![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kuchnia polska - za czym tesknicie...?
jak tylko bede miala ogrod to takie krzaczki sobie posadze. i pietruszke i ogoreczki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
...
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-04-27 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
Reign of light: przypomnialas mi o jagodziankach
![]() ![]()
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
Ha u mnie tez nie ma pietruszki i agrestu!!! Cos pietruchopodobnego mozna kupic ale to jest ogromne i podejzewam ze smak ma inny hm....Dobrze ze pietruszke mozna zastapic selerem.
Widze ze u was krucho z paczkami! A u mnie sa tralalala... A dla teskniacych za bialym twarogiem! Zrobcie sobie same z mleka albo jogurtu!! Jest rownie dobry co taki ze sklepu!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Choucroute oczywiscie, ze jadlam, mieszkam w Lorraine maluszku, wiec do Alzacji rzut beretem ![]() Cieszymy sie, ze dolaczylas do nas! ![]() Dziewczyny jak mozecie to wklejajcie jakies fotosy, na przyklad tych jagpdzianek... ![]()
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A jesli w koncu dorwiesz prawdziwa pietruszke to mozna odciac glowke , gdzies tak 2 cm, zasadzic w doniczce i czekac na swoja pietruszke zielona ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
Logest to chyba to, bo one maja wlasnie kolo 30 cm.
A jesli chodzi o natke pietruszki to tutaj jest , nie ma tylko korzenia czyli bialej pietruszki. Ale jak bede miec ogrod to sobie zasadze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
widze, ze Szwajcarzy jacys malo warzywni... ani burakow ani piertuszki
![]() a co do jagodzianek... ehhh... ja pamietam ten smak z dzicinstwa... to byly prawdziwe jagodzianki... to co teraz sprzedaja mam pododawane jakies smakowe dodatki do ciasta... i wklad jakis inny... to juz nie jest to... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
ja za chlebem polskim, prawdziwym, za masłem, za dobrą kiełbasą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Swoja droga ja tez za polskim chlebkiem i prawdziwym maselkiem... ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Nabralam ochoty na agrest - niedobre dziewczyny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie, nie na końcu świata, ale w takim kraju, gdzie ludzie nie przywiązują wagi zbytniej do jedzenia. poza tym, jak już było mówione, tęsknię za smakiem, bo to że tu są wszystkie warzywa i owoce to wiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
pierogi leniwe, pierogi z serem...dobrze, ze w edynburghu otworzylo polski sklep to reszte produktow takich jak pasztet czy ogorki moge kupic
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-04-27 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do owocow (ktos napisal) tez za tymi polskimi tesknie. Tu to sa jakies takie dziwne, mocno spryskiwane srodkami konserwujacymi i mysla, ze ludzie nie zauwaza. Moglabym jako testor pracowac, bo mam po tych wszystkich spryskiwaczach alergie. Nie dla mnie truskawki czy jabluszka ze sklepu. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Equita ... a probowalas owoce z BIO sklepow...
ja ostatnio trafilam na truskawki, ktore nie dosc, ze pachna to maja smak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny! Przegladajac ten watek poczulam autentyczne... dlugie... zalosnie piskliwe... rozpaczliwe... wolajace o ratunek... lub pomste do nieba....
BURCZENIE W BRZUCHU!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!! ![]() PS Tesknie za wszystkim! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#50 |
Wtajemniczenie
|
dzis banalnie..prozaicznie.. teskni mi sie za mielonym, ziemniaczkami z koperkiem i mizeria...ale takim, przyrzadzanym przez moja mame...
![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja sie jutro poswiecam i robie pierogi:zakupilam juz skladniki-kapuste kiszona pieczarki cebule i boczek az mi slina juz cieknie.Postanowilam zrobic duzo na zapas i zamrozic.
oooo mielony z mizeria mniamm-tez musze wkrotce zrobic ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny!!! Gdzie mozna teraz dostac agrest??
![]() ![]() ![]() Tanzanit, napisz, prosze, dokladnie, jak robisz ten twarog, zeby go nie zepsuc? Tylko nie zbywaj mnie prosze ogolnikami, bo chce zrobic, a wlasciwie to musze, bo takiego mi smaku narobilyscie! Jej, normalnie czuje w nozdrzach zapach sera! Albo ser bialy z agrestem ![]() ![]() ![]() A teraz ide ugotowac pyszna zupke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
hej - chyba padne zanim do domu dojade,tak zglodnialam..!
najbardziej to chyba mi sie teskni za pierogami,chlebem i wedlina..probowalam nawet zrobic tutaj ruskie ale nawet do piet nie dorastaja tym mojej mamy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Jowisiu,moja mama jak do nas przylatuje to zawsze do torby pakuje pierogi.Ostatnio rozmawiala z jakims facetem w samolocie,ktory mial kontrole osobista,bo zabral kielbaske
![]() ![]()
![]() |
#55 |
BAN stały
|
Sledze watek od pierwszej chwili jego istnienia a wciaz nie mialam czasu napisac nic od siebie....bo gotuje
![]() ![]() ![]() Codziennie przygotowujac jedzenie dla moich "wyzeraczo -pozeraczy" zastanawialam sie czego mi tu,we Francji brakuje i doszlam do wniosku,ze ja wszystko mam.Mam na mysli produkty,skladniki dan i cala reszte ,o ktorej wspominacie,bo ktoras z was wspomniala o smaku.Tego czasami brakuje ![]() Byla wzmianka o serniku-ja zrobilam sernik,o pierogach-byly i pierogi.Nie tesknie za bigosem bo moj TZ przywiozl ostatnio cale wiaderko kiszonej kapusty z PL,nie zapomnial o kwaszonych ogorkach.W zamrazalce mam polroczny zapas wedlin swojskiej roboty,tylko kaszanke wsunelismy juz cala ![]() Golabki,schabowe,mielone, flaki,rosol,krupnik,nawet jeszcze kasze gryczana mam. Brakowalo mi korzenia pietruszki bo tu tego nie ma.Ale juz mi nie zabraknie na dluuugo. A chleb bardziej smakuje mi ten francuski,pelnoziarnisty. Drozdzowek nie lubie,jagodzianki jak mnie skreci to zrobie,bo nawet jagody w sloiczkach mam.Ale szybciej mi sie odechce jak mi sie zachce...Faworki robilam niedawno,szarlotke tez... Na koniec dodam,ze przez to intensywne zastanawianie sie czego mi tu brakuje doznalam olsnienia :tu nie ma SEZAMKOW Kiedys nie lubilam gotowac,wymowka byla niewygodna kuchnia,malo miejsca do pracy i wlasciwie nie bylo dla kogo sie starac.A teraz mam naprawde swietne warunki,duzo czasu i 3 zawsze glodnych facetow w domu.A jeszcze jak pochwala zarcie to mozna dla takich pichcic,nie??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Reign of light Czas edycji: 2012-04-27 o 19:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
A ja ostatnio zrobilam pierwszy raz od 3 lat golabki, a przy okazji pocielam sobie palce wycinajac glaba z kapusty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Mizeria
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Raczkowanie
|
Najpierw się przywitam grzecznie: Dzień Dobry wszystkim!
![]() Mieszkam teraz w Szwajcarii - jedzenie tutaj nie jest złe, ale zdecydowanie jest... inne ![]() Brakuje mi chyba najbardziej polskich pysznych wędlin i kiszonych ogórków ![]() Ale już się szykuję na Święta w Polsce, hurra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
Reign of Light-witamy na Forum-A czy na Kafeterii mialas tego samego nicka bo ja nie pamietam
![]() Robie pierogi-nadzienie juz gotowe-teraz tylko najbardziej pracochlonna czesc zostala wyrabianie i walkowanie ciasta i klejenie. Ale bym sobie zjadla flaki-ciekawe czy w USA da sie je zrobic-nawet niewiem jakich skladnikow szukac-moze ktos wie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:29.