|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Oj tak, pośredników też było pełno i też sobie swoje krzyczeli. Mieszkanie kupilismy kiedy budynek był gotowy, właściwie dwa miesiące po podpisaniu umowy deweloperskiej odebraliśmy je do wykończenia. Wykańczaliśmy sami, tylko łazienkę robił nam fachowiec + wiadomo meble (kuchnia, szafa) na zamówienie
|
|
|
|
|
#542 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
U nas obecnie największe sprzeczki idą o ogrzewanie
|
|
|
|
#543 |
|
Konto usunięte
|
Ja nienawidzę, gdy jest za zimno. Duchoty też nie.
|
|
|
|
#544 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
To jest baaardzo proste No i kosztuje tylko za pierwszym razem Ryż starcza na 2 razy, ocet ryżowy i sos sojowy na jeszcze więcej ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Dla mnie ciągle mógłby być maj
|
|
|
|
|
#545 | |
|
Pani Pech
|
Cytat:
bo dlugo sie go robi i inaczej niz zwykly ale warto ![]() Nam za 60 zł wyszlo sushi na kilka razy na 3 osoby. |
|
|
|
|
#546 |
|
Raczkowanie
|
Mam jeszcze jeden sposob na oszczedzanie. otoz pilnuje paragonow jak oka w glowie. Nie tych ze spozywczaka, ale tych od ciuchow butow sprzetow itd. potrafie dzien przed koncem gwarancji isc i oddac dany produkt. obojetnie.co by sie.dzialo. Nie.ma.nie chce wyklocac itd. wiecie, ze przetrcia spodni jeansowych na wewn.str ud. mozna reklamowac? tez kiedys nie wiedzialam. i niestety na niewiedzy sie.traci. np czajnik w kuchnii wymieniamy co roku. kupujemy raczej z sredniej polki cenowej. cos.tam.czesto.sie popsuje. ale czasem bylalo tak ze np oddawalisnlmy.mowilismy o.wadzie i.pracownik nawet nie spr tylko.mowil zebysmy wybrali sobie inny.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego powodu i tylko z tego wymieniam często jeansy na nowe - ale nie przyszłoby mi do głowy żeby je reklamować - mam grubą d i uda i chodząc ocieram nimi o siebie to i spodnie się przecierają - to tak jakby iść do obuwniczego i mieć pretensje, że bieżnik na podeszwie się ściera jak się w butach chodzi - zużywa się i już
|
|
#548 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wolę mieć chłodniej.
W ogóle w tamtym roku mało grzaliśmy, bo była ciepła zima i mieliśmy do dopłaty 1200zł. Myślałam, że się załamię.
|
#549 |
|
Zakorzenienie
|
też wolę mieć chłodniej - ja mam tyle, ale zwrotu...
|
#550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja sie nad tym nie zastanawiam mozna to mozna, z korzyscia dla nas. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- a zdaniami pisze tylko ze mam kropke obok spacji i zesto zamiast spacji kropka sie wcisnnie Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#551 |
|
Zakorzenienie
|
Muszę jakoś się tym zainteresować, bo to jest kurcze niemożliwe...
|
#552 |
|
Zakorzenienie
|
To mnie dobiłyście, jak zerkałam na liczniki to już mamy tyle co przez całą zeszłą zimę (mieszkałam wtedy sama) a jeszcze się dobrze sezon grzewczy nie rozpoczął bo przecież śniegu prawie nie ma
|
|
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
My jeszcze jesteśmy przed podjęciem decyzji czy to rynek wtórny czy pierwotny, ale narazie nasze obserwacje skłaniają się do pierwotnego..
Pomimo, że są to mieszkania w stanie deweloperskim to tak naprawdę każde mieszkanie z drugiej ręki trzeba odnowić/wyremontować, czasem dość konkretnie, z wymianą instalacji włącznie. I o dziwo większość mieszkań z drugiej ręki jest droższa, bo sobie liczą też za to, że np łazienka jest zrobiona (mniejsza z tym, że ruina, no ale jest ) no i wspomniani wcześniej uwielbani przez wszystkich żerujący pośrednicy ![]() Ale rozgladamy się i nie podejmiemy decyzji pochopnie, więc na razie nie wykluczam na 100% wtórnego. Najważniejsze, żeby wszystko dobrze przeanalizować i przemyśleć. |
|
|
|
#554 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam, jakoś w maju, przyjechali rodzice TŻa pomóc z wykanczaniem mieszkania. Nie mielismy jeszcze kuchni, wracam z pracy, matka TŻa gotuje na polowej kuchence gazowej obiad, zaraz przy oknie, okno zaparowane ale zamknięte... ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#556 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam jeszcze wciąż zakręcone kaloryfery, a i tak 18-20 stopni...
moich też - z tym, że ja praktycznie non stop noszę 2-3 pary
|
#557 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jednak życzę Ci aby nie marudził przy obiadkach. Chłop nie może marudzić na jedzenie, bo wtedy się przekona co to znaczy złe jedzenie ![]() Ja mam to szczęście, że cokolwiek ugotuje jest pyszne i cudowne. Ciekawe jak długo :P Tu gdzie mieszkam dwa lata temu na jesień były wymieniane liczniki. W zeszłyn styczniu każda rodzina miała masakrycznie rachunki. Tu był prawie tysiąc większy - ale cóż poradzić. W tym roku też się boję, pomimo, że w przeciwieństwie do mamy nie lubie gorąca. U mnie w pokoju jeśt max 19 stopni, w kuchni nie grzeję w ogóle (maciupeńska kuchnia wstawię wodę i już jest cieplej) a w duży pokoju jest 21-22 stopnia 9przy czym jeden kaloryfer jest zamknięty, drugi na pół. Mojej mamie wiecznie jest zimno (ona tu była przede mną). I tutaj mój facet marudzi,bo ja nawet w mróz musze wietrzyć pokój. A pod koniec sezonu letniego ja spałam z otwartym oknem. Stwierdziłam, że jak zamknie będę spała na podłodze pod oknem. A że nie wytrzyma beze mnie spacyfikował :P Ja tez tak mam. Jak mam za dużo ubrań to mi źle :P
|
|
|
#558 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#559 |
|
Zakorzenienie
|
W najzwyklejszej pasmanterii. A właściwie to w takiej małej, będącej na wysepce w centrum handlowym. Paczuszka kosztowała ok 6 zł a użyłam może 1/5 zawartości (na obie nogawki).
|
|
|
|
#560 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nad takimi rozpuszczonymi przez matki facetami trzeba pracować, a i tak pewnie nie zawsze będzie skutek. No, ale niestety. Nie wyobrażam sobie, żeby mi facet kilka razy w tygodniu odstawiał numery, że wyjada z lodówki to, co mamy zaplanowane na kolację, bo akurat dziś nie ma ochoty na taki a nie inny obiad. Już nie chodzi nawet o oszczędzanie, ale po prostu nie po to się stoi w garach ileś czasu, żeby sobie książę potem wydziwiał, bo 'ma zachcianki'
|
|
#561 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#562 |
|
Raczkowanie
|
Ja nawet nie wiem jak to działa, bo rzadko korzystam z gwarancji (prawie nigdy nie psują mi się rzeczy, które kupuję).
|
|
|
|
#563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz powoli uczę go jeść zupy. O ile fasolową/grochową/pomidorową/ogórkową je aż miło, tak gorzej mu idzie z warzywnymi. |
|
|
|
|
#564 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nadal nie mogę pojąć, dlaczego mój mąż i jego współlokator pracując w jednej firmie, w tych samych godzinach, jeździli dwoma autami do pracy. To jest dopiero rozrzutność! Kiedyś mieliśmy tak z mężem, że ja jadąc do pracy, zostawiałam go po drodze w jego pracy, jechałam do swojej, a wracając zgarniałam go do domu. Na początku miał problem psychiczny że kobieta go wozi, ale widząc jaka to oszczędność, przestał się wstydzić. Cytat:
Cytat:
Z tego co piszesz wynika, że w nowym budynku mieszkanie ok.80metrów kosztuje 4-5 tysięcy za metr, a w kamienicy do remontu Niewiarygodna różnica. Zwłaszcza że zazwyczaj kamienice są bardziej w centrum, a nowe bloki na obrzeżach. Jak już pisałam mieszkałam kiedyś na nowym osiedlu "w burakach" i tam mieszkania w nowym bloku ale z rynku wtórnego (wykończone) w metrażu 38-40m chodziły po 8500 za metr. Moi rodzice sprzedali ruinę do remontu generalnego po mojej babci w kamienicy w podobnym metrażu za 10 000zł za metr. Wszystko zależy od lokalnego rynku. Z moich obserwacji najtańsze są mieszkania w wielkiej płycie do kapitalnego remontu i zdarzają się również w kamienicach. Z tym że trzeba bardzo uważać i dokładnie zrobić rozeznanie kto mieszka w takim bloku czy kamienicy. W tych kamienicach u mnie, gdzie są tanie mieszkania, w większości pozostałe mieszkania są komunalne lub socjalne, klatki obskórne, sąsiedzi to element niepłacący czynszu. DLa mnie sąsiedzi mają znaczenie, bo średnia przyjemnośc mieszkać w budynku do którego strach wejść po zmroku czy w którym są awantury i bójki na klatkach. Cytat:
Rozśmieszyła mnie za to sprzedająca. Miała sporo przebojów ze sprzedażą tego domu. W trakcie katu notarialnego musiała zapłacić sporą prowizję agentowi (zdecydowanie większą niż ja), a po akcie w ramach wdzięczności, ze wreszcie dom sprzedała, chciała dać agentowi 100zł na obiad. Tak jakby zupełnie nie rozumiałą, ze te kilkanaście tysięcy które wziął od niej kilkanaście minut wcześniej było właśnie za to. Kiedyś gotowałam 3 obiady. Jeden dla siebie i syna (lekki), drugi dla męża (syty), a trzeci dla psa. Teraz gotuję jeden. Albo syty i wtedy ja go nie jem, albo dietetyczny i mąż dojada kanapkami. |
||||
|
|
|
#565 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#566 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#567 | |
|
Zakorzenienie
|
Ale "kupiony" dawno temu. Dla mnie to tak jakbym kupila sobie np. pralkę, zostawiła na 3 lata w piwnicy, zardzewiałaby i bym reklamowała, bo przecież to NOWY produkt.
---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- Cytat:
Chociaż, w poprzedniem pracy miałam do pracy jakieś 2-3 km, pod dość stromą górę. 90% mieszkańcow budynku to były moje koleżanki i koledzy z pracy (mieszkanie służbowe) i mało kto z kim jeździł... |
|
|
|
|
#568 |
|
Konto usunięte
|
To nie to samo. Pralkę kupiłas trzy lata temu. A czajnik dostałaś nowy. Co innego, gdyby naprawiali, a tak dają NOWY.
|
|
|
|
#569 |
|
Zakorzenienie
|
Mam kolege, który kupił szlifierkę. I już drugi raz pod koniec gwarancji używał więcej i potem oddawał na gwarancje. I dostaje nowy sprzęt.
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

13.03.2008
To jest baaardzo proste
No i kosztuje tylko za pierwszym razem 

Tyle, że mojej mamie to nie przeszkadza, co więcej kiedyś mnie zjechała z góry na dół, jak to może być, że ja siedzę przed komputerem, a chłop z odkurzaczem lata