rozmowa kwalifikacyjna - ubraniowe rozterki - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-26, 09:33   #31
AaniaA
Zakorzenienie

Dot.: rozmowa kwalifikacyjna - czy biała koszula jest konieczna ?

i jak bylo na rozmowie?
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 17:41   #32
marudna_aga
Przyczajenie

Rozmowa o pracę, czy mogę ubrać...

Jutro idę na rozmowę w sprawie pracy. Mogę założyć białą spódnicę do kolan i niebieską bluzkę (golf bez rękawów)czy konieczny jest zestaw czarno - biały? Do tego czarne szpilki i czarna torebka. Dodam, ze nie jest to jakaś poważna praca (chodzi o ekspedientkę w sklepie z odzieżą). Bardzo proszę o pomoc.
marudna_aga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 17:48   #33
Gabi2
Zakorzenienie

GG do Gabi2
Dot.: Rozmowa o pracę, czy mogę ubrać...

moim zdaniem nie musisz być ubrana "galowo"
Gabi2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 18:24   #34
manolita
Zakorzenienie

zamiast golfu założyłabym bluzeczkę z krótkim rękawkiem.

mój blog http://umanolity.blogspot.com/
manolita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 18:55   #35
Różowy Strachulec
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gabi2
moim zdaniem nie musisz być ubrana "galowo"
Popieram
Jeśli chodzi o pracę w sklepie to może spróbuj ubrać się jakoś w klimacie danego sklepu (ale może ciut w legancką stronę jeśli chodzi o jakiś totalnie "młodzieżowy" sklep)- na pewno lepiej wyglądać jak właściwa osoba na właściwym miejscu niż jak ktoś "z zupełnie innej bajki"
Stary 2006-06-26, 19:28   #36
smerfeta01
Zakorzenienie

trzeba wczuć się w klimat sklepu, warto podpatrzeć jak ekspedientki chodzą ubrane, żeby nie wypasć zbyt galowo lub zbyt na luzie. Nie jestem przekonana do tej białej spódnicy i golfu bez rękawów, również założyłabym jakąś bluzeczkę na krótki rękaw. Czarne szpilki do białej spódnicy ? postawiłabym na eleganckie letnie klapki.
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-26, 19:52   #37
kasiulka42
Przyczajenie

Teraz już nikt nie oczekuje od kandydatek ubierania się na 'galowo'.(bo mężczyźni powinni pomyśleć w większości przypadków jednak jeśli nie o garniturze to o koszuli) Ja powiedziałabym nawet, że zestaw czarno-biały jest źle widziany (kolory eleganckie i stonowane, ale nie po 'szkolnemu'!). Zgadzam sie z poprzedniczkami, że trzeba zwrócić uwagę na charakter sklepu. Jeśli chodzi jednak o coś powiedzmy 'powyżej średniej' to obowiązują standardowe zasady: bezpiecznie jest ubrać coś zdecydowanie z zakrytymi ramionami - najlepiej koszulę/koszulkę z kołnierzykiem (oczywiście może być rozpięty), lub inną elegancką bluzeczkę (z pewnością nie odsłaniającą zbyt dużo dekoltu, a już na pewno brzucha), jeśli spódniczka - to najlepsza taka nie krótsza niż 5 cm przed kolano, jeśli spodnie - to lepiej niezbyt obcisłe czy bardzo niskie biodrówki,.
Niezmiernie ważne są dodatki - delikatna biżuteria, zegarek;
No i to co według mnie najważniejsze - torebka (jak najbardziej stonowana) i buty (tu nie ma odstępstw - najlepiej eleganckie, choć na małym obcasiku i najlepiej z zakrytymi palcami).
Życzę powodzenia ;D
kasiulka42 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-06-26, 22:23   #38
marycha0033
Zadomowienie

Nie musisz ubierać sie galowo, strój najlepiej dobrać do charakteru pracy o jaką się staramy. Najlepiej ubierz się na czarno lub ciemno to będziesz lepiej widoczna i załóż do tego jakiś element przyciągający wzrok np. jakąs ciekawą broszkę. Jeśli egzaminować będzie Cie kobieta radzę jednak iśc w spodniach jeśli mężczyzna może być zarówno spódnica (ale minimalnie do kolan, najlepiej za kolana) a także spodnie. Wykluczam głębokie dekolty, i jeszcze do tego wisiorek wpadający w biust Jeśli chodzi o pracę ekspedientki to myśle że dzinsowa spódnica do kolan i bluzka niebieska może być.

marycha0033 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-27, 16:48   #39
Mia22
Zakorzenienie

zakrte ramiona to na pewno, czarne buty do bialej spodnicey jak dla mnie tez odpadaja . Mozesz ubrac sie bardziej na luzie Mysle nawet ze bedzie to wskazane
Mia22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 16:01   #40
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter
Rozmowa kwalifikacyjna w upale- co wybrać ?

Witam.

Zbliża się bardzo ważna rozmowa kwalifikacyjna-ostatni etap rekrutacji.Oczywiście bardzo mi zależy, jednak mam mały dylemat odnośnie ubioru w taki upał.
Standardowo zakładam czarne, długie spodnie do tego czarne eleganckie buty bez obcasów, pojawia się jednak problem co na górę ???

Znalazłam kilka bluzek mniej eleganckich na allegro, ale nie wiem czy bedą się nadawać.
1)http://allegro.pl/item116423677_kobi...iemy_ceny.html
Najbardziej pasuje mi opcja 7 i 2(bardziej),ale czy moze nie są zbyt odważne, za dużo wzorów ?
2) http://allegro.pl/item116732149_sexi..._sliczne_.html
3) http://allegro.pl/item117399285_bluz..._magdy_m_.html

Jak myślicie co bedzie najlepsze ? Czy wogóle wypada pokazać się tak ubranym na rozmowie ?
Może lepiej upolować coś na wyprzedazach ? Problem w tym ,że nie wiem czy szukać podobnych czy raczej standardowe- kopertowe, 3/4 rekawa, gładkie ? No i w jakich sklepach ?

Proszę o pomoc.
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 16:15   #41
venus in furs
Rozeznanie

Dot.: Rozmowa kwalifikacyjna w upale- co wybrać ?

mi się żadna z pokazanych przez Ciebie bluzek nie podoba, gdybym musiała wybrałabym trzecią.
Moim zdaniem taka oficjalna badź co bądź rozmowa zobowiązuje do skromnego i klasycznego stroju, krótki rękaw i głęboki dekolt odpadają, zwłaszcza jesli zdajesz na panstwowa uczelnie.
Ja do czarnych spodni zalozylabym biała bluzke koszulowa, albo i nawet kopertowa,byle z takiej "koszulowej" bawełny(mnostwo tego bylo jakis czas temu w Orsayu) i czarne koraliki, ewentualnie jakas opaska na włosy

zdjęcie: chodzi mi mniej wiecej o taki krój (jeżeli kopertowa) to wlasnie z orsaya ale wzorek cos taki nie tego...ja bym wolala gladka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 63010400_e34eb50c0c9d3192bb5c655c20edaf66_large.jpg (13,0 KB, 46 załadowań)

Moje włosowe patenty:
Prostowanie bez prostownicy i suszarki
"Metoda kubeczkowa" udoskonalona
venus in furs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-30, 16:29   #42
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez venus in furs
mi się żadna z pokazanych przez Ciebie bluzek nie podoba, gdybym musiała wybrałabym trzecią.
Moim zdaniem taka oficjalna badź co bądź rozmowa zobowiązuje do skromnego i klasycznego stroju, krótki rękaw i głęboki dekolt odpadają, zwłaszcza jesli zdajesz na panstwowa uczelnie.
Ja do czarnych spodni zalozylabym biała bluzke koszulowa, albo i nawet kopertowa,byle z takiej "koszulowej" bawełny(mnostwo tego bylo jakis czas temu w Orsayu) i czarne koraliki, ewentualnie jakas opaska na włosy
Dzieki za odpowiedź.
Zastanawiałam się też nad tą bluzeczką-najbardziej klasyczną ze wszystkich
http://allegro.pl/item117986125_hit_...ni_raz_38.html
Na rozmowę nie zakładam zadnych korali, kolczyków, bo nie mam odpowiednich.Strój bedzie klasyczny ale nudny.Ale przynajmniej bluzka jest uniwersalna, bo i na rozpoczecie roku bedzie sie nadawac.
A moze orientujesz sie ile kosztowały te koszule i czy nadal są ? to
moze wybiore sie i znajdę coś na wyprzedażach
Stary 2006-07-30, 16:41   #43
canile
Wtajemniczenie

a co to za praca? bo to też istotne =)
canile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 16:48   #44
yedanna
Zakorzenienie

