![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Stereotypy dotyczace roznych nacji a wasze prawdziwe obserwacje?!
Cytat:
Sunapee ja jestem otwarta osoba-nie jestem jakims mrukiem czy zamknieta w sobie-wiadomo na imprezie gadalam ale nie jak najeta-no ale jakie tematy ja moge miec z np 60 facetem ktory do mnie zagaduje(bo osoby w takim wieku mniej wiecej tam byly)-po kilku minutach tematy sie koncza-a musze powiedziec ze nigdy przenigdy nie udalo mi sie nawiazac kontaktu z osoba w moim wieku czy zblizonym plci zenskiej-zagaduja do mnie sami faceci i osoby starsze-ja mialam na mysli znajomosc z kobieta-ale niestety jakos mi sie nie udaje. Trudno miec znajoma tutaj przynajmniej w moim przypadku i zapewniam Cie nie chodze naburmuszona tylko do wszystkich sie usmiecham.Tu poprostu nie jest tak jak w Polsce ze znajomych mialam w 5 minut. Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2006-03-20 o 17:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie pisze z osobistych doswiadczen-to poprostu obserwacje-ale wiadomo troche uogolnione-to tak jakby napisac ze kazdy Polak to zlodziej.Masz racje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |||||||
Wtajemniczenie
|
O mamo, jak tanzanit jakis temat zarzuci to moznaby ksiazke napisac....
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Nie znam bardziej egocentrycznego narodu swiata!!! Chyba nikt nie kocha bardziej swojego kraju, swojego jezyka, swojej bagietki, najlepszego pod sloncem wina, najprecyzniejszych lingwistycznie slow, najrowniejszego pod horyzontem systemu socjalnego, najdoskonalszego trybu zycia i najpiekniejszej muzyki... Raaaany, przysiegam, ze nie znajdziecie wiekszych patriotow niz francuzi. Francja jest TOP, wszystko ponad jej granice nie dorasta im do piet. A Ameryka nawet nie brudzmy sobie skory (wstretne mcdonaldziuchy, fuj!) W ciagu 5 lat nie uslyszalam wiecej komplementow pod adresem tego kraju, a na kazdy jeden argument, znajdziesz zawsze odpowiedz, ze We Francji to jestesmy w Eldorado i najlepiej nie wystawiajmy nosa poza nie, bo grozi nam deprawacja. Nawet w obliczu dzisiejszych strajkow i kryzysu spolecznego i moralnego, francuzi wychodza na ulice broniac swego Paradis, swietnosci nad swietnosciami, nie dopuscimy do jego zaglady! A nawet siedzac u fryzjera uslyszysz, ze Francja sie odrodzi, to tylko przejsciowy kryzys, nie ruszajmy sie stad, wszystko sie poprawi, o wszystko wywalczymy (swoja droga zazdroszcze tego patriotyzmu, ostatnie takie chwycenie serc polakow to tylko kojarzy mi sie z powstaniem styczniowym w 1863..) Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
O tym juz pisalam w watku "o tym, co zmienilysmy w sobie po przybyciu za granice" (o zjadaniu posilkow regularnie i o poczuciu glodu dyktowanym przez zoladek jak w zegarku : godz.11h30 --> Jesc!!) ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ze strojami plazowymi to trafilas w moj czuly punkt.Ja odkad zaczelam wyjezdzac na wakacje poza Europe zdalam sobie sprawe jak okropnie wyglada facet paradujacy na plazy w slipach z wyraznie odznaczajacymi sie genitaliami fuuuuj.Tutaj zaden szanujacy sie chlopak nie wyjdzie w czyms takim na plaze,malo tego nawet geje smieja sie z tego typu gaci.Kiedys spedzalam duuuzo czasu na plazach w Miami i rzeczywiscie Europejczykow mozna poznac po slipach.Zauwazylam ze najczesciej sa to Polacy,Niemcy i Francuzi.Angole raczej nosza spodenki podobnie jak Australijczycy i Amerykanie.Pod tym wzgledem nawet Arabowie sa bardzije cywilizowani i nosza spodenki surferskie.To jest chyba jedyna cecha Europejczykow z ktorej Amerykanie sie tak wysmiewaja ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Apropo mody plazowej , pamietam jak bedac w Pompano Beach, FL na plazy zrobilo sie wielkie poruszenie, kiedy brzegiem przechodzila para ... facet nie dosc,ze mial slipki w dodatku dosc mocno wyciete na pupie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
A jak to jest z ustępowaniem starszej osobie miejsca w autobusie, tramwaju, czy metrze? Chcą, aby im ustępowano i robią takie cyrki, jak w Polsce, czy raczej wolą być spostrzegani jako młodzi i wola postać? Kiedyś kumpel powedział, zeby we Włoszech nie ustępować, bo starsi wolą się tu czuć młodo.
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Zgadzam sie z Jowisia, że Francuzi to najbardziej egocentryczny naród swiata, mniemanie o sobie maja tak wysokie, że nie spotkałam drugiego narodu, który chociaz w połowie byłby tak zarozumiały jak oni. Kiedyś w rozmowie ośmieliłam się powiedzieć, że ich system szkolnictwa mnie trochę dziwi (chodziło mi konkretnie o to, że dzieci chodza do szkoły przed południem i po południu, z przerwa na obiad i maja wolne środy) cieszę sie, że jeszcze żyję, bo myślałam, że mnie ukamieniują. Przecież ich system jest najlepszy i cały świat powinien sie od nich uczyć. Przyznałam im racje, bo jeszcze mi życie miłe... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
![]()
to ja opisze troche Wlochow
-sa otwarci zgadzam sie, moze az za bardzo, pomoga i owszem -ich patriotyzm siega zenitu-najlepsze jedzenie, kultura, swiat mody(valentino, versace...)morze,pogoda itd....do znudzenia, sa najlepsi najpiekniejsi (zero kompleksow to moze akurat plus ale ja chyba nie zalozylabym obcislych spodni + string=widoczny cellulit i krotka koszulka-wylewajacy sie brzuch i do tego kolczyk w pepku) -kochaja ozdoby cekiny ze zlotem i brokatem, zloto duzo zlota i pierscionkow im wieksze i widoczne tym lepiej-dla mnie to troche tandeta, wydaje mi sie ze chyba oszaleliby na naszych bazarach i targach z ciuchami -ubieraja sie kolorowo i wesolo, widzialam malo osob ktore bylyby ubrane gustownie, jesli juz to mediolan gdzie widac ludzi z kasa i klasa -smaza sie na solarium faceci i kobiety, zazwyczaj tylko twarz wiec wyglada to smiesznie czarna twarz i np biale rece -marki i metki najlepiej widoczne, kosmetyki tez te lepsiejsze, mocny makijaz -dbaja bardzo o wlosy co trzy tygodnie odrost -nie lubia sie zbyt przemeczac umyslowo i fizycznie -starszni plotkarze, nawet bardziej faceci -uwielbiaj telewizje wloska gdzie programy to typu reality show, lub calodniowe plotkowanie z gwiazdami big brothera i innych swiatkow, program typu milionerzy poprzedzony jest wygibasami rozgolaszonych dwudzistek usmiechnietych od ucha do ucha, wymachujacych nogami i innymi... zastanawiam sie czy niedlugo te dziewczyny wkrocza rowniez do wiadomosci, zeby np. jakies smutne informacje ze swiata umilic tancem skapo odzianej... pozniej kazda z dziewczyn oferuje swoje wdzieki kalendarzom, wiec na nowy rok jestesmy zalani polnagimi dziewczynami patrzacymi na nas z polek sklepow -dla ciekawostki(wyszlo na to ze ich strasznie obgaduje ale to wszystko w ramach plotkowania bo chyba jestesmy na plotkowym ![]() czystoscia tez nie grzesza jesli chodzi o higiene, wiem bo pracuje jako fizjoteraputka, wiec jestem dosc blisko ludzi, do tego chodze na silownie i mozna zaobserwowac rozne przypadki-jasne ze nie wszyscy sa tacy, bo i w Polsce mozna spotkac osoby rozne, to tyle w wielkim skrocie jak ktos bedzie zadny dalszych plot to moge pisac pozdrawiam wszystkie emigrantki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tu gdzie mieszkam jezdze autobusem bo nie mam prawka i autobusy sa przewaznie puste-czesto jestem jedyna osoba w autobusie ![]() Nie wiem jak w wiekszych miastach jest. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co prawda sytuacja z restauracją..brak mi słów, choć ja byłam we francji wiele razy nigdy się z takim czyms nie spotkałam. Mój francuski jest raczej kiepski ale nigdy nie miałam problemów, żeby dogadać się po angielsku. Mało tego..uważam, że francuzi (w dużej mierze) świetnie mówia po angielsku...może to tylko dlatego, że bywam w miejscowowściach raczej 'turystycznych'. Dla info: byłam wiele razy w Lyonie, Paryżu, Cannes, St. Tropez, Annency, Hourtin Plage (nad Atlantykiem), Tours, zamkinad Loarą, Avignon, ...oj dużo tego...raz jeden jedyn zostalismy źle potraktowanie na campingu L`ideal w Annency..bardzo niemiła obsługa. A kiedy byłam w Hiszpanii poznałam wielu francuzów..bardzo mili.. Może to tylko dlatego, że nie mieszkam tam na stałe....a szkoda :-(
![]() |
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Ghm... nie było nic o Holendrach... dziwne
![]() ![]() Z czego są znani? Ze skąpstwa! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co jeszcze... Aha! Jak Holender robi herbatę, dajmy na to dla 3 osób? Nalewa wrzątek do kubków, potem bierze torebkę herbaty i pyta się pierwszego gościa : "mocną czy słabą?" gość mówi "słabą" więc Holender macza torebkę we wodzie 3 razy ![]() ![]() ![]() Jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
1) pan sobie wyrzucał śmieci z auta na parkingu 2) na centralnym placu strasbourga chłopak zjadł batonik a papierek rzucił na ziemię. To akurat widuję często. Pozatym nie wiem jak jest w innych miastach, ale S. jest miastem strasznie zasranym. Idąc ulicami trzeba nieźle lawirować, żeby nie wdepnąć w bombę. Właściciele psów nie czują się zażenowani, gdy ich pupilek wypróżnia się na środku chodnika. Oczywiście tego potem nie zbierają. Fuuuuuuuuuuuuj Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehehe... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hehe, usmialam sie z holendrow ![]() Wsrod mlodziezy natomiast tu we francji jak sie robi herbate to podaja tylko jedna lyzeczke do herbaty ( ![]() ![]() Aha, JAK JA NIE ZNOSZE tego, czego mnie mama zawsze wlasnie ODUCZALA : mianowicie po skonczeniu posilku na talerzu zostaje zawsze jakis sosik, czy jakies tam resztki, wtedy urywa sie kawalek chleba i sie tym kawalkiem czysci talerz, a potem to zjada ![]() ![]() Tornado, ciesze sie, ze trafilas na bardziej wyksztalconych ludzi, ktorzy wystawili kawalek nosa poza granice hexagonu. Ja generalizowalam, ale niestety wiekszosc z nich nigdy nie postawila malego palca na terytorium innego panstwa, taka jakos zagraniczna fobia. No a z tymi smieciami to moze akurat jakis turysta byl...? ![]() W kupy az ciezko mi uwierzyc..! Bo tu sie tylko kreci gendarmerie i patrza czy komus mandatu nie wcisnac za kupienie w miejscach publicznych.... ![]() Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#49 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do śmieci to być może byli to turyści. Nie chcę, żeby powstało wrażenie, że S. jest brudnym miastem, gdyż te rzucane papierki natychmiast znikaja. Szkoda, że z psimi odchodami jest inaczej. Podsumowując - zapraszam do Strasbourga - śliczne miasto. Ale podziwiając uroki starówki koniecznie patrzcie pod nogi ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dziekuje za zaproszenie, jak sie nastepnym razem bede wybierac, to moze wyciagne Cie na mala kawke..? ![]() Pozdrawiam,
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Jowisiu, jestem jak najbardziej za - przybywaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Apropo mody plazowej Na Bermudach u mezczyzn obowiazuja spodnie za kolana. Krótsze oznaczaja ze jestes gejem i spotykaja sie wielkim niesmakiem. Kobieta powinna miec zawsze pareo na biodrach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
![]()
Mieszkańcy Liechtensteinu:
Mili i uśmiechnięci ludzie. ![]() Można by pomyślec, że przez położenie swojego kraju są indywidualistami, lecz nic bardziej mylnego. ![]() W załączeniu focie z jarmarku świątecznego w Vaduz. ![]()
Nobody, not even the rain, has such small hands - Cummings JESTEM ZA WPROWADZENIEM WIĘKSZYCH KAR DLA OSÓB, KTÓRE ZNĘCAJĄ SIĘ NAD ZWIERZĘTAMI. Edytowane przez Bloou Czas edycji: 2010-12-26 o 19:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Rozeznanie
|
A Anglicy natomiast (podsumowując moje 'parorazowe' obserwacje) są:
- otwarci, sympatyczni (przynajmniej Ci z mej małej mieścinki) - zwłaszcza panie w sklepach. I nie chodzi mi tutaj o osoby, które wciskają Ci towar, ale ogólnie. Nie mają min a'la 'jak to ja ciężko pracuję'. - pomocni. - młodzi anglicy są tolerancyjni, ale jeżeli ktoś nie zna perfekt angielskiego to już połapac się nie połapie i na dodatek Ci nie wytłumaczą i nie powiedzą powoli. Co innego starsze osoby. Starsze osoby z chęcią powtórzą, tak byś zrozumiała. O, byłam też tam kiedyś na 50-tce takiej kobietki "z rodziny" - angielki. No i u nas to zupełnie inaczej wygląda, wszyscy się bawią i w ogóle, a tam siedzieli wszyscy grzecznie przy stolikach, bar był czynny, można było sobie SAMEMU kupic napoje, tam jakieś talerzyki z kurczakami były itd każdy sobie brał i ogólnie tak jedli, ni to żadnej potańcówki, że tak powiem, ni nic i później wszyscy normalnie rozeszli się do domów. ![]() No i to tyle, jak jeszcze na coś wpadnę, to napiszę. ![]()
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Pisałam tu wczoraj, ale z nieznanych mi powodów post nie został opublikowany.
Jeśli ktoś ma chwilę i może wypełnić krótką ankietę dotyczącą Niemców, bardzo mi tym pomoże. http://www.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/ankieta/5820...olakow-czesc-1 http://www.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/ankieta/5820...olakow-czesc-2 Edytowane przez AnkietaNiemiec Czas edycji: 2011-04-11 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.