|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 552
|
Dot.: Obliczanie dni p³odnych
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 14
|
Dot.: Obliczanie dni p³odnych
Witam
Ja te¿ mysl¶³am podobnie do poprzedniczek, ¿e d³ugo¶æ cyklu na pó³ i 3 dni w jedn± stronê i drug±. Po odstawieniu tabletek zaczê³am siê staraæ o maleñstwo i co 1,2...5 miesi±c i nic wtedy siêgnê³am po stary sposób tzn. pomiar temperatury i co siê okaza³o ze zamiast 14 dnia p³odnego mam dopiero 20 -22 nieca³y tydzieñ przed nastêpn± miesi±czk±. Wybór nale¿y do Ciebie, ale nie ma zasady. Mo¿e warto siê wybraæ do poradni przedma³¿eñskiej tam maj± mnóstwo ksi±¿ek i niektóre panie s± naprawdê m±dre w tym co mówi±. Pozdrawiam aga |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 222
|
abc
Edytowane przez LemonCendy Czas edycji: 2010-11-19 o 02:02 |
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
NPR - naturalne planowanie rodziny
od roku stosujemy z zona NPR. Na razie jest OK. ALe ta metoda jest bardzo uciazliwa.
Interesuja mnie wasze opinie na temat tylko tej metody. wady, zalety, wasze spostrzezenia. z gory dziekuje
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 34 553
|
Dot.: NPR - naturalne planowanie rodziny
nie spotkalam sie na forum aby ktokolwiek stosowal ta metode.
ja osobiscie nie i pewnie nigdy sie na nia nie zdecyduje . |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
nie spotkalam sie na forum aby ktokolwiek stosowal ta metode.
ja osobiscie nie i pewnie nigdy sie na nia nie zdecyduje . |
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 133
|
W±tek przesuwam na Ginekologiê.
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 189
|
Có¿, dawniej kiedy nie by³o innych metod antykoncepcji, pozostawa³ stosunek przerywany(jeszcze bardziej wg. mnie zawodny od NPR) lub abstynencja
Je¶li naprawdê nie mo¿ecie stosowaæ ¯ADNYCH innych metod, a ¿ona zna idealnie swój cykl, nie boicie siê, ¿e co¶ mo¿e ''nie pój¶æ'', jesli np. zachoruje lub przezyje stres... tylko nie zdziwcie siê przy odwiedzinach bociana Dla mnie to metoda zbyt zawodna do stosowania, ale wiem, ¿e moi rodzice j± stosowali i maja tylko mnie i brata, wiêc...
|
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 235
|
Ta metoda ,to jak rosyjska ruletka.
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 189
|
Krótko, zwiê¼le i na temat
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Moze i jest skuteczna tylko trzeba non stop o niej myslec a jak chlopak napis³ mêczy sie i tyle wiec po co?
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.npr.prolife.pl/ http://www.lmm.pl/npr/index.html |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 927
|
Znam kilka par które skutecznie (tzn bez wpatkowo) stosuj± od wielu lat NPR, my¶le ¿e to nie jest z³a metoda, a tyle g³osów negatywnych wyp³ywa raczej z jej niezroumienia. Owszem NPR wymaga - gruntownego poznania swego orgzanizmu i rz±dz±cych nim praw, no i oczywi¶cie samozaparcia ze strony kobiety ( te obserwacje ¶luzu, mierzenie temperatury, no i oczywi¶cie ten fakt, ze o ile nie chce jeszcze dzidziusia musi powstrzymywac siê od wspó³¿ycia w okolicach owulacji - czyli w tedy kiedy ma najwiêksza ochotê na seks).
Osobi¶cie uwa¿am, ze ta metoda kontroli urodzeñ (to nie jest antykoncepcja) jest - jest ca³kowicie bezpieczna dla zdrowia, a nawet sprzyja wczesnemu wykrywaniu nie których chorób.
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
my na razie nie mozemy miec wiecej dzieci i z tego co na razie wiem: mozemy wspolzyc dopiero po owulacji. bo to jest bardzo pewne. zostaje nam okolo 8 dni na cykl do wspolzycia. malo.
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem zawsze po owulacji jest 14 dni bezwzglêdnie niep³odnych, a przed owulacj± równiez mamy do czynienia z dniami niep³odnymi, jest to jednak niep³odno¶c wzglêdna - wynikaj±ca w³a¶nie z mo¿liwo¶ci przesuniêcia sie owulacji i z d³ugo¶ci ¿ycia plemników - ale i wtedy przy cyklach regularnych trwaj±cych przynajmniej 28 dni, mo¿liwo¶æ zap³odnienia w pierwsze 8 dni licz±c od rozpoczêcia okresu jest bardzo niska. Wiêc dziwi mnie dlaczego w tym przypadku wystêpuje tylko 8 dni niep³odnych na cykl. JE¶li partnerka ma problem z okreslaniem swoich dni p³odnych, zawsze mo¿na nabyæ tester owulacyjny, z tym tylko, ze to droga "zabawka"
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
post po po¶cie
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
post po po¶cie + dubel
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a inne metody antykoncepcji nie wchodz± w grê?skoro cie to meczy.co na to zona? |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 604
|
jestem dzieckiem poczêtym w wyniku stosowania takiej metody
|
|
|
#50 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeciego dnia fazy wy¿szej temp. po szczycie objawu ¶luzu (lub trzeciego dnia podniesionej tepm powyzej linii pokrywaj±cej-to zale¿y od stosowanej metody) zaczyna sie faza niep³odno¶ci bezwzglêdnej i trwa do koñca cyklu. Cytat:
Nie wynika ona z wypisanych przez ciebie przes³anem (npr je uwzglêdnia, nawet z zapasem) ale z tego, ¿e w tej fazie decyduje wska¼nik wcze¶niejszy- a nie zawsze kobieta jest w stanie go zauwa¿yc i zinterpretowac. Np z obliczen wynika, i¿ niep³odno¶æ wzglêdna trwa do (strzelam) 8 dnia cyklu, chyba ¿e wcze¶niej pojawi siê ¶luz lub zmieni siê rodzaj ¶luzu (jedne kobiety maj± model "suchy" po okresie, a u innych jest tzw ¶luz niep³odny)-gdyby ta zmiana nast±pi³a przed dniem wynikajacym z obliczeñ-wtedy ta faza skraca sie - dlatego ta faza jest wzglêdna. |
||
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W zasadzie s³u¿y ona bardziej planowaniu poczêcia potomstwa ,ni¿ zapobieganiu ci±¿y.Ja stosowa³am j± ,w³a¶nie gdy chcia³am zaj¶æ w ci±¿ê.Oczywi¶cie z powodzeniem A co do tych dni "bezwzglêdnie niep³odnych",o których piszecie - to nie ma takich .Sorry,s± - to te ,gdy nie dochodzi do zbli¿eñ
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#53 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Przepraszam nie jestem specjalistk±, pisa³am to w du¿ym uproszczeniu, zdaje sobie sprawê, ze z pewno¶ci± znasz siê na tym lepiej ode mnie, ale po porównaniu naszych postów wydaje mi siê, ¿e chodzi³o nam o to samo, wyrazi³am siê jednak w sposób mniej precyjzyjny i znacznie mniej naukowy. Je¿eli jednak, nadal pozostajê w b³êdzie przoszê popraw mnie.
Jestem prostym cz³owiekiem i dla mnie 14 dni po owulacji = 14 przed koñcem cyklu, a to, ze oko³o, rozumie siê samo z siebie, nie jeste¶my przeciesz maszynami. Nie wydawa³o mi sie te¿ koniecznie dok³adne opisywanie metody. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pozdrawiam Wisienki
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Wisienki- owszem, napisa³ysmy praktycznie to samo.
Przepraszm, je¶li urazi³y ciê szczegó³owe opisy umieszczone przeze mnie, ale napisa³am tak w du¿ej mierze dlatego, ze wiele osób nie ma pojecia o npr, a wypowiada siê na ten temat pisz±c czasami rzeczy jakby wziête z kosmosu. Chodzi mi o to, ¿e wiele osób neguje npr i mówi o zupe³nej niepewnio¶ci tych metod - tylko (co narzuca mi siê po lekturze forumginekologicznego)- sporo osób nie ma kompletnie pojêcia o tych metodach, nie zadba³o o to, by o nich poczytaæ- czêsto dziewczyny pisz± "stosowalismy kalendarzyk (sic!), albo metody naturalne-czyli stosunek przerywany czy te¿ jeszcze mniej-wiêcej sobie wyliczaj± nie wiadomo co - i nazywaj± to metodami naturalnymi i pomstuj±, jakie to te metody s± nieskuteczne... Znam wiele par stosuj±cych npr- "wpadek" w¶ród nich nie zauwa¿y³am. Owszem- na pewno wymaga to od nich obserwacji organizmu , samokontroli i opanowania, ale prawid³owo stosowane metody npr s± skuteczne. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#55 | ||
|
Zakorzenienie
|
Primavera - nie ma sprawy, przepraszam, ze niepotrzebnie siê unios³am. Doskonale rozumiem co tob± kierowa³o
Cytat:
dziwi mnie ci±gle pokutuj±ca w naszym spo³eczeñstwie idea kaledarzyka, mimo ¿e jak doskonale wiemy jest to metoda historyczna, co podkre¶lam na ka¿dym kroku. ¦mieszy tylko to, ¿e osoby które najmniej wiedz± na temat NPR najczê¶ciej je krytykuj± Cytat:
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 069
|
No to mo¿e wypowiem siê ja, która od 19 lat z powodzeniem stosujê tê metodê. Z powodzeniem, bo urodzi³am 2 dzieci (7 i 10 lat) zaplanowane co do miesi±ca, nie jestem w ci±¿y permanetnie, jestem zdrowa, czego nie mo¿e powiedzieæ kilka moich kole¿anek po hormonach (mówiê tu o 30+ kobietach, które hormony ³yka³y wieeele lat). Jak pisa³a poprzedniczka, wiele osób siê wypowiada, a gorzej ze znajomo¶ci± tematu,tzw. kalendarzyk czy stosunek przerywany
to nie NPR. Gdy kobieta dobrze zna w³asne cia³o, prowadzi raczej uregulowany tryb ¿ycia, ta metoda siê sprawdza. Jednak trzeba siê jej NAUCZYÆ.Wolno¶æ cz³owieka polega jednak na tym,¿e mo¿e wybieraæ, prawda? Wiêc s± takie (jak widzê w zdecydowanej mniejszo¶ci), którym "le¿y" NPR, i tacy, którzy wol± prezerwatywy czy tabletki i o to chodzi, by samemu wybraæ i zdecydowaæ. £yka³am kilka miesiêcy hormony, gdy leczy³am torbiel i wiem,¿e je¿eli nie bêdê musia³a, nigdy nie zdecydujê siê na tabletki (nic nigdy równie skutecznie nie zabi³o mi libida)![]() Za³o¿yciel w±tku stsouje co¶ dziwnego, co w ¿adnym przypadku NPR nie jest.Pozdraiwam. |
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natura walczy o przed³u¿enie gatunku,wiêc radzi sobie jak mo¿e
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
a jak wyglada to w statystce urodzen?
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 364
|
W dzisiejszych czasach ta metoda jest baaardzooo baaaardzooo ma³o skuteczna! Stres,alkohol,papierosy,l eki,zanieczyszczenie ¶rodowiska,konserwanty,za burzenai hormonalne...itp,itdWszys tko to powoduje,¿e gospodarka hormonalna wariuje i na prawdê pewnego dnia mo¿ecie siê zdziwiæ kiedy oka¿e siê, ¿e bêdziecie mieæ dzidziusia
|
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.

Je¶li naprawdê nie mo¿ecie stosowaæ ¯ADNYCH innych metod, a ¿ona zna idealnie swój cykl, nie boicie siê, ¿e co¶ mo¿e ''nie pój¶æ'', jesli np. zachoruje lub przezyje stres... tylko nie zdziwcie siê przy odwiedzinach bociana![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

to nie NPR. Gdy kobieta dobrze zna w³asne cia³o, prowadzi raczej uregulowany tryb ¿ycia, ta metoda siê sprawdza. Jednak trzeba siê jej NAUCZYÆ.Wolno¶æ cz³owieka polega jednak na tym,¿e mo¿e wybieraæ, prawda?