![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: ząbkowanie
A czemu akurat te dwa bieżesz pod uwagę?
Dla mnie dobry,tzn.dla mojej córki był Bobodent.Innych nie stosowałam. Chociaż musze przyznać ze bardzo mało go używałam,jeśli już to na noc wyłącznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Bo kobieta w aptece zaproponowala te dwa, przy okazji twierdzac, ze ten tanszy jest gorszy. To akurat kupowala moja mama, nie mogla sie zdecydowac i wziela oba. Chciałam wiedziec, który lepszy, zeby nie eksperymentowac. Tak w ogole to chodzilo o mnie i moje bolace niemilosiernie dziasla przy wyzynajacych sie osemkach. Uzywalam w koncu tego drozszego zelu, ale temat juz stary, bo osemeczka wyszla i juz nie boli ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
Moja córka jest przykładem ząbkowych anomalii. Najpierw wyszły jej dwa zęby na dole, a teraz wyskoczyły w siódmym miesiącu dwa kły.
![]()
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ząbkowanie -wątek zbiorczy
Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów!
W związku z ząbkowaniem mojej 11 miesięcznej córci potrzebuje porady. Córka późno zaczęła ząbkować i ma dopiero trzy ząbki, ale od jakiegoś czasu zauważyliśmy z żoną, że często zaciska usta i wydaje dźwięk, który brzmi tak jakby zgrzytała tymi ząbkami. Powiedzcie czy jest to możliwe i jaka jest na to rada żeby tego nie robiła, bo przecież wiadomo, jakie to jej zgrzytanie może mieć skutki. Będę bardzo wdzięczny za jakieś informacje na ten temat. Mój mail to : majo1975@wp.pl Pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Ząbkowanie
Cytat:
hehehe moja wówczas 3,5 letnia córka otworzyła buzię i nawet dała sobie zablombować 3 mleczaki na dole ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Mój syn też ząbkuje. Ma 10 miesiecy i na dole ma już dwa ząbki teraz wyszedł na górze ale kieł. Jest strasznie marudny, noce są okropne, budzi sie czesto. Gryzie co popadnie, nawet jak daje mu mleko to on nie je tylko gryzie smoczek. Powiem Wam że smarowałam mu dziąsełka "bobodent" i nic nie pomagało, ten zel jest do bani. Teraz mam "calgel" i jest o niebo lepszy. Jeśli chodzi o noce to podawałam mu "ibum" lub "panadol" i smarowałam dziąsła ale i tak on budził się z płaczem. Mało tego tymi dolnymi ząbkami , które sa ostre rani dziąsła na górze i dopiero jest płacz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny odswierzam watek
pisze bo nie wiem sama co myslec... mc temu wyszedl corce pierwszy zabek, nie bylo to jakies traumatyczne mala jedynie dwa czy 3 dni byla marudna ale spala jadla itp ... teraz to jakas trauma.... podejrzewam ze wychodzi kolejna dolna jedynka ... mala placze , wrecz sie wydziera jak opetana, druga noc nie spie bo co godzina czy dwie wstaje zaplakalana, slini sie jak cholera, ubranka cale mokre, wklada paluszki i wszystko co napotka do buzki, do tego ma podwyzszona temerature tak 37,5-38 daje jej nurofen dla bobasow i kupilam ten zel co polecacie noby troche daje bo posmarowaniu nim przespi 2 h to sukces... do tego doszedl katar i juz jestem zielona czy to choroba czy zabkowanie... katarem mogla sie zarazic od mojej mamy bo wlasnie go ma, niby wszystko wskazuje na zakowanie nawet wydaje mi sie jak przy pierwszym ze widze taka cieniutka kreseczke... ale zastanawia mnie ten katar .. tylko ze ja nie widze jakis napuchnietych dizasel czy czerwonych... juz nie wiem co robic, pojde jutro do lekarza jeski kolejna noc bedzie taka sama... ile moze trwac takie zabkowanie tzn wyrzynanie sie tego zabka???
