![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Menu: czy przemujecie się, że goście być może czegoś nie lubią?
Np. moja mama to tradycjonalistka do bólu. Ile było stękania przed przyjęciem które sami finansowaliśmy że wymyślamy menu które nie będzie nikomu smakować. Kilka potraw tradycyjnych to był ukłon w jej stronę żeby nie przeżywała. A później się okazało że tych tradycyjnych rzeczy albo nie spróbowała, albo jakoś ich nie zapamiętała a smakowały jej te nasze wymysły
![]() Jak dziewczyny pisały - na weselach zazwyczaj jest taka różnorodnośc że każdy znajdzie coś dla siebie ![]() ![]()
20.08.2016 ![]() Edytowane przez mmagduszka Czas edycji: 2017-04-12 o 08:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wielce Szanowna Pani
|
Tu też jest pytanie ile jest w czyimś "nielubieniu" fanaberii (nie lubię grzybów bo nie i basta) a ile niemożności jedzenia czegoś (nie lubię grzybów bo mnie boli brzuch).
W pierwszym przypadku mniej się pochylę nad sprawą, w drugim pomyślę o czymś zamiast, by taka osoba mogła ze smakiem i bez problemów zjeść. Zwłaszcza że mam wrażenie, że ostatnio mamy prawdziwy wysyp nietolerancji, alergii, i innych kłopotów trawiennych... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak samo dbałam o to, żeby 2 wegetarian (na 85 osób) miało co zjeść na naszym przyjęciu.
![]() |
![]() |
#34 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Ja raczej staram się patrzeć tak obiektywnie, nie wymyślać , ale tez jakiś element zaskoczenia mógłby być
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
wszędzie wskazany jest rozsądek - to miłe, że przejmuciecie się gościmi, ale bez przesady. Menu nie mozna ustalac pod indywidualne gusta każdego z osobna (tym bardziej pod prawdopodobieństwo, ze ktos jest na diecie!).
Bardzo miłym ukonem w stronę gości gdzie są np.wegetarianie jest uwzględnienie choćby jednej potrawy bezmięsnej, podobnie ma sie to w przypadku innych gości, o których specyficznej diecie wiecie. Nie warto jednak ustalać całego jadłospisu pod jedną, lub dwie osoby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
My wyszliśmy z założenia, że najbardziej będziemy przejmować się gośćmi, którzy mają na coś alergię. Poza tym menu było skonstruowane tak, żeby każdy w miarę możliwości coś sobie znalazł - klasyka czyli rosół, kilka rodzajów mięs i surówek, zimna płyta: wędliny, sery, sałatki, ciasta, ciasteczka... Były też trzy gorące posiłki, ale już zdążyłam zapomnieć co tam podali :P
Na weselu znajomej, gdzie było sporo dzieci, przygotowano specjalne oznaczenia, żeby kelnerzy wiedzieli, na co które jest uczulone. Był na przykład rysunek krówki, marchewki czy chleba, które wskazywały na konkretną alergię. Ciekawy pomysł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
U mnie system układania menu był taki:
- przy zaproszeniu pytaliśmy, czy są jakieś preferencje co do jedzenia i alkoholu (jako wege niepijąca wódki chciałam, żeby nikt nie czuł się jak ja na 99% wesel) - na podstawie zebranych informacji wybraliśmy menu - wegańskie i mięsne - mieliśmy dwoje alergików - przekazaliśmy listę alergenów menago restauracji i dla nich zostały skomponowane osobne ciepłe dania (a przekąski i tak były podane w taki sposób, żeby każdy mógł sobie skomponować, co chce) Nie wyszło ani trochę drożej, za to wszyscy byli zadowoleni
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
niby takie proste, a mało kto wpadłby na pomysł aby zwyczajnie i po ludzku... zapytać przyszłych gości o swoje preferencje
![]() Gratuluję pomysłowości, która z pewnością zaoczszędziła Wam sporo nerwów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:13.