce - nie wiadomo co nas czeka na starość i jak to będzie na prawdę
Otóż to - nikt nie wie, jak to będzie na starość, a chyba nie ma obecnie nikogo w wieku około 80 lat, kto miał za młodości LASIK.

Ale tak naprawdę to dotyczy to wielu przeróżnych zabiegów - nikt nie, co będzie za 50 lat.
Stary 2011-10-24, 21:19   #559
aam
Zadomowienie

Cytat:
Otóż to - nikt nie wie, jak to będzie na starość, a chyba nie ma obecnie nikogo w wieku około 80 lat, kto miał za młodości LASIK.

Ale tak naprawdę to dotyczy to wielu przeróżnych zabiegów - nikt nie, co będzie za 50 lat.
Dokładnie Jestem zdania, że jeśli ktoś ma wadę która mu utrudnia życie i marzy tylko o usunięciu jej to nie ma sensu się przejmować tym co będzie kiedyś (bo przecież gorzej nie będzie - lepiej nosić na starość okulary tylko do czytania niż całe życie męczyć się bo się ludzi na ulicy nie poznaje itp )

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-24, 23:33   #560
Antonina74
Raczkowanie

Cytat:

No tak, ale niby skąd wiadomo, że plastikowa butelka rozkłada się ponad trzysta lat? Niech się potomni martwią. Na razie trzeba naprawić oko dzisiejszymi metodami. A jak się coś zepsuje? To ktoś wymyśli coś nowego
Stary 2011-10-25, 08:09   #561
li_nka
Przyczajenie

Wiadomo-nie wiadomo Po 40 zaczyna się osłabiać widzenia na bliskie odległości, dlatego starsi ludzie często np. odsuwają gazetę, żeby móc ją w ogóle przeczytać. /Nazywa się to prezbiopia i dotyczy właściwie każdego, tylko w różnym stopniu. Dlatego dobrze się przebadać pod tym kątem, np. teraz trwa w okolicach Poznania taka akcja w salonach optycznych "czas na wzrok" za darmo dla osób po 40 Zabrałam mamę, bo już nie mogłam patrzeć jak to ona "dobrze widzi"
li_nka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-15, 20:06   #562
Tomko10
Raczkowanie

Ja za dwa tygodnie idę na "poprawkę" prawego oka. Mam niewielki minus (-0,5) i w mroku trochę się obraz rozmywa.
Stary 2011-11-15, 22:00   #563
Zyleta1986
Raczkowanie

Question Dot.: Laserowa korekta wady wzroku

Witam!
A ja mam takie pytanie. Czy przy grubości rogówki ok 520 i wadzie OL -3,5 i OP -4,5 i astygmatyzm. Jest możliwa Laserowa Korekcja?
Zyleta1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-16, 11:14   #564
hanna_f
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Zyleta1986 Pokaż wiadomość
Witam!
A ja mam takie pytanie. Czy przy grubości rogówki ok 520 i wadzie OL -3,5 i OP -4,5 i astygmatyzm. Jest możliwa Laserowa Korekcja?
Lekarzem nie jestem, ale wydaję mi się, że grubość Twojej rogówki może nie pozwolić na całkowite skorygowanie wady..najlepiej gdybyś wybrała się na badania kwalifikacyjne, zapytaj się okulisty albo poczytaj w necie; abczdrowia.com.pl albo okolaser.com.pl, może znajdziesz tam odpowiedź. Mi się wydaję, że może być problem , ale ręki sobie uciąć nie dam
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-19, 19:43   #565
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Witam!

Skąd wiesz, jaką masz grubość rogówki? Naprawdę myślisz, że tutaj na forum są lekarze? Ehh..
Stary 2011-11-21, 11:31   #566
Zyleta1986
Raczkowanie

Cytat:
Skąd wiesz, jaką masz grubość rogówki? Naprawdę myślisz, że tutaj na forum są lekarze? Ehh..
Wiem jak mam grubość bo miałam robione badania pod tym względem ale nie o to mi chodziło skąd ja to wiem, tylko morze ktos z was robil sobie Laserowa korekcje z taką grubością rogówki.
Stary 2011-11-21, 20:50   #567
Tomko10
Raczkowanie

Cytat:
Wiem jak mam grubość bo miałam robione badania pod tym względem ale nie o to mi chodziło skąd ja to wiem, tylko morze ktos z was robil sobie Laserowa korekcje z taką grubością rogówki.
Ja miałem -8 i miałem na tyle grubą rogówkę, że nawet mogę mieć drugi zabieg poprawiający (który zresztą jest za tydzień). Musiałbym zerknąć w moje papiery, żeby zobaczyć jak grubą rogówkę miałem.

Radzę przeboleć pieniądze za wizytę kwalifikacyjną i dowiedz się - w końcu chodzi o Twoje oczy. A potem za zabieg też zapłacisz sporo. Nie ma co oszczędzać.
Stary 2011-11-21, 21:14   #568
malwoj
Raczkowanie

hej ,
ja mialam robiona korekcje laserowa jakies 2 lata temu we wroclawiu, jestem bardzo zadowolona. Najpierw nosilam soczewki jakies 6 lat jednak musialam zaczac nosic okulary bo niestety soczewki zaczely uszkadzac moje oczy i zaczely mi opadac powieki i mialam lekka operacje przez soczewki ale to nie istotne, no i noszenie okularow bylo dla mnie wielka katorga oh...zabieg kosztowal 4 tys zl nic nie bolalo, zadnych dolegliwosci na drugi dzien juz widzialam o wiele lepiej, mialam wade jakos -4 .
malwoj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-22, 10:58   #569
hanna_f
BAN stały

Tomko10 ma rację. Nie jesteśmy lekarzami, lepiej przejdź się do kliniki, by doktor profesjonalnie odpowiedział Ci na Twoje pytania. 'W końcu chodzi o Twoje oczy'
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-23, 11:38   #570
Zyleta1986
Raczkowanie

Przeciesz dobrze wiem ze nie jestescie lekarzami ale narazie na badania nie moge isc. A chyba zapytac moge moze ktos akurat wie bo sobie robił Korekcje z taka grubością rogówki.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości