|
|
#31 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Już trochę mi ulżło, uff ... Mam tendencję do kamienia i to nawet niezłą. Niedawno oczyszczałam i już widzę, że na dolnej jedynce mi się pojawił. Ale we wtorek wszystko załatwimy. ![]() "Morelka", podoba mi się, haha A co do tych zakamarków w zębach, to masz rację. Jak nie mam co robić to oglądam sobie zęby (jakby było co, takie zboczenie ) i na moje oko, to mam wszystkie zęby dziurawe, nie liczący tych zaplombowanych. Jakoś dziwnym trafem, gdy chodzę do dentystki, to ona zaś twierdzi, że mam zdrowe. ![]() I podpinam się do pytania o kamień nazębny usuwany ultradźwiękami. Już sobie zaplanowałam, że gdy będę miała aparat, to tak raz na 3-6 miesięcy będę chodzić na czyszczenie ząbków.
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
hahaha:d to jest bardzo, bardzo długa historia
Ale upraszczając max, to po tym, jak zaczęły wyrastac mi 8-ki, zęby się stłoczyly I wyglądało to na dole fatalnie, więc poszłam do orto, wyrwałam kilka zębów i zaczęło się kolejne leczenie. Po drodze, jak orto chciała zdjąć mi aparat, to uparłam się, że go nie zdejmę i zmieniłam lekarza. I wtedy się okazało, że mądra pani orto z JG zamiast zlikwidować mi wadę zgryzu, to pogłębiła ją maksymalnie Ale mam nadzieję, że juz niedługo będzie koniec Bo 3-ci raz nie będę zakładała aparatu!! co to, to nie A swojego obecnego aparatu mam już serdecznie dosyc, bo niestety mam normalne(czyli gigantyczne) zamki jak prosiłam o te mini, to babka mi powiedziała, "że są niepraktyczne". No ale to zostawie bez komentarza![]() To tak w skrócie
|
|
|
|
#33 | ||
|
Kokon pro
|
Cytat:
hyh u nas mozna sie przeniesc tylko musisz miec srednia powyzej 4.0 no ale placic ponad 4 tys. zl rocznie to jednak troche drogo ;] huh no orto mojej kolezanki to porazkowa byla np. standardowy czlowiek nosi hyraxa okolo 4-6 mscy ona nosila 9 po czym orto jej zdjela zeby po kkilku wizytach stwierdzic ze jeszcze na pol roku jej to zalozy, kolezanka sie nie zgodzila wiec dostala w sumie 8 pierscieni i jakies inne kosmiczne rzeczy domontowane do łuku ;/ szkoda, ze zdjec nie robilysmy ;] Cytat:
hyh leczyla sie tam moja sis i kolezanka z bloku obie innymi metodami (sis wyrywanie, kolezanka hyrax) obie maja ladne proste zabki ^^ a ja czekam czekam az moje tez beda takie ladne ^^ co do wyciagow to gdzies mam jeszcze w szufladzie zaloze i zrobie fotke to wkleje ^^ |
||
|
|
|
#34 |
|
Kokon pro
|
wybaczcie post pod postem
fotki wyciagow ![]() 1. wyciagi czyli po prostu male okragle gumeczki 2. wyciagi plus opakowanie to akurat lwy byly jedne z pierwszych moich sa rozne malpki orly zalezy jaka "moc" takie zwierzatko^^3. wyciag zamontowany na zebach moze byc wiecej niz jeden z kazdej strony zalezy to od tego co orto chce przesunac
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Jaki uroczy błękit
p.s. powodzenia w walce o studia na filologii, ja teraz już na 5 roku ale też swoje przeszłam żeby się dostać :P
|
#36 |
|
Kokon pro
|
dziekuje
w sumie to morski kolor byl ale po tych 2 miechach zrobil sie dziwny na zdjeciu niebieski a w rzeczywistosci bardziej zielony aparat przeklamal kolorek w ogole widze, ze tu juz 2 kolezanki specjalistki od angielskiego zapamietam ^^ |
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
maricken gratuluje
to juz konczysz...ja ide wtym roku na praktyki do pierwszaczków, nie wiem co robic;ohehe kasiek no co ty ze mnie zadna specjalistka zwykła kolegianka;P w dodatkuz poprawka na głowie
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
Kasiek dziękuję bardzo za zdjęcia!
piękne ząbki
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko trzeba wiedzieć co ma isc po kolei na lekcji bo trzeba im dać zajęcie (mają niespożytą energię ), ale to wszystko przychodzi z czasem - ja na początku jak sobie przypomnę to byłam beznadziejna, a teraz to prawie rutyna Aby nie zbaczać z tematu zbytnio, to ciekawa jestem jak dzieciaki zareagują na panią w aparacie dobrze zresztą że mój orto nie przewiduje gumek, bo jeszcze w któreś bym strzeliła na lekcji
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
hehe no wlasnei tezjestem ciekawa przyjdzie Pani z drutami:p hehe
a jakos sie przedstawialas tym dzieciom czy jak to..ja mam caly rok praktyki 2 razyw tygodniu i nie mam pomyslu na pierwsza lekcje..moze jakas podpowuedz doswiadczona kolezanko? bedziemy korzystac ze SPARKS.kurcze nie moge jej na necie znależć..skana oczywiscie zeby zbaczyc co tam jest... kurcze nie dforum o angielskim;P ale mozna raz zaszalec
|
#41 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
serdeczne dzikei maricken
my jestesmy zatrudnieni jako nauczyciele..w tej skzole madry dyrektor nie zatrudnil ZWYKLEGO nauuczyciela.
|
#43 |
|
Przyczajenie
|
hej dziewczyny,
mam pytanko: aparat założyłam półtora tygodnia temu, najpierw pobolało, potem przestało zupełnie, a dziś od rana dolna lewa dwójka strasznie mnie boli jak ją dotykam językiem-to normalne??? czemu tylko jeden ząb boli? jakby się ruszał to chyba sąsiednie też powinny boleć, prawda? pomóżcie proszę bo się martwię... |
|
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
magdolna niemartw sie tzn ze cos sie z ebami dzijee
mi npo od tygodnia nic sie nie dzialo a tu od wczoraj jedyna i dwójka górna dokuczaja ) jest okiiiii
|
#45 |
|
Raczkowanie
|
a po co są te wyciągi? dla ustawienia zgryzu czy jak? i na jakiej zasadzie działają?
nie przeszkadzają w jedzeniu/mówieniu? Bo ja to sobie tak wyobrażam że to przyciska górę do dołu i nie da sie buzi otworzyć
|
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
no ja tez mam pytanie do osob ktore maja wyciagi!
Zaczeliscie je nosic zaraz po tym jak wam załozyli aparat czy po jakims czasie??? Bo mi orto kiedys tez cos takiego mowila ale na poczatku to byłam zielona w tym temacie! |
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie chciałam wrzucić fotki opakowania i wyciągów ja mam teraz nosorożca ![]() Katka- ja po 4 miesiącach dostałam wyciągi taramtaram na początku BARDZO przeszkazda w jedzeniu, jeśli z kimś rozmawiasz a bolą Cię zęby (w moim przypadku pierwsze dni) to też nie jest wesoło. a buzie otwieram tylko do pewnego momentu bo dalej mnie szóstki bolą
|
|
|
|
|
#48 |
|
Rozeznanie
|
Hej dawno mnie tu nie było, więc teraz pisze co się z moimi ząbkami dzieje... Już są prawie ładne:P hehe przerwa znikła, jeszcze tylko dwójkę ustawić i będzie ładnie
we wtorek idę na wizytę do orto mam nadzieję, że starczy jej miejsca na dwójke i wreszcie mi ją podłączy... Między jedynką, a dwójką zrobiła mi się przerwa 1mm-1,5mm tak, że mam nadzieję że starczy jej miejsca... ta sprężyna wygląda okropnie... nie mogę na nią patrzeć już![]() jak tam wam miajają wakacje?
|
#49 | ||||
|
Kokon pro
|
Cytat:
![]() nie ma sprawy i dzieki ale idealne jeszcze nie sa ^^ Cytat:
wtedy zmienia sie je co tydzien lub jak pekna ohyda ^^ w jedzeniu czasem przeszkadzaja i lepiej zdejmowac do jedzenia, a po umyc zeby i zalozyc znow a w mowieniu nie przeszkadzaja choc jak sie czasem smialam to zdarzylo im sie peknac i strzelic w kogos ^^ Cytat:
Cytat:
powinno jej juz chyba wystarczyc miejsca ![]() EDIT ![]() sprawdzilam na innym forum ile nosilam wyciagi wiec tak od 7.06.2006 do 15.12.2006 a po przerwie od 30.01.2007 - 27.02.2007 i tyle zgryz na blysk ideal
Edytowane przez kasiek87 Czas edycji: 2007-07-01 o 23:17 |
||||
|
|
|
#50 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przyjmuje też we Wrocku, w Jeleniej jest raz w tygodniu. A u kogo się leczyłaś, że byłaś niezadowolona? Swoją drogą szkoda że nie chciała Ci mini założyć... ja je mam i bardzo mi się podobają
|
|
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Alufa co do operacji to jest ona podobno bezpłatna bo z NFZ ale trzeba sie nieźle na nią naczekać...
Co do wyciągów to słyszałam żę zakłada się je na ostatnie 3-4 miesiące leczenia kiedy już się zgryz ustawia, więc może dziewczyny macie już bliżęj końca niż początku (no chyba że usłyszałam źle )ja generalnie jestem załamana. Mam aparat od miesiąca i widzę zmiany ale na gorsze . Dwójka weszła mi dużo więcej za jedynkę a trójki wcale nie chcą się przesuwać w stronę wyrwanych 4. Strasznego doła załapuję bo wyglądam jak kretynka :-(
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) i zależna od wady. moja wada wymaga teraz wyciągania dolej żuchwy w przód. w lutym orto mówiła, że w rok będę już wyleczona. (zostaje mi 8 miesięcy) więc jestem dalej jak bliżej co do tych gorszych zmian to się nie martw! to się wszystko zlezie w swoim czasie. też miałam takie momenty w leczeniu, że zęby wyglądały gorzej niż na początku leczenia. nie martw się też przestrzeiami po wyrwanych czwórkach. pewnie jak się uśmiechasz nikt nie zauważa, że masz braki w uzębieniu ![]() głowa do góry! sama często miewam kryzysy :P dobrze, że jest ten wątek |
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
Emeczka: ja bylam u Twojej orto na konsultacji, ale bardzo nieladnie mnie potraktowala
Poza tym moja wada nalezy do bardzo ciezkich i zamiast mi powiedziec, ze sie kwalifikuje na operacje, to pani mi powiedziala, ze moge sobie dolnego kla wyrwac i bedzie po klopocie!! Dlatego wybralam A. Zawile...przyjmuje na Krotkiej. A mozesz mi jeszcze napisac ile kosztpowal Cie aparat i ile kosztuja wizyty u Twojej orto? Bo moja kolezanka jest do niej zapisana, ale boi sie, ze wlasnie jest tam drogo
|
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jest taka... dziwna, ale nie wątpię w nią na początku też byłam u dr Zawiły, ale ona chciała mi wyrwać 7 zębów na wejście, a dr Kustrzycka stwierdziła że warto się wstrzymać bo MOŻE uda się wyprostować zęby wyrywając "tylko" 5 zębów... Faktycznie nie jest to tani gabinet... za zamki mini płaciłam 1600 za łuk (góra), za normalne hmm chyba 1400 albo 1300 (więc tu akurat ceny są normalne), natomiast za wizyty płacę 100 zł.... W sumie jedynym problemem jest to że przyjmuje tylko w czwartki, w pozostałe dni przyjmuje we Wrocławiu, no i na zakładanie trzeba się pofatygować do Wrocławia.Myślę że obie orto są dobre, ale mnie właśnie przekonała ta decyzja o wstrzymaniu się z wyrywaniem 2 zębów... Zresztą dr Zawiła słowem nie wspomniała o zamkach mini, a mi właśnie na nich zależało. |
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
oj nie...Zawiła nie jest dobra...to jeden z najgorszych jak nie najgorszy lekarz! Lekarze z AM we Wrocławiu powiedzieli, ze jeszcze tak spierniczonego leczenia to nie widzieli!! dzieki niej musialam isc na lamanie kosci zuchwy!! no paranoja!!
100zl, to nie jest tak wiele ale dlaczego na zakladanie aparatu trzeba do Wrocka jechac? Mojej kolezance zakladala hyraxa, ale mowiac szczerze nie mowila mi, ze musiala do Wrocka jechac![]() a u zawily wyrywanie zebow, to norma
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
.
* * u're my afrodisiac ♥ Edytowane przez morelowa Czas edycji: 2007-07-02 o 19:49 Powód: dubel |
|
|
|
#57 |
|
Zadomowienie
|
I dziewczyny doczekałam się!
![]() Dzwoniła moja orto i powiedziała, że haas jest już gotowy. W środę idę zakładać Będę miała taki bez pierścieni, czyli ten akrylowy. Na ok miesiąc-półtorej. Nie wiem jak zęby umyję pod tym akrylem. ![]() Może ktoś z Was wie, od czego to zależy jakiego ma się haasa? Czy z pierścieniami, czy z akrylem?
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
Czesc! Jestem nowa na tym subforum.
![]() 10 lipca zakładam aparat i straaaaaaaaasznie sie boje. Bedzie on metalowy i najpierw na szczeke, a po jakims czasie na zuchwe. Bedzie najzwyklejszy i najtanszy-metalowy. Boje sie,bo moje zeby sa stloczone a nie bede miec wczesniej zakladanych na szostki takich pierscieni tylko od razu aparat (moja kolezanka miala zakladane najpierw takie gumki). To od razu bedzie mnie bolec?? Mam nadzieje,ze po wakacjach na uczelni nikt nie bedzie sie smiac, ze tak pozno zalozylam aparat,bo teraz t wiecej dzieci z podstawowki nosi aparaty niz na studiach. Ale najbardziej boje sie jak zareagują pacjenci w przychodni (11lipca zaczynam praktyki u lekarza rodzinnego, studiuje medycyne). Poradzcie mi cos prosze i powiedzcie jak beda wygladaly pierwsze minuty tuz po zalozeniu aparatu. Buziaki dla wszystkich aparatek
|
|
|
|
#59 |
|
Kokon pro
|
przeciez to sie przykleja i nie myje sie pod tym zebow :P teraz robia z akrylem, bo przesuwa wszytskie zeby, a aten z pierscieniami tylko te zaby zapierscieniowane i trzeba bylo ustawiac reszte gdzies na necie byly fotki jak wyglada rozsunieta szczeka po jednym i drugim poszukaj
|
|
|
|
#60 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() nie wiem jak to przezyję, bo ja czyscioch jestem :P gorzej jak mi coś tam wejdzie.. a nie wiecie na co się to przykleja? cement/klej?
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.

mam po prostu taki ciemny osad. orto mi powiedziała że u niektórych się tak właśnie robi

I wyglądało to na dole fatalnie, więc poszłam do orto, wyrwałam kilka zębów i zaczęło się kolejne leczenie. Po drodze, jak orto chciała zdjąć mi aparat, to uparłam się, że go nie zdejmę i zmieniłam lekarza. I wtedy się okazało, że mądra pani orto z JG zamiast zlikwidować mi wadę zgryzu, to pogłębiła ją maksymalnie
3/3/6-22/7/8

), ale to wszystko przychodzi z czasem - ja na początku jak sobie przypomnę to byłam beznadziejna, a teraz to prawie rutyna
dobrze zresztą że mój orto nie przewiduje gumek, bo jeszcze w któreś bym strzeliła na lekcji 

)
. Dwójka weszła mi dużo więcej za jedynkę a trójki wcale nie chcą się przesuwać w stronę wyrwanych 4. Strasznego doła załapuję bo wyglądam jak kretynka :-(