|
Notka |
|
Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#5701 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wzory na haft krzyżykowy
Ja własnie kończę obrazek(zdjęcie) przerobiony na programie haft krzyżykowy...i szczerze mówiąc nie jestem zachwycona.....zrobiony jest z 30 kolorów...po wydruku wydawało się że będzie dużo lepiej ....w miarę dobrze wygląda z daleka czym bliżej tym gorzej. Ja osobiście już nie będę kożystać z tego programu. To moja córka Ola
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5703 |
Raczkowanie
|
ametysta1 a dziękuję bardzo
![]() wzorek doszedł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5704 |
Przyczajenie
|
No właśnie tego się obawiałam Judytka. Na stronce igolki. net też są piękne obrazy ale też przerobione ze zdjęć więc efekt niewiadomo jaki:/Mam też kilka naprawdę ślicznych zdjęć które przerobiłam za pomoca tego programu ale wydaje mi się że on tylko dzieli obraz na krateczki. A kolorów wychodzi chyba ze sto. Nie ma to jak wzór jednak. Najlepiej od wizażanek.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5705 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5706 |
Rozeznanie
|
kurcze! dlaczego jak się zalacza ikonki zdjec to oni to pomniejszaja? dopiero teraz zauwazylam. wszystkie ktore poprzednio zamieszczalam tez pewnie pomniejszyli i dlatego nie bylo widac. jesli ktos chcial cos co zamiescilam to prosze o maila to wysle. tylko prosze o cierpliwosc bo sie przeprowadzam bardzo daleko i czasem nie mam czasu
|
![]() ![]() |
![]() |
#5707 |
Wtajemniczenie
|
Gosiak3005 czy te kwiaty w wazonach i koszyczkach dalej aktualne?
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#5708 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też próbowałam przerabiać fotki tym programem...ale wychodziły mi takie kropeczki...i zrezygnowałam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5709 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5710 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#5711 |
Przyczajenie
|
![]()
Bardzo dziękuje za podpowiedzi,
Urwanyguzik i Integra- ukłony w Waszą stronę. Może złapię robótkowego bakcyla, ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#5712 |
Raczkowanie
|
Tak, tak,tak
![]()
#5713 |
Rozeznanie
|
takze uzywam h.krzyzykowy a z tego co zobaczyłam chyba nie zdecyduje sie na wzór po przeróbce bo sie zawiode.ale mam wzór orginalny obrazka po angielsku i pierwszy raz chce coś zrobic naprawde dobrze wiec pytam tylko sie nie smiejcie gdzie pisze ilośc motków
zawsze robiłam po swojemu sama dobierałam kolory i dlatego pytam bo ja po angielsku noga jestem.wydaje mi sie ze wiem ale spytac zawsze lepiej
ogromny zbiór wzorów https://www.facebook.com/pages/Hafty...41035822687218 Moja stronka https://www.facebook.com/CrossStitchMikiSnieg i tutaj http://zabamonika.gallery.ru/ http://www.suwaczek.pl/cache/f1c3bb073e.png |
![]() ![]() |
![]() |
#5714 |
Raczkowanie
|
GrinTi a może chcesz jakieś drobne kwiatowe motywy?
pozdrawiam Edytowane przez gosiak3005 Czas edycji: 2008-08-26 o 21:07 Powód: pod |
![]() ![]() |
![]() |
#5715 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#5716 |
Przyczajenie
|
czesc bardzo podoba mi sie ten pies i ten chyba chinski dom prosze o przesłanie. adres to agnieszkam22@tlen.pl ja jestem dopiero nowa i nie mam za wiele wzorów ale postaram sie cos przesłac
|
![]() ![]() |
![]() |
#5717 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5718 |
Rozeznanie
|
Judytko.
Mam te same dylematy ale na razie na etapie planowania. Mam HaftX i Haft Krzyzykowy. Powiem Wam tyle, że to samo zdjęcie (bez zmiany rozmiaru, jasności itp) przerobiłam w obu programach na sepię, ten sam rozmiar krzyżyków, ograniczyłam do 25 kolorów, DMC - wszystko identycznie. I Haftix wygenerował mi wzór na 26 kolorów (chociaż ograniczyłam na 25 !) H.Krzyżykowy na 21 kolorów i z tego wszystkiego tylko 3 kolory w obu wzorach są takie same! I już inna kwestia czy zrobione dobrze czy nie ale dlaczego są takie róznice między jednym a drugim?! H.K. mi pasuje bo ma symulowany obrat taki "nitkowy" no i mozna drukowac jaki duży się chce. Za to Haftix ma automatyczne funkcje przerabiania najmniej używanych kolorów na zamienne i generalnie chyba bardziej mi się w użyciu podoba ale bez rejestracji drukuje tylko jedna (oststnia stronę wzoru) - przy wiekszym jest to nieczytejne. No i najwazniejsza kwestia - nie mam pojęcia który lepiej generuje wzory. Może piszcie jakie macie doświadczenia z nimi, jak wychodziły wyszyte wzory. Może jakims cudem ktoś zrobił coś na podstawie jednego i drugiego programu i ma porównanie juz po wyszyciu? Trochę nie chce mi się ryzykowac kupna nici i poświęcenia czasu dla marnego efektu. Tez chciałam zrobić fotkę córki. EDIT I jeszcze jedno - czy w nierejestrowanej wersji Haftix'u można wydrukować wzór z podziałem na poszczególne kolory? Chyba nie? Nawet na podglądzie pokazuje mi tylko poszczególen kolory ale tylko w lewej górnej cześci wzoru i druknąć tego nie umiem Edytowane przez bachud Czas edycji: 2008-08-27 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#5719 |
Rozeznanie
|
Moja opinia o programach do haftu.
Istotne są 3 etapy: 1. Ustawienia palety kolorów muliny. To wbrew pozorom jest bardzo trudne. Haftix i Abakan (rozwinięta wersja Haftu Krzyżykowego) mają dość marną paletę Ariadny, o palecie DMC nic nie wiem. 2. Dobór kolorów do obrazka. To być może jest w porządku. 3. Redukcja liczby kolorów. Tego dobrze zrobić się nie da w automatyczny sposób, chyba że w bardzo profesjonalnym programie, bo różne partie obrazka wymagają różnego cieniowania. Ja mam własny program (napisany przeze mnie) i załatwiam to w taki sposób: Przetwarzam obraz na dużą liczbę kolorów, np 35, a potem na małą, np 15, i porównuję wynik. Patrzę, które kolory zostały usunięte z wyraźną stratą dla obrazu i dodaj.e do tych 15. Potem przetwarzam obrazek z własna paletą. Czasem takie próby trzeba powtarzać, żeby uzyskać dobry wynik. Paletę Ariadny zrobiłam sama, DMC nie mam. A teraz jeszcze raz sie pochwałę motylem zrobionym przeze mnie na 19 kolorów. Widać, że niebieską część palety Ariadny mam ustawioną dobrze, ale być może wciąż mam w palecie kolory niesprawdzone. p.s. Mój program nie istnieje w wersji profesjonalnej i nie nadaje się do wysłania innym. Może kiedyś. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#5720 |
Rozeznanie
|
Krystyno - strasznie Ci zazdroszczę że znasz się na tym tak dobrze a własnego programu to juz wogóle!
A robiłaś na nim twarze ze zdjęcia? jak Ci wychodzą po wyszyciu? To co piszesz, to się wszystko zgadza. Mnie tylko przeraziła tak znaczna różnica między TYM SAMYM zdjęciem w dwóch programach. ciekawe czy uda mi się zrobić fotkę "Twoją metodą" odejmowania i uzupełniania kolorów. w haftix'ie jest jeszcze dore to że można sobie samemu ustalić dithering (choć nie wiem czy potrafię wybrać jakis jego optymalny poziom...) PS Motyl sliczny! |
![]() ![]() |
![]() |
#5721 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyhaftowałam tylko jedna twarz, obraz Chrystusa, ale to bylo ponad rok temu, miałam gorzej ustawione kolory i część ponaprawiałam ręcznie. (I tak naprawdę wygląda lepiej niż na tym zdjęciu). Teraz wydaje się, że twarze wychodzą mi dobrze, ale jeszcze nic z tego nie wyhaftowałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#5722 |
Raczkowanie
|
Edytowane przez ametysta1 Czas edycji: 2008-08-28 o 08:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#5723 |
Przyczajenie
|
Hej potrzebuje zawilce z Haftów Polskich : http://www.haftypolskie.com.pl/index...1410&grupa=109
przepatrzylam wszystkie watki i nie bylo tych zawilcow ![]() jezeli ktos zna stronke z tymi zawilcami to prosze o podanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5724 |
Przyczajenie
|
Ametysta jeśli to nie problem proszę o przesłanie na maila marinika1@wp.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
#5725 |
Zakorzenienie
|
ametysta1, a wiesz, że to jest płatny program i to co chcesz zrobić jest całkowicie nielegalne?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5726 |
Raczkowanie
|
Ametysta1 ja też się ładnie uśmiecham
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5727 |
Przyczajenie
|
Witam, poszukuję jeszcze takiego wzoru może ktoś go posiada ??
|
![]() ![]() |
![]() |
#5728 |
Raczkowanie
|
szukam wzoru obrazu "Przy kominku"
#5729 |
Przyczajenie
|
Witam! Jola 3 bardzo chciałm Ci podziękowac za przesłanie mi wzorów ziół! Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#5730 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=4126 wtedy podałam jej link do strony, ale sama nie zapisałam wzoru ![]() Niestety stronę zlikwidowano. Możesz spróbować skontaktować się bezpośrednio z nią - może się podzieli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.