|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: kiedy zrobić USG piersi?
Cytat:
( tampony...tabletki anty...kapiel w goracej wodzie podczas okresu .itp. )nie muszę niczego cytować,,zwłaszcza źródeł internetowych.. ewentualnie skończy sie na tym ze badam sie wtedy kiedy nie powinnam..i tyle... moj lekarz ma swietna renome wiec nie mam podstaw by mu nie wierzyc...i podejrzewac ze mowi bzdury a sluch zapewniam cie mam znakomity... z wyrazami szacunku ![]() Edit: poza tym obrzek piersi pojawia sie zazwyczaj przed okresm ( jak i PMS) i znika w trakcie jego trwania ...natomiast w trakcie i owulacji rowniez wystepuja sklonnosci do bolesnosci piersi wiec to tez zly moment na badanie?
Edytowane przez aniko 23 Czas edycji: 2009-02-25 o 13:53 |
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
Ależ się tu ostra wymiana zdań zaczeła
Ja nie wiem jak jest ale wydaje mi się że podczas miesiączki rzeczywiście robi się jakieś zmianki w pioersiach bo ja jak kiedyś wyczułam cos w piersiach i jak poszłam do lekarki to wymacała i powiedziała żebym przyszła po okresie bo to moga być zmiany wynikłe właśnie przez okres |
|
|
|
|
#33 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie jaka jest różnica miedzy badaniem onkologicznym a USG piersi?
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich.Byłam w tym tygodniu u ginekologa,chciałam zrobić usg piersi i cytologię,mam 35lat
,cytologię miałam robioną rok temu.Ale pan doktor powiedział,że NIE MA TAKIEJ POTRZEBY!!!.skoro na nic się nie skarżę i nic mi nie dolega |
|
|
|
|
#36 |
|
Przyczajenie
|
Patrze że tu dość ostra dyskusja. Byłam u lekarza i tez zlecił mi USG piersi. Powiedział, ze należy je wykonać tuż po miesiączce najlepiej przed 10 dniem cyklu. Ma to ogromne znaczenie i nie można wykonywac samokontroli ani też badań w trakcie okresu.
Natomiast lekarz który nie chce skierować na cytologię... masakra... zmień lekarza. To nie prawda, że oni nie maja na to funduszy ani możliwości nam zlecić takiego badania. Każdej z nas raz w roku przysługuje bezpłatna cytologia. jestem w grupie ryzyka i nie wyobrażam sobie takiego podejścia lekarza. |
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Miałam wstępne badania do pracy i lekarka poleciła mi zrobienie usg piersi. Czy ktoś zna może jakąś poradnię z NFZ w okolicach Mikołowa , bo tam gdzie się wybrałam limit sie zakończył i muszę płacić prywatnie 70 zeta a z kasą krucho
|
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
hej Dziewczyny, ja również potwierdzam ze usg piersi trezba wykonac do 10 dnia cyklu miesiączkowego, dostałam skierowanie od mojej gin i jest wyraznie napisane, zeby wykonac w 7-8 dniu cyklu, tak samo jak usg transwaginalne, cytologię powinno sie wykonac miedzy 10-20 dniem cyklu,( oczywiscie to wszytko przy regularnych cyklach, czyli ok 28-29 dni, z miesiaczką 5-6 dni), ponaddto moja gin, przy wizycie sama chetnie zbadała mi piersi palpacyjnie, ale dostałam jeszcze na moja prosbe skierowanie na usg sutka( o ile takie skierowanie jest w ogole potrzebne)...chodze prywatnie
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Mam pytanie, co w sytuacji, gdy USG będzie wykonywane po 20 dniu cyklu? Czy to może wpłynąć na jakość badania?
|
|
|
|
|
#40 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a ile prywatnie takie USG kosztuje?
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie 70zł.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki
A czy w przypadku brania tabletek antykoncepcyjnych dzień cyklu ma jakieś znaczenie? Mogę iść w środku opakowania, czy muszę poczekać i iść wtedy, jak będę zaczynać następne?
|
|
|
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
Hej podbijam temat, czy dzien w jakim pojde na USG piersi jesli biore tabletki ma jakiekolwiek znaczenie? W koncu normalnego cyklu nie ma, wiec wydaje mi sie ze nie ma roznicy czy przed krwawieniem z odstawienia czy po...? Czy myle sie? :P
Z gory dziekuje za odpowiedz.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, ja również podbijam temat i pytanie powyżej - czy w przypadku brania pigułek anty dzień cyklu ma znaczenie na wynik badania USG piersi? I jeśli tak to czy ( przy niemożliwości wykonania go między 5 a 10 dniem cyklu ) lepiej wykonać je 1-2 przed miesiączką, czy ok 20 dnia cyklu? Tak wyszło, że nie mogę we właściwym terminie go wykonać, a mam do wyboru powyższe dwa i nie wiem co robić...
Czy znajdzie się któraś zorientowana i pomoże??? Bardzo proszę o odpowiedź!! Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Na pewno nie idź wtedy jak bolą Cię piersi przed miesiączką i są nabrzmiałe - dla własnego komfortu
W pozostałe dni można iść - nie ma jakichś specjalnych zaleceń co do dnia cyklu. Koszt prywatnego USG od 70 zł - 100zł.
|
|
|
|
|
#47 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki bardzo za pomoc
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#48 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Słuchajcie czy to jest cos złego kiedy ja poszłam na USG w czasie miesiączki, no nie miałam innego wyboru, byłam wczesniej juz zapisana na badanie... I wyszło mi kilka guzków, ale opisanych jako torbiele. Za 2 tygodnie ide do dr Jakubowicza na kontrol, ale taki wynik chyba nie jest miarodajny ?
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Hej ja też mam pytanie.
Jestem zapisana na USG piersi na wtorek, ale będę w trakcie krwawienia z odstawienie, ale muszę iść bo potem nie mam jak niestety. Wcześniej wykryto u mnie tłuszczaka, czy są jakieś przeciwwskazania żeby nie iść ? |
|
|
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sent from my Redmi 8 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:16.

.itp. )

,cytologię miałam robioną rok temu.Ale pan doktor powiedział,że NIE MA TAKIEJ POTRZEBY!!!.skoro na nic się nie skarżę i nic mi nie dolega