![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Książki z dziedziny psychologii które warto przeczytać...
Cytat:
![]() z okrzykiem: 'boże! czemu nie poszlam na psychologię'..... No ale cóż, dokształcam się sama. Szczególnie polecam Ci Zimbardo - Psychologia i Życie. I tak Ci się przyda, jest łatwo napisane, a dodatkowo bardzo ciekawa. No i nie jest to żadny poradnik psychologiczny, tylko konkretna porcja wiedzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Podbijam, podbijam.
Czytam teraz Henry Cloud ''Reguły sukcesu''. Bardzo polecam ![]() Zaczęłam także książkę Dąbrowskiego, ale ta dezintegracja pozytywna jest dla mnie napisana...zbyt ''mądrym'' językiem...wiem, że to brzmi głupio, ale naprawdę ciężko się ją czyta ![]()
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Odkopuję temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Nie mam tej książki na własność, ale czytałam, jest do kupienia w matrasie w dobrej cenie i pewnie kupię bo lubię do niej wracać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
A którą z wymienionych książek najbardziej poleciłybyście dla osoby niezdecydowanej, niepewnej siebie, która chce odnaleźć to co w zyciu dla niej ważne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Moja lista, którą cały czas poszerzam (może te wszystkie książki jeszcze kiedyś w życiu przeczytam
![]() *** A. Augustynek, Wstęp do psychologii; Uzależnienia komputerowe; Psychologia. Jak ślimak piął się w górę; Sugestia, manipulacja, hipnoza Philip Zimbardo, Psychologia i życie +; Efekt Lucyfera: dlaczego dobrzy ludzie czynią zło?; program telewizyjny „Discovering Psychology” Józef Kozielecki, Psychologiczne koncepcje człowieka +, Człowiek wielowymiarowy, Banach – geniusz ze Lwowa; Szczęście po szwedzku; Konflikt, teoria gier i psychologia; Transgresja i kultura; Psychologia transgresyjna i kultura Jan Sterlau, Psychologia. Podręcznik akademicki. 3 tomy (I +, II, III) Hall/Lindzey, Teorie osobowości + Bogdan Wojcieszke, Psychologia miłości + Robert Cialdini, Wywieranie wpływu na ludzi Suzan Forward, Toksyczni rodzice, Szantaż emocjonalny Irvin Yalom, Kat miłości. Opowieści psychoterapeutyczne David Buss, Ewolucja pożądania + Eric Berne, W co grają ludzie Dariusz Doliński, Psychologiczne mechanizmy reklamy Linda Brannon, Psychologia rodzaju Olivier Sacks, Mężczyzna, który pomylił swoją żonę z kapeluszem + Reiland Rachel, Uratuj mnie Joseph Murphy, Potęga podświadomości Goleman, Inteligencja emocjonalna Albert J. Berenstein, Emocjonalne wampiry G. Mietzel, Wprowadzenie do psychologii + E. Aronson, Serce i umysł; Człowiek istota społeczna Antoni Kępiński, Refleksje oświęcimskie, Psychopatologie nerwic, Rytm życia +, Schizofrenia +, Z psychopatologii życia seksualnego, Melancholia, Psychopatie, Lęk, Podstawowe zagadnienia współczesnej psychiatrii, Poznanie chorego Rathus, Psychologia współczesna John Stewart, Mosty zamiast murów. Podręcznik komunikacji interpersonalnej Tadeusz Tyszka, Psychologiczne pułapki oceniania i podejmowania decyzji Macrae, Stangor, Hewstone, Stereotypy i uprzedzenia Zbigniew Nęcki, Komunikacja międzyludzka Alice Miller, Dramat udanego dziecka Jay Ingram, Płonący dom. Odkrywając tajemnice mózgu „Tajemnice grypserki” Vasta, Psychologia dziecka Tyszka, Psychologia ekonomiczna Seligman, Psychopatologia; O inteligencji prawie wszystko Wulff, Psychologia religii Eibl-Eibesfeldt, Miłość i nienawiść Freud, Wstęp do psychoanalizy + Horney, Neurotyczna osobowość naszych czasów; Autoanaliza; Psychologia kobiety Jung, Wspomnienia, sny, myśli; Symbole przemiany. Analiza preludium do schizofrenii; Typy psychologiczne +, O osobowości + Fromm, Ucieczka od wolności; Serce człowieka; O sztuce miłości + Ken Wilbur Anna Sobolewska, Cela C. Phillips, Mamusiu, dlaczego mam zespół downa? Carlson, Zaburzenia okresu dzieciństwa i adolescencji Pervin Henry Cloud, Reguły sukcesu Kazimierz Dąbrowski, Dezintegracja pozytywna + Adam Cash, Psychologia dla bystrzaków Roland D. Laing, Polityka doświadczenia. Rajski ptak; Podzielone Ja; Zdrowie, szaleństwo i rodzina. Rodziny schizofreników Tom Butler-Bowdon, 50 klasyków psychologii. Kim jesteśmy, w jaki sposób myślimy, co robimy Stephen Johnson, Style charakteru Corey, Mamy wybór Irvin Yalom, Psychologia egzystencjalna Maxwell Malz, Nowa cybernetyka Ken Steele, Dzień, w którym umilkły głosy. Moja walka z schizofrenią Rachel Reinald, Uratuj mnie. Opowieść o złym życiu i dobrym psychoterapeucie Tiziano Terzani, Nic nie zdarza się przypadkiem Aleksander Lowen, Bioenergetyka Jeffrey Masson, Przeciw terapii Maria Bucardi, Jak rozmawiać z aniołami Małgorzata Halber, Najgorszy człowiek świata Covey, Siedem nawyków skutecznego działania Irwin Yalom, Psychoterapia egzystencjalna; Mama i sens życia Nathaniel Branden, Psychologia romantycznej miłości E. Pascal, Psychologia Jungowska K. Pajor, Psychologia archetypów Junga E. Machut-Mendecka, Jungowska struktura psyche w metaforze T. Tomaszewski, Wstęp do psychologii; Problemy i kierunki współczesnej psychologii; Psychologia ogólna Skinner, Poza wolnością i godnością Czapów, Jedlewski, Pedagogika resocjalizacyjna S. Kratochvil, Psychoterapia. Kierunki, metody, badania V. Meyer, E. S. Chesser, Terapia behawioralna Wł. Szewczku, Wstęp do antypsychoanalizy J. Reykowski, Metodologiczne problemy psychologii współczesnej; Eksperymentalna psychologia emocji A. Podgórecki, Socjotechnika. Style działania B. Suchodolski, Labirynty współczesności H. Grzegołowsko-Klarkowska, Mechanizmy obronne osobowości E. Hilgard, Wprowadzenie do psychologii A. Maslow, Motivation and personality R. May, Man’s serach for himself L. Grzesiuk, Psychoterapia [dziennikarstwo] R. Huntford, The New Totalitarians M. Materska, T. Tyszka, Psychologia a poznanie K. Obuchowski, Kody orientacji i struktura procesów emocjonalnych E. Nęcka, Twórcze rozwiązywanie problemów J. Czapiński, Wartościowanie – zjawisko inklinacji pozytywnej I. Kurcz, Psychologia a semiotyka M. Kofta, Psychologia aktywności: zaangażowanie, sprawstwo, bezradność O. Tichomirow, Struktura czynności myślenia człowieka A. H. Maslow, W stronę psychologii istnienia A. Brzezińska, G. Lutomirski, Dziecko w świecie przedmiotów i ludzi A. Brzezińska, G. Lutomirski, B. Smykowski, Dziecko wśród rówieśników i dorosłych M. Tyszkowa, Rozwój psychiczny człowieka w ciągu życia P. H. Lindsay, D. A. Norman, Procesy przetwarzania informacji u człowieka T. Maruszewski, Psychologia poznawcza M. Materska, T. Tyszka, Psychologia i poznanie Mihály Csíkszentmihályi, Przepływ: jak poprawić jakość życia: psychologia optymalnego doświadczenia Martin Seligman, Prawdziwe szczęście Spencer A. Rathus, Psychologia współczesna W. Budoholska, Z. Włodarski, Psychologia uczenia się Daniel Kahneman, Pułapki myślenia. O myśleniu szybkim i wolnym Gustav Le Bone, Psychologia tłumu A. Bandura, Teoria społecznego uczenia się A. Łuria, Świat utracony i odzyskany, Umysł mnemonisty, Podstawy neuropsychologii R. Nisbett, Geografia myślenia; Inteligencja. Sposoby oddziaływania na IQ; Mindware. Narzędzia skutecznego myślenia Carol Dweck, Nowa psychologia sukcesu K. B. Madsen, Współczesne teorie motywacji P. Ekman, Emocje ujawnione; Kłamstwo i jego wykrywanie w biznesie polityce i małżeństwie J. Singer, Marzenia dzienne K. Darwin, Wyrażanie emocji u ludzi i zwierząt H. Selye, Stres okiełznany |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Raczkowanie
|
Mazlisch i Faber Jak mówić żeby dzieci nas słuchały
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Od siebie mogę polecić:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/22064...gia-konsumenta http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50008...zie-czynia-zlo - z przymrużeniem oka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/94377...d-powrotnoscia http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47623/morderca-za-sciana http://lubimyczytac.pl/ksiazka/17021...ologia-sukcesu http://lubimyczytac.pl/ksiazka/49378...i-sa-wsrod-nas http://lubimyczytac.pl/ksiazka/69417/psychopatie http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47306...utoprezentacji |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
Bardzo lubię "Efekt Lucyfera" - Zimbardo i "Psychopaci są wśród nas" Robert D. Hare. Ciekawe książki, które pisane są w taki sposób, że czyta się ja kdobrą powieść
![]()
"Jestem samolubna, niecierpliwa i trochę niepewna siebie. Popełniam błędy, tracę kontrolę i jestem czasami ciężka do zniesienia. Ale jeśli nie potrafisz znieść mnie, kiedy jestem najgorsza, to cholernie pewne, że nie zasługujesz na mnie kiedy jestem najlepsza."Marilyn Monroe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
Czesc wszystkim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Hej, ja też uważam, że to fajny wątek, również interesuje mnie ostatnio psychologią. Pytanie do dziewczyn po psychologii: czy są jakieś przystępne książki wprowadzające do psychologii, takie, które są strawne i zrozumiałe także dla ludzi nie studiujących psychologii? Takie żeby dowiedzieć się czegoś więcej ponad to co można wyczytać w zwykłych artykułach w gazetach i co każdy średnio rozgarnięty, mający jakieś doświadczenie życiowe wie, mówiące ogólnie o funkcjonowaniu psychiki, tak żeby lepiej zrozumieć siebie i innych ludzi?
Czy możecie polecić jakieś psychologiczne, uznane poradniki nie będące jakimiś szarlatańskimi, pseudomądrymi bzdurami z których prawdziwi psychologowie się śmieją? Nie chce mi się tracić czasu na rzeczy, które mogą zaszkodzić. I co myślicie o pozycji "Psychologia kobiety" Karen Horney? Czy od czasu wydania książki coś się zmieniło, tzw. czy to co jest tam opisane nadal jest uznawane za aktualne i prawdziwe, czy może zostało już obalone?
"Swinging with the old stars" Edytowane przez gorzkipiolun Czas edycji: 2017-07-02 o 16:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
ja przeczytałam Emocjonalne SOS
Jak przestać się martwić i zaczać życ Szukam czegoś lekkiego co jednak z takiej książki można nie co wynieść interesuje mnie psychologia .
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy. „Jeśli próbujesz być kimś innym, poniesiesz porażkę. Świat już ma taką osobę. Teraz potrzebuje ciebie. Ścieżka, którą wytyczasz, może nie mieć sensu dla nikogo na świecie oprócz ciebie. I nie musi. Jest wyłącznie twoja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Ja czytałam „Efekt lucyfera” Zimbardo i jak dla mnie to lektura obowiązkowa.
„Człowiek o 24 twarzach” przeczytałam ją jakieś pół roku temu i nadal jestem pod ogromnym wrażeniem. „Mężczyzna który pomylił swoją żonę z kapeluszem” tutaj też książka szalenie ciekawa. Cały cykl „kluczowych koncepcji” (5 tomów) - trzech autorów w tym wspomniany już tutaj Zimbardo. Przystępnie napisane i na pewno warte uwagi. „Psychopaci są wśród nas” Robert D. Hare - moja pierwsza książka psychologiczna jaką przeczytałam więc mam dość spory sentyment ![]() „Psychologia i życie” Znowu Zimbardo ale myślę że wszystkie jego książki są warte uwagi ![]() Wszelkie książki typu „Potęga podświadomości” i inne sekrety mnie jakoś nie porywają i raczej nie zaliczyłabym ich do grona pozycji psychologicznych. Może kiedyś się przekonam ale póki co omijam szerokim łukiem i jeśli ktoś interesuje się stricte psychologią to raczej nie sięgałabym po tego typu książki w pierwszej kolejności ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Potęga podświadomości to jakieś czary mary, a nie psychologia. Oprócz Zimbardo polecam Biologiczne podstawy zachowania J. Kalata, Psychologię społeczną Aronsona, Polecam też Psychologię miłości prof Wojciszke EDit - dopiero teraz zauważyłam, z którego roku jest post Edytowane przez szara_bluzka Czas edycji: 2018-02-23 o 18:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:20.