Fakt, że wybrałaś najbardziej klasyczną, biało-czarną opcję.
Biżuteria nie jest zabroniona pod warunkiem, że nie będzie za duża i za dużo
Jednak skłaniam się za tą ostatnią propozycją:
http://allegro.pl/item117986125_hit_...ni_raz_38.html
Stary 2006-07-30, 16:50   #45
venus in furs
Rozeznanie

z tego co wiem bluzka orsaya jest z aktualnej kolekcji, cena ze strony internetowej to 99 złotych, ale podobno maja obnizke o 50%
tutaj po klikniecu w lupe mozesz ja dokladniej obejrzec:
http://web.orsay.com/shop/index.php?...y=6&display=0#

Ta bluzeczka która teraz wkleilas jest ładniutka i skromna, tylko Ty zapnij ją wyżej ) jezeli jestes blondynka i do tego zestawu dodasz jeszcze czarna opaske bedziesz wygladac jak uosobienie skromnosci i slodyczy, a te wszystkie doktory habilitowane pomiekna ja wosk . Na co zdajesz?

Moje włosowe patenty:

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-07-30, 17:08   #46
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Ta bluzeczka która teraz wkleilas jest ładniutka i skromna, tylko Ty zapnij ją wyżej ) jezeli jestes blondynka i do tego zestawu dodasz jeszcze czarna opaske bedziesz wygladac jak uosobienie skromnosci i slodyczy, a te wszystkie doktory habilitowane pomiekna ja wosk . Na co zdajesz?
Cytat:
Napisane przez canile
a co to za praca? bo to też istotne =)
Ja się wybieram na rozmowe w sprawie pracy na stanowisku telemarketera ale i rozmowa na uczelni tez mnie czeka w październiku
jak kupię coś w tym stylu z krotkim rekawem to bedzie mi pasowac tez na rozpoczecie roku.
Jutro wybiore sie na zakupy, moze cos znajde.

Dziekuje wszystkim za opinie.
Stary 2006-07-30, 17:14   #47
venus in furs
Rozeznanie

boze, ja jestem od miesiaca telemarketerka i naprawde szczerze nie polecam, przez pierwsze 2 tygodnie plakalam po przyjsciu do domu praktycznie non stop, cale szczescie to tylko praca na wakacje. Ja poszłam na rozmowe tak z ulicy, ale nikt nie byl jakos specjalnie elegancko ubrany... podejrzewam jednak ze Twój wysiłek w takim przypadku zostanie podwójnie doceniony przez ewentualnego pracodawce

Moje włosowe patenty:
Stary 2006-07-30, 17:25   #48
canile
Wtajemniczenie

Cytat:
boze, ja jestem od miesiaca telemarketerka i naprawde szczerze nie polecam, przez pierwsze 2 tygodnie plakalam po przyjsciu do domu praktycznie non stop, cale szczescie to tylko praca na wakacje. Ja poszłam na rozmowe tak z ulicy, ale nikt nie byl jakos specjalnie elegancko ubrany... podejrzewam jednak ze Twój wysiłek w takim przypadku zostanie podwójnie doceniony przez ewentualnego pracodawce
no właśnie, ja myślę że nie musisz się tak bardzo elegancko ubierać =) jak pracowałam w telemarketingu to chodziłam do pracy w jeansach i t-shircie =P
dopiero teraz kiedy jestem recepcjonistką zaczełam chodzić w spódnicach i eleganckich bluzkach + buty na obcasie =)
canile jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 18:24   #49
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
A co robisz na tym stanowisku ?
Ja juz pracowałam wczesniej jako telemarketer, bylam elegancko ubrana ale w tamtej firmie wyglad sie malo liczył
Oczywiscie do pracy chodziłam juz normalnie ubrana.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-07-30, 18:50   #50
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter
Witam.