![]() |
#38 |
Rozeznanie
|
hej dołączm się do odświeżania
![]() u nas właśnie kilka dni temu wyrżnęła się kolejna ostatnia już prawa górna jedynka. trwało to ponad tydzień tzn od spuchniętego podbielanego dziąsełka do wyrżnięcia, dopiero teraz widzę że już cały się przebił tylko będzie wychodził na długość ![]() ratujemy się czym się da tzn gumowymi zabawkami, gumowym paluszkiem, szczoteczką, jabłuszkiem bez skóry, żelem dentinox. kilka razy dałam viburcol ale ja wiem czy pomógł, mały bardoz niespokojnie śpi wierci sie przez sen a nawet potrafi sobie róg podusi włożyć i zagryzać śpiąc ![]() kiedy to się skończy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Dot.: Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom
Drogie Mamy, to , że jedno dziecko zaczęło ząbkować w wieku 4 miesięcy, a inne w wieku 10 to jeszcze o niczym nie świadczy. Każdy Maluszek jest inny dlatego to my musimy dostosować się do jego tempa rozwoju, a nie odwrotnie. I nie możemy zadręczać się myślami że dziecko koleżanki w tym samym wieku co nasze ma już ząbki, a nasze jeszcze nie. Słyszałam, że im później one się pojawią, tym lepiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
dentinox zel n
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Mojej córeczce nic nie pomaga ..ani żele ani gryzaczki.
Ma 9 miesięcy i ani jednego ząbka, a dziąsełka wybielone od dwóch miesięcy.Nasz pediatra nie widzi problemu.Ja oczywiście też słyszałam, że im później tym lepiej ale trochę martwi mnie to jednak. Mała dostała zapalenia ucha od zęba, to jest dopiero masakra. Widzę, że ją to męczy ale nie mam pomysłu co dalej .. Może macie jakieś inne sposoby oprócz żeli i zimnych gryzaków?! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Hm który żel lepszy trudno powiedzieć, bo na jednego podziała ten a drugiego inny lub też żaden, jak to było w przypadku mojego siostrzeńca. Nic nie pomagało. Dopiero po konsultacji z pediatrą (którą poleciła czopki Viburcol N) zaczęło coś się dziać i spokojniej już sypiał. Moja siostra ma taką żelową nakładkę na palec i nią masuje czasem mu dziąsła. Po trzech tygodniach od czasu, kiedy zaczął ząbkować widać, że jest lepiej. Mały nie płaczę i już tak nie dokucza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Ja dorwałam w aptece płyn camilia, fajna rzecz, pomaga.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
Odświeżam wątek, bo mam pytanie...Dziewczyny czy Wasze dzieciątka też nie chciały jeśc jak im ząbki"szły" Moja Mała ma 9 miesięcy i dopiero wczoraj wyrżnęła się pierwsza dolna jedynka. Od ponad tygodnia dziecko nie chce nic poza piersią. Wszystkie obiadki które lubiła i kaszki są witane z płaczem
![]() Ząbek już jest, a Mała dalej nie je...Może idzie kolejny?Zdaje się ,że one tak lubią wychodzic parami? Byłam kontrolnie u lekarza żeby ją zważyc i sprawdzic czy nie jest odwodniona. Jest ok ale i tak już jesteśmy tą sytuacją wykończone-i Marysia i ja.
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#47 |
Zadomowienie
|
młodemu jak zaczeły iść dwojki miał jakies 14 miwsiecy i przestał jesc normalne jedzonko na prawie rok ! nic tylko mleko i kaszka
po 2 urodzinech własnie wyszły piekne czworki nie to dziecko - buzia mu sie nie zamyka, wsuwa wszystko ![]() prawie rok miałm niezły cyrk z jedzeniem ale radze nie zmuszac bo moze byc tak jak to sie stało u nas ze młody dostał jadłowstretu i juz na widok jedzenia czy nawet łyzeczki miał odruch wymoitny, odpusciłam po 3 miesiacach sam zaczał domagac sie jedzenia , teraz jest ok ![]()
![]() |
#48 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ---------- Cytat:
No właśnie tego się obawiam, więc się staram nie naciskać. Choć czasem już mi ręce opadają ![]()
Kiedy podchodzę do dziecka, wzbudza ono we mnie dwa rodzaje uczuć: czułość wobec tego, kim jest i szacunek dla tego, kim może się stać. Maryniu ![]() Niania Ogg zwykle kładła się spać wcześnie. W końcu miała już swoje lata. Czasami szła do łóżka nawet o szóstej rano. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Moja Mała w końcu zaczęła jeść, ale po paru normalnych dniach znów się buntuje-może idzie drugi ząbek.Ech dziewczyny ile to trzeba mieć cierpliwości i stalowych nerwów. Ja momentami siedziałam i ryczałam, jak Mala nie chciała nawet piersi.
Eff8 masz rację,najbardziej wkurzające jest to,że COŚ jeść musi ![]() ![]() Ręce, piersi i rajstopy opadają ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
U mnie dziś też jest lepszy dzień z jedzeniem
![]() No niestety stalowe nerwy trzeba mieć!! Ja na siłę podawałam kaszkę to jadła z płaczem, szkoda mi jej było ale co miałam robić.. Na szczęście nie wymiotowała. Ehhh niech to się już skończy ![]()
![]() |
#52 |
Przyczajenie
|
u nas z ząbkami nie było tak źle zele gryzaki zimne a gdy ząbek nie mogł przebić sie pani w aptece powiedziała zeby przetrzec cukrem w kostkach i pomogło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
SHYM zainteresowały mnie te koraliki bursztynowe, jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Do czego dokładnie służą? Jak się ich używa? Ile orientacyjnie kosztują? Ząbkowanie jeszcze przed nami, synuś ślini się już obficie i próbuje zjeść swoje piąstki, tak więc zaczynam się przygotowywać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
Czy mozliwe jest, zeby jako pierwsze wyszly tylne zeby
![]() ![]() Pediatra troche niedowierzala, ale jak zobaczyla jak corka gryzie swoje paluszki to stwierdzila, ze moze faktycznie mam racje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Lutien, ok 3 miesiąca dziecko ma objawy "ząbkowania", ale to nie jest ząbkowanie
![]() Wypukłości czuć, ale nie wiem czy to zęby czy kształt dziąseł, u nas czuć a zęba ani jednego (a czuć od zawsze). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
U nas lekarka stwierdzila, ze dziasla sa rozpulchnione i lada moment cos musi wyjsc. Do tego pojawilo sie nocne budzenie, jezdzenie po dziaslach czym sie da (wlasnie z tylu), no i okropne marudzenie (zel na dziasla wtedy pomaga). Ale wiekszosc z tych objawow to juz od dluzszego czasu (w nocy budzi sie od miesiaca).
Powoli juz dostaje do glowy, bo Nika jest pogodnym dzieckiem a od pewnego czasu potrafi tak marudzic, ze szok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Ty się ciesz, że coś idzie, Agu ponad rok ma i zero
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Wtajemniczenie
|
Mi już coś zaczęło stukać jakieś 2 meisiące temu :/ No niestety nie da się zajżeć Nice do buźki, zęby właśnei zobaczyć dziąsła z tyłu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23466482]Ja dorwałam w aptece płyn camilia, fajna rzecz, pomaga.[/QUOTE]A to nie jest lek homeopatyczny? Bo coś tak mi się wydaje.
---------------- Moje dziecię ma 2 zęby, zanim one wyszły nie jadła 2 tygodnie, potem miesiąc jadła jak szalona, a teraz od ponad miesiąca jest jakaś masakra, przy czym od wczoraj nie je wcale ![]() ![]() Co można zrobić?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.