Przespane noce? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2016-11-04, 10:01   #31
Ania_Frania1
Rozeznanie

Dot.: Przespane noce?

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;67132951]Oj słabo, tylko frustracja? To już nie matka-wariatka?
Wybacz, ale mam uczulenie na posty takie, jak Twoje - wsadzanie dwumiesięczniaka do spacerówki-parasolki (siedzę dłuuuugo na wizażu i mało który wątek utkwił mi tak w pamięci, jak tamten), świrowanie, że nie śpi całej nocy, pośpiech w rozszerzaniu diety i tłumaczenie tego wszystkiego dobrem dziecka.
Jak coś piszesz, to licz się z tym, że spotkają Cię nie tylko komentarze z tęczą i jednorożcami.[/QUOTE]

Pomysły głupie na wychowanie dziecka ale czy my wszystkie byłyśmy takie świadome wszystkiego od początku?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Ania_Frania1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-04, 10:07   #32
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Ania_Frania1 Pokaż wiadomość

Pomysły głupie na wychowanie dziecka ale czy my wszystkie byłyśmy takie świadome wszystkiego od początku?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Pewnie nie, ale jak ktoś (szczególnie ktoś posiadający starsze dziecko) moje zdanie kwestionował, to nie nazywałam go niedoświadczoną matką-wariatką ani frustratką.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-04, 13:15   #33
_vixen_
Zakorzenienie

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;67132951]Oj słabo, tylko frustracja? To już nie matka-wariatka?
Wybacz, ale mam uczulenie na posty takie, jak Twoje - wsadzanie dwumiesięczniaka do spacerówki-parasolki (siedzę dłuuuugo na wizażu i mało który wątek utkwił mi tak w pamięci, jak tamten), świrowanie, że nie śpi całej nocy, pośpiech w rozszerzaniu diety i tłumaczenie tego wszystkiego dobrem dziecka.
Jak coś piszesz, to licz się z tym, że spotkają Cię nie tylko komentarze z tęczą i jednorożcami.[/QUOTE]

O matko, dwumiesięczniak w parasolce, aż zaczęłam sie zastanawiać, jak go tak zainstalować, zeby nie wypadł. Ale moze tak samo zdolny, jak syn mojej znajomej, trzy miesiące i juz stal

Autorko wątku, masz zdrowe, normalnie rozwijające sie dziecko, a nie automat do spełniania Twoich oczekiwań względem jedzenia, snu i tak dalej. To jest wciąż maluszek, ja wiem, ze wiele mam lubi sie pochwalić, ze ich polroczniak je jak stary chłop najlepiej schabowego na obiad, a potem prześpi cała noc, ale to tak nie działa. Bardzo wielu roczniakow nocy nie przesypia. Normalni rodzice cieszą sie, jak półroczne dziecko chociaz z piec godzin ciągiem prześpi.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-07, 07:56   #34
alicjap3
Raczkowanie

Wydaje mi sie ze wyciagacie pochopne wnioski. Moje dziecko w parasolce zaczelo jezdzic w wieku 3,5 miesiaca a nie 2 (choc podkreslam ze w niektorych krajach wyzej rozwinietych od PL wiele osob uzywa ich prawie od urodzenia), jesc zaczelo zgodnie z niedawnymi jeszcze zaleceniami who (i to w malych porcjach na poczatku) a spi tak dobrze wlasnie dlatego ze nie mam obsesji na punkcie takich rzeczy jak Wy. Rozwija sie szybciej niz wiekszosc dzieci w jego wieku, jest radosne i bezproblemowe. Przy tym nie kocham go mniej niz zadna z Was (choc zastanawiam sie czy mozna kochac naprawde bedac przesiaknieta tak zlymi emocjami), a wlasnie z moim obserwacji wynika ze milosc polaczona z jakas doza spokoju i rozsadku (choc Wy nazwiecie to przeciez glupota) daja lepsze rezultaty niz myslenie o wszystkim jako o zagrozeniu, podejrzewajac jednoczesnie siebie w kazdej sytuacji o bycie niedbajaca o dziecko, zla matka.

Postaram sie juz nie zadawac tu wiecej pytan. To w aktualnym watku jest najpewniej rzeczywiscie zwiazane z niedoswiadczeniem (widzac jak moje dziecko dobrze od urodzenia spi i ze wczesniej zdarzalo mu sie czesciej przesypiac noce niz teraz, sadzilam ze byc moze czegos mu brakuje aby moglo byc znow lepiej - wyrodna ze mnie matka). W innych kwestiach, pomimo tego ze zdarzaja sie osoby ktore chca pomoc (i to w sposob rozsadny a nie piszac na serio - z czym tez sie spotkalam - "daj dziecku leki nasenne"), to jednak z wiekszosci odpowiedzi bije tylko chec poprawienia sobie wlasnego samopoczucia doszukujac sie w innych zlych intencji i glupoty.

To tak poddaje do przemyslenia cieszac sie ze nie musze miec blizej do czynienia z takim podejsciem. To tacy ludzie jak Wy sprawiaja, ze w tym kraju zbyt duzo jest nietolerancji, jadu, zacieklosci i zawisci.

Przepraszam jesli kogos urazilam, tym bardziej ze piszac to i uzywajac liczby mnogiej (moze wlasnie po to aby urazic choc troche mniej) w zasadzie zdalam sobie sprawe ze tak bezkompromisowe slowa moge kierowac tylko do jednej z Was_. W takim wypadku nie warto na przyszlosc rezygnowac z mozliwosci poznania opinii madrzejszych od siebie i za nie wszystkie Wam dziekuje.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
alicjap3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-07, 08:28   #35
_vixen_
Zakorzenienie

Większość mam uważa, ze ich dziecko rozwija sie szybciej niż rówieśnicy
Zaraz mi sie kojarzy moja znajoma, której półroczna córeczka, cytat z dumnej mamusi "zasuwala juz na nóżkach". Owszem, tyle, ze w chodziku, bo normalnie raczkować ani nawet pełzać nie umiała...

Wożenie 3,5 miesięczniaka w parasolce jest tak głupie i szkodliwe, ze aż szkoda komentować. To nie trzeba być ekspertem z wysoko rozwiniętego kraju, zeby zauważyć, ze to nie jest wózek dostosowany do tak małego dziecka, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku. Parasolka jest to wózek dla stabilnego juz dziecka i to na krótkie dystanse, a nie dla niemowlaka, bo nie zapewnia tak małemu dziecku odpowiedniej amortyzacji i komfortu jazdy nawet. Ale to opinia osoby z zacofanego kraju, wiec możesz olać oczywiście.

A skoro masz tyle spokoju i rozsądku, to po co tyle wątków i pytań i rozstrząsania oczywistych oczywistości...

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2016-11-07 o 08:29
Stary 2016-11-07, 09:04   #36
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
syn do 25 miesiąca pił w nocy (17 miesięcy kp), córka (20 miesięcy tylko kp) pije w nocy przynajmniej 2 razy.
zdrowe byki.
Córka jeszcze nigdy nie przespała całej nocy. Te dwie pobudki to dla mnie luksus

dla mnie dzieci takie jak Futbolowej, to Yeti. Niby słyszałam, ale nie wierzę do końca i dziko zazdroszczę
Pozazdrościłaś i od razu przyszła ciężka noc Pierwszy raz o czwartej wstała i nie chciała spać dalej. Na szczęście dzisiaj już było dobrze i o 8.20 wstałyśmy
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Klucz tkwi w imieniumoja Zoś też tak śpi,wstaje od września wcześniej żeby się czasem na śniadanko do przedszkola nie spóźnić
Przesypianie całych nocek odkąd skończyła półtora roku. Nie liczę tu jednak wstawania na siusianie albo żeby napić się wody bo zasypia potem z automatu.
Świetna teoria
Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
To już wiesz co wpisać jako główny powód zmiany imienia w usc:Zośki śpią książkowo, moja dodatkowo je za dwóch.
To tak jak moja Chuda jak patyk, a je absolutnie wszystko i to w wielkich porcjach. Ach, te Zośki
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-07, 10:40   #37
alicjap3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Większość mam uważa, ze ich dziecko rozwija sie szybciej niż rówieśnicy
Zaraz mi sie kojarzy moja znajoma, której półroczna córeczka, cytat z dumnej mamusi "zasuwala juz na nóżkach". Owszem, tyle, ze w chodziku, bo normalnie raczkować ani nawet pełzać nie umiała...

Wożenie 3,5 miesięczniaka w parasolce jest tak głupie i szkodliwe, ze aż szkoda komentować. To nie trzeba być ekspertem z wysoko rozwiniętego kraju, zeby zauważyć, ze to nie jest wózek dostosowany do tak małego dziecka, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku. Parasolka jest to wózek dla stabilnego juz dziecka i to na krótkie dystanse, a nie dla niemowlaka, bo nie zapewnia tak małemu dziecku odpowiedniej amortyzacji i komfortu jazdy nawet. Ale to opinia osoby z zacofanego kraju, wiec możesz olać oczywiście.

