![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Współlokatorka i koszty internetu
A ja tam szczerze napisze co myslę.
Autorka wątku jest według mnie nie tylko pazerna, alei małostkowa. Mnie osłabiają ludzie zdolni szarpac się o parę zeta w imię swoich jakiś wyimaginowanych sparwiedliwości dziejowych albo mitycznego odkładania każdego zeta na emeryturę za 60 lat. No to wyjedziesz. Wyjedziesz, nie odliczysz, będziesz życiowo (! ![]() Jesoo, Seri,. Szrpać się i robić kwachy o 50 zeta w skali zycia w imię jakichś gadań o uczciwości, jak się wmanewrowało współlokatorkę w jakies wcale nie tak świetlanie uczciwe rozliczenia, które ogólnie rzecz biorąc, sa stratą dla współokatorki jakby nie liczyć i jeszcze gadac o jakiejś uczciwości. Uczciewie to by teraz było iśc do współlokatorki, powiedzieć ze się doczytało dokładnie jak jest z odliczeniami, załagodzić kwas moze nawet wyłuskujac 3 zeta na czekolade na zgodę. To by było honorowo, uczciwie i tak zwyczajnie fajnie i po ludzku.
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2017-04-30 o 13:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
no temat głupi, ale zaraz.
umówiły się, tamta odliczyła, ta przypominała. przecież współlokatorka mogła powiedzieć, że się nie zgadza, nie odliczy, nie dzieli tego lub dzieli tego w zależności ile miesięcy razem mieszkaly itd. po co jedziecie o autorce, akurat racja jest po jej stronie. poza oczywiście tym, że w przyszłości sobie na pewno nie odliczy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
To słabe domagać się połowy kasy zwrotu za odliczenie internetu, którego dokonać można 2 razy.. Dziewczyna pewnie początkowo się zgodziła, bo nie wiedziała jak to wygląda.
Pierwsze w ogóle słyszę o takich pomysłach związanych z dzieleniem się kasą za rozliczanie się z podatku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Większość już napisała to samo, co myślę.
Czy rzeczywiście US już wypłacił tej współlokatorce zwrot? Złożenie zeznania nie jest równoznaczne z wpływem na konto nadpłaty podatku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Jeszcze jest taka kwestia, że internet można odliczać chyba w miejscu zamieszkania. Pytanie, czy współlokatorka autorki ma w ogóle podany w US ten adres. Może się jeszcze okazać, że będzie mieć problemy z tego względu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
[1=c640cdfa886255292692728 c9c3f51a456c1754b_657ce90 228a24;73387521]Jeszcze jest taka kwestia, że internet można odliczać chyba w miejscu zamieszkania. Pytanie, czy współlokatorka autorki ma w ogóle podany w US ten adres. Może się jeszcze okazać, że będzie mieć problemy z tego względu.[/QUOTE]
Nie ma takiego wymogu, ale mnie zastanawia ta wysoka kwota podzielona jeszcze przez 2 i % ulgi z tego. Nie wiem czy ta współlokatorka miała inne ulgi, jeśli tylko tę to wypełnienie takiego zeznania trwa więcej= czas pracy. A z tego, co czytam poleciłaś jej jeszcze robić symulację zeznania podatkowego. Jak już są wspomnienia o 6 zł to warto wspomnieć i o takich kwestiach. To ona była również przy instalacji. Dla mnie takie akcje to 1-2 godziny wyrwane z życia. To wszystko też kosztuje. Edytowane przez 201803120844 Czas edycji: 2017-04-30 o 16:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
no tak, ale ja się odnoszę wyłącznie do uwag, że chodzi jej o 50 zł
to są dorosłe kobiety więc powinny umieć coś ustalić, i teoretycznie tak miały, tamtej widocznie nie w smak przyszło się podzielić i dlatego tak zareagowała. inna sprawa że faktycznie autorce ulga wciąż przysługuje i teraz jej oczekiwania są niezbyt fair. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
To ze sasiadka sobie odliczy internet od podatku to nie zmaczy ze tyle dostanie zwrotu
![]() Jak juz chcialybyscie sie dzielic to sprawiedliwie byloby sprawdzic jaki procent odliczenia to internet i to podzielic przez 2 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
pomijając już to o czym dziewczyny pisały - czyli ona mogła nawet tego zwrotu jeszcze nie dostać (o ile w ogóle będzie miała zwrot a nie konieczność dopłaty)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Ja na jej miejscu też bym nic nie zrobiła. Nigdy nie słyszałam w zwrotach za internet i moim zdaniem jest to zawracanie głowy. Jeżeli tak bardzo ci na tym zależało, to mogłaś umówić się z osobami, które montują internet na termin tobie pasujący. Daj dziewczynie spokój, bo to ty nie dopilnowałaś sprawy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
[1=8d52f060ff4e0f29af012b7 e97262db95239fded_5f04fe7 261fa4;73406151] Jeżeli tak bardzo ci na tym zależało, to mogłaś umówić się z osobami, które montują internet na termin tobie pasujący. Daj dziewczynie spokój, bo to ty nie dopilnowałaś sprawy.[/QUOTE]
![]() US tak bardzo nie spieszy się ze zwrotem pieniędzy, robi to w ostatecznym terminie. Czy na pewno współlokatorka otrzymała już zwrot? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 23:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
Kwota jaką można odliczyć od podatku za internet wynosi 760zł. Łatwo policzyć, jeżeli przez ubiegły rok, zapłaciłyście mniej niż 760zł za internet np 500zł, to właśnie 500zł zostanie wam zwrócone, jeżeli natomiast więcej np 900zł to zostanie wam zwrócone jedynie 760zł.
Współlokatorka nie ma jednak obowiązku zwracać Ci polowy tej kwoty, jest to jedynie jej dobra wola. Jeżeli jednak masz dowody wpłaty, lub np co drugi miesiąc Ty sama z własnego konta bankowego pokrywałaś opłaty i masz na to dowody wpłaty, samodzielnie możesz rozliczyć się z tej cześci oplat, które Ty sama pokryłaś.
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, pozwolę podpiąć się pod temat, żeby nie zakładać nowego - z tym, że u mnie rozbija się o kwestię wody.
Słowem wstępu, wynajmuję mieszkanie z pewną dziewczyną, od półtora roku. Mamy nawet dobry kontakt, choć, powiedziałabym, sporadyczny - po prostu sporo się mijamy ze względu na godziny pracy, dodatkowe zajęcia, itp. W mieszkaniu nie spędzam weekendów. Soboty i niedziele mam wolne i zazwyczaj spędzam je u chłopaka w innym mieście albo jeżdżę do rodziców. Dość częstym gościem w naszym mieszkaniu jest narzeczony mojej współlokatorki. Spędza u nas całe weekendy kiedy mnie nie ma, zdarza mu się nocować kilka razy w tygodniu. A jak nocuje - no to się też kąpie. Na ten kwartał przyszła nam znowu niedopłata za wodę w wysokości prawie 200 złotych. No i zastanowiło mnie, że przecież, cholera jasna, nas na dobrą sprawę mieszka trójka w tym mieszkaniu (a raczej tyle nas korzysta z łazienki/wody) i jakoś tak wewnętrznie buntuję się przed dzieleniem tego na pół. Nie jestem jakoś specjalnie pazerna czy coś - po prostu uważam za ciutkę niesprawiedliwe, żeby płacić za wodę zużytą przez jej narzeczonego. Przesadzam?
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, ze byscie ustalily miedzy soba ze zadna nikogo nie nocuje i juz. Mieszkalam kiedys z dziewczyna, ktora spedzala w mieszkaniu 4 noce w tygodniu max i tak bylo zawsze, ale za to potrafila kapac sie godzine. Nie widzialam powodu zeby placila mniej za wode dlatego, ze mniej przebywa w mieszkaniu. Musialybyscie chyba miec osobne liczniki na wode by bylo w 100% sprawiedliwie, co oczywiscie nie jest realne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Inez
|
Jeśli chodzi o rozliczenie to przede wszystkim tamta dziewczyna powinna wiedzieć o ograniczeniach. Jeśli to przed nią ukrywałeś, to sorry ale strasznie paskudne zachowanie, za które należą się konkretne przeprosiny. Natomiast jeśli ona wiedziała i zgodziła się na taką umowę to jak najbardziej masz prawo domagać się tej kasy. Ona też nie płaciła całość którą pewnie wpisała w rozliczeniu, tylko swoją połowę z tych kosztów.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
- Ty bierzesz prysznic codziennie przed 25 min, a ja przez 10 min, więc się wyrównuje - Ty robisz 4 prania tygodniowo, a ja jedno, więc to Ty zużywasz więcej wody - a jak u Ciebie była ciocia Stasia z wujkiem Henkiem to też się kąpali i nie rozliczałem/am Cię z tego I tak dalej. Rozumiem, że Ty nie spędzasz weekendów w wynajmowanym mieszkaniu, za to u niej nocuje chłopak, ale rozliczanie się w tym wypadku jest niemożliwe i zapewne nie dość, że atmosfera się skwasi, to jeszcze zacznie się wymienianie, co Ty robisz milion razy częściej niż ona, a za co płacicie po równo. Albo ustalcie, że żadna nikogo nie nocuje (raczej już niewykonalne), albo po prostu przełknij to. Niestety wynajmując z kimś mieszkanie zawsze po części będziesz płacić za kogoś, ale też zapewne ktoś w jakimś stopniu za Ciebie - to jest nieuniknione i ja już przymykam na to oko dla dobra wspólnych stosunków. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
@invisible_01 o to, to. Boję się trochę zacząć temat i że zacznie się wyliczanie "a ty używasz więcej piekarnika/częściej gotujesz/cokolwiek" i będzie takie przerzucanie się.
Nie jest próżnością znać swoje dobre strony, przeciwnie - głupotą byłoby ich nie doceniać. Edytowane przez bonasera Czas edycji: 2017-05-01 o 21:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7342146 1]Na spokojnie podniosłabym temat jeżeli różnica jest duża - tzn. jeśli Ty nie wylegujesz się w wannie, a ona bierze błyskawiczne prysznice, bo wtedy koniec końców wychodzi mniej więcej na to samo, mimo, że przebywasz krócej w mieszkaniu.[/QUOTE]
W jaki sposób przy leżeniu w wannie przez godzinę zużywa się więcej wody niż przy leżeniu w wannie przez 15 minut? Bo nie rozumiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Takie są niestety "uroki" mieszkania z kimś obcym. Logiczne jest to, że dwie różne osoby w różnym stopniu generują poszczególne media. Jednak dodatkowa osoba to zawsze dodatkowy koszt. To są tematy trudne i wiele osób ma z tym problem na wynajmach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;73422161]W jaki sposób przy leżeniu w wannie przez godzinę zużywa się więcej wody niż przy leżeniu w wannie przez 15 minut? Bo nie rozumiem.[/QUOTE]
? mówię o różnicy między kąpielą a prysznicem bo często wannę można wykorzystać do obu celów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:47.