NPR, obliczanie dni p³odnych - w±tek zbiorczy! - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi zwi±zane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2006-03-02, 20:37   #31
primavera
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 552
Dot.: Obliczanie dni p³odnych

Cytat:
Napisane przez asia26
NAJLEPIEJ WEJD¬ sobie na stronê
wirtualne polki tam wpisujesz date ostatniej miesi±czki ,d³ugosc cyklu i wyliczenie powstaje samo
asia26
Nie polecam. Có¿ ci tam mog± wyliczyæ? Takiego toto-lotka samemu sobie mo¿na "strzeliæ". Tzw "kalendarzyk ma³¿eñski" nawet nie jest wymieniany w¶ród wspó³czesnych metod npr, funkcjonuje on jedynie jako metoda historyczna.
primavera jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-03, 10:37   #32
agusia11
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 14
Dot.: Obliczanie dni p³odnych

Witam
Ja te¿ mysl¶³am podobnie do poprzedniczek, ¿e d³ugo¶æ cyklu na pó³ i 3 dni w jedn± stronê i drug±.
Po odstawieniu tabletek zaczê³am siê staraæ o maleñstwo i co 1,2...5 miesi±c i nic wtedy siêgnê³am po stary sposób tzn. pomiar temperatury i co siê okaza³o ze zamiast 14 dnia p³odnego mam dopiero 20 -22 nieca³y tydzieñ przed nastêpn± miesi±czk±.
Wybór nale¿y do Ciebie, ale nie ma zasady.
Mo¿e warto siê wybraæ do poradni przedma³¿eñskiej tam maj± mnóstwo ksi±¿ek i niektóre panie s± naprawdê m±dre w tym co mówi±.
Pozdrawiam
aga
agusia11 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-03-03, 23:33   #33
LemonCendy
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 222
Wink Dot.: Obliczanie dni p³odnych

abc

Edytowane przez LemonCendy
Czas edycji: 2010-11-19 o 02:02
LemonCendy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-03, 22:29   #34
rkalinow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do rkalinow
NPR - naturalne planowanie rodziny

od roku stosujemy z zona NPR. Na razie jest OK. ALe ta metoda jest bardzo uciazliwa.
Interesuja mnie wasze opinie na temat tylko tej metody. wady, zalety, wasze spostrzezenia.

z gory dziekuje
Stary 2006-04-03, 22:34   #35
paula78
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 34 553
Dot.: NPR - naturalne planowanie rodziny

nie spotkalam sie na forum aby ktokolwiek stosowal ta metode.
ja osobiscie nie i pewnie nigdy sie na nia nie zdecyduje .

paula78 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-03, 22:34   #36
paula78
Zakorzenienie

nie spotkalam sie na forum aby ktokolwiek stosowal ta metode.
ja osobiscie nie i pewnie nigdy sie na nia nie zdecyduje .

Stary 2006-04-03, 22:53   #37
Pomadka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 133

W±tek przesuwam na Ginekologiê.

Stary 2006-04-03, 23:05   #38
Sovilo
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 189

Có¿, dawniej kiedy nie by³o innych metod antykoncepcji, pozostawa³ stosunek przerywany(jeszcze bardziej wg. mnie zawodny od NPR) lub abstynencja Je¶li naprawdê nie mo¿ecie stosowaæ ¯ADNYCH innych metod, a ¿ona zna idealnie swój cykl, nie boicie siê, ¿e co¶ mo¿e ''nie pój¶æ'', jesli np. zachoruje lub przezyje stres... tylko nie zdziwcie siê przy odwiedzinach bociana Dla mnie to metoda zbyt zawodna do stosowania, ale wiem, ¿e moi rodzice j± stosowali i maja tylko mnie i brata, wiêc...
Sovilo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-03, 23:41   #39
Momo
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 5 235

Ta metoda ,to jak rosyjska ruletka.

Kobieta zmienn± jest...moje hobby
http://www.zapiskiroztrzepane.pl/

Awatar - made by Momo
Momo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 00:55   #40
Sovilo
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 189

Krótko, zwiê¼le i na temat
Sovilo jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 08:16   #41
paula78
Zakorzenienie

Moze i jest skuteczna tylko trzeba non stop o niej myslec a jak chlopak napis³ mêczy sie i tyle wiec po co?

Stary 2006-04-04, 08:45   #42
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Momo
Ta metoda ,to jak rosyjska ruletka.
Po lekturze tych stron sie nie zgodzê
http://www.npr.prolife.pl/
http://www.lmm.pl/npr/index.html
Stary 2006-04-04, 11:43   #43
Wisienki
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 927

Znam kilka par które skutecznie (tzn bez wpatkowo) stosuj± od wielu lat NPR, my¶le ¿e to nie jest z³a metoda, a tyle g³osów negatywnych wyp³ywa raczej z jej niezroumienia. Owszem NPR wymaga - gruntownego poznania swego orgzanizmu i rz±dz±cych nim praw, no i oczywi¶cie samozaparcia ze strony kobiety ( te obserwacje ¶luzu, mierzenie temperatury, no i oczywi¶cie ten fakt, ze o ile nie chce jeszcze dzidziusia musi powstrzymywac siê od wspó³¿ycia w okolicach owulacji - czyli w tedy kiedy ma najwiêksza ochotê na seks).
Osobi¶cie uwa¿am, ze ta metoda kontroli urodzeñ (to nie jest antykoncepcja) jest - jest ca³kowicie bezpieczna dla zdrowia, a nawet sprzyja wczesnemu wykrywaniu nie których chorób.
Stary 2006-04-04, 11:49   #44
rkalinow
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 41
GG do rkalinow

my na razie nie mozemy miec wiecej dzieci i z tego co na razie wiem: mozemy wspolzyc dopiero po owulacji. bo to jest bardzo pewne. zostaje nam okolo 8 dni na cykl do wspolzycia. malo.
Stary 2006-04-04, 12:22   #45
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rkalinow
my na razie nie mozemy miec wiecej dzieci i z tego co na razie wiem: mozemy wspolzyc dopiero po owulacji. bo to jest bardzo pewne. zostaje nam okolo 8 dni na cykl do wspolzycia. malo.
Je¶li siê myle proszê mnie porawiæ.

Z tego co wiem zawsze po owulacji jest 14 dni bezwzglêdnie niep³odnych, a przed owulacj± równiez mamy do czynienia z dniami niep³odnymi, jest to jednak niep³odno¶c wzglêdna - wynikaj±ca w³a¶nie z mo¿liwo¶ci przesuniêcia sie owulacji i z d³ugo¶ci ¿ycia plemników - ale i wtedy przy cyklach regularnych trwaj±cych przynajmniej 28 dni, mo¿liwo¶æ zap³odnienia w pierwsze 8 dni licz±c od rozpoczêcia okresu jest bardzo niska.
Wiêc dziwi mnie dlaczego w tym przypadku wystêpuje tylko 8 dni niep³odnych na cykl. JE¶li partnerka ma problem z okreslaniem swoich dni p³odnych, zawsze mo¿na nabyæ tester owulacyjny, z tym tylko, ze to droga "zabawka"
Stary 2006-04-04, 12:22   #46
Wisienki
Zakorzenienie

post po po¶cie
Stary 2006-04-04, 12:22   #47
Wisienki
Zakorzenienie

post po po¶cie + dubel
Stary 2006-04-04, 12:35   #48
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rkalinow

a inne metody antykoncepcji nie wchodz± w grê?skoro cie to meczy.co na to zona?

Stary 2006-04-04, 12:36   #49
muron
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 604

jestem dzieckiem poczêtym w wyniku stosowania takiej metody

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 12:36   #50
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wisienki
Je¶li siê myle proszê mnie porawiæ.
Ale z tego co wiem zawsze po owulacji jest 14 dni bezwzglêdnie niep³odnych
Nie, owulacja ma miejsce oko³o 14 dni przed koncem cyklu (12-16 dni, chociaz zdarzaj± sie cykle z nieprawod³ow±, skrócon± faza lutealn±).

Trzeciego dnia fazy wy¿szej temp. po szczycie objawu ¶luzu (lub trzeciego dnia podniesionej tepm powyzej linii pokrywaj±cej-to zale¿y od stosowanej metody) zaczyna sie faza niep³odno¶ci bezwzglêdnej i trwa do koñca cyklu.

Cytat:
Napisane przez Wisienki
a przed owulacj± równiez mamy do czynienia z dniami niep³odnymi, z tego co wiem jest to jednak niep³odno¶c wzglêdna - wynikaj±ca w³a¶nie z mo¿liwo¶ci przesuniêcia sie owulacji i z d³ugo¶ci ¿ycia plemników. ale i
Nie- jest to niep³odnosc wzglêdna - czyli mo¿e doj¶æ do zap³odnienia.
Nie wynika ona z wypisanych przez ciebie przes³anem (npr je uwzglêdnia, nawet z zapasem) ale z tego, ¿e w tej fazie decyduje wska¼nik wcze¶niejszy- a nie zawsze kobieta jest w stanie go zauwa¿yc i zinterpretowac.

Np z obliczen wynika, i¿ niep³odno¶æ wzglêdna trwa do (strzelam) 8 dnia cyklu, chyba ¿e wcze¶niej pojawi siê ¶luz lub zmieni siê rodzaj ¶luzu (jedne kobiety maj± model "suchy" po okresie, a u innych jest tzw ¶luz niep³odny)-gdyby ta zmiana nast±pi³a przed dniem wynikajacym z obliczeñ-wtedy ta faza skraca sie - dlatego ta faza jest wzglêdna.
Stary 2006-04-04, 13:03   #51
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muron
jestem dzieckiem poczêtym w wyniku stosowania takiej metody
Ja te¿ pozna³am wiele kobiet,które zasz³y w ci±¿ê stosuj±c tê metodê.
W zasadzie s³u¿y ona bardziej planowaniu poczêcia potomstwa ,ni¿ zapobieganiu ci±¿y.Ja stosowa³am j± ,w³a¶nie gdy chcia³am zaj¶æ w ci±¿ê.Oczywi¶cie z powodzeniem
A co do tych dni "bezwzglêdnie niep³odnych",o których piszecie - to nie ma takich .Sorry,s± - to te ,gdy nie dochodzi do zbli¿eñ

Awatar - made by Momo
Stary 2006-04-04, 13:04   #52
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Momo
A co do tych dni "bezwzglêdnie niep³odnych",o których piszecie - to nie ma takich .
Dlaczego tak uwa¿asz?
Stary 2006-04-04, 13:27   #53
Wisienki
Zakorzenienie

Przepraszam nie jestem specjalistk±, pisa³am to w du¿ym uproszczeniu, zdaje sobie sprawê, ze z pewno¶ci± znasz siê na tym lepiej ode mnie, ale po porównaniu naszych postów wydaje mi siê, ¿e chodzi³o nam o to samo, wyrazi³am siê jednak w sposób mniej precyjzyjny i znacznie mniej naukowy. Je¿eli jednak, nadal pozostajê w b³êdzie przoszê popraw mnie.

Jestem prostym cz³owiekiem i dla mnie 14 dni po owulacji = 14 przed koñcem cyklu, a to, ze oko³o, rozumie siê samo z siebie, nie jeste¶my przeciesz maszynami. Nie wydawa³o mi sie te¿ koniecznie dok³adne opisywanie metody.

Cytat:
Napisane przez Wisienki
Z tego co wiem zawsze po owulacji jest 14 dni bezwzglêdnie niep³odnych
Cytat:
Napisane przez primavera
Nie, owulacja ma miejsce oko³o 14 dni przed koncem cyklu (...)
Trzeciego dnia fazy wy¿szej temp. po szczycie objawu ¶luzu (lub trzeciego dnia podniesionej tepm powyzej linii pokrywaj±cej-to zale¿y od stosowanej metody) zaczyna sie faza niep³odno¶ci bezwzglêdnej i trwa do koñca cyklu.

Cytat:
Napisane przez Wisienki
a przed owulacj± równiez mamy do czynienia z dniami niep³odnymi, jest to jednak niep³odno¶c wzglêdna - wynikaj±ca w³a¶nie z mo¿liwo¶ci przesuniêcia sie owulacji i z d³ugo¶ci ¿ycia plemników
Cytat:
Napisane przez pimavera
Nie- jest to niep³odnosc wzglêdna - czyli mo¿e doj¶æ do zap³odnienia.
Nie wynika ona z wypisanych przez ciebie przes³anem (npr je uwzglêdnia, nawet z zapasem) ale z tego, ¿e w tej fazie decyduje wska¼nik wcze¶niejszy- a nie zawsze kobieta jest w stanie go zauwa¿yc i zinterpretowac.
wska¼nik wcze¶niejszy = z tego co wiem przesuniecie siê owulacji poprzedzone jest wcze¶niejszymi obiawami wracaj±cej p³odno¶ci, zgadzam siê nie zawsze kobieta jest zauwa¿a.

Cytat:
Napisane przez Wisienki
ale i wtedy przy cyklach regularnych trwaj±cych przynajmniej 28 dni, mo¿liwo¶æ zap³odnienia w pierwsze 8 dni licz±c od rozpoczêcia okresu jest bardzo niska.
bo jest to tzw niep³odo¶c wzglêdna

Cytat:
Napisane przez primavera
Np z obliczen wynika, i¿ niep³odno¶æ wzglêdna trwa do (strzelam) 8 dnia cyklu,
Cytat:
Napisane przez primavera
chyba ¿e wcze¶niej pojawi siê ¶luz lub zmieni siê rodzaj ¶luzu (jedne kobiety maj± model "suchy" po okresie, a u innych jest tzw ¶luz niep³odny)-gdyby ta zmiana nast±pi³a przed dniem wynikajacym z obliczeñ-wtedy ta faza skraca sie - dlatego ta faza jest wzglêdna.
- masz absolutna racje, nie widzia³am jednak potrzeby tak dok³adnego opisu.

Pozdrawiam Wisienki
Stary 2006-04-04, 13:37   #54
primavera
Zakorzenienie

Wisienki- owszem, napisa³ysmy praktycznie to samo.
Przepraszm, je¶li urazi³y ciê szczegó³owe opisy umieszczone przeze mnie, ale napisa³am tak w du¿ej mierze dlatego, ze wiele osób nie ma pojecia o npr, a wypowiada siê na ten temat pisz±c czasami rzeczy jakby wziête z kosmosu.

Chodzi mi o to, ¿e wiele osób neguje npr i mówi o zupe³nej niepewnio¶ci tych metod - tylko (co narzuca mi siê po lekturze forumginekologicznego)- sporo osób nie ma kompletnie pojêcia o tych metodach, nie zadba³o o to, by o nich poczytaæ- czêsto dziewczyny pisz± "stosowalismy kalendarzyk (sic!), albo metody naturalne-czyli stosunek przerywany czy te¿ jeszcze mniej-wiêcej sobie wyliczaj± nie wiadomo co - i nazywaj± to metodami naturalnymi i pomstuj±, jakie to te metody s± nieskuteczne...

Znam wiele par stosuj±cych npr- "wpadek" w¶ród nich nie zauwa¿y³am.
Owszem- na pewno wymaga to od nich obserwacji organizmu , samokontroli i opanowania, ale prawid³owo stosowane metody npr s± skuteczne.

Pozdrawiam
Stary 2006-04-04, 13:57   #55
Wisienki
Zakorzenienie

Primavera - nie ma sprawy, przepraszam, ze niepotrzebnie siê unios³am. Doskonale rozumiem co tob± kierowa³o

Cytat:
Napisane przez primavera
wiele osób neguje npr i mówi o zupe³nej niepewnio¶ci tych metod - tylko (...) sporo osób nie ma kompletnie pojêcia o tych metodach, nie zadba³o o to, by o nich poczytaæ- czêsto dziewczyny pisz± "stosowalismy kalendarzyk (sic!), albo metody naturalne-czyli stosunek przerywany czy te¿ jeszcze mniej-wiêcej sobie wyliczaj± nie wiadomo co - i nazywaj± to metodami naturalnymi i pomstuj±, jakie to te metody s± nieskuteczne...
nie jestem ekspertem je¶li chodzi NPR, ale równie¿ zdarzy³o mi siê zauwa¿yæ, ze czêsto wypowiadaj± siê o nich osoby nie maj±ce na ich temat nawet minimalnych wiadomo¶ci, dlatego staram sie pisaæ w sposób skrajnie uproszczony(chod¼ mo¿e to z mojej stromy b³±d),
dziwi mnie ci±gle pokutuj±ca w naszym spo³eczeñstwie idea kaledarzyka, mimo ¿e jak doskonale wiemy jest to metoda historyczna, co podkre¶lam na ka¿dym kroku. ¦mieszy tylko to, ¿e osoby które najmniej wiedz± na temat NPR najczê¶ciej je krytykuj±

Cytat:
Napisane przez primavera
Owszem- na pewno wymaga to od nich obserwacji organizmu , samokontroli i opanowania, ale prawid³owo stosowane metody npr s± skuteczne.
zgadzam siê, znam pary które s± zadowolone ze stosowania NPR, ale ka¿dy robi to co lubi...
Stary 2006-04-04, 14:02   #56
madana
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 17 069

No to mo¿e wypowiem siê ja, która od 19 lat z powodzeniem stosujê tê metodê. Z powodzeniem, bo urodzi³am 2 dzieci (7 i 10 lat) zaplanowane co do miesi±ca, nie jestem w ci±¿y permanetnie, jestem zdrowa, czego nie mo¿e powiedzieæ kilka moich kole¿anek po hormonach (mówiê tu o 30+ kobietach, które hormony ³yka³y wieeele lat). Jak pisa³a poprzedniczka, wiele osób siê wypowiada, a gorzej ze znajomo¶ci± tematu,tzw. kalendarzyk czy stosunek przerywany to nie NPR. Gdy kobieta dobrze zna w³asne cia³o, prowadzi raczej uregulowany tryb ¿ycia, ta metoda siê sprawdza. Jednak trzeba siê jej NAUCZYÆ.Wolno¶æ cz³owieka polega jednak na tym,¿e mo¿e wybieraæ, prawda? Wiêc s± takie (jak widzê w zdecydowanej mniejszo¶ci), którym "le¿y" NPR, i tacy, którzy wol± prezerwatywy czy tabletki i o to chodzi, by samemu wybraæ i zdecydowaæ. £yka³am kilka miesiêcy hormony, gdy leczy³am torbiel i wiem,¿e je¿eli nie bêdê musia³a, nigdy nie zdecydujê siê na tabletki (nic nigdy równie skutecznie nie zabi³o mi libida)
Za³o¿yciel w±tku stsouje co¶ dziwnego, co w ¿adnym przypadku NPR nie jest.Pozdraiwam.
madana jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2006-04-04, 14:14   #57
Momo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez primavera
Dlaczego tak uwa¿asz?
Dlatego,¿e podczas tych dni,a nawet w czasie miesi±czki - w ci±¿ê mo¿na zaj¶æ. Natura walczy o przed³u¿enie gatunku,wiêc radzi sobie jak mo¿e

Awatar - made by Momo
Stary 2006-04-04, 14:15   #58
paula78
Zakorzenienie

a jak wyglada to w statystce urodzen?

Stary 2006-04-04, 14:42   #59
primavera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Momo
Dlatego,¿e podczas tych dni,a nawet w czasie miesi±czki - w ci±¿ê mo¿na zaj¶æ. Natura walczy o przed³u¿enie gatunku,wiêc radzi sobie jak mo¿e
Owszem- nigdzie nie jest powiedziane, ze podczas miesi±czki nie mo¿na zajsæ w ci±¿ê - przy krótkich cyklach wtedy JU¯ jest czas p³odny. Ale przed miesi±czk± (nie powiem ci teraz dok³adnie, ile dni- bo to zale¿y indywidualnie od danej kobiety) trwa JESZCZE niep³odno¶æ poowulacyjna, podczas której nie ma mo¿liwo¶ci zap³odnienia.
Stary 2006-04-04, 14:46   #60
kasiasiar
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 364

W dzisiejszych czasach ta metoda jest baaardzooo baaaardzooo ma³o skuteczna! Stres,alkohol,papierosy,l eki,zanieczyszczenie ¶rodowiska,konserwanty,za burzenai hormonalne...itp,itdWszys tko to powoduje,¿e gospodarka hormonalna wariuje i na prawdê pewnego dnia mo¿ecie siê zdziwiæ kiedy oka¿e siê, ¿e bêdziecie mieæ dzidziusia
kasiasiar jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Ginekologia

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2019-08-02 23:56:11

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.