![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Minęłam się z powołaniem
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
A pracowałaś już gdzieś wcześniej? Jeśli nie, to raczej kiepsko. Planujesz dziecko od razu po studiach, pewnie będziesz chciała z nim trochę posiedzieć i kiedy planujesz pójść do pracy? Twoje CV raczej szału na pracodawcy nie zrobi. Po drugie jak można planować dziecko jeśli nie jest się w stanie samodzielnie utrzymać? Twoim rodzicom odpowiada to, że będą utrzymywać was i jeszcze wnuka? Jakie macie szanse na usamodzielnienie? Zamiast się tak spieszyć to najpierw poukładajcie sobie życie. Zrób tę inżynierkę, a potem faktycznie ten kurs gotowania, sprawdzisz czy chcesz pójść w tę stronę. Jesteś bardzo młoda, więc masz jeszcze czas, żeby odkryć co naprawdę chcesz robić.
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Skończyłam technologię żywności. W trakcie kariery zawodowej wielokrotnie miałam kontakt z gastronomią (wdrażałam HACCP, prowadziłam szkolenia pracowników, miałam praktyki studenckie w zakładzie żywienia zbiorowego). Po tym co się tam naoglądałam wiem na pewno, że nie chcę pracować "na kuchni", choć kocham gotować i mam do tego samorodny talent.
Jak wygląda proza życia w gastronomii? - do obowiązku szefa kuchni zwykle należy porcjowanie mięsa i nie wyobrażam sobie, by jakaś kobieta podołała temu fizycznie - kucharki, pomocnicy szefa wykonują dość banalne i niekreatywne czynności typu ugotowanie ziemniaków, sporo też dźwigania - na stanowisku obróbki wstępnej nie trzeba mieć absolutnie żadnego wykształcenia; nie muszę chyba dodawać, że praca bardzo monotonna i zupełnie nie rozwijająca, 10 godzin w pozycji stojącej ze zgiętym karkiem - w zależności od stanowiska jest bardzo gorąco lub bardzo zimno, źle to wpływa na urodę - wracasz do domu przesiąknięta zapachem cebuli i smażeniny - praca do późnych godzin nocnych oraz w weekendy, urlopy poza sezonem - z moich obserwacji wynika, że niemal wszyscy długoterminowi pracownicy gastro są od czegoś uzależnieni..., przekleństwa są na porządku dziennym, itd. Musisz sama się przekonać, czy dasz radę pracować w takim miejscu. Zatrudnij się jako pomoc kuchenna lub kelnerka. W przyszłości chcesz pogodzić macierzyństwo z czasochłonną karierą? To ucz się tego już teraz łącząc studiowanie z pracą dorywczą. Jeżeli po tym nadal będziesz się widziała w zawodzie kucharza, to polecam zdobywanie wiedzy za granicą. Jeżeli popracujesz trochę w najlepszych restauracjach świata i dodasz do tego jakąś prestiżową szkołę, zarobisz trochę na start - masz szansę zrobić karierę i stworzyć swoją autorską kuchnię. I nie ma znaczenia, jakie studia skończysz. Osobiście znam filozofa, który po ponad 3 latach pracy w UK otworzył własną restaurację na wysokim poziomie. Jeżeli prześledzisz życiorysy naszych polskich kucharzy-celebrytów, to okaże się niemal nikt nie kończył technikum gastronomicznego. O taki przykład: cukiernik Krzysztof Ilnicki najpierw skończył politologię. Polskich kursów gotowania nie polecam (znam je niejako od zaplecza). Wydasz nie swoje pieniądze na nic nie znaczący papierek. Nie nauczysz się tam nic ponad to, co mogłabyś zrobić sama we własnej kuchni. Już lepiej z Amazona ściągnąć jakieś porządne książki. Jednakże Tobie najbardziej potrzebna byłaby praktyka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Konto usunięte
|
no dobra, pójdziesz na kurs gastronomiczny i co dalej? trzeba mieć jakiś pomysł na siebie, a z tego co piszesz to Ty tego pomysłu nie masz. i w ogóle nie masz pojęcia, jak ciężką harówką jest praca na kuchni. najpierw usiądź i na spokojnie się zastanów, jak to ma wszystko wyglądać. może dobrym pomysłem jest zaczepienie się w pracy zgodnej z wykształceniem, po 8 godzin dziennie, odchowanie tego dziecka, odłożenie pieniędzy, a potem może jakaś własna, mała knajpka? czy po prostu chcesz gotować obiady w jakimś barze mlecznym, a wieczorami wracać do domu? bo chyba masz świadomość, że tych dobrych restauracji nie zamykają o 18?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Szokuje mnie koncepcja "dziecko po studiach", naprawdę. Nasuwa się pytanie, po co w ogóle się uczyłaś, skoro nie masz żadnych ambicji, żeby pracować?
W ogóle taka mentalność beneficjenta socjali wszelakich- z 500+, pomocą rodziców sobie spokojnie poradzimy ![]() Doświadczenia zero, CV puste, ale zamierzacie brać się za płodzenie dzieci, mimo że was nie stać. Mimo że żeby się utrzymać będziecie potrzebować pomocy rodziców i państwa. I świadomie idziecie na to, bo w końcu co w tym złego, nie? Jakby co, to jest jeszcze Szlachetna Paczka i Caritas. Wurwia mnie to niemilosiernie.
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powinien być nakaz alimentacyjny, albo facet się rzeka dziecka i jest jasna sparwa albo ma z urzędy zasądzone alimenty a nie sami "cichociemni" nagle. Dzieciak ma ojca , matkę, dziadkowie łoża na utrzymanie, a panna biegnie z jakimiś z palca wyssanymi zaświadczeniami o braku dochodów, samotnym macierzyństwie, a prawda taka że dochody ma, tylko ukryte. W dodatku miga się od skłądania deklaracji o darowiznach pierwszego stopnia, co po upływie x czasu od darowizny nezarejestrowanej, podlega opodatkowaniu. (przy zarejestrowaniu podatek jest 0%)
![]() |
![]() |
#37 |
Przyczajenie
|
To się musiało skończyć patologią, sam pomysł z pomocą biedniejszym rodzinom nie jest zły, ale wiadomo było, że w Polsce ludzie zaczną kombinować na potęgę jak wyciągnąć pieniądze.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
jestę wieszczę
|
A może tak najpierw się wysil i zrób tak, żeby ewentualne dziecko utrzymywać za swoje pieniążki, a nie za rodziców i ewentualnie za moje z podatków? Żeby dostać 500+ na jedno dziecko, trzeba mieć dochód poniżej 800 zeta na osobę. Kumasz, jak to jest mało przy dziecku? Ach, rodzice dołożą. Czyli dochód większy mimo wszystko, ale to pod stołem, więc można podkraść z państwa. Niezłe kombinatorstwo.
Jak widzę "studia mnie nie uczą, dziecko po studiach, rodzice pomogo" to już widzę osobę z mentalnością "wziąć papier, złapać chłopa, narodzić dzieci, po wuj mje ta praca". Skoro studia nic nie uczą, to nie oszukuj się, poświęć się po prostu pracy za najniższą krajową albo szlachetnej funkcji gospodyni domowej za 500+. Ale najpierw dorośnij.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
A gdzie ja napisałam że nie pójdę do pracy? Gdzie napisałam że będę ciągnąć od rodziców?
Mam zamiar iść teraz do pracy, od pazdziernika. Chlopak na samych praktykach zarabia ponad 14/godz. Jak dostanie umowę będzie więcej. Wam rodzice nie kupili nic dla wnuków? Same wszystko kupilyscie? Wszystko obliczylam. Do końca studiów powinniśmy mieć odłożone 30 tys. Na start dla dziecka wystarczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#41 |
Rozeznanie
|
A mnie się nasuwa w takim razie pytanie: dlaczego do pracy dopiero od października?
przecież teraz jest akurat najgorętszy okres, wszędzie szukają ludzi do pracy (kelnerki, pomoc kuchni, kucharze). Chłop zarabia 14/h na praktykach?..... fantastycznie... mniej nie może bo takie jest minimum wynagrodzenia..... Mówisz, że umowę mu potem dadzą.... Taaa. Naprawdę proponuję zobaczyć jak wygląda robota na kuchni teraz jak masz czas wolny od zajęć bo zderzenie z rzeczywistością w październiku może być bolesne. Poza tym po wