Holandia - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-11, 13:05   #541
dana1
Przyczajenie

Dot.: Holandia

Cytat:
Napisane przez sky1980 Pokaż wiadomość
dokladnie dzis to glowe chce urwac , ledwo dojechalam na rowerze do szkoly,ale musze powiedziec ze fajny trening mialam dobrze ze nie pada (przynajmniej u mnie)
a jak tak dalej pojdzie to w lutym bedziemy mialy wiosne
a ja tam cie podziwiam, ze w taka pogode jezdzisz na rowerze. Ja to tam chyba na twoim miejscu w taka pogode pojechala autobusem do szkoly.
Wogole jak tutaj patrze na te wszystkie dzieci, ktore jada na rowerze do szkoly to mi sie robi ich zal.Czasami one musza tak daleko jechac tym rowerem i to obojetnie czy upal czy zimno czy slonce czy deszcz. To straszne dla mnie jak na to patrze. Jak ja mialabym tutaj w Holandii jako dziecko chodzic do szkoly i do tego dojezdzac do niej na rowerze to ja nie wiem, ale chyba nie bylabym tam codziennie
dana1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 14:13   #542
sky1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dana1 Pokaż wiadomość
a ja tam cie podziwiam, ze w taka pogode jezdzisz na rowerze. Ja to tam chyba na twoim miejscu w taka pogode pojechala autobusem do szkoly.
Wogole jak tutaj patrze na te wszystkie dzieci, ktore jada na rowerze do szkoly to mi sie robi ich zal.Czasami one musza tak daleko jechac tym rowerem i to obojetnie czy upal czy zimno czy slonce czy deszcz. To straszne dla mnie jak na to patrze. Jak ja mialabym tutaj w Holandii jako dziecko chodzic do szkoly i do tego dojezdzac do niej na rowerze to ja nie wiem, ale chyba nie bylabym tam codziennie

autobusem jade zawsze gdy deszcz pada,nie wiem ale jakos te przeciw deszczowe spodnie i kurtka mi nie pasuje i nie umiem sie do nich przekonac .Szkole mam jakies 30 min na rowerze wiec nie jest tak zle,no chyba ze wieje tak jak dzis to zajmuje mi to jakies 15-20 min dodatkowo ,a jechalam dzis z glowa na kierownicy,tak splaszczona
sky1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 14:15   #543
sky1980
Rozeznanie

Dana gdzie mieszkasz w Holandii? bo chyba cie na forum jeszcze nie "widzialam"
Stary 2007-01-11, 14:40   #544
dana1
Przyczajenie

Ja jestem z poludnia Holandii. Nie bylam jeszcze tutaj na forum,bo nie mam za wiele czasu, zeby siedziec przy komputerze i pisac, ale czasami tu zagladam.
dana1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 15:27   #545
Opiumalfa
Zakorzenienie

leje i wieje
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 17:58   #546
kasia191273
Zakorzenienie

ŁO MATKO! Dawno nie zaglądałam, ale po tym, co przeczytałam po pojawieniu się boskiej Kiary, chyba zaraz urodzę. A termin mam na sobotę))))

Ale się powstrzymam przed komentarzem, żeby dziecko nie było zbyt nerwowe, tak czy siak wiecie na pewno, że się w 200% zgadzam z Wami, stare dobre wizażanki!
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 20:22   #547
Opiumalfa
Zakorzenienie

Kasia to juz???Ale to szybko minęło. Jak sie czujesz? Bedziesz rodzic w domu czy w szpitalu?
Stary 2007-01-11, 21:43   #548
kasia191273
Zakorzenienie

ano, minęło szybko, zwłaszcza druga połowa, choć ostatni dwa tygodnie- bo miałam ferie, a teraz już nie wróciłam do pracy- dłużą się niemiłosiernie

rodzę w szpitalu, z moim polskim mężem- chyba w związku z powyższą gorącą dyskusją jestem słabo zintegrowana, hehehe)))))))

trzymajcie kciuki, żeby poród przebiegł tak samo gładko jak ciąża
Stary 2007-01-11, 21:54   #549
Aneta???
Zakorzenienie

GG do Aneta??? Send a message via Skype™ to Aneta???

Cytat:
Napisane przez kasia191273 Pokaż wiadomość
ano, minęło szybko, zwłaszcza druga połowa, choć ostatni dwa tygodnie- bo miałam ferie, a teraz już nie wróciłam do pracy- dłużą się niemiłosiernie

rodzę w szpitalu, z moim polskim mężem- chyba w związku z powyższą gorącą dyskusją jestem słabo zintegrowana, hehehe)))))))

trzymajcie kciuki, żeby poród przebiegł tak samo gładko jak ciąża
Oj,coś o tym wiem,więc trzymam mocno kciuki .
Stary 2007-01-12, 10:25   #550
Opiumalfa
Zakorzenienie

trzymamy kciuki!!!
Stary 2007-01-12, 14:32   #551
sky1980
Rozeznanie

Kasia to oznacza ze bedziesz rodzic POLSKIE z krwi i kosci dziecko ,nono ja nie wiem czy to sie wszystkim spodoba .

Zycze powodzenia i duuuuuzooo energii i wytrwalosci

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-12, 15:37   #552
onesweetfairy
Raczkowanie

tak od jakiegos czasu obserwowalam dyskusje z "kiara1" w roli glownej... mimo ze mialam ochote to jednak postanowilam sie nie wtracac, bo co bym nie napisala to i tak zostaloby przekrecone... wiec lepiej nie dyskutowac...

Kasiu zycze powodzenia i zdrowia przedewszystkim..!!

pozdrowienia
onesweetfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-12, 15:45   #553
kasia191273
Zakorzenienie

ja bym sobie podyskutowała, nawet mi przyszło do głowy, że mam taki teścik gdzieś w komputerze na sprawdzenie poziomu inburgering- nasza koleżanka zdałaby na pewno po roku pobytu tutaj śpiewająco...
No ale nie chcę się denerwować, poza tym będę pewnie wkrótce zajęta bardziej, więc nie mogłabym się oddać polemice. Ale korci, korci.
Zamelduję, jak się rozdwoję))
Stary 2007-01-13, 13:09   #554
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

pozdrawiam gorąco wizażanki z Holandii chciałabym się do Was przyłączyć w najbliższym czasie, bo zamierzam wyjechać do tego kraju do pracy, jako serwis hotelowy, może to nie jest taka super praca jaką wy macie, ale dopiero zaczynam i nie wiem jeszcze czy będę chciała zamieszkać tu na stałe, myślę raczej, żeby trochę sobie dorobić, a co będzie potem to się okaże. Skońćzyłam studia w Polsce, pracowałam juz w prywatnej firmie, więc nie ma tak źle. Mam prośbę, bo widzę że conajmiej jedna z Was mieszka w Amsterdamie, Opiumfala możesz napisać jakie jest to miasto, na co uważać, jak się zachowywać. Do pracy będę dojeżdżać autobusem miejskim, czy jest tam taka pogoda jak Polsce czy może cieplej trochę? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc, bo szczerze mówiąć, jestem trochę wystraszona, jak to będzie, znam język angielski, myślę że mogłąbym się nauczyć holenderskiego. Życzę miłego dnia

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

kimi1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-13, 13:43   #555
Opiumalfa
Zakorzenienie

Hej Kimi,

TO miasto WIELOKULTUROWE, ze spora liczba Murzynów co niektorym przeszkadza a niektorym mniej. Trudno mi powiedziec na co u wazac, mysle ze na to samo co w PL-dokładnie czyli na złodzieji na przykład. Co do pogody to kiedy perwszy raz przyjechałam do A'damu to przez dwa tyg walczyłam z bólem głowy spowodowanym bardzo silnym wiatrem. Te wachania cisnienia w koncu sie regguluja i sie przyzwyczaisz. Amsterdam jest na tyle szczeglny ze jest nad samą zatoką, Haga rowniez jest nad morzem, wiec tam jest najbardziej wietrznie. Bedziesz dojezrzac autobusem??A nie lepiej metrem?

W jaki sposób załatwiłas prace?Przez agencje w PL?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-01-13, 14:44   #556
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

super że się tak szybko odezwałaś
pracę załatwiam przez agencję w Polsce nie wiem, czy mogę podać nazwę, ajby co to edytuję: multijob w opolu. Powiedziano mi, że dziewczyny, któe tam już pracują jeżdżą autobusami, bo jest najlepsze połączenie, więc ja też raczej będę tak jeździć. A czy ludzie są tam życzliwi, np. jak ktoś się zgubi?

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

Stary 2007-01-13, 18:32   #557
sky1980
Rozeznanie

Czesc Kimi
nie martw sie dasz sobie w holandii rade,a jak sie zgubisz to mozesz kazdego o droge zapytac tu wszyscy mowia po angielsku,a szczegolnie w Amsterdamie i ludzie sa wiekszosci przyjazni .
Musisz przyzwyczaic sie rowniez do deszczu bo jest tu na porzadku dziennym,ale tak poza tym to spoko kraj napewno ci sie spodoba
Pozdrawiam i zycze powodzenia
Stary 2007-01-13, 22:04   #558
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Opiumalfa sky1980 dzięki, dziewczyny a możecie jeszcze napisać jakie są ceny żywności, bo słyszałam że w A`damie jest drogo. Np ile kosztuje chleb, wędliny, ser itd?

Edytowane przez kimi1000
Czas edycji: 2007-01-13 o 22:09 Powód: literówka
Stary 2007-01-14, 09:35   #559
sky1980
Rozeznanie

W Holandii zywnosc jest dosc tania.Ile co kosztuje w AMS,to nie wiem ,ale jestem pewna ze nie rozni sie tak bardzo niz ta u mnie,wiec nie martw sie zycie cie tu az tyle kosztowac nie bedzie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-01-14, 09:43   #560
zuzan
Przyczajenie

Witaj Kimi
Najtansze sklepy z zywnoscia to Aldi i Lidl.Gdybys musiala kupowac w innych
sklepach to warto zwrocic uwage na tygodniowe promocje.
Powodzenia
zuzan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 09:52   #561
Opiumalfa
Zakorzenienie

Ja studiuje i mieszkam w tej chwili w Enschede, ale mieszkałam długo w Amie. I jest drozej niz w kazdym innym miesice. Chleb jest strasznie fatalny i kosztuje ok. 1E. Jak powiedziala zuzan korzystac najlepiej z Lidla, moim zdaniem Aldi jest b.b. średni.No własnie i trzeba nosic parasolke codziennie ze soba
Stary 2007-01-14, 11:02   #562
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:
W Holandii zywnosc jest dosc tania.Ile co kosztuje w AMS,to nie wiem ,ale jestem pewna ze nie rozni sie tak bardzo niz ta u mnie,wiec nie martw sie zycie cie tu az tyle kosztowac nie bedzie

Oj,z tym się nie zgodzę.Żywność jest dość droga (wiem z doświadczenia,ale i wyczytałam o tym w poradnikach turystycznych) a także niektóre produkty nie są dobrej jakości (owoce,warzywa).Oczywiści e warto kupować w dużych sieciach sklepów,unikaj Albert Hijn .Na lepszy chleb trzeba wydać nawet 1,5 euro a i tak jest do niczego.Ja chlebki i wędlinki kupuję w polskich sklepach,wychodzi nawet taniej a ile smaczniej .
Stary 2007-01-14, 11:31   #563
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

jesteście kochane, bardzo mi pomogłyście
a czy jest jeszcze coś takiego, co trzeba koniecznie ze sobą zabrać, np parasolkę. Myślę, że wielu rzeczy dowiem się na miejscu. acha i czy opłaca się brać kurtkę zimową?

Stary 2007-01-14, 11:48   #564
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kimi1000 Pokaż wiadomość
jesteście kochane, bardzo mi pomogłyście
a czy jest jeszcze coś takiego, co trzeba koniecznie ze sobą zabrać, np parasolkę. Myślę, że wielu rzeczy dowiem się na miejscu. acha i czy opłaca się brać kurtkę zimową?

Nie zaszkodzi zabrać,chociaż nie ma tutaj jakiejś wielkiej zimy,zdarzają się i przymrozki i chłodne dni .
Stary 2007-01-14, 12:05   #565
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Cytat:
Napisane przez Aneta??? Pokaż wiadomość
Nie zaszkodzi zabrać,chociaż nie ma tutaj jakiejś wielkiej zimy,zdarzają się i przymrozki i chłodne dni .
no to muszę zabrać, bo jestem straszny zmarzluch

Stary 2007-01-14, 14:57   #566
sky1980
Rozeznanie

zywnosc w holandii droga? no nie wiem,jak sie codziennie zakupy robi w AH to moge sie z tym zgodzic,ale do reszty nie.Ja kupuje duzo produktow w Lidlu i w C1000,i nie moge sie tu zgodzic ze wychodzi drogo.Chleb kupuje w piekarni i tu musze zawsze zaplacic z jakies 2 euro(bo smakuje i wyglada jak polski ),ale mam go na jakies 4 dni.Owoce i warzywa kupuje na marketach i tu sie oplaca,bo placi sie w wiekszosci przypadkow polowe tego co w sklepie za wieksza ilosc
Porownujac ceny z polskimi,tu sie placi centy za cos co w polsce po przeliczeniu kosztuje euro lub 2.Jak przyjechalam na swieta po PL i poszlam z mama na zakupy to az sie za glowe chwycilam .
Ale to moje spostrzezenia
Stary 2007-01-14, 16:51   #567
Aneta???
Zakorzenienie

Cytat:
zywnosc w holandii droga? no nie wiem,jak sie codziennie zakupy robi w AH to moge sie z tym zgodzic,ale do reszty nie.Ja kupuje duzo produktow w Lidlu i w C1000,i nie moge sie tu zgodzic ze wychodzi drogo.Chleb kupuje w piekarni i tu musze zawsze zaplacic z jakies 2 euro(bo smakuje i wyglada jak polski ),ale mam go na jakies 4 dni.Owoce i warzywa kupuje na marketach i tu sie oplaca,bo placi sie w wiekszosci przypadkow polowe tego co w sklepie za wieksza ilosc
Porownujac ceny z polskimi,tu sie placi centy za cos co w polsce po przeliczeniu kosztuje euro lub 2.Jak przyjechalam na swieta po PL i poszlam z mama na zakupy to az sie za glowe chwycilam .
Ale to moje spostrzezenia
No tak,w Lidlu jest taniej.Jednak taniej,drożej-zależy co .Podstawowe rzeczy,typu wędlina,mięso,warzywa są o wiele droższe niż w Polsce,nawet te kupowane w Lidlu .Do C1000 nie chodzę,bo go nie ma w moim mieście,ale do Lidla owszem,dość często .W Albercie kupuję tylko dżem,bo nigdzie takiego nie ma
Stary 2007-01-14, 16:58   #568
onesweetfairy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia191273 Pokaż wiadomość
ja bym sobie podyskutowała, nawet mi przyszło do głowy, że mam taki teścik gdzieś w komputerze na sprawdzenie poziomu inburgering..........

jak znajdziesz chwilke czasu to moze przeslalabys mi ten test bo chetnie bym sprawdzila na jakim jestem poziomie... ale nie ma pospiechu... narazie i tak pewnie jestes zajeta innymi sprwami.... (ale jak bys znalazla chwilke.... to bylo by milo )
onesweetfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-14, 20:06   #569
Opiumalfa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kimi1000 Pokaż wiadomość
czy opłaca się brać kurtkę zimową?
Z mojego punku widzenia kurtka zimowa jak najbardziej TAK, bo nawet jezeli nie jest zimno to wiatr sprawia ze jest zimno,a tak to chociaz od wiatru ochroni. ja chodze teraz w zimowympłaszczu. Wy nie?
Stary 2007-01-17, 12:26   #570
Sweetie
Raczkowanie

Czesc Dziewczeta Moje Drogie

Alez tu sie dzialo jak mnie nie bylo...Nie nadazam z czytaniem
Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roczku.
Dopiero w zeszly piatek wrocilam do NL i wpadlam w stesknione ramiona mojego TZ, ktory przez ostatnie trzy miesiace szlajal sie po swiecie...no ale wrocil nareszcie
Kasia, faktycznie szybko zlecialo! A juz zdecydowaliscie sie w kwestii imion?
Buzka wszystkim

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości