![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Facet bez ambicji
Cytat:
I to jest właśnie ten kretynizm, o którym pisałem. Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2016-12-07 o 14:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |||
High Quality Since 2007
|
Cytat:
Bo ja doświadczenia w zatrudnianiu ludzi mam i powiem Ci, że w praktyce nie jest to zupełnie głupie. Ale nie o tym jest wątek.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
High Quality Since 2007
|
Ok, mamy rozbieżne doświadczenia w takim razie
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Masz do niego podejście jak nadgorliwa matka do dziecka. Skończenie tych studiów wcale nie gwarantuje mu dobrej pracy i "niezmarnowania życia". Po informatyce trzeba mieć jeszcze konkretne umiejętności i chęć do pracy (w tym wykonywania obowiązków, których widać on nie lubi...). Tak więc gratulacje i powodzenia w ciągnięciu go przez studia. Do pracy rozumiem też będziesz z nim chodzić i pytać szefa, czy dobrze się sprawuje?
Po drugie skąd pewność, że będziesz dużo lepiej od niego zarabiać. Masz taką pewność? I jeśli tak będzie, że będziesz faktycznie o wiele lepiej zarabiać, to w czym problem żeby on wyciągał tą minimalną? Chyba że masz w planach założenie dużej rodziny i lata na macierzyńskim, wtedy rozumiem, ale JEŚLI nie planujesz dzieci lub jedno to z Twojej pensji przecież się utrzymacie. No chyba że nie jesteś tak pewna swoich wysokich zarobków... więc może to Ty marnujesz życie, bo mogłaś iść na bardziej opłacalny kierunek. Chciałabyś, żeby ktoś Ci tak truł nad uchem i wypominał? Daj mu spokój i albo się z nim rozstań, jeśli Ci taki styl życia jak jego nie pasuje (i nie dziwię się, też nie chciałabym chłopaka który idzie na studia pierwsze lepsze, bo rodzice kazali, i je po drodze totalnie olewa), albo to zaakceptuj i daj mu iść swoją drogą. Bo on prędzej czy później ogarnie że to ślepa uliczka i się za coś innego weźmie, albo stwierdzi że te studia to jednak to i warto walczyć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Zupełnie nie rozumiem waszych komentarzy. Dziewczyna chce dla niego jak najlepiej i martwi się o jego przyszłość, a on ma po prostu wszystko w dupie. Jeśli nie chce studiować i informatyka go nie kręci to niech zacznie robić coś w kierunku odnalezienia swojej drogi. Ja rozumiem, że ze studiami można się pomylić i w młodym wieku nie wiedzieć jeszcze co chce się robić, ale on nawet nie próbuje sprawdzić czy się do tego nadaje. Jak dla mnie nic nie usprawiedliwia jego zachowania i rzeczywiście jest człowiekiem bez ambicji. Wcale nie dziwię się autorce, że jest sfrustrowana bo chciałaby mu pomóc, a nie oglądać marnujący się potencjał. Wiadomo, że nie uszczęśliwimy nikogo na siłę, ale nie wjeżdżajcie na nią, że zachowuje się jak matka albo nie wiadomo co…
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko ja mam wrażenie że to autorka wątku ![]()
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie rozumiem, dlaczego tyle kobiet nie pojmuje, że dorosły facet jest DOROSŁY? I to dziecinne przekonanie o tym, że wie się, jak będzie wyglądało dalej życie- kto ile zarobi itd....Autorko, jak jesteś taka przewidująca, proponuję zagrać w totka- Twoje problemy rozwiążą się same, bo jak wygrasz choć kilka baniek to chłop pracować nie będzie musiał... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Bardzo dobrze, że dziewczyna stara się temu zaradzić i podejmuje jakieś próby. Zupełnie nie dziwię się jej wątpliwościom bo skoro teraz on nie chce ani studiować, ani pracować, to kto wie czy za kilka lat będzie miał ochotę zarabiać na chleb. Jeżeli on potrzebuje szukać swojego "wewnętrznego ja", a ona tylko będzie się męczyć i czekać, aż łaskawie coś spełni jego wymagania, to ja już dawno bym sobie odpuściła. Nie żyjemy w czasach, gdzie praca spada z nieba. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A niech rozwozi tę pizzę. Ale niech coś robi, albo w domu, albo niech zarabia, bo tu się wyłania obraz faceta, któremu ręce do zadka przyrosły. Skąd się teraz tacy biorą? Chyba mamusia całe życie wszystko za takich robi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona nie jest od tego, żeby temu "zaradzić", nie jest jego niańką. Jak dorosły facet nie umie sam się zorientować co chce w życiu robić czy nie potrafi wypełniać swoich obowiązków (chociażby uczyć się systematycznie) to takie niańczenie zrobi z niego jeszcze większą życiową ofiarę. Tylko on jest odpowiedzialny za ścieżkę swojej kariery, oczywiście może prosić o wsparcie i je otrzymywać od dziewczyny, ale WSPARCIE w tym co robi i chce robić, a nie matkowanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli w tym konkretnym przypadku facet nie potrafi postawić się rodzicom albo po prostu nie ma pomysłu na siebie to jego dziewczyna nic z tym nie zrobi- to on musi się zmienić, znaleźć swój cel w życiu, być może dojrzeć emocjonalnie i intelektualnie. To tak jak z nałogami- nie rzucisz za kogoś palenia fajek. ![]() A tak poza tym, w tym wieku każdy ma jak najbardziej prawo szukać swojej drogi- kiedy jak nie teraz? Później przychodzą dzieci, zobowiązania i jest mniejsze pole manewru. Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-12-09 o 14:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:18.