Nowe dania, nowe skladniki, ktore poznalyscie dopiero na emigracji?? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-17, 13:16   #31
tanzanit
Wtajemniczenie

Dot.: Nowe dania, nowe skladniki, ktore poznalyscie dopiero na emigracji??

No Mimi to ten sam typ. Ta moja znajoma tez ma takie wyskoki, po prostu czasem z byle powodu odstawia takie przedstawienie ze wogole nie wiadomo czy plakac czy sie polozyc na podlodze i wyc ze smiechu.
Najgorsze jest to ze takie dziwolagostwo psuje potem nastroj innym osoba.
Jaa tego nie rozumie po prostu czasem, nie wiem czy to wynika wlasnie z roznic kulturowych cuy te osoby sa akurat specyficzne.
tanzanit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 19:40   #32
onesweetfairy
Raczkowanie

ja mieszkam w Holandii.. a oto kilka rzeczy ktorych wczesniej nie znalam i ktora bardzo lubie:
- STROPWAFLE... wafelki z karmelem w srodku... cala rodzina i znajomi w polsce tylko czekaja az przyjade i przywioze stopwafelki

- SAMBAL... zmielone papryczki chilli (bardzo ostre)

- SOS SATE...sos z orzeszkow ziemnych..dobry do piersi z kurczaka i frytek.. ja najbardziej lubie jego pikantna wersje

w tym momencie wiecej nie pamietam....jak mi sie cos jeszcze przypomni to dpoisze pozniej

pozdrowienia
onesweetfairy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 19:49   #33
onesweetfairy
Raczkowanie

wiedzialam ze o czyms zapomialam...

KASZTANY.. pycha!!!!!...sami zbieramy i do piekarnika.. trzeba lekko naciac skorupke i piekarnik na 200 stopni i piec 10 min , podawc z maslem i sola... co wazne, nalezy dobrze obrac ze skorki bo inaczej sa cierpkie
Stary 2006-03-17, 21:36   #34
desti
Zakorzenienie

kasztany... mniam... ja kiedys zapomnialam ponacinac skorek... ... jak ladnie strzelaly... dziko wsciekla dwie godziny szorowalam piekarnik... ...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 21:47   #35
onesweetfairy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez desti
kasztany... mniam... ja kiedys zapomnialam ponacinac skorek... ... jak ladnie strzelaly... dziko wsciekla dwie godziny szorowalam piekarnik... ...
hoho...

no to teraz chyba juz nikt nie zapomni o nacieciu skorki.. bo czyszczenie piekarnika nienalezy do najprzyjemniejszych...
Stary 2006-03-17, 23:17   #36
desti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez onesweetfairy
hoho...

no to teraz chyba juz nikt nie zapomni o nacieciu skorki.. bo czyszczenie piekarnika nienalezy do najprzyjemniejszych...

o tak... przypiekly sie na cacy ... od tamtej pory odechcialo mi sie kasztanow w domu... wole takie na ulicy kupic... owszem rzadko sie to zdaza... ale za to jak wtedy smakuja ...
desti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-19, 16:19   #37
jowisia
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to jowisia

Cytat:
Napisane przez tanzanit
Jowisia to widze ze madra masz przyjaciolke!! Chcialabym tez tak miec w swoim otoczeniu, zwlaszcza taka ktora by mnie wyciszyla.

Ja niestety jeszcze nie znalazlam sobie tutaj znajomych. Nie wiem czy to juz tylko i wylacznie moja wina czy tez tego ze mieszkam w malej miejscowosci gdzie nie ma wiele mozliwosci. Ja w zyciu realnym rowniez jestem okropnie niesmiala w kontaktach z ludzmi i to mi tez nie pomaga
Hehe, no rozumiem Cie, rozumiem, tez by mnie taka osoba doprowadzala do szalu, nie powiem.... Rozmawialam ostatnio o tym z moja psiapsiola, mowila, ze rzeczywiscie trafia sie czasem na takie idiotki, jak w kazdym kraju ( "w polsce tez musicie takie miec prawda..?") Ja akurat chinki ktore poznalam uwazam za zrownowazone i bardzo inteligentne osoby. A przede wszystkim ( to im trzeba przyznac) ambitne i pracowite jak mroweczki To chyba maja we krwi.

Na opanowanie zlych emocji i nerwow..? Wtedy zawsze siegam po telefon lub wsiadam w autobus bo jej madre slowa i cierpliwe ucho sa jak kojacy balsam dla obolalej duszy...

Przykro mi, ze nie znalazlas jeszcze jakis naprawde bliskich Ci ludzi. Dlugo juz jestes na wygnaniu..? Ja tez mieszkam w dosc malej miejscowosci i duzo czasu minelo, zanim udalo mi sie stworzyc male grono osob, na ktorych wiem, ze moge polegac, choc do dzis nie jest ciagle latwo... W polsce wydawalo mi sie, ze jest to latwiejsze.. Cale szczescie, ze masz Nas, wizaz, gdzie zawsze mozesz sie wygadac, no i swojego TZta.. a moze kolejne przyjaznie nawiaza sie z czasem..?

jowisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-16, 16:27   #38
Ejva
Zadomowienie

GG do Ejva

o fajny watek Trzeba go trzoszke odkurzyc
Pomimo ze angielska kuchnia nie cieszy sie zbyt dobra opinia to musze powiedziec ze i tu odkrylam kilka swietnych rzeczy jak kornwalijskie pastry (chyba paszteciki to sie tlumaczy) - przerozne nadzienia w ciescie takim jakby francuskie i kielbaski w buleczce (sausage rolls) takie miesne nadzienie w pysznym ciescie - mmmm, nawet znalazlam przepis - ale jeszcze nigdy nie wyprobowalam ;-)

Ale ze mam tez kolezanke Chinke - to i troche z chinskich rzeczy zakosztowalam - m.in. osmiorniczki (eee nie powiem zeby mi to smakowalo) i krewetki - wspaniale....

ale oczywiscie najbardziej mimo wszystko tesknie za polska kuchnia I w domu glownie gotuje polskie dania

Heal my heart and make it clean
Open up my eyes to the things unseen
Show me how to love like you have loved me

Edytowane przez Ejva
Czas edycji: 2006-08-20 o 07:34
Ejva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-19, 07:14   #39
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab

hej hej!
Bedac sobie tutaj, czyli na Sycylii oczywiscie musialam troche przestawic sie na ryby, bowiem w znakomitej wiekszosci miejsc publicznych a takze i domach wcinaja przewaznie je.
Nie powiem, bym byla tym jakos specjalnie zachwycona
Z dan, czy skladnikow, ktore tutaj pierwszy raz sprobowalam byla Sepia, Jezowce (no ale jakos nie kochamy sie mocno )
Z rzeczy ktore baaaardzo mi przypadly do gustu:
Oczywiscie casatta siciliana mrrrr oraz lody w bulce mlecznej
Do tego tutaj pierwszy raz mocowalam sie z karczochami, oraz rozchorowalam sie po zjedzeniu zbyt duzej ilosci fig
Pozdrawiam!
baobab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-06, 22:46   #40
adka0401
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to adka0401

wow trzeba odwiezyc watek bo nikt tu nic nie pisal od 2006 roku a taki fajny

stylishtravlr
adka0401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości