![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nowe dania, nowe skladniki, ktore poznalyscie dopiero na emigracji??
No Mimi to ten sam typ. Ta moja znajoma tez ma takie wyskoki, po prostu czasem z byle powodu odstawia takie przedstawienie ze wogole nie wiadomo czy plakac czy sie polozyc na podlodze i wyc ze smiechu.
Najgorsze jest to ze takie dziwolagostwo psuje potem nastroj innym osoba. Jaa tego nie rozumie po prostu czasem, nie wiem czy to wynika wlasnie z roznic kulturowych cuy te osoby sa akurat specyficzne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
ja mieszkam w Holandii.. a oto kilka rzeczy ktorych wczesniej nie znalam i ktora bardzo lubie:
- STROPWAFLE... wafelki z karmelem w srodku... cala rodzina i znajomi w polsce tylko czekaja az przyjade i przywioze stopwafelki ![]() - SAMBAL... zmielone papryczki chilli (bardzo ostre) - SOS SATE...sos z orzeszkow ziemnych..dobry do piersi z kurczaka i frytek.. ja najbardziej lubie jego pikantna wersje w tym momencie wiecej nie pamietam....jak mi sie cos jeszcze przypomni to dpoisze pozniej pozdrowienia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
wiedzialam ze o czyms zapomialam...
KASZTANY.. pycha!!!!!...sami zbieramy i do piekarnika.. trzeba lekko naciac skorupke i piekarnik na 200 stopni i piec 10 min , podawc z maslem i sola... co wazne, nalezy dobrze obrac ze skorki bo inaczej sa cierpkie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
kasztany... mniam... ja kiedys zapomnialam ponacinac skorek...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no to teraz chyba juz nikt nie zapomni o nacieciu skorki.. bo czyszczenie piekarnika nienalezy do najprzyjemniejszych... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o tak... przypiekly sie na cacy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na opanowanie zlych emocji i nerwow..? Wtedy zawsze siegam po telefon lub wsiadam w autobus bo jej madre slowa i cierpliwe ucho sa jak kojacy balsam dla obolalej duszy... ![]() Przykro mi, ze nie znalazlas jeszcze jakis naprawde bliskich Ci ludzi. Dlugo juz jestes na wygnaniu..? Ja tez mieszkam w dosc malej miejscowosci i duzo czasu minelo, zanim udalo mi sie stworzyc male grono osob, na ktorych wiem, ze moge polegac, choc do dzis nie jest ciagle latwo... W polsce wydawalo mi sie, ze jest to latwiejsze.. Cale szczescie, ze masz Nas, wizaz, gdzie zawsze mozesz sie wygadac, no i swojego TZta.. a moze kolejne przyjaznie nawiaza sie z czasem..? ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
o fajny watek
![]() ![]() Pomimo ze angielska kuchnia nie cieszy sie zbyt dobra opinia to musze powiedziec ze i tu odkrylam kilka swietnych rzeczy jak kornwalijskie pastry (chyba paszteciki to sie tlumaczy) - przerozne nadzienia w ciescie takim jakby francuskie i kielbaski w buleczce (sausage rolls) takie miesne nadzienie w pysznym ciescie - mmmm, nawet znalazlam przepis - ale jeszcze nigdy nie wyprobowalam ;-) Ale ze mam tez kolezanke Chinke - to i troche z chinskich rzeczy zakosztowalam - m.in. osmiorniczki (eee nie powiem zeby mi to smakowalo) i krewetki - wspaniale.... ale oczywiscie najbardziej mimo wszystko tesknie za polska kuchnia ![]() ![]()
A+E=JKD Heal my heart and make it clean Open up my eyes to the things unseen Show me how to love like you have loved me Edytowane przez Ejva Czas edycji: 2006-08-20 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
hej hej!
Bedac sobie tutaj, czyli na Sycylii oczywiscie musialam troche przestawic sie na ryby, bowiem w znakomitej wiekszosci miejsc publicznych a takze i domach wcinaja przewaznie je. Nie powiem, bym byla tym jakos specjalnie zachwycona ![]() Z dan, czy skladnikow, ktore tutaj pierwszy raz sprobowalam byla Sepia, Jezowce (no ale jakos nie kochamy sie mocno ![]() Z rzeczy ktore baaaardzo mi przypadly do gustu: Oczywiscie casatta siciliana mrrrr oraz lody w bulce mlecznej ![]() Do tego tutaj pierwszy raz mocowalam sie z karczochami, oraz rozchorowalam sie po zjedzeniu zbyt duzej ilosci fig ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
wow trzeba odwiezyc watek bo nikt tu nic nie pisal od 2006 roku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.