A skoro masz tyle spokoju i rozsądku, to po co tyle wątków i pytań i rozstrząsania oczywistych oczywistości...

Juz nie mam nawet sily takich wpisow komentowac. To ze masz niemadre kolezanki to nie swiadczy o tym ze to norma. Ja wsrod swoich takiej prawidlowosci nie zauwazylam.

Co do parasolki - to chyba wszystko zalezy od warunkow nie uwazasz? Jesli masz dobra parasolke z tzw wkladka noworodkowa, uzywasz jej na krotko i to raczej tylko w miejscach o rownej nawierzchni jak np w centrum handlowym to nie umiem sobie wyobrazic co moze sie stac dziecku. Zapewniam Cie ze w GB czy Francji gdzie chodniki sa wylane rownym asfaltem a nie jak u nas zbudowane sa np z plyt, dzieci nie sa inwalidami.

Ok, koncze sie wypowiadax w tym watku bo szkoda czasu jest mi na takie durne dyskusje.

alicjap3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-11-07, 11:55   #38
_vixen_
Zakorzenienie

Dla mnie tak samo niemądre jest wsadzanie półroczniaka do chodzika, jak i trzymiesieczniaka do parasolki. Co z tego, ze jest ta wkładka noworodkowa? Jak dla mnie to jest po prostu ściema, takie wózki sa dla pewnie siedzących dzieci i to tez na krótkie spacery. Parasolka ma słaba amortyzację i taka wkładka nie sprawi, ze nie będzie wstrząsów, które sa dla dziecka w tym wieku niebezpieczne. Nawet w centrum handlowym, w ktorym bywają ruchome schody, wózkiem trzeba manewrować jednak.

Ja widziałam dużo głupot, jakie ludzie robią ze swoimi dziecmi, począwszy wlasnie od sadzania trzymiesiecznakow opartych o poduszki, poprzez chodziki do prowadzania wiotkich dzieci, które rzekomo "umieją juz chodzic". No ale te wszystkie dzieci zapewne "rozwijają sie szybciej niż inne dzieci w ich wieku".
Stary 2016-11-07, 12:06   #39
Konto usunięte

Ja się już w dyskusję wdawać nie będę, poza tym spokojnie możesz pisać, że chodzi Ci o mnie, nie musisz się bawić w takie subtelne insynuacje.

A propos spacerówki, cytuję tylko Twój post: "Moje dziecko jak wspomnialam jezdI tak od 2,5 miesiaca i jest mu wygodnie."

Za każdym razem dostajesz rzeczowe odpowiedzi i linki do źródeł wypowiedzi naukowców na dany temat.
Ja tych mitycznych badań o super rozwiniętych krajach jeszcze nie widziałam.

I możesz mi dać ignora oczywiście, aby nie czytać moich pełnych nietolerancji, jadu, zaciekłości i zawiści wypowiedzi Może dostaniesz takie, jakie chciałabyś przeczytać, ale szczerze wątpię.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-10, 15:21   #40
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Córka za miesiąc skończy 4,5 roku i przychodzi do nas nad ranem... albo jakoś w środku nocy. Sama nie wiem kiedy. Przychodzi, wtula się i tak śpimy w 3.
Syn ma 4 miesiące i jest KP. Budzi się co 2-3h. Zdarza mu się mieć dłuższe przerwy np. 4-5h.
Dzieci same to sobie regulują i nie widzę powodu, żeby aż tak się nad tym pochylać.
Innych poruszonych tematów nie skomentuję. Zgadzam się z Persephone.
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-11-10, 15:33   #41
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Córka za miesiąc skończy 4,5 roku i przychodzi do nas nad ranem... albo jakoś w środku nocy. Sama nie wiem kiedy. Przychodzi, wtula się i tak śpimy w 3.
Syn ma 4 miesiące i jest KP. Budzi się co 2-3h. Zdarza mu się mieć dłuższe przerwy np. 4-5h.
Dzieci same to sobie regulują i nie widzę powodu, żeby aż tak się nad tym pochylać.
Innych poruszonych tematów nie skomentuję. Zgadzam się z Persephone.
Pamiętam Cię z dawnego wątku, gratuluję drugiej pociechy

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości