Ząbkowanie -wątek zbiorczy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-08-26, 12:51   #31
jastin83
Zakorzenienie

Dot.: ząbkowanie

A czemu akurat te dwa bieżesz pod uwagę?
Dla mnie dobry,tzn.dla mojej córki był Bobodent.Innych nie stosowałam.
Chociaż musze przyznać ze bardzo mało go używałam,jeśli już to na noc wyłącznie

jastin83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-26, 14:24   #32
Ash
Wtajemniczenie

Bo kobieta w aptece zaproponowala te dwa, przy okazji twierdzac, ze ten tanszy jest gorszy. To akurat kupowala moja mama, nie mogla sie zdecydowac i wziela oba. Chciałam wiedziec, który lepszy, zeby nie eksperymentowac. Tak w ogole to chodzilo o mnie i moje bolace niemilosiernie dziasla przy wyzynajacych sie osemkach. Uzywalam w koncu tego drozszego zelu, ale temat juz stary, bo osemeczka wyszla i juz nie boli ;-)
Stary 2006-09-13, 10:00   #33
Joasiaa
Wtajemniczenie

GG do Joasiaa

Moja córka jest przykładem ząbkowych anomalii. Najpierw wyszły jej dwa zęby na dole, a teraz wyskoczyły w siódmym miesiącu dwa kły. Ulgę przynosi jej wspomniany tutaj żel dentinox oraz gryzaczki.

"Ludzie nie zdają sobie sprawy jak mało istnieją" Leo Lipski
Joasiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-02-09, 11:57   #34
tata ULI
Przyczajenie

Dot.: Ząbkowanie -wątek zbiorczy

Witam wszystkie forumowiczki i forumowiczów!
W związku z ząbkowaniem mojej 11 miesięcznej córci potrzebuje porady.
Córka późno zaczęła ząbkować i ma dopiero trzy ząbki, ale od jakiegoś czasu zauważyliśmy z żoną, że często zaciska usta i wydaje dźwięk, który brzmi tak jakby zgrzytała tymi ząbkami. Powiedzcie czy jest to możliwe i jaka jest na to rada żeby tego nie robiła, bo przecież wiadomo, jakie to jej zgrzytanie może mieć skutki.
Będę bardzo wdzięczny za jakieś informacje na ten temat.
Mój mail to : majo1975@wp.pl
Pozdrawiam serdecznie
tata ULI jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-20, 07:09   #35
agusia1
Raczkowanie

Dot.: Ząbkowanie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
moje dziecie gryzło drewniane łyzki ,pierwszy ząb gdy mial pół roku.
żele polykala ,gryzaki takie do zmarażania nie chciala trzyamc bo byly zimne.
trzeba to po prostu przejsc.

co do wypadania zebów mlecznych i wróżka placaca za zeby to nie znalam tej tradycji a przyszla do polski z anglii.

co do kruszenia sie zebiów to zalecalabym wizyte u stomatologa w koncu mleczaki musza wytrzymac do 6 roku zycia a ich jakosc wplywa na zęby stałedlatego warto zadbac juz o mleczaki.

eshh tylko jak przkonac dziecko do otwarcia buzi u dentysty??:-/

hehehe moja wówczas 3,5 letnia córka otworzyła buzię i nawet dała sobie zablombować 3 mleczaki na dole poźniej w przedszkolu sie chwaliła się, że ma kolorowe ząbki - różowy, niebieski i złoty! sama wybierała kolorki u pani dentystki owszem nie było tak różowo jak pisze, ale większego stracha miałąm ja, wszystko czułam jak dentystka wierciła, bo córka siedziała mi na kolanach. przy pierwszym blombowaniu było idealnie nawet nie jękła przy wierceniu, na drugie umówione spotkanie jeszcze chętnie poszła, na trzecie juz było gorzej, ale dała sobie zrobić. Nie płakała, raz zajęknęła przy głębszym borowaniu, wytrzymałą z otwartą buzią jakieś 20 minut !! na jakiś czas miała dość dentysty, ale teraz już sama wspomina, że poszłaby. przydałaby sie po pół roku kontrol.
Stary 2007-03-20, 13:36   #36
ANAN7
Raczkowanie

Mój syn też ząbkuje. Ma 10 miesiecy i na dole ma już dwa ząbki teraz wyszedł na górze ale kieł. Jest strasznie marudny, noce są okropne, budzi sie czesto. Gryzie co popadnie, nawet jak daje mu mleko to on nie je tylko gryzie smoczek. Powiem Wam że smarowałam mu dziąsełka "bobodent" i nic nie pomagało, ten zel jest do bani. Teraz mam "calgel" i jest o niebo lepszy. Jeśli chodzi o noce to podawałam mu "ibum" lub "panadol" i smarowałam dziąsła ale i tak on budził się z płaczem. Mało tego tymi dolnymi ząbkami , które sa ostre rani dziąsła na górze i dopiero jest płacz.
ANAN7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 14:40   #37
Ray
Zakorzenienie

dziewczyny odswierzam watek

pisze bo nie wiem sama co myslec...

mc temu wyszedl corce pierwszy zabek, nie bylo to jakies traumatyczne mala jedynie dwa czy 3 dni byla marudna ale spala jadla itp ...

teraz to jakas trauma.... podejrzewam ze wychodzi kolejna dolna jedynka ...
mala placze , wrecz sie wydziera jak opetana, druga noc nie spie bo co godzina czy dwie wstaje zaplakalana,
slini sie jak cholera, ubranka cale mokre, wklada paluszki i wszystko co napotka do buzki, do tego ma podwyzszona temerature tak 37,5-38
daje jej nurofen dla bobasow i kupilam ten zel co polecacie noby troche daje bo posmarowaniu nim przespi 2 h to sukces...

do tego doszedl katar i juz jestem zielona czy to choroba czy zabkowanie...

katarem mogla sie zarazic od mojej mamy bo wlasnie go ma,

niby wszystko wskazuje na zakowanie nawet wydaje mi sie jak przy pierwszym ze widze taka cieniutka kreseczke... ale zastanawia mnie ten katar ..

tylko ze ja nie widze jakis napuchnietych dizasel czy czerwonych...

juz nie wiem co robic, pojde jutro do lekarza jeski kolejna noc bedzie taka sama...
ile moze trwac takie zabkowanie tzn wyrzynanie sie tego zabka???

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-10, 22:12   #38
suziaa
Rozeznanie

GG do suziaa

hej dołączm się do odświeżania
u nas właśnie kilka dni temu wyrżnęła się kolejna ostatnia już prawa górna jedynka. trwało to ponad tydzień tzn od spuchniętego podbielanego dziąsełka do wyrżnięcia, dopiero teraz widzę że już cały się przebił tylko będzie wychodził na długość
ratujemy się czym się da tzn gumowymi zabawkami, gumowym paluszkiem, szczoteczką, jabłuszkiem bez skóry, żelem dentinox. kilka razy dałam viburcol ale ja wiem czy pomógł, mały bardoz niespokojnie śpi wierci sie przez sen a nawet potrafi sobie róg podusi włożyć i zagryzać śpiącgorączki nie miał i nie ma ale za to jest po ostrym zapaleniu oskrzeli i myślę, że to troszke przez ząbkowanie...
kiedy to się skończy... a widzę już spuchnięte dwójki górne(choć wiem że pierwsze powinny byc na dole).ehhh
suziaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-11, 11:59   #39
sylwia10084
Przyczajenie

Dot.: Idą zęby! Co pomoże małym dziąsłom

Drogie Mamy, to , że jedno dziecko zaczęło ząbkować w wieku 4 miesięcy, a inne w wieku 10 to jeszcze o niczym nie świadczy. Każdy Maluszek jest inny dlatego to my musimy dostosować się do jego tempa rozwoju, a nie odwrotnie. I nie możemy zadręczać się myślami że dziecko koleżanki w tym samym wieku co nasze ma już ząbki, a nasze jeszcze nie. Słyszałam, że im później one się pojawią, tym lepiej) Mój synek ma 8 miesiecy i 3 ząbki,na czwarty właśnie czekamy I wcale nie myślę o tym, że odbiega od normy(ma 2 dolne jedynki i górną trójkę) . Po prostu się cieszę! To wielkie wydarzenie! Pozdrawiam Mamy i Dzieciaczki!
sylwia10084 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 08:00   #40
anna12
Przyczajenie

dentinox zel n
anna12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 14:31   #41
Dadu
Raczkowanie

Mojej córeczce nic nie pomaga ..ani żele ani gryzaczki.
Ma 9 miesięcy i ani jednego ząbka, a dziąsełka wybielone od dwóch miesięcy.Nasz pediatra nie widzi problemu.Ja oczywiście też słyszałam, że im później tym lepiej ale trochę martwi mnie to jednak.
Mała dostała zapalenia ucha od zęba, to jest dopiero masakra.
Widzę, że ją to męczy ale nie mam pomysłu co dalej .. Może macie jakieś inne sposoby oprócz żeli i zimnych gryzaków?!
Dadu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-22, 11:33   #42
mischabu
Przyczajenie

Siostra dawała dziecku lidodent jak ząbkowało i pomogło.
mischabu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-15, 12:43   #43
Agaluk
Raczkowanie

Hm który żel lepszy trudno powiedzieć, bo na jednego podziała ten a drugiego inny lub też żaden, jak to było w przypadku mojego siostrzeńca. Nic nie pomagało. Dopiero po konsultacji z pediatrą (którą poleciła czopki Viburcol N) zaczęło coś się dziać i spokojniej już sypiał. Moja siostra ma taką żelową nakładkę na palec i nią masuje czasem mu dziąsła. Po trzech tygodniach od czasu, kiedy zaczął ząbkować widać, że jest lepiej. Mały nie płaczę i już tak nie dokucza.
Agaluk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 17:09   #44
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Ja dorwałam w aptece płyn camilia, fajna rzecz, pomaga.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-31, 18:22   #45
AnQś
Zadomowienie

Odświeżam wątek, bo mam pytanie...Dziewczyny czy Wasze dzieciątka też nie chciały jeśc jak im ząbki"szły" Moja Mała ma 9 miesięcy i dopiero wczoraj wyrżnęła się pierwsza dolna jedynka. Od ponad tygodnia dziecko nie chce nic poza piersią. Wszystkie obiadki które lubiła i kaszki są witane z płaczem
Ząbek już jest, a Mała dalej nie je...Może idzie kolejny?Zdaje się ,że one tak lubią wychodzic parami?
Byłam kontrolnie u lekarza żeby ją zważyc i sprawdzic czy nie jest odwodniona. Jest ok ale i tak już jesteśmy tą sytuacją wykończone-i Marysia i ja.
AnQś jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 09:27   #46
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek, bo mam pytanie...Dziewczyny czy Wasze dzieciątka też nie chciały jeśc jak im ząbki"szły" Moja Mała ma 9 miesięcy i dopiero wczoraj wyrżnęła się pierwsza dolna jedynka. Od ponad tygodnia dziecko nie chce nic poza piersią. Wszystkie obiadki które lubiła i kaszki są witane z płaczem
Ząbek już jest, a Mała dalej nie je...Może idzie kolejny?Zdaje się ,że one tak lubią wychodzic parami?
Byłam kontrolnie u lekarza żeby ją zważyc i sprawdzic czy nie jest odwodniona. Jest ok ale i tak już jesteśmy tą sytuacją wykończone-i Marysia i ja.
Niestety dzieci mogą mniej jeść przez ząbkowanie. U Nas tak jest a w dodatku wychodzenie jednego ząbka trwa bardzo długo. od ponad 2 tygodni widać kreseczkę na dziąsłach i przebić się nie może. Czy to normalne

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 11:49   #47
lucyAS
Zadomowienie

młodemu jak zaczeły iść dwojki miał jakies 14 miwsiecy i przestał jesc normalne jedzonko na prawie rok ! nic tylko mleko i kaszka
po 2 urodzinech własnie wyszły piekne czworki nie to dziecko - buzia mu sie nie zamyka, wsuwa wszystko

prawie rok miałm niezły cyrk z jedzeniem ale radze nie zmuszac bo moze byc tak jak to sie stało u nas ze młody dostał jadłowstretu i juz na widok jedzenia czy nawet łyzeczki miał odruch wymoitny, odpusciłam po 3 miesiacach sam zaczał domagac sie jedzenia , teraz jest ok

start - 94 17.12.2011
cel 1 - 90 - osiągnięty
cel 2 - 85 - osiągnięty 24.03.2012
cel 3 - 80 - ........
cel 4 - 75 - .........
cel 5 - 70 - ........
lucyAS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-04, 18:58   #48
AnQś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eff8 Pokaż wiadomość
Niestety dzieci mogą mniej jeść przez ząbkowanie. U Nas tak jest a w dodatku wychodzenie jednego ząbka trwa bardzo długo. od ponad 2 tygodni widać kreseczkę na dziąsłach i przebić się nie może. Czy to normalne
U nas też tak jest. Podobno normalne...

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

Cytat:
Napisane przez lucyAS Pokaż wiadomość
młodemu jak zaczeły iść dwojki miał jakies 14 miwsiecy i przestał jesc normalne jedzonko na prawie rok ! nic tylko mleko i kaszka
po 2 urodzinech własnie wyszły piekne czworki nie to dziecko - buzia mu sie nie zamyka, wsuwa wszystko

prawie rok miałm niezły cyrk z jedzeniem ale radze nie zmuszac bo moze byc tak jak to sie stało u nas ze młody dostał jadłowstretu i juz na widok jedzenia czy nawet łyzeczki miał odruch wymoitny, odpusciłam po 3 miesiacach sam zaczał domagac sie jedzenia , teraz jest ok

No właśnie tego się obawiam, więc się staram nie naciskać. Choć czasem już mi ręce opadają
Stary 2011-04-05, 09:01   #49
eff8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnQś Pokaż wiadomość
U nas też tak jest. Podobno normalne...

---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

No właśnie tego się obawiam, więc się staram nie naciskać. Choć czasem już mi ręce opadają
U mnie jest podobnie, dziecko płaczę z głodu a butli ani cyca nie chce niby nie wolno naciskać ale coś jeść musi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-06, 19:43   #50
AnQś
Zadomowienie

Moja Mała w końcu zaczęła jeść, ale po paru normalnych dniach znów się buntuje-może idzie drugi ząbek.Ech dziewczyny ile to trzeba mieć cierpliwości i stalowych nerwów. Ja momentami siedziałam i ryczałam, jak Mala nie chciała nawet piersi.
Eff8 masz rację,najbardziej wkurzające jest to,że COŚ jeść musi KOleżanka dziecku wmuszała, to zwymiotowało
Ręce, piersi i rajstopy opadają
Stary 2011-04-07, 13:05   #51
eff8
Zakorzenienie

U mnie dziś też jest lepszy dzień z jedzeniem Mam nadzieję, że będzie to trochę dłużej trwało niż tylko dziś.
No niestety stalowe nerwy trzeba mieć!!
Ja na siłę podawałam kaszkę to jadła z płaczem, szkoda mi jej było ale co miałam robić.. Na szczęście nie wymiotowała.
Ehhh niech to się już skończy

Stary 2011-04-13, 13:26   #52
SHYM
Przyczajenie

u nas z ząbkami nie było tak źle zele gryzaki zimne a gdy ząbek nie mogł przebić sie pani w aptece powiedziała zeby przetrzec cukrem w kostkach i pomogło a co sądzicie o koralikach lekarz zaproponował nam to wiec kupiłam w aptece koraliki z bursztynów tylko nie mozna ściągac i pomogło naprawde juz nie było płaczu
SHYM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 21:03   #53
kaemma
Przyczajenie

SHYM zainteresowały mnie te koraliki bursztynowe, jeszcze o czymś takim nie słyszałam. Do czego dokładnie służą? Jak się ich używa? Ile orientacyjnie kosztują? Ząbkowanie jeszcze przed nami, synuś ślini się już obficie i próbuje zjeść swoje piąstki, tak więc zaczynam się przygotowywać
kaemma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 16:58   #54
lutien
Wtajemniczenie

Czy mozliwe jest, zeby jako pierwsze wyszly tylne zeby Corka okropnie sie meczy przy zabkowaniu (ma 7 mies a od 2-3 juz ma objawy). Wszystko gryzie wlasnie tylnia czescia dziasel. Pod palcem czuc wypuklosc po jednej stronie, ale nie da sie tam zajrzec
Pediatra troche niedowierzala, ale jak zobaczyla jak corka gryzie swoje paluszki to stwierdzila, ze moze faktycznie mam racje.
(Katharine Hadley )

lutien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 18:17   #55
Konto usunięte

Lutien, ok 3 miesiąca dziecko ma objawy "ząbkowania", ale to nie jest ząbkowanie ot, ładuje rzeczy do paszczy i ślini się, bo ślinianki ruszyły pełną parą, ale tyle.

Wypukłości czuć, ale nie wiem czy to zęby czy kształt dziąseł, u nas czuć a zęba ani jednego (a czuć od zawsze).
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 19:52   #56
lutien
Wtajemniczenie

U nas lekarka stwierdzila, ze dziasla sa rozpulchnione i lada moment cos musi wyjsc. Do tego pojawilo sie nocne budzenie, jezdzenie po dziaslach czym sie da (wlasnie z tylu), no i okropne marudzenie (zel na dziasla wtedy pomaga). Ale wiekszosc z tych objawow to juz od dluzszego czasu (w nocy budzi sie od miesiaca).
Powoli juz dostaje do glowy, bo Nika jest pogodnym dzieckiem a od pewnego czasu potrafi tak marudzic, ze szok.
(Katharine Hadley )

Stary 2011-06-05, 20:30   #57
Konto usunięte

Ty się ciesz, że coś idzie, Agu ponad rok ma i zero Za to gęstą czuprynę ma
Stary 2011-06-06, 06:21   #58
mamz
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
U nas lekarka stwierdzila, ze dziasla sa rozpulchnione i lada moment cos musi wyjsc. Do tego pojawilo sie nocne budzenie, jezdzenie po dziaslach czym sie da (wlasnie z tylu), no i okropne marudzenie (zel na dziasla wtedy pomaga). Ale wiekszosc z tych objawow to juz od dluzszego czasu (w nocy budzi sie od miesiaca).
Powoli juz dostaje do glowy, bo Nika jest pogodnym dzieckiem a od pewnego czasu potrafi tak marudzic, ze szok.
U nas tak od 4 miesiąca mała marudziła, śliniła się, szorowała czym się dało po dziąsłach i ciągle myślałam, że lada moment coś wyjdzie, a pierwszy ząb pojawił się dopiero jak miała 10,5 mies. i na dodatek zauważyłam że jest ząb, jak mi łyżeczka stuknęła przy karmieniu, bo żadnych zwiastunów wtedy nie było.
mamz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 07:14   #59
lutien
Wtajemniczenie

Mi już coś zaczęło stukać jakieś 2 meisiące temu :/ No niestety nie da się zajżeć Nice do buźki, zęby właśnei zobaczyć dziąsła z tyłu
(Katharine Hadley )

Stary 2011-06-06, 17:06   #60
Klarissa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23466482]Ja dorwałam w aptece płyn camilia, fajna rzecz, pomaga.[/QUOTE]A to nie jest lek homeopatyczny? Bo coś tak mi się wydaje.

----------------
Moje dziecię ma 2 zęby, zanim one wyszły nie jadła 2 tygodnie, potem miesiąc jadła jak szalona, a teraz od ponad miesiąca jest jakaś masakra, przy czym od wczoraj nie je wcale Smaruję jej dziąsła, dawałam czopki przeciwbólowe i nie ma poprawy, a mała ma chyba jakiś jadłowstręt na widok jedzenia płacze...

Co można zrobić?

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości