|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Dziewczyny o co chodzi ? W marcu robiłam tsh wyszło 4,28 przy normie 0,59-3,59 wczoraj robiłam tsh i wyszło 1,55 przy takiej samej normie. Morfologia jest okej. Już zbaraniałam
---------- Dopisano o 18:36 ---------- Poprzedni post napisano o 18:34 ---------- Dodam że nie leczę się u endokrynologa i nie biorę żadnych tabletek |
|
|
|
#542 |
|
Rozeznanie
|
Nie bylas przeziebiona..?
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#543 |
|
Przyczajenie
|
A tydzień wcześniej przestałan brać antybiotyk bo miałam problem z migdałkami
|
|
|
|
#544 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie, czy chodząc już kilka lat do endokrynologa i mając uregulowane TSH Euthyroxem 50, mogę pójść do rodzinnego i poprosić o wypisanie mi recepty na te tabletki? Ostatnio byłam świadkiem kłótni pacjentek w poczekalni, które miały odmienne zdania na ten temat
![]() xxx Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2017-07-22 o 16:07 Powód: Link. |
|
|
|
#545 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
ja co prawda nie mialam tak z endo, ale moja rodzinna wypisywala mi leki od kardiologa ![]() ale jak to jest faktycznie
|
|
#546 |
|
czasem troszkę winny
|
Dziewczyny musicie na wizycie u endo poprosić o zaświadczenie dla lekarza POZ o przyjmowanych lekach. Lekarze mają specjalny wzór takiego zaświadczenia i drukują to. Potem robicie sobie kilka kserokopii i jak kończą wam się leki to idziecie do rodzinnego z tą kartką i dostajecie receptę bez problemu. Ja mam takie zaświadczenie od endokrynologa i od diabetologa - oba mam wpięte do karty u lekarza rodzinnego. W domu trzymam oryginały i kilka kopii, które biorę ze sobą jak jadę na dłużej do innego miasta. Zdarzało mi się w mieście rodzinnym pójść do przychodni do internisty z takim zaświadczeniem bo skończyły mi się akurat leki i bez problemu dostałam recepty mimo, że nie jestem w tej przychodni zapisana. Musicie tylko udokumentować, że rzeczywiście leczycie się na daną chorobę i nikt nie będzie robił kłopotów. To mały papierek a bardzo ułatwia życie. Koniecznie zapytajcie o niego na następnej wizycie.
|
#547 |
|
Rozeznanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#548 |
|
Przyczajenie
|
Zrobiłam sobie badania na własną rękę.
Tsh po 4 miesiącach brania euthyroxu 25(2msc) i dawki ok 37(2msc) z poziomu 4,670 spadła na 3,500. Mam ogromny problem z wypadaniem włosów. Ginekolog dała mi skierowanie na prolaktynę i progesteron: progesteron ( w 24 dniu cyklu): 16,10 ng/ml prolaktyna: 32,99 ng/ml (norma 5,18-26,53 ng/ml) Udam się w przyszłym tygodniu do ginekologa z tymi wynikami ale może Wy potrafiłybyście coś w tym temacie powiedzieć? Z miesiączkami nie mam problemu. Są regularne. Jakieś 2 miesiące temu okres spóźnił się 5 dni i był bardzo skąpy ale podejrzewam, że to przez zapalenie pęcherza i leki. Edytowane przez babybluee Czas edycji: 2016-04-27 o 13:22 |
|
|
|
#549 |
|
Raczkowanie
|
Tak z ciekawości, co nam daje oznaczenie prolaktyny? Podobno wysoki poziom jest wywołany niedoczynnością tarczycy ale czy można jakoś prolaktynę zbić prócz leczenia tarczycy? No i czy wpadające włosy i okres bo dwa miesiące to wina prolaktyny czy tarczycy?
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
|
|
#550 |
|
Przyczajenie
|
Pisałam do swojej endokrynolog bo pomiędzy wizytami jak mam jakiś problem to tak się kontaktujemy. Powiedziała, że faktycznie prolaktyna trochę za wysoka ale powinnam ją zbadać w ok 5 dniu cyklu a nie tak jak ja tydzień przed okresem i , że najlepiej wykonać ją po 4 h po wstaniu z łóżka na czczo. I w sumie nic więcej w tym temacie nie napisała.Aczkolwiek jest zawyżona i chyba będę musiała się udać do ginekologa-endokrynologa.
Kazała nadal brać euthyrox 37,5 ale jak zapytałam czy to faktycznie ma się tak wolno obniżać ( przez 4,5 miesiąca spadło raptem o 1,160) to powiedziała, że mogę brać euthyrox 50 ale żebym za miesiąc oznaczyła też ft3. Kurcze najbardziej mnie dołują te włosy. Lecą,lecą i lecą. Dermatolog przepisała mi alpicort. Wcieram co 2 dni i może jednego dnia faktycznie mniej mi ich wypadnie ale to wtedy kolejnego wypadnie 2 razy więcej. No i ciągle mi tam po głowie chodzi, że jak zaczniemy starania to nie zajdę w ciążę bo tutaj ta niedoczynność a teraz jeszcze jakaś prolaktyna
|
|
|
|
#551 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#552 |
|
Konto usunięte
|
Hejo, powiedzcie mi prosze co myslicie o tych wynikach.
Tsh mam 3,2 norma wg lekarza to 1,5 FT3 mam mam chyba 7, norma to 6, moglam cos pomylic, bo teraz nie mam wynikow przy sobie, ale w kazdym razie byla powyzej normy. ft4 w normie No i to juz jest dziwne, bo teoretycznie im wieksze tsh tym nizsze ft3? Mogl byc jakis blad w laboratorium, czy tak moze byc?usg tarczycy tez mialam: plat prawy 50x16x13 objetosc 5,1 plat lewy 45x11x8mm objetosc 2,1 Ciesn o szerokosci do 2,5 Brak zmian. Po badaniu tarczycy lekarz powiedzial mi ze moze byc niedyczonnosc, bo mala jest. Lekarz rodzinny to samo, ale to tyle. ;p winiki wydaja mi sie nienajgorsze. Wizyte mam za sto lat, chce jeszcze przed tym powtorzyc badania |
|
|
|
#553 |
|
Zakorzenienie
|
No trochę za wysokie TSH i tarczyca mała
FT4 w normie czyli ile? Bo ja też miałam w normie... ale za niskie Bo miałam mocno przy dolnej granicy ![]() Ja w momencie wprowadzenia leczenia tsh miałam 2,3... moja tarczyca ma objętość ledwo 5 z obu płatów
Edytowane przez agnieszka_2612 Czas edycji: 2016-04-28 o 21:56 |
|
|
|
#554 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Niestety nie pamietam, a zostawilam wyniki w domu Dopisze jak je odszukam. Myslisz ze jest duza szansa na nidoczynnosc? Co powinnam wykonac? anty-TPO i anty-TG starczy na poczatek? Chcialabym najpierw porobic badania, a pozniej sie wybrac z wynikami do endokrynologa, bo nie chce mi sie tyle czekac na to wszystko. |
|
|
|
|
#555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2-go czerwca mam usg i oby było wszystko w porządku. Smaruje parę razy dziennie cepanem ale myślę czy kupić bio oil albo palmers serum na blizny.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#556 |
|
nibyżona
|
ja bardzo gorąco polecam na blizny plastry Sutricon. tak to jest 100zl, ale te 5 plastrow 30cm na niewielka blizne beda na bardzo bardzo dlugo. ja mam problem z gojeniem sie blizn i jestem pod mega mega wrazeniem jak mi one goja blizne i zaluje, ze tak dlugo szkoda mi bylo kasy na cos lepszego niz bio oil czy no-scar
|
#557 |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczyny
mogę się przyłączyć?
|
|
|
|
#558 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pomimo że stosowałam to zrobił się brzydki bliznowiec Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
|
#559 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
u mnie tez kazda blizna w sumie to bliznowiec, a tu widze duza roznice chociaz podobno przy bliznowcach ciezko, czasem ruletka.kolezanka za to teraz byla na laserach wlasnie na bliznowiec i duzo dalo, a kwotowo tez to nie wychodzilo strasznie. a miala go na twarzy w widocznym miejscu.
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#560 |
|
Konto usunięte
|
Tak- przez 4 miesiące stosowałam non stop i jak zdjęłam to się blizna zepsuła i pogrubła
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
#561 |
|
Zakorzenienie
|
A ja smarowałam, kleiłam...3 miesiące od operacji i bliznę widać.
Jednak jak już całkiem mi się zagoi pójdę na ostrzykiwania sterydami
|
#562 | |
|
nibyżona
|
Cytat:
![]() ja dopiero po roku mogę stwierdzić, że blizna jest już "gotowa", no powiedzmy. a czesto jeszcze dluzej. poza tym blizna bliznie nie rowna i taka po rozleglych operacjach np bedzie jeszcze dluzej sie goila czy na ruchomych czesciach. moich na nadgarstkach nie widac prawie nic, a na lokciach no nie jest idealnie, ale jakbym po 3msc przestała to bym chodzila w dlugich rekawach chyba
|
|
#563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że długo. Niestety, ale blizny sprzed 15 lat mam widoczne. Głupota za nastolatka...i sznyty na rękach zostały.
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;59664016]dziekuje za odpowiedz
![]() Niestety nie pamietam, a zostawilam wyniki w domu Dopisze jak je odszukam. Myslisz ze jest duza szansa na nidoczynnosc? Co powinnam wykonac? anty-TPO i anty-TG starczy na poczatek? Chcialabym najpierw porobic badania, a pozniej sie wybrac z wynikami do endokrynologa, bo nie chce mi sie tyle czekac na to wszystko.[/QUOTE] Ja przed wizytą u endo miałam: Tsh Ft3 Ft4 Anty tg Anty tpo Usg tarczycy
|
|
|
|
#565 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Chciałabym prosić Was o pomoc. Od dobrych kilku (może jakbym dobrze policzyła to i może od kilkunastu) lat leczę się na niedoczynność tarczycy. Obecnie od 8 miesięcy biorę euthyrox 150 4x w tygodniu i 112 3xw tygodniu. Ostatnio mi się przytyło dobrych kilka kg i za żadne skarby nie mogę zgubić tych kg mimo zdrowego odżywania się. Czuję się zapuchnięta i coś mnie tknęło i zrobiłam wczoraj na własną rękę TSH, ft3 i ft4. No i tsh 0,116 (norma 0,270-4,200) a ft4 2,19 (0,93-1,71). Myślicie, że te wyniki mogą być od zbyt dużej dawki euthyroxu? Termin do endokrynologa odległy, muszę podejść w przyszłym tygodniu pokazać chociaż te wyniki. Czy ja mogę cokolwiek na własną rękę zrobić? Czuję się jak słoń normalnie
|
#566 | |
|
czasem troszkę winny
|
Cytat:
|
|
#567 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To nadczynność polekowa, masz za dużą dawkę. Jeżeli masz możliwość to zadzwoń do lekarza i zapytaj co,zrobic albo samo trochę obniż dawkę. Jeżeli chodzi o wagę to może byc związana np. z nadnerczami albo z nieprawidłowościami w gospodarce cukrowo insulinowej.
|
|
#568 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny powiecie mi coś o moich wynikach po miesiącu brania euthyroxu 25:
TSH (3 gen.) 1,17 ÎźUl/ml 0,27 â 4,2 FT3 5,76 pmol/l 3,13 â 6,76 FT4 20,1 pmol/l 12,0 â 22,0 Anty - TPO 19,7 IU/ml 0,0 â 35,0 Anty -TG 35,9 IU/ml 0,0 â 115,0 do tego miałam robiony lipidogram i mam podwyższony poziom cholesterolu, no jestem w szoku jak na osobę dość szczupłą na diecie i trenującej regularnie można mieć wynik jak u starszej otyłej osoby za to TSH pięknie spadło z prawie 4 na 1,17 martwią mnie troszkę te przeciwciała bo na usg miesiąc temu wyszedł przewlekły stan zapalny i zastanawiam się czy to już wiadomo czy mam hashimoto...
|
|
#569 |
|
nibyżona
|
no warto by bylo sie chyba zastanowic czy hashi. ja sie az tak na tym nie znam.
ale pieknie spadlo mi tez po miesiacu spadlo do ok. 1,5 TSH a reszte bede sprawdzac za 1-2msc.a co do cholesterolu tez mam mozna byc mega chudym i go miec, to niestety tak nie dziala. z tego co wiem przy problemach z tarczyca czesto tak bywa.
|
#570 |
|
Zakorzenienie
|
Zależy jeszcze jak bardzo podwyzszony ten cholesterol, osoby trenujące intensywnie mogą mieć podwyższony, bo cholesterol stymuluje proces regeneracji i odnowy organizmu, nie musi to od razu oznaczać chorob naczyniowych
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:00.

tp