Zbliża się bardzo ważna rozmowa kwalifikacyjna-ostatni etap rekrutacji.Oczywiście bardzo mi zależy, jednak mam mały dylemat odnośnie ubioru w taki upał.
Standardowo zakładam czarne, długie spodnie do tego czarne eleganckie buty bez obcasów, pojawia się jednak problem co na górę ???

Znalazłam kilka bluzek mniej eleganckich na allegro, ale nie wiem czy bedą się nadawać.
1)http://allegro.pl/item116423677_kobi...iemy_ceny.html
Najbardziej pasuje mi opcja 7 i 2(bardziej),ale czy moze nie są zbyt odważne, za dużo wzorów ?
2) http://allegro.pl/item116732149_sexi..._sliczne_.html
3) http://allegro.pl/item117399285_bluz..._magdy_m_.html

Jak myślicie co bedzie najlepsze ? Czy wogóle wypada pokazać się tak ubranym na rozmowie ?
Może lepiej upolować coś na wyprzedazach ? Problem w tym ,że nie wiem czy szukać podobnych czy raczej standardowe- kopertowe, 3/4 rekawa, gładkie ? No i w jakich sklepach ?

Proszę o pomoc.
Gdzie Ty sie starasz o prace?? tam wypada sie tak ubrac?? generalnie bluzki mi sie bardzo podobaja zwlaszcza ta w kwiatki i ta w groszki (btw szukam obecnie sukienki w groszki wlasnie mniej wiecej w tym stylu).

Ja to jak chodzilam na rozmowy to zawsze pelne buty (nie wypadalo pokazac palcow), obowiazkowo żakiet, bluzka w stonowanym kolorze z kolnierzykiem (teoretycznie z dlugim rekawem, ale ja przemycalam krótki, bo i tak nie sciagalam marynarki) i niewazne czy +40 stopni czy -40 stopni...
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-07-30, 18:56   #51
venus in furs
Rozeznanie

Demeter-krótko mówiąc dzwonię i proponuję a ludzie różnie reagują, nie wspominając o atmosferze w pracy, czuje sie jakby jedynym sposobem na sprawdzenie przydatnosci pracownika bylo sprawdzenie jego dziennej sprzedazy...

Moje włosowe patenty:
Stary 2006-07-30, 19:32   #52
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez Rena
Gdzie Ty sie starasz o prace?? tam wypada sie tak ubrac?? generalnie bluzki mi sie bardzo podobaja zwlaszcza ta w kwiatki i ta w groszki (btw szukam obecnie sukienki w groszki wlasnie mniej wiecej w tym stylu).
Ja to jak chodzilam na rozmowy to zawsze pelne buty (nie wypadalo pokazac palcow), obowiazkowo żakiet, bluzka w stonowanym kolorze z kolnierzykiem (teoretycznie z dlugim rekawem, ale ja przemycalam krótki, bo i tak nie sciagalam marynarki) i niewazne czy +40 stopni czy -40 stopni...
Wiem, że taki jest standard i starałam się go trzymać, zawsze czarne spodnie w kantkę,biała koszula i eleganckie buty bez obcasów.Chciałam jednak jakoś przełamac tą klasykę, tymbardziej ze widze jak inni ubierają sie na rozmowy a i tak wyglada to elegancko.

Tak wogole nie wyobrazam sobie rozmowy przy obecnej pogodzie w zakiecie czy koszuli z dlugim rekawem.W szczegolnosci jak ma sie rozmowy nawet przez 3 dni pod rzad.

Cytat:
Demeter-krótko mówiąc dzwonię i proponuję a ludzie różnie reagują, nie wspominając o atmosferze w pracy, czuje sie jakby jedynym sposobem na sprawdzenie przydatnosci pracownika bylo sprawdzenie jego dziennej sprzedazy...
Stanowisko na ktore sie ubiegam troszke sie rozni.
Ja miałam mozliwosc pracowac wlasnie przy sprzedazy prez telefon,ale chyba bym zwariowała
Stary 2006-07-30, 19:57   #53
Ninedin
Zakorzenienie

