Czego nie lubicie... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-05-16, 17:05   #31
polinqa
Raczkowanie

Dot.: Czego nie lubicie...

z tymi koralikami uciekającymi to jest to czego nie lubie czasami sie na nie wkurzam, ze sa okrągle i tak sprytnie uciekna i sie schowaja, ze potem łaze po dywanie i usiłuje je znalezc, ale znajduje dopiero po jakims czasie. Niektore na stałe zostały uwiezione w klawiaturze, ale same tego chciały
Teraz juz mi mniej ucieka, bo klade sobie takie male pudeleczko z rancikiem niskim i wszystko tam baraszkuje
polinqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 19:57   #32
ola_gie
Zakorzenienie

gubienie uciekających korali -> starsznie wkurzające ostatnio mi gdzieś wsysło chińską monetke, no ale kurczę chińska monetka to nie koralik 2mm, i naprawdę nie wiem gdzie ona jest... może się kiedyś znajdzie robienie drugiego kolczyka też mi sprawia problem, poza tym ja nie mam w ogóle "wyczucia drutu" przy drugiej sztuce... przy pierwzej utnę tak mniej więcej ile mi potrzrba, troszkę zostanie i jest ok, ale robiąc drugą zawsze ucinam o wiele za dużo nie wiem czemu aha ja sobie tą drobnicę wsypuję do jakiegos płaskiego pudełeczka, np. po kremie i stamtąd biorę. albo bezpośrednio z pudelka z przegrodkami gdzie trzymam korale

Tak właśnie.
ola_gie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-17, 14:56   #33
alorah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zu_za
... robiąc biżuterię? Co Was denerwuje i sprawia, że rzucilybyście koralikami w kogo się da? (-czego oczywiście nigdy nie robicie
Ja np.... nie lubię robić drugiego kolczyka... Denerwuje mnie dopasowywanie rozmiarów kolczyka, żeby był identyczny do pierwowzoru. Zwłaszcza, że zdarzają się takie klientki, które sprawdzają długość co do milimetra :/
Ja nie cierpię tego że nie umiem robić prościutkich loopików No i dorabiania czegoś do skończonego kolczyka jak zapomnę...eh.

Proszę odpisuj u mnie.
alorah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-17, 17:03   #34
canidia
Raczkowanie

ja nie znoszę "latających" koralików, czasem jak chcę zacisnąć kuleczkę zaciskową a ona fruuuu i po niej ... albo jak nakładam na linkę i robi się katapulta prawie mam dywan, więc nie widać koralików, potem tylko przy odkurzaniu słyszę że właśnie się znajdują...
nie lubię - ale to bardziej siebie, że czasem jak robię bransoletkę to źle złapię za linki i fruuu spada 5 cm już nawleczonych korali
albo że próbuję włożyć 3 linki do łapaczki a tam otworek mały, niby się mieści ale ile przy tym łaciny leci
nie znoszę jak widzę że mam mało drutu - stresuję się że na bank mi zabraknie
albo że jak już zamówię wszystkie korale - zadowolona cała bo mam wszystko i co? ... zabraknie mi drucika

w ogóle nie wiem po co zajmować się robieniem biżu ... same stresy
canidia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-17, 17:09   #35
myaaa1
Zadomowienie

no niedośc, że tyle stresów to jeszcze tyle kasy chyba jakis skok na bank zrobimy :P
myaaa1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-17, 17:30   #36
aniielica
Zakorzenienie

Srebrnego drutu 0,4 i owijania nim:[ Wiecznie mi się odwija.
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-17, 18:11   #37
mala77
Zakorzenienie

apropo uciekania koralików: właśnie skończyłam zamiatać cały woreczek drobnicy który wylądował na moich kolanach /w duzej części/ dobrze że dzisiaj mam spódnicę
a co do wsiąkania różnych rzeczy to ostatnio zgineła mi moja igła do frywolitek. 'diabeł ogonem przykrył'. przekopaliśmy cały pokój i nie ma. a to takie maleństwo 13cm
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-05-17, 18:49   #38
aniielica
Zakorzenienie

Jeszcze jedna rzecz... nienawidze przewracać w kartonie z tysiącem korali i szukać woreczka z tym jednym najbardziej teraz mi potrzebnym. Zaraz mnie coś przez to trafi...
Stary 2006-05-17, 19:35   #39
canidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniielica
Jeszcze jedna rzecz... nienawidze przewracać w kartonie z tysiącem korali i szukać woreczka z tym jednym najbardziej teraz mi potrzebnym. Zaraz mnie coś przez to trafi...
no właśnie - nienawidzę tego - niby mam poukładane w pudełeczkach wg koloru, ale półfabrykaty wszystkie razem i znajdź tu nagle 2 oponki srebrne wśród tysięcy innych woreczków
Stary 2006-05-17, 20:11   #40
alorah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniielica
HA- dokładnie I jeszcze nie chce się robić porządku:P:P...

Proszę odpisuj u mnie.
alorah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-18, 09:01   #41
aniielica
Zakorzenienie

Ja próbowałam sobie wszystko poukładać, ale i tak po 10 minutach wszystko było porozwalane. Nie moge się dorobić pudełek z przegródkami, a rodzina ciągle zapomina mi dać w prezencie
Stary 2006-05-18, 10:00   #42
Amelianna
Zadomowienie

GG do Amelianna

Ja bardzo nie lubię zakańczania naszyjników (łapaczki, ogniwka...idt). Jako, że robię koralikowe plecione naszyjniki, stresuje mnie początek robótki, kiedy nić jest jeszcze bardzo długa i sie plącze - bywa, że rozplątuje wezeł nawet 15-20 minut, oraz jak wiem, że mi np. braknie nici do końca; jak sie złamie igła (u mnie ciężko dostać takie cieniusienkie i z owalnym oczkiem). Nie cierpię kiedy się pomylę w jakimś rzędzie i późno zorientuje przez co musze pruć i robić od nowa. Denerwuje mnie także cały ten "bałagan koralikowy" jaki mam w pokoju . Ostatnio robiłam naszyjnik na dworze i w którymś momecnie wysypały mi sie koraliki do trawy, te maleńkie 2 mm i zbierałam jej potem 2 godziny bo nie miałam więcej a musiałam skończyć ten naszyjnik.
Ale to wszystko nic jak się już skończy i widać efekty swojej pracy.
Amelianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-18, 10:07   #43
Syringa
Zakorzenienie

GG do Syringa

Mnie denerwuje po prostu to, że nie wychodzi mi coś, co sobie założyłam - jak coś wygląda nie tak, jak chciałam to się wściekam

------------------------------------------------------------------------------------------
Zapraszam do galerii zdjęć

Syringa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-18, 15:19   #44
canidia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniielica
Ja próbowałam sobie wszystko poukładać, ale i tak po 10 minutach wszystko było porozwalane. Nie moge się dorobić pudełek z przegródkami, a rodzina ciągle zapomina mi dać w prezencie
a to świnki

może trzeba wyraźnie zasugerować?!

ja mam pudełko z aż a może tylko ?! 9 przegródkami ale i tak trzeba dużo cierpliwości ...
Stary 2006-06-10, 20:20   #45
RudaAB
Zadomowienie

GG do RudaAB

ja zaczynam nie lubieć tego, że coraz więcej mam koralików i akcesoriów!
Przedtem miałam w jednym pudełku, a teraz mam na koraliki osobne, na akcesoria osobne i jeszcze na takie dodatki jak woreczki następne... a od wczoraj pudełeczko na wstążeczki! no i oczywiście na gotowe wyroby również mam pudełeczko! Na szczęście wszystkie plastykowe, przeźroczyste i każde inne...
Ale za niedługo będę potrzebowała osobnych pudełeczek na każdy kolor koralików!
Chyba się uzależniłam!
RudaAB jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-06-10, 20:36   #46
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

Ja najbardziej nie znoszę, ale to wprost białej gorączki dostaję, jak zamawiam dwa koraliki takie same, potem je dostaję, cieszę się, potem siadam by z nich zrobić kolczyki, patrzę, a tu jeden uszkodzony. No normalnie
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 20:59   #47
kulbit
Zakorzenienie

A ja nie cierpie robic zakonczen/poczatkow bransoletek i naszyjnikow, tam gdzie trzeba zamocowac zapiecie tej bizuterii.. wrrrr narazie robilam tylko na linkach, linki mi sie wysuwaja, przesuwaja, rozciagaj, nie tak jak powinny byc ulozone, dzis pare slow niecenzuralnych mi sie wyrwalo
Niecierpie tez (pierwszy raz to dzis poczulam) - dostalam koraliki i nie mam na niektore pomyslu i wogole mi sie nie podobaja tez.. niecierpie tego
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-10, 21:00   #48
aniielica
Zakorzenienie

Dlatego ja jak tylko dstanę koperte w swoje łapki to uważnie oglądam każdy koralik a potem piszę do sprzedawcy i czekam na nowe- dobre

Mam straszny bałagan w pokoju:/ Wszędzie kartony, korale, druty:/
Stary 2006-06-10, 21:42   #49
RudaAB
Zadomowienie

GG do RudaAB

ja nie mam ochoty przeklinać, jak ktos mi wchodzi w drogę, ale... szczypczyki do loopików chetnie bym zagłębiła we wrażliwą część ciała przeszkadzającego!
Mówią, że rude wredne są...
Stary 2006-06-11, 10:45   #50
chilanes
Zakorzenienie

a ja kupiłam ostatnio 4 zamykane pudełka na kostki lodu (wlewasz-zamrażasz) i oczywiście zamiast na lód wykorzystałam na koraliki tyle, że muszę jeszcze ze 2 dokupić a nigdzie dostać nie mogę
chilanes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 10:51   #51
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab
Konto usunięte

aniielica, a mi się już po prostu nie chce pisać maili z pretensjami, zwracać komuś na coś uwagę, domagać się czegoś, prosić o wymianę itp. Opracowałam sobie system: biżu ma mi przynosić przede wszystkim satysfakcję i radość, dlatego jeżeli coś jest nie tak, to od razu o tym zapominam i mam spokój Jak to mówią: peace and love
d61abbce58b52fe45ffe444afc51ca0ea3c11859_65540a44484ab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 12:49   #52
JoannM
Zadomowienie

No własnie mi sie przypomnialo, ze nie lubie kiedy okrecam cos cienkim drutem i on sie tak jakos zawija, ze powstaja na nim takie loopiki-zagiecia. Ciezko wytlumaczyc Tak mnie to wkurza, grrr

Razem z Gabrysią

JoannM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 12:57   #53
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Cytat:
Napisane przez JoannM
No własnie mi sie przypomnialo, ze nie lubie kiedy okrecam cos cienkim drutem i on sie tak jakos zawija, ze powstaja na nim takie loopiki-zagiecia. Ciezko wytlumaczyc Tak mnie to wkurza, grrr
Ciezko wytlumaczyc, ale wiem o czym mowisz, tez nie znosze
Dodam jeszcze, ze jakims dziwnym trafem (to pewnie obcy) gina mi ciagle igly i srednio raz na tydzien musze kupowac nowe

Koraliki mam w 6 pudelkach (plus jeszcze kilka na wstazki, sznurki, druty,blaszki i inne metalowe) poukladane kolorystycznie i juz zaczyna mi brakowac miejsca No wkurzam sie tez (na siebie), bo robie straszny syf (w calym domu) podczas "szalu tworczego", a sprzatac nie ma kto, bo przeciez juz kolejny pomysl czeka na realizacje
maghia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-11, 15:00   #54
mala77
Zakorzenienie

ja jak na razie mam wszystko w pudełku po butach, do tego osobne na juz gotowe dzieła. i szufladę od biurka też zawalona. na biurku poza 'sesja' tez masa talerzyków z drobnicą. a najbardziej nie lubie jak czegos szukam i znajduję wszystko poza tą jedna potrzebna mi rzeczą.
Stary 2006-06-13, 11:38   #55
RudaAB
Zadomowienie

GG do RudaAB

nienawidzę!!!!!
mam pomysł wymyślony od 3 dni... zakupy zrobione za 150 zł i... brakuje jednej jedynaj rzeczy: czarnych kółeczek montażowych, bez których cały pomysł czarnego kompletu na zamówienie moge sobie odłożyc do archiwum!
wrrrrrrrrrrrrrrr....

Stary 2006-06-13, 14:32   #56
matra^
Rozeznanie

GG do matra^

Cytat:
Napisane przez RudaAB
nienawidzę!!!!!
mam pomysł wymyślony od 3 dni... zakupy zrobione za 150 zł i... brakuje jednej jedynaj rzeczy: czarnych kółeczek montażowych, bez których cały pomysł czarnego kompletu na zamówienie moge sobie odłożyc do archiwum!
wrrrrrrrrrrrrrrr....
dokładnie (: poza tym standartowo - drugi kolczyk
klientki sprawdzają co do milimetra, a niektóre mają pretensje o to, że millefiori są różne o_O poza tym nienawidzę po prostu, kiedy coś mi nie idzie - np kiedy mam zawinąć dwa loopiki przy jakimś małym koraliku |:
matra^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 14:44   #57
Vildi
Rozeznanie

Widzę, że wiele z Was ma problem z utrzymaniem porządku w koralikach. Ja też miałam z tym problem...ale do czasu Kochany tatuś kupił mi świetny pojemnik, w którym wszystkie koraliki się (jak na razie ) mieszczą

Składa się on z pięciu mniejszych pojemników a czego w każdym z nich jest 5 przegródek na górze jest 6 większych a cały środek tego pojemnika ejst pusty i tam tez mozna trzymać korale
I w tej oto sposób rozwiązałam problem bałaganu na biurku w czasie tworzenia

oto i on
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3298.JPG (32,0 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3299.JPG (40,3 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3300.JPG (32,6 KB, 47 załadowań)
Vildi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-13, 15:16   #58
mala77
Zakorzenienie

świetny. a można wiedzieć gdzie Twój Tata dostał to cudo??
Stary 2006-06-13, 15:19   #59
RudaAB
Zadomowienie

GG do RudaAB

Cytat:
Napisane przez matra^
dokładnie (: poza tym standartowo - drugi kolczyk
klientki sprawdzają co do milimetra, a niektóre mają pretensje o to, że millefiori są różne
Ja kiedyś robiłam swetry... na drutach! I moja sąsiadka nie chciała, żebym to ja jej robiła, bo za równo!
Niektóre kolczyki mają swój urok, dlatego, że widać drobniutkie potknięcie to, że są robione ręcznie i są jedyne oraz niepowtarzalne

Stary 2006-06-13, 15:30   #60
matra^
Rozeznanie

GG do matra^

Cytat:
Napisane przez RudaAB
Ja kiedyś robiłam swetry... na drutach! I moja sąsiadka nie chciała, żebym to ja jej robiła, bo za równo!
Niektóre kolczyki mają swój urok, dlatego, że widać drobniutkie potknięcie to, że są robione ręcznie i są jedyne oraz niepowtarzalne
dokładnie.. wychodzę z tego samego założenia, jednak jak widać większość jest odmiennego zdania.. ogólnie - małe miasteczko nastawnione na masówkę [chyba z 5 dziewczyn w szkole ma kiczowate metalowe kolczyki z Avonu! o_O ], poza tym skoro ktoś już robi coś sam, to trzeba mu wytknąć każdy błąd, żeby się za dobrze nie miał...
matra^ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości