![]() |
#541 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Holandia
Cytat:
Wogole jak tutaj patrze na te wszystkie dzieci, ktore jada na rowerze do szkoly to mi sie robi ich zal.Czasami one musza tak daleko jechac tym rowerem i to obojetnie czy upal czy zimno czy slonce czy deszcz. To straszne dla mnie jak na to patrze. Jak ja mialabym tutaj w Holandii jako dziecko chodzic do szkoly i do tego dojezdzac do niej na rowerze to ja nie wiem, ale chyba nie bylabym tam codziennie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
autobusem jade zawsze gdy deszcz pada,nie wiem ale jakos te przeciw deszczowe spodnie i kurtka mi nie pasuje i nie umiem sie do nich przekonac ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 |
Rozeznanie
|
Dana gdzie mieszkasz w Holandii? bo chyba cie na forum jeszcze nie "widzialam"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Przyczajenie
|
Ja jestem z poludnia Holandii. Nie bylam jeszcze tutaj na forum,bo nie mam za wiele czasu, zeby siedziec przy komputerze i pisac, ale czasami tu zagladam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Zakorzenienie
|
leje i wieje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
ŁO MATKO! Dawno nie zaglądałam, ale po tym, co przeczytałam po pojawieniu się boskiej Kiary, chyba zaraz urodzę. A termin mam na sobotę
![]() Ale się powstrzymam przed komentarzem, żeby dziecko nie było zbyt nerwowe, tak czy siak wiecie na pewno, że się w 200% zgadzam z Wami, stare dobre wizażanki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 |
Zakorzenienie
|
Kasia to juz???Ale to szybko minęło. Jak sie czujesz? Bedziesz rodzic w domu czy w szpitalu?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#548 |
Zakorzenienie
|
ano, minęło szybko, zwłaszcza druga połowa, choć ostatni dwa tygodnie- bo miałam ferie, a teraz już nie wróciłam do pracy- dłużą się niemiłosiernie
rodzę w szpitalu, z moim polskim mężem- chyba w związku z powyższą gorącą dyskusją jestem słabo zintegrowana, hehehe ![]() trzymajcie kciuki, żeby poród przebiegł tak samo gładko jak ciąża |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#550 |
Zakorzenienie
|
trzymamy kciuki!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Rozeznanie
|
Kasia to oznacza ze bedziesz rodzic POLSKIE z krwi i kosci dziecko ,nono ja nie wiem czy to sie wszystkim spodoba
![]() ![]() Zycze powodzenia i duuuuuzooo energii i wytrwalosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Raczkowanie
|
tak od jakiegos czasu obserwowalam dyskusje z "kiara1" w roli glownej... mimo ze mialam ochote to jednak postanowilam sie nie wtracac, bo co bym nie napisala to i tak zostaloby przekrecone... wiec lepiej nie dyskutowac...
Kasiu zycze powodzenia i zdrowia przedewszystkim..!! pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Zakorzenienie
|
ja bym sobie podyskutowała, nawet mi przyszło do głowy, że mam taki teścik gdzieś w komputerze na sprawdzenie poziomu inburgering- nasza koleżanka zdałaby na pewno po roku pobytu tutaj śpiewająco...
No ale nie chcę się denerwować, poza tym będę pewnie wkrótce zajęta bardziej, więc nie mogłabym się oddać polemice. Ale korci, korci. Zamelduję, jak się rozdwoję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
pozdrawiam gorąco wizażanki z Holandii
![]() ![]()
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Zakorzenienie
|
Hej Kimi,
TO miasto WIELOKULTUROWE, ze spora liczba Murzynów co niektorym przeszkadza a niektorym mniej. Trudno mi powiedziec na co u wazac, mysle ze na to samo co w PL-dokładnie czyli na złodzieji na przykład. Co do pogody to kiedy perwszy raz przyjechałam do A'damu to przez dwa tyg walczyłam z bólem głowy spowodowanym bardzo silnym wiatrem. Te wachania cisnienia w koncu sie regguluja i sie przyzwyczaisz. Amsterdam jest na tyle szczeglny ze jest nad samą zatoką, Haga rowniez jest nad morzem, wiec tam jest najbardziej wietrznie. Bedziesz dojezrzac autobusem??A nie lepiej metrem? W jaki sposób załatwiłas prace?Przez agencje w PL? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#556 |
Zakorzenienie
|
super że się tak szybko odezwałaś
![]() pracę załatwiam przez agencję w Polsce nie wiem, czy mogę podać nazwę, ajby co to edytuję: multijob w opolu. Powiedziano mi, że dziewczyny, któe tam już pracują jeżdżą autobusami, bo jest najlepsze połączenie, więc ja też raczej będę tak jeździć. A czy ludzie są tam życzliwi, np. jak ktoś się zgubi?
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
Rozeznanie
|
Czesc Kimi
![]() nie martw sie dasz sobie w holandii rade,a jak sie zgubisz to mozesz kazdego o droge zapytac tu wszyscy mowia po angielsku,a szczegolnie w Amsterdamie i ludzie sa wiekszosci przyjazni . Musisz przyzwyczaic sie rowniez do deszczu bo jest tu na porzadku dziennym,ale tak poza tym to spoko kraj napewno ci sie spodoba ![]() Pozdrawiam i zycze powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Zakorzenienie
|
Opiumalfa sky1980
![]()
Co nas nie zabije to nas wzmocni. Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić . Edytowane przez kimi1000 Czas edycji: 2007-01-13 o 22:09 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Rozeznanie
|
W Holandii zywnosc jest dosc tania.Ile co kosztuje w AMS,to nie wiem ,ale jestem pewna ze nie rozni sie tak bardzo niz ta u mnie,wiec nie martw sie zycie cie tu az tyle kosztowac nie bedzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Przyczajenie
|
Witaj Kimi
Najtansze sklepy z zywnoscia to Aldi i Lidl.Gdybys musiala kupowac w innych sklepach to warto zwrocic uwage na tygodniowe promocje. Powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
Ja studiuje i mieszkam w tej chwili w Enschede, ale mieszkałam długo w Amie. I jest drozej niz w kazdym innym miesice. Chleb jest strasznie fatalny i kosztuje ok. 1E. Jak powiedziala zuzan korzystac najlepiej z Lidla, moim zdaniem Aldi jest b.b. średni.No własnie i trzeba nosic parasolke codziennie ze soba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj,z tym się nie zgodzę.Żywność jest dość droga (wiem z doświadczenia,ale i wyczytałam o tym w poradnikach turystycznych) a także niektóre produkty nie są dobrej jakości (owoce,warzywa).Oczywiści e warto kupować w dużych sieciach sklepów,unikaj Albert Hijn ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
jesteście kochane, bardzo mi pomogłyście
![]() a czy jest jeszcze coś takiego, co trzeba koniecznie ze sobą zabrać, np parasolkę. Myślę, że wielu rzeczy dowiem się na miejscu. acha i czy opłaca się brać kurtkę zimową?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zaszkodzi zabrać,chociaż nie ma tutaj jakiejś wielkiej zimy,zdarzają się i przymrozki i chłodne dni ![]()
![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Rozeznanie
|
zywnosc w holandii droga? no nie wiem,jak sie codziennie zakupy robi w AH to moge sie z tym zgodzic,ale do reszty nie.Ja kupuje duzo produktow w Lidlu i w C1000,i nie moge sie tu zgodzic ze wychodzi drogo.Chleb kupuje w piekarni i tu musze zawsze zaplacic z jakies 2 euro(bo smakuje i wyglada jak polski
![]() ![]() Porownujac ceny z polskimi,tu sie placi centy za cos co w polsce po przeliczeniu kosztuje euro lub 2.Jak przyjechalam na swieta po PL i poszlam z mama na zakupy to az sie za glowe chwycilam ![]() Ale to moje spostrzezenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#568 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak znajdziesz chwilke czasu to moze przeslalabys mi ten test bo chetnie bym sprawdzila na jakim jestem poziomie... ale nie ma pospiechu... narazie i tak pewnie jestes zajeta innymi sprwami.... (ale jak bys znalazla chwilke.... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Zakorzenienie
|
Z mojego punku widzenia kurtka zimowa jak najbardziej TAK, bo nawet jezeli nie jest zimno to wiatr sprawia ze jest zimno,a tak to chociaz od wiatru ochroni. ja chodze teraz w zimowympłaszczu. Wy nie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
Czesc Dziewczeta Moje Drogie
![]() Alez tu sie dzialo jak mnie nie bylo...Nie nadazam z czytaniem ![]() Pozdrawiam wszystkich w Nowym Roczku. Dopiero w zeszly piatek wrocilam do NL i wpadlam w stesknione ramiona mojego TZ, ktory przez ostatnie trzy miesiace szlajal sie po swiecie...no ale wrocil nareszcie ![]() Kasia, faktycznie szybko zlecialo! A juz zdecydowaliscie sie w kwestii imion? Buzka wszystkim ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.