Moim zdaniem klasyczny strój Jeżeli to ma być praca gdzie liczy się profesjonalny wygląd itp. Jeżeli zalezy ci na pracy to wytrzymasz na tej rozmowie zawsze mozesz zabrac to ubranie do torby, i przebarac się na miejscu napewno jest jakaś łazienka
Stary 2006-07-30, 20:11   #54
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ninedin
Moim zdaniem klasyczny strój Jeżeli to ma być praca gdzie liczy się profesjonalny wygląd itp. Jeżeli zalezy ci na pracy to wytrzymasz na tej rozmowie zawsze mozesz zabrac to ubranie do torby, i przebarac się na miejscu napewno jest jakaś łazienka
to tez praktykowalam swego czasu i z tym bywa niestety różnie... nie zawsze są warunki i czas by się przebrać... i powiem więcej osoba, z którą masz rozmowe może już zobaczyć Cię przed przebraniem, a jak wiadomo liczy się pierwsze wrażenie... nie polecam...
Stary 2006-07-30, 20:18   #55
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Demeter
Wiem, że taki jest standard i starałam się go trzymać, zawsze czarne spodnie w kantkę,biała koszula i eleganckie buty bez obcasów.Chciałam jednak jakoś przełamac tą klasykę, tymbardziej ze widze jak inni ubierają sie na rozmowy a i tak wyglada to elegancko.

Tak wogole nie wyobrazam sobie rozmowy przy obecnej pogodzie w zakiecie czy koszuli z dlugim rekawem.W szczegolnosci jak ma sie rozmowy nawet przez 3 dni pod rzad.
dobry pomysl z tym przelamywaniem klasyki tylko fatalnie fatalnie wybralas okazje... nie mam pojecia co to za inni co sie ubieraja nieklasycznie na rozmowe i jaki jest powód, że chcesz sie właśnie na nich wzorowac??

no to Cie niezle mecza... 3 dni??? nie wola ten czas poswiecic na prace??
Stary 2006-07-31, 10:20   #56
Ninedin
Zakorzenienie

No to może się przebrać przecież w łazience jakiegoś lokalu Lepsze chyba to niż się pocić przez całe miasto w żakiecie
Stary 2006-07-31, 13:52   #57
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
Napisane przez Rena
dobry pomysl z tym przelamywaniem klasyki tylko fatalnie fatalnie wybralas okazje... nie mam pojecia co to za inni co sie ubieraja nieklasycznie na rozmowe i jaki jest powód, że chcesz sie właśnie na nich wzorowac??
Zauważyłam ze taki polaczenie tez wyglada dobrze, ale wlasnie czy sie nadaje na rozmowe ? Podsumowując najlepiej ubrac sie klasycznie,tak tez jest najbezpieczniej

Cytat:
Napisane przez Rena
no to Cie niezle mecza... 3 dni??? nie wola ten czas poswiecic na prace??
Ostatnio miałam duzo rozmow wlasnie przez 3 dni po 3,4 godziny.Mozna zwariowac czasami.

Dzięki za wszystkie rady.
Stary 2006-08-05, 19:14   #58
lilithin
Wtajemniczenie

Podpinam sie pod watek. W poniedzialek mam rozmowe kwalifikacyjna, posada ekspedientki w skelpie z ksiazkami i materialami malarskimi. czy moge isc w sukience w groszki? sukienka ego typu, tyle ze nia ma tego kolnierzyka i bialego 'obramowania'. do tego czarne balerinki na obcasie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg !kropki40.jpg (21,5 KB, 33 załadowań)
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-05, 21:15   #59
Daenerys
Wtajemniczenie

Hm sama już nie wiem
Ja chciałam się ubrac na rozmowę kwalifikacyjna na stanowisko sekretarki tak jak na zdjęciu - jeśli będzie ciepło, ale teraz zwątpiłam pomóżcie

Lilithin podoba mi się Twoja sukienka, wydaje mi się odpowiednia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ola.JPG (20,1 KB, 101 załadowań)

Daenerys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-05, 21:18   #60
Cdz
Zakorzenienie

a moim zdaniem spódnica powinna byc najkrótsza do linii kolan a moze nawet tuz za kolana. i najepiej zebys ubrala się w raczej m alo krzykliwe kolory..

http://madewithmarmelade.blogspo t.com/

06/05/2015 Nowe kolczyki : szalony bollywood!
Cdz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości