|
Notka |
|
Komputery, telefony, tablety Masz problem z komputerem, telefonem lub tabletem? Potrzebujesz fachowej porady na temat oprogramowania? Masz wiedzę i chcesz pomóc innym? Dołącz. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Zakorzenienie
|
![]()
Jak dla mnie jest ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 |
Konto usunięte
|
Dot.: Macbook Pro czy laptop ?
Takie może głupie pytanie laika:
czy jest możliwość podpięcia macbooka pod większy monitor np. LG po kompie z windowsem? Np. mam tylko 13 cali i chcę coś obejrzeć czy zrobić na tym większym LG pracując wciąż na macu. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-04-07 o 19:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | ||
PRO
|
Cytat:
Windows Update włączone i aktualizacja co pewien czas sterowników Do tego dokupiony porządny dysk SSD i wszystko będzie hulać Dell Latitude 3450 i Dell Vostro 5459 ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
Jeśli monitor nie ma DisplayPort to potrzebna jest przejściówka na HDMI/DVI Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:03 Powód: Link. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#544 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pomoc w wyborze komputera/laptopa - ZBIORCZY!
Potrzebuję komputera do pracy biurowej, przeglądania internetu i innych codziennych czynności, ewentualnie do pogrania w jakieś słabsze gry typu The Sims od czasu do czasu. Który z poniższych wybrać?
1. ASUS X555LJ http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...1.bhtml#opinie 2. Acer Aspire E5-571G http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...rny.bhtml#opis 3. ASUS R556LJ http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...y.bhtml#opinie 4. HP 250 G4 http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...w10.bhtml#opis 5. LENOVO Essential B50-80 http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...w10.bhtml#opis Proszę o pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
PRO
|
ASUS R556LJ-XO164T-8 i5-5200U/8GB/1TB/Win10 GF920
8GB RAM to standard na tą chwilę już, Win 8.1 też nie ma sensu kupować bo i tak będzie trzeba zrobić aktualizacje do 10-tki (wymusza ją MS wręcz) Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:04 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
Nic nie wymusza, jak ktoś nie chce Win10 to nie dostanie.
A 4GB powinny wystarczyć, choć faktycznie z 8GB bezpieczniej. ![]() Acery na ten moment odradzam i zwróć uwagę na matową matrycę. HP też średnio. Z tych co podałaś to faktycznie albo któryś z Asusów albo Lenovo - brałabym jednak Lenovo ze względu na jakoś wykonania. Asusy są okropnie mięciutkie i sprawiają wrażenie troche lichych - wiem, bo mam wczesniejszą wersje tego modelu. No i wygodniejsza klawiatura niż w Asusie. I jeśli budżet pozwala to poszukaj jednak czegoś z i5 zamiast i3, bo to sie po prostu sprawdzi lepiej. ![]()
![]() |
#547 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za wszystkie uwagi.
![]() Wezmę pod uwagę wasze sugestie i jeszcze chwilę wstrzymam się z zakupem i poszukam jakiegoś lepszego modelu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#548 |
PRO
|
Ale za to kultura pracy jaka w Asusie niemal nie czuć że pracują, ale i ti i tu można trafić na gorzej wykonany egzemplarz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja od paru dni mam Lenovo z51 i jestem bardzo zadowolona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#550 |
Konto usunięte
|
dzięki! ale chyba jednak zdecyduję się na lapka z windowsem a zainwestuję w oryginalnego photoshopa bo to w sumie jedyny program poza open office jaki używam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Konto usunięte
|
Uwaga, ja laik szukam laptopa. Nie znam się, liczę na tłumaczenie jak krowie na rowie bym sama potrafiła wyszukiwać coś o sensownych parametrach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Zakorzenienie
|
Laptopa bez wbudowanej kamerki obecnie będzie ciężko znaleźć. To aż taki problem czy może jednak będzie sie dało zakleić i z tym życ?
![]()
![]() |
#553 |
Konto usunięte
|
No jak nic się nie znajdzie to przeżyję. : )
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#554 |
Konto usunięte
|
Chciałabym chociaż trochę zrozumieć jak porównywać te wszystkie specyfikacje dlatego zalinkuję 2 chyba podobne laptopy. Mam nadzieję, że nikt nie uzna tego za reklamę:
A) http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...72nw-w10.bhtml B) http://www.euro.com.pl/laptopy-i-net...html#akcesoria Na pewno różnią się rozdzielczością (większa przy takiej przekątnej podobno jest lepsza). Jeden ma matrycę matową a drugi matową IPS (podobno ta druga lepsza). Poza tym nie rozumiem nic. ![]() Lepsza karta graficzna iVidii czy Intela? Ogółem ubolewam, że rynek laptopów jest tak ubogi w kolory. Sama szarość, czerń, czasami biel. ;C Lubię jak za jakość idzie też wygląd inny niż baaardzo standardowy. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-04-14 o 10:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 | ||
PRO
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ---------- Cytat:
HP ProBook 470 G2 i5-5200U/8GB/1000/7Pro64 R5 M255 Lenovo Z70-80 i5-5200U/8GB/240/DVD-RW/Win10 GT840M FHD Niewiele fajnych tanich 17" modeli jest Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:04 Powód: Link. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#556 |
Konto usunięte
|
To HP na mój laicki rzut oka wydaje się ok ale ma Windows 7, nienawidzę siódemki. Mam ją na innym laptopie i to porażka. Podobno 10 jest lepsza więc raczej w nią na odczepnego celuję. Ale jeśli mówisz, że da sie zainstalować 10 to ok.
Ilość wejść na upartego też może być, choć USB mogłoby być więcej niż 2. Często wpinam wiele rzeczy i na nich coś robię. Rozdzielczość chyba ok, choć z tego co tam starałam się zrozumieć to bez rewelacji ale lepsza to już pewnie gdzieś przy 6 tysiakach złociszy będzie. Matryca matowa, ale nie ta niby lepsza IPS. Jakbyś porównała to podane przez Cienie HP z moimi z linków? Czy któryś laptop ma lepsze parametry? Czy do pracy przy obróbce zdjęć, być może kiedyś w poważniejszym programie Lightroom nada się? Do tej pory spotykałam się z tragicznym kontrastem na laptopach - mocne biele, mocne czernie a pomiędzy kolor do dupy. I niestety ciężko było to sensownie skalibrować. Nie wiem czy to wina monitora, karty, czy czego. Chcę tego uniknąć. Do tej pory najlepiej sprawdzał się stacjonarny komputer ale to już starzec i nawet neta nie ma obecnie podłączonego. I z serii, szczegół ale wkurza: I ta straszna czerń. Ja pierniczę, co ci designerzy tacy mało otwarci na kolory i faktury? ![]() ---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ---------- Lenovo chyba lepszy niż to HP. Serio, nie potrafię takich sprzętów porównać : ( No na moje oko jakieś tam moje wymagania spełnia lepiej niż HP. Ale te wszystkie procesory, pamięcy, sręci. Czy to jest lepsze? Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-04-14 o 17:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 |
PRO
|
ale ma Windows 7, nienawidzę siódemki. Mam ją na innym laptopie i to porażka.
