|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Konto usunięte
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Zakorzenienie
|
ot a próbowałyście te orzechy pośladami rozgniatać? idzie szybciej niż dziadkiem do orzechów :p mowa o włoskich
tak patrzę na ten spis i jest bardzo dużo zwykłych imion rzadko nadawanych np. Iwona, Mariola, Renata, Marzena |
![]() ![]() |
![]() |
#544 |
Czekam na Ragnarok
|
Nie cierpię imienia Mariola.
|
![]() ![]() |
![]() |
#545 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! ---------- Dopisano o 07:34 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Swoją drogą, to dziwne : jak zagraniczna rodzina przeprowadza się do polski, to zwykle nazywają dziecko po swojemu (mój hit z przedszkola mojej ciotki : seborka Rodriguez, dziecko urodzone w Polsce). ale jak Polakom dziecko urodzi się za granicą, to jest nazywane po zagranicznemu (moja sąsiadka Karolina, jej mąż jarek, ich córka - emma) polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#546 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do tych imion, wydaje mi się, że dlatego iż my Polacy mam często "niewymawialne" za granicą nazwiska, plus polskie imię to już w ogóle porażka. Na pewno lepiej jest być w Norwegii czy Anglii Emmą Marzęcieńską niż Małgorzatą Marzęcieńską ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#547 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#548 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie trzeba od razu nazywać dziecka Grzegorz albo Mścisława.
![]() |
#549 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Moje dzieci urodzone poza Polską oboje mają imiona typowo polskie. Niewielu z moich znajomych dało dzieciom imiona brytyjskie. Często jednak rodziny emigranckie szukają imion, które będą dość łatwe w wymowie dla tubylców czy takie, które mogą zostać uznane za międzynarodowe. Emma jest imieniem w kalendarzu polskim.
![]() |
#550 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#551 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Tez prawda. Pojawila sie opcja, ze TŻ zmieni na nazwisko swoich przodków po kądzieli, tez oryginalne i z historią, bardzo ładne. Zawsze chcial to zrobić, tez tego swojego nie lubi. A i ja na tamto chętniej bym przeszla. Bo po całym zyciu z oryginalnym nazwiskiem nazywać sie jak przedmiot (na szczęście nie kielbasa) to srednio mi sie widzi ![]() ---------- Dopisano o 09:57 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
Musiałam dluzej sie zastanowić, ale przypomniała mi sie w koncu Renia Rączkowska. Juz wiesz o co chodzi, czy zabilas w sobie całego wewnętrznego gimbusa? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#552 | ||
ma zielone pojęcie
|
Poza tym, Emma jest w Polsce imieniem znanym, raczej niekojarzącym się z niczym dziwnym. Łatwo też to imię zapisać. Jeśli ma się pasujące nazwisko, to imię Emma nie wydaje mi się złym wyborem.
---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#553 |
Zadomowienie
|
Ja jestem za imionami, które wymawia się tak jak są zapisane, czyli np Emma ok, Amanda też ok, ale Jessica czy Brian - nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#554 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Zakorzenienie
|
Emma jest imieniem, które bez problemów funkcjonuje w Polsce. Widziałam kiedy opinię Rady Języka Polskiego na temat tego imienia, tutaj jest http://www.rjp.pan.pl/index.php?opti...nach&Itemid=58
Zresztą na tej stronie można poczytać o różnych pomysłach rodziców ![]() ![]() Co do imion to polecam też stronę behind the name http://www.behindthename.com/ to chyba taka największa strona, można też sprawdzić zagraniczne odpowiedniki imion i sprawdzić czy brzmi też dobrze w Anglii itp. ![]() Edytowane przez JossStone Czas edycji: 2015-02-18 o 09:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#556 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Konto usunięte
|
Ale ja nie mówię, że Emma to złe imię czy coś. pojawił się post, że "to normalne, że jadąc za granicę dostosowuje się imię dziecka do tamtejszego języka". No więc chciałam zwrócić uwagę, że nie, to nie jest normalne, bo jak przyjeżdżają do Polski i nie są w związku z polakiem/polką, to nazywają dzieci po swojemu. Nikt przyjeżdżając do Polski nie spolszcza imienia ( a przecież można by taką Katarinę zmienić na Kasię, a Dorothy na Dorotę, nie?).
Z wymiany studentów mamy 3 hiszpanów, i do szału mnie doprowadza, gdy mówią do mnie "Eni" albo "Ana". Wyraźnie mówię, że jestem "A N N A ". Natomiast jeśli chodzi o nich, to jeden ma na imię Emilio, a drugi Danil, trzeci Saranti. I jakoś nikt nie mówi na nich Emil i Daniel. A przecież skoro oni przekręcają moje imię "bo nie umio wymówić", to ja mogłabym przekręcać ich, bo przecież jesteśmy w Polsce to mówimy po polsku. |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
ma zielone pojęcie
|
Nie.
#559 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#560 |
ma zielone pojęcie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50297198]Jesteś w takim razie szczęśliwym człowiekiem
![]() Słyszałam tylko użycie zestawienia „Renia Rączkowska”, nie kojarzyłam tego nigdy ani ze skrótem Renia, ani tym bardziej z pełnym imieniem Renata ![]()
#561 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast moje imię jest popularne w stronach rodzinnych. W ogóle wiele ładnych niespotykanych imion tutaj jest na porządku dziennym. Ale to może z powodu wymieszania nacji. Np. znam dziewczynę Panagiota (czyt. Panajota). To w połowie Greczynka. Tutaj jej imię nie robi na nas wrażenia, choć przyznaję że w moich uszach brzmi dziwnie. Uważam, że nieudziwnione ale niespotykane imię może zbudować w dziecku poczucie wyjątkowości. Nie chciałabym być kolejną w klasie Agą czy Magdą. Poza tym wiele też zależy od wychowania. Jeśli jakoś wpajamy dziecku, że to imię jest piękne, niemal jedno na milion, że może nosił je ktoś ważny, mądry, urodziwy, to sądzę że będzie się z nim dobrze czuło. O ile dzieciaki w piaskownicy nie wykpią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#562 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#563 | |||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Mnie się też podobają imiona sprzed ponad 100 lat. Kornelia, Konstancja, Klementyna. Nie nazwałabym tak dziecka ale potrafię docenić ich piękno i kojarzą mi się z intrygującą epoką. [1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;50205700]Matki Aleksandrów czasem maja jakieś kompleksy chyba :P Co druga nie pozwoli na syna powiedzieć Olek. Kurde, przecież i tak go będą tak nazywać w szkole :P Ale nieee, musi być Aleksander, ewentualnie Aleks (2 letnie dzieci :P).[/QUOTE] Boże, ja tak mama ![]() Tak więc synów nazwałabym: Aleksander Mikołaj Gdzie na Mikołaja już bym wołała Miko ![]() I jeszcze zastanawiam się nad jakimś carskim imieniem, ale chyba są już za bardzo rosyjskie. No kusi mnie Dymitr i Iwan, ah i Abelard, choć nie z Rosji ![]() Abelard Giza. Niby takie niespotykane imię i to charakterystyczne nazwisko a jak łatwo faceta zapamiętać. Córce nadał z premedytacją Mia Giza. Właśnie by się wyróżniała. W każdym razie tak wspominał w wywiadzie. Za to imion dla córek mam tyle, że chyba całą dzielnicę bym urodziła. Każde niespotykane. Jednego jestem pewna od dzieciństwa. Greckie, a jak! Jak ktoś będzie pytał dlaczego takie, to powiem, że ze względu na historię mojego regionu. ![]() Cytat:
Poza tym wiele ze wspomnianych przez ciebie stereotypów jest mi obcych. Pewnie właśnie dlatego, że rzadko kogoś tak przezywaliśmy w dzieciństwie a rodzice też takich bredni nie powtarzali bo nie wypada. Cytat:
Jednej wizażance taka Zofia kojarzy się z wsią a mnie z nauką, wiedzą. Sophia. Cytat:
Nie mówię, że z dzieciakami byliśmy aniołkami ale za imiona nie dręczyliśmy! ![]() Delfina to chyba nie imię tylko tytuł arystokratki francuskiej. Ewentualnie stąd mogło zostać spopularyzowane już jako imię. Cytat:
Hahaha, no widzę, że mnie ciekawe rymowanki w dzieciństwie pominęły ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Franca kojarzyła mi się z Franciszką ale na długo przed tym nim dowiedziałam się co znaczy tak naprawdę Franca. Teraz mi przypomniałaś i przez ciebie już zawsze przed oczami będę miała chorobę weneryczna ![]() Tylko, że to imię oznacza "kojący gniew". Mir to pokój, spokój itp. Sławomir - chwalący pokój. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2015-02-18 o 12:31 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#564 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#565 |
ma zielone pojęcie
|
#566 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#567 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#568 |
Zadomowienie
|
Imię jak imię. Ja znam Renatę na którą wołają Renia i Irenę, która też w zdrobnieniu jest Renią. Żadnych badź co bądź głupich skojarzeń nie mam. Wydaje mi się właśnie ,że ta Renia Rączkowska to wymysł współczesnych nastolatków, dopiero dojrzewających i że dorosłych zdroworozsądkowo myślacy człowiek nie miałby takich skojarzeń, albo przynajmniej nie odnosiłby ich do tego,że mają coś wspólnego z kobietą, która nosi takie imię.
|
![]() ![]() |
![]() |
#569 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Konto usunięte
|
O Reni Rączkowskiej po raz pierwszy usłyszałam chyba na studiach. Nadal imię Renata nigdy mi się z tym nie kojarzyło. Dopiero dzisiaj na wizażu mi uświadomiłyście, że jest jakieś powiązanie :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.