![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wielki Post - postanowienia
a dla mnie to trochę bez sensu i nie rozumiem (i chętnie poczytam wyjaśnienia), jaki ma sens np. pomaganie innym, bo jest post? a potem to już z powrotem zapomnieć? wydaje mi się, że jeżeli chcę coś zrobić, czy dla siebie (zmienić coś w swoim życiu), czy dać od siebie innym, to nie jest do tego potrzebny post czy co tam jeszcze, tylko empatia i dobra wola. a tak to zaspokojenie czyjeś zachcianki lub ego i pokazanie sobie "jaki jestem fajny", post się skończy i skończy się "dobroć".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
robienie sobie dobrze ![]() w tym wszystkim chodzi tak naprawdę o jedno - o motywację. dlaczego i z jakich pobudek podejmuję jakiś trud. dla siebie, czy dla Boga (Jego samego i Jego w bliźnich). chrześcijaństwo to nie zawody w których wygrywa ten kto się lepiej umartwi i nie zje więcej batoników ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
poziomeczka08
|
Cytat:
Wiesz.. wydaje mi się że chodzi też o to że w trakcie postu, jak np. ktoś zaczyna pomagać to być może się w to wkręci ![]() Np. postanowienie - będę pomagała w schronisku. Być może nawet nie zauważysz że post się skończy a ty nadal pomagasz, zostajesz wolontariuszką albo odmówię sobie ulubionego serialu by poświecić ten czas rodzinie. Na początku jest trudno. Jesteśmy przyzwyczajani do tego że oglądamy go przy.. jedzeniu kolacji. A tu bum i kolacje jesz bez tego nawyku, przyzwyczajenia... ![]() Jak tu jedna osoba powiedziała - wpłaca jakieś sumki na jakiś cel charytatywny. Jeśli nawet po poście przestanie to nawet te parę groszy kogoś wsparło, pomogło ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.