Kilka pytań na jakim laptopie bo to może laptop jest padaka i kiedy ostatnio go formatowałaś (by pozbyć się smieci u spyware) oraz czy dysk jest w dobrym stanie (parametry SMART) Podobno 10 jest lepsza więc raczej w nią na odczepnego celuję Poproś sklep to co zrobią upgrade do 10-tki w końcu jest darmowy Ilość wejść na upartego też może być, choć USB mogłoby być więcej niż 2. Można stosować HUB USB ostatecznie Rozdzielczość chyba ok, choć z tego co tam starałam się zrozumieć to bez rewelacji ale lepsza to już pewnie gdzieś przy 6 tysiakach złociszy będzie. https://drive.google.com/folderview?...1U&usp=sharing Chcesz matryce 4K tylko po co i tak nic nie zobaczysz na tak małym ekranie Matryca matowa, ale nie ta niby lepsza IPS. Typ matrycy z powłoką matową lub glere, TN-szybsze kosztem kolorów i kątów widzenia Jakbyś porównała to podane przez Cienie HP z moimi z linków? Ty podałaś wersja z i3 i matrycą HD+ 1600px Czy któryś laptop ma lepsze parametry? Czy do pracy przy obróbce zdjęć, być może kiedyś w poważniejszym programie Lightroom nada się? Do tej pory spotykałam się z tragicznym kontrastem na laptopach - mocne biele, mocne czernie a pomiędzy kolor do dupy. I niestety ciężko było to sensownie skalibrować. Nie wiem czy to wina monitora, karty, czy czego. Chcę tego uniknąć. To musi być zamontowana matryca dobrej klasy tanie IPS też są cienkie Acer VN7-792G (17,3") seria Aspire V17 Nitro Black Edition Ten ma dobrą matrycę Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:05 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Laptop jest kupiony w zeszłym roku. I raczej to, że nie lubię W 7 to wina systemu a nie laptopa. Dla mnie to skopany system jeżeli chodzi o intuicyjną pracę na nim. Wiele po zmieniali, wiele fajnych funkcji pousuwali. A już przede wszystkim nie ma pasjansa ![]() Cytat:
To co polecasz jest dużo powyżej mojego limitu a w dodatku ten Acer nawet nie ma systemu więc dochodzą dodatkowe koszty. Rozumiem, że laptop na którym nawet nie będę grać a co najwyżej obrabiać zdjęcia to szukać tylko w takich widełkach cenowych? Kurde, jak to jest, że ludzie kupują za 1000 zł i żyją z tym czasami przez kilka lat. Pewnie może tylko matryca i jakość obrazu by mnie wkurzały ale poza tym chyba różnicy bym nie zauważyła z moim laickim stanem wiedzy na tematy komputerowe. ---------- Dopisano o 17:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:50 ---------- Może taki spełni moje oczekiwania? http://www.komputronik.pl/product/25...roductFeatures Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2016-04-15 o 15:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
PRO
|
Laptop nie jest ale korzystam. To jakieś Lenovo za tysiaka.
No na celeronie to nie oczekuj płynności I raczej to, że nie lubię W 7 to wina systemu a nie laptopa. Dla mnie to skopany system jeżeli chodzi o intuicyjną pracę na nim. Zobaczymy jak się przystosujesz do 10-tki w takim razie Wiele po zmieniali, wiele fajnych funkcji pousuwali. A już przede wszystkim nie ma pasjansa Poszukaj to znajdziesz nie koniecznie na ich stronie Czyli to tylko takie gadanie, że full wypas a i tak nie ma sensu jeśli to nie ekran dużego telewizora. Windows słabo na tak dużych rozdzielczościach, to nie tablet czy MacBooka Appla Kurde, jak to jest, że ludzie kupują za 1000 zł i żyją z tym czasami przez kilka lat. Nowych na pewno nie kupują ![]() Może taki spełni moje oczekiwania? http://www.komputronik.pl/product/25...roductFeatures Ten dwuletni model ![]() Lenovo Z70-80 i5-5200U/8GB/240/DVD-RW/Win10 GT840M FHD Ten będzie lepszy z SSD a nie dyskiem hybrydowym Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:08 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Zakorzenienie
|
Jeśli szukasz czegoś co będzie obsługiwało photoshopa na jako-takim poziomie, to jednak w grafikę trzeba doinwestować. A, że producenci nie robią laptopów, które mają dobrą grafikę i nie są do gier, to niestety intersuje Cię półka giercarska.
Rozdzielczość 4K jest nawet spoko, o ile chcesz mieć laptopa 17''. Przy mniejszych nie będize miało większego sensu, bo będziesz się slepić do tego ekranu, a wszystko będzie malutkie. Jutro spróbuję przejrzeć te podlinkowane modele. Co do systemu - Windows 10 Cie naprawdę nie zawiedzie, od biedy coś z Win 8.1 jeszcze znajdziesz, ale power management jest w win10 poprawiony, podobnie jak zarządzanie usługami - większość bullshitu z win7 i win8 jest domyślnie wyłączona - wreszcie. Minimalnie ramu powinnaś brać 8GB, przy photoshopie to nawet 16GB bym radziła.
![]() |
#561 |
Konto usunięte
|
Micrael, i w końcu coś zrozumiałam. Dziękuję. Już rozumiem dlaczego koło 2,5 tys. może być ciężko o laptopa na którym PS się nie zatnie. I już wiem ile minimum GB ramu szukać - bo nawet w swojej niewiedzy brałam pod uwagę 4GB. Myślałam, że w porównaniu z moim komputerem stacjonarnym sprzed 10 lat to i tak będzie lepiej - w końcu kiedyś na tym też dało się pracować Photoshopem
![]() Tak, matrycę chcę 17,3 - większej raczej na laptopa nie znalazłam. Oglądałam różne filmiki z Windows 10 na YT. Na pewno są rozwiązania, które mi się spodobały. Są też takie, które drażnią. Co do pasjansa to tylko taki przykład jak jeden szczegół, niby duperela a potrafi wkurzyć. A ktoś tak używał przez dekadę a oni postanowili zmienić. Chciałam pasjansa windowsowego na spróbowanie i podziękowałam. Więc, tutaj Zakopek się nie martw - umiem sobie znaleźć inny i tak zrobiłam. : ) Zakopek, dziękuję, że wspomniałaś o tym dysku, że hybrydowy będzie gorszy. Gdzieś mi się już obiło, że SSD jest warty uwagi. ale nie byłam pewna hybrydy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
PRO
|
Dyski HDD, SSHD i SSD - wady, zalety i różnice
Dysk SSD super sprawa chyba że ma się odbić to na samym laptopie to wtedy warto dokupić go samodzielnie Jeszcze zobacz Dell Latitude 3450 i5-5200U/8GB/500/Win10X GF830M FHD ASUS GL552VW-DM350T-8 i5-6300HQ/8GB/1TB/Win10 GTX960 (wolny slot M.2 na SSD) Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-11-14 o 18:09 Powód: Link. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
BAN stały
|
Chciałabym zadać pytanie ogólne...
![]() ...o tablet tego typu: http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablet...30-bialy.bhtml (jeszcze nie zdecydowałam się na konkretny model ani markę - ale chodzi mi o cenę - nie jest to model z górnej półki) Czy na takim tablecie skype dobrze działa? Nie zacina się? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#564 |
PRO
|
https://youtu.be/sBVnfDBZOEM
http://www.x-kom.pl/p/188729-tablet-7-samsung-galaxy-tab-4-70-t230-qc-1536mb-40gb-kitkat-bialy.html Wiesz czego nie urywa specyfikacja ![]() Edytowane przez Zakopek9 Czas edycji: 2016-04-20 o 13:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#565 | |
BAN stały
|
Cytat:
Nie wiem czy muszę wydawać na tablet ponad 1000 zł skoro mam małe wymagania...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#566 |
Zakorzenienie
|
Skype niestety lubi się zacinać. W modelach za 1000zł też może. Do pisania na skype i internetu używam dużo słabszego tabletu niż te, i daje rade. Jak już patrzysz na te samsungi, to patrz na te odrobinke nowsze czyli T280 bo mają nowszego androida.
Myślę, że do takiego zwykłego użytkowania jak najbardziej się nada. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#567 |
Zakorzenienie
|
A może zamiast tabletów samsunga Asus transformer? Patrzę od kilku dni na nie i sama trochę się zastanawiam nad kupnem tego. 1500 złotych za nowy, specka niezła i wygląda naprawdę bajecznie.
![]() |
#568 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Czyli taki będzie ok? http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablet...0-czarny.bhtml Najbardziej podobają mi się Samsungi. Najgorzej w ręce leży mi Lenovo i chociaż wiele osób poleca Lenovo, to nie chcę kupować czegoś co mi się nie podoba ![]() Chociaż wciąż się waham nad większym rozmiarem... Zależy mi, żeby Skype dobrze działał, ale skoro działa w miarę dobrze na moim laptopie-staruszku, który już ledwo zipie, to i na tablecie powinien... ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jednak jeśli masz nieco więcej funduszy to szukaj czegoś z 2 gb ram minimum. Niestety, android musi mieć to minimum żeby chodzić jako tako płynnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:39.