![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Przespane noce?
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;67132951]Oj słabo, tylko frustracja? To już nie matka-wariatka?
Wybacz, ale mam uczulenie na posty takie, jak Twoje - wsadzanie dwumiesięczniaka do spacerówki-parasolki (siedzę dłuuuugo na wizażu i mało który wątek utkwił mi tak w pamięci, jak tamten), świrowanie, że nie śpi całej nocy, pośpiech w rozszerzaniu diety i tłumaczenie tego wszystkiego dobrem dziecka. Jak coś piszesz, to licz się z tym, że spotkają Cię nie tylko komentarze z tęczą i jednorożcami.[/QUOTE] ![]() Pomysły głupie na wychowanie dziecka ale czy my wszystkie byłyśmy takie świadome wszystkiego od początku? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pewnie nie, ale jak ktoś (szczególnie ktoś posiadający starsze dziecko) moje zdanie kwestionował, to nie nazywałam go niedoświadczoną matką-wariatką ani frustratką. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;67132951]Oj słabo, tylko frustracja? To już nie matka-wariatka?
Wybacz, ale mam uczulenie na posty takie, jak Twoje - wsadzanie dwumiesięczniaka do spacerówki-parasolki (siedzę dłuuuugo na wizażu i mało który wątek utkwił mi tak w pamięci, jak tamten), świrowanie, że nie śpi całej nocy, pośpiech w rozszerzaniu diety i tłumaczenie tego wszystkiego dobrem dziecka. Jak coś piszesz, to licz się z tym, że spotkają Cię nie tylko komentarze z tęczą i jednorożcami.[/QUOTE] O matko, dwumiesięczniak w parasolce, aż zaczęłam sie zastanawiać, jak go tak zainstalować, zeby nie wypadł. Ale moze tak samo zdolny, jak syn mojej znajomej, trzy miesiące i juz stal ![]() Autorko wątku, masz zdrowe, normalnie rozwijające sie dziecko, a nie automat do spełniania Twoich oczekiwań względem jedzenia, snu i tak dalej. To jest wciąż maluszek, ja wiem, ze wiele mam lubi sie pochwalić, ze ich polroczniak je jak stary chłop najlepiej schabowego na obiad, a potem prześpi cała noc, ale to tak nie działa. Bardzo wielu roczniakow nocy nie przesypia. Normalni rodzice cieszą sie, jak półroczne dziecko chociaz z piec godzin ciągiem prześpi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Wydaje mi sie ze wyciagacie pochopne wnioski. Moje dziecko w parasolce zaczelo jezdzic w wieku 3,5 miesiaca a nie 2 (choc podkreslam ze w niektorych krajach wyzej rozwinietych od PL wiele osob uzywa ich prawie od urodzenia), jesc zaczelo zgodnie z niedawnymi jeszcze zaleceniami who (i to w malych porcjach na poczatku) a spi tak dobrze wlasnie dlatego ze nie mam obsesji na punkcie takich rzeczy jak Wy. Rozwija sie szybciej niz wiekszosc dzieci w jego wieku, jest radosne i bezproblemowe. Przy tym nie kocham go mniej niz zadna z Was (choc zastanawiam sie czy mozna kochac naprawde bedac przesiaknieta tak zlymi emocjami), a wlasnie z moim obserwacji wynika ze milosc polaczona z jakas doza spokoju i rozsadku (choc Wy nazwiecie to przeciez glupota) daja lepsze rezultaty niz myslenie o wszystkim jako o zagrozeniu, podejrzewajac jednoczesnie siebie w kazdej sytuacji o bycie niedbajaca o dziecko, zla matka.
Postaram sie juz nie zadawac tu wiecej pytan. To w aktualnym watku jest najpewniej rzeczywiscie zwiazane z niedoswiadczeniem (widzac jak moje dziecko dobrze od urodzenia spi i ze wczesniej zdarzalo mu sie czesciej przesypiac noce niz teraz, sadzilam ze byc moze czegos mu brakuje aby moglo byc znow lepiej - wyrodna ze mnie matka). W innych kwestiach, pomimo tego ze zdarzaja sie osoby ktore chca pomoc (i to w sposob rozsadny a nie piszac na serio - z czym tez sie spotkalam - "daj dziecku leki nasenne"), to jednak z wiekszosci odpowiedzi bije tylko chec poprawienia sobie wlasnego samopoczucia doszukujac sie w innych zlych intencji i glupoty. To tak poddaje do przemyslenia cieszac sie ze nie musze miec blizej do czynienia z takim podejsciem. To tacy ludzie jak Wy sprawiaja, ze w tym kraju zbyt duzo jest nietolerancji, jadu, zacieklosci i zawisci. Przepraszam jesli kogos urazilam, tym bardziej ze piszac to i uzywajac liczby mnogiej (moze wlasnie po to aby urazic choc troche mniej) w zasadzie zdalam sobie sprawe ze tak bezkompromisowe slowa moge kierowac tylko do jednej z Was_. W takim wypadku nie warto na przyszlosc rezygnowac z mozliwosci poznania opinii madrzejszych od siebie i za nie wszystkie Wam dziekuje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Większość mam uważa, ze ich dziecko rozwija sie szybciej niż rówieśnicy
![]() Zaraz mi sie kojarzy moja znajoma, której półroczna córeczka, cytat z dumnej mamusi "zasuwala juz na nóżkach". Owszem, tyle, ze w chodziku, bo normalnie raczkować ani nawet pełzać nie umiała... Wożenie 3,5 miesięczniaka w parasolce jest tak głupie i szkodliwe, ze aż szkoda komentować. To nie trzeba być ekspertem z wysoko rozwiniętego kraju, zeby zauważyć, ze to nie jest wózek dostosowany do tak małego dziecka, wystarczy odrobina zdrowego rozsądku. Parasolka jest to wózek dla stabilnego juz dziecka i to na krótkie dystanse, a nie dla niemowlaka, bo nie zapewnia tak małemu dziecku odpowiedniej amortyzacji i komfortu jazdy nawet. Ale to opinia osoby z zacofanego kraju, wiec możesz olać oczywiście. A skoro masz tyle spokoju i rozsądku, to po co tyle wątków i pytań i rozstrząsania oczywistych oczywistości... Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2016-11-07 o 08:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Juz nie mam nawet sily takich wpisow komentowac. To ze masz niemadre kolezanki to nie swiadczy o tym ze to norma. Ja wsrod swoich takiej prawidlowosci nie zauwazylam. Co do parasolki - to chyba wszystko zalezy od warunkow nie uwazasz? Jesli masz dobra parasolke z tzw wkladka noworodkowa, uzywasz jej na krotko i to raczej tylko w miejscach o rownej nawierzchni jak np w centrum handlowym to nie umiem sobie wyobrazic co moze sie stac dziecku. Zapewniam Cie ze w GB czy Francji gdzie chodniki sa wylane rownym asfaltem a nie jak u nas zbudowane sa np z plyt, dzieci nie sa inwalidami. Ok, koncze sie wypowiadax w tym watku bo szkoda czasu jest mi na takie durne dyskusje. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie tak samo niemądre jest wsadzanie półroczniaka do chodzika, jak i trzymiesieczniaka do parasolki. Co z tego, ze jest ta wkładka noworodkowa? Jak dla mnie to jest po prostu ściema, takie wózki sa dla pewnie siedzących dzieci i to tez na krótkie spacery. Parasolka ma słaba amortyzację i taka wkładka nie sprawi, ze nie będzie wstrząsów, które sa dla dziecka w tym wieku niebezpieczne. Nawet w centrum handlowym, w ktorym bywają ruchome schody, wózkiem trzeba manewrować jednak.
Ja widziałam dużo głupot, jakie ludzie robią ze swoimi dziecmi, począwszy wlasnie od sadzania trzymiesiecznakow opartych o poduszki, poprzez chodziki do prowadzania wiotkich dzieci, które rzekomo "umieją juz chodzic". No ale te wszystkie dzieci zapewne "rozwijają sie szybciej niż inne dzieci w ich wieku". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Ja się już w dyskusję wdawać nie będę, poza tym spokojnie możesz pisać, że chodzi Ci o mnie, nie musisz się bawić w takie subtelne insynuacje.
A propos spacerówki, cytuję tylko Twój post: "Moje dziecko jak wspomnialam jezdI tak od 2,5 miesiaca i jest mu wygodnie." Za każdym razem dostajesz rzeczowe odpowiedzi i linki do źródeł wypowiedzi naukowców na dany temat. Ja tych mitycznych badań o super rozwiniętych krajach jeszcze nie widziałam. I możesz mi dać ignora oczywiście, aby nie czytać moich pełnych nietolerancji, jadu, zaciekłości i zawiści wypowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Córka za miesiąc skończy 4,5 roku i przychodzi do nas nad ranem... albo jakoś w środku nocy. Sama nie wiem kiedy. Przychodzi, wtula się i tak śpimy w 3.
Syn ma 4 miesiące i jest KP. Budzi się co 2-3h. Zdarza mu się mieć dłuższe przerwy np. 4-5h. Dzieci same to sobie regulują i nie widzę powodu, żeby aż tak się nad tym pochylać. Innych poruszonych tematów nie skomentuję. Zgadzam się z Persephone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:47.