|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Kuchnia INDYJSKA
Usilnie poszukuję SPRAWDZONEGO przepisu na naan. Ostatnio zrobiłam na podstawie jakiegoś przepisu z neta, ale wyszło okropnie. Zupełnie nie przypominało tego co jadłam w Indiach
Przepis na roti też by się przydał. Będąc tam miałam ciężkie życie bo nienawidzę kolendry, którą dodają do wszystkiego. Nie znoszę chili, a do tego kocham mięso. Na pytanie czy jestem tak jak oni wegetarianką odpowiadałam, że jestem "pure non veg" Jednak naan i roti z jakimś butter chickenem, czy innym mięskiem zajadałam bardzo chętnie i tęsknie za tym bardzo! Przyżądzenie kurczaka to nie problem, ale co z tym chlebem naan. Help!
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
ja ostatnio robiłam balti z kurczaka z małej książeczki z przepisami indyjskimi Gazety Wyborczej - był przegenialny!
składniki na 4 porcje: - 675 g filetów z kurczaka (ja miałam jeden wielki), - 1 łyżka oleju, - 1/2 łyżeczki kminu (kupiłam kmin rzymski kotanyi), - 1/2 łyżeczki kopru włoskiego (w zwykłym sklepie nie było, więc kupiłam kolendrę w nasionkach), - 1 cebula pokrojona w grube plastry, - 2 zmiażdżone ząbki czosnku, - 2,5 cm imbiru posiekanego drobniutko, - 1 łyżeczka pasty curry (nie miałam gdzie kupić - w zamian poczła pasta paprykowa ostra), - 225 g różyczek brokuła (chyba było więcej, bo cały brokuł ważył 500 g), - 4 pomidory pokrojone w cząstki, - 1 łyżeczka garam masala (mieliśmy curry masala), - 2 łyżki posiekanych liśtków kolendry (w zamian natka pietruszki). - pierś kurzą pokroić w kostke o boku ok 2,5 cm, - w woku lub na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać nasiona kminu, korpu (czy też kolendry) i smażyć 2 minuty, aż zaczną pękać; dodać cebulę, czosnek, imbir, smażyć 6-7 minut; dodać pastę curry, wymieszać, posamżyc chwilę, - dodać różyczki brokułów, smażyć ok 5 minut; wrzucić kurczaka, przykryć, dusić 5-8 minut, - dodać pomidory, posypać masalą i zieleniną, wymieszać i smażyć 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. podawać z chlebkami naan lub zajadać samo polecamjak chcecie mogę więcej przepisów tu zamieścić z tejże książeczki
jestem człowiekiem grzechu Edytowane przez zosienka666 Czas edycji: 2009-06-09 o 21:27 |
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Odświeżam wątek może ktoś chętny pokonwersować na temat kuchni indyjskiej ?
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wklejalam ostatnio przepis na zupe na moim watku.
|
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
Na kamieniu do chleba/pizzy nieźle wychodzi. Ale nie mam porównania z oryginałem. Opierałam się jedynie na moim doświadczeniu z pieczeniem chlebów ogólnie
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale na kamieniu do chleba niezłe roti by wyszły
|
|
|
#38 |
|
Rozeznanie
|
No to pochwalcie się co ostatnio z kuchni indyjskiej gotowałyście
![]() Ja wczoraj miałam Pepper Chicken, nawet mój tata który lubi ostre nie był w stanie zjeść, ale mi bardzo smakowało. W zeszłym tygodniu był też Chicken tandoori przygotowany na grilla. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
u mnie króluje palak paneer i chaan masala
mój mężu uwielbia ale nie pogardzi też alu gobi
|
|
#40 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
hehe
fakt, dobre, smaczne PYCHA ale jednak te prawdziwe z pieca z gliny i jeszcze robione przez mistrzowską rękę ... mmm to jest dopiero PYCHA
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
wklejam ciekawy artykuł o kuchni indyjskiej: http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przysmaki/...alergenow.html
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Witam Drogie Panie
![]() Już jakiś czas mam indio-manię, ale dopiero od niedawna próbuję swoich sił w tejże kuchni. Chciałabym się podzielić przepisem na pewien przepyszny deser z kaszy manny- Keseri (mój chłopak powiedział, że to się jakoś tak nazywa) Składniki: - 1 szklanka kaszy manny - 0,5-1 szkl. cukru (ja robię z 0,5 bo 1 jest dla mnie zbyt mdłe) - 0,5 kostki masła - 2 szkl. wody (lub po jednej szkl. wody i mleka) - bakalie (wg uznania) - owoce (np. banany, kiwi, truskawki) Wykonanie: Masło roztopić w garnku, wsypać kaszkę i prażyć cały czas mieszając aż się zrobi taka złotobrązowa. W drugim garnku zagotować wodę (lub wodę z mlekiem) i rozpuścić tam cukier. Do uprażonej kaszy dodać bakalie i ostrożnie, pomału wodę z cukrem. Pomieszać trochę i dodać owoce. I tak gotować i mieszać aż deser nie zacznie odchodzić od garnka i przestanie się lepić łyżki. Można z tego uformować kulki.
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
a ja własnie jutro bede robic chlebek naan i do tego soczewica w ostrym sosie curry plus lassi na słono. I zakupilam sobie tez na kolejne danie sos Butter chicken simmer sauce oraz ser paneer. Ogolnie kuchnia indyjska jest pyszna, ostra. Polecam restauracje w Krakowie na Sławkowskiej prowadzona przez hindusów. Jak dla mnie rewelacja.
---------- Dopisano o 15:31 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- ktos moze wie gdzie mozna kupic podgrzewacze do potraw, typowo indyjskie? Edytowane przez ellish Czas edycji: 2011-07-23 o 15:32 |
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
ja robiłam Bhuni hui czini ka halawa- ciekawy smak oraz badam burfi, tym drugim nie byłam zachwycona.
(przepisy na blogu, gdyby kogoś to interesowało)
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Och, ja kocham kuchnię indyjską i bardzo często gotuję
![]() Rzeczy które juz przyrządzałam: - Jazfrezi curry - Chicken korma - Kashmiri chicken (moj number one) - Kurczak pieczony w lisciach bananowca (z brak lisci owinięty folią aluminiowa) - Chicken Tikka Masala - Butter chicken - Chicken Tandorii Do tego podaje ryz basmati z przyprawami i garlic nan (dla TZ) i peshwari nan dla mnie. Niestety jeszcze nie nauczylam sie wypieku naan i podgrzewam kupne. ![]() Ach zrobiłam się głodna
|
|
#47 |
|
Zadomowienie
|
Odswiezam watek.
![]() Moze ktos z Was ma jeszcze jakies dobre przepisy |
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny
Ja własnie wróciłam z Indii z zapasem przypraw, więc przepisy napewno niebawem się pojawią !! Byłam w północnych Indiach (Punjab) więc potrawy wegetariańskie tam królowały, większość domowych smakołyków obiadowych mam opanowanych (teściowa już się postarała abym jej synkowi potrafiła ugotować :P hehe) wcale one nie są takie skomplikowane, a jedno co je cechuje to cierpliwość i miłość jaką Induski wkładają do gotowanych potraw która sprawia, że są one tak pyszne !
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i zdrowy żołądek, bo nie kazdy lubi i wytrzymuje ostre potrawy Aczkolwiek jak wszedzie, ostrosc mozna dostosowac do siebie ![]() Kuchnia indyjska to moja ulubiona, w kazdym tygodniu u mnie króluje. Ja preferuje najbardziej ostre potrawy. Nabralam teraz ochote na ser paneer w sosie szpinakowyn |
|
|
|
|
|
#51 |
|
astro-loszka
|
Uwielbiam kuchnię indyjską, zdarza mi się czasem coś popełnić (najczęściej curry - z krewetkami lub wegetariańskie). Będę śledziła przepisy
|
|
#52 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale zazwyczaj jestem zbyt leniwa żeby robić paneer a w Polsce chyba się go nie da kupić. A może jest gdzieś dostępny?
|
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
Witam Forumowiczki.
Moje dotychczasowe "spotkania" z kuchnią indyjską ograniczały się do przyrządzania kurczaka z ryżem i gotowym sosem zakupionym w Tesco, postanowiłam jednak zajrzeć do tego wątku, po obejrzeniu dzisiaj powtórki "Kuchennych Rewolucji" właśnie z hinduskiej restauracji w Poznaniu, poza tym mój syn ma przygotować prezentację na temat Indii (omawiają jakąś lekturę na j. polskim) i wymyślił, że będzie to jakieś hinduskie danie... Jak zwykle na Wizażu nie zawiodłam się - jest to kopalnia pomysłów, znalazłam już powyżej kilka interesujących przepisów, które w najbliższym czasię wypróbuję na rodzinie... Mam tylko pytanie, czy któraś z forumowiczek, wie gdzie w Katowicach można kupić przyprawy i dodatki typowe dla kuchni hinduskiej? Pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.

Przepis na roti też by się przydał.
Jednak naan i roti z jakimś butter chickenem, czy innym mięskiem zajadałam bardzo chętnie i tęsknie za tym bardzo! Przyżądzenie kurczaka to nie problem, ale co z tym chlebem naan. Help!

[/URL]

Ale zazwyczaj jestem zbyt leniwa żeby robić paneer a w Polsce chyba się go nie da kupić. A może jest gdzieś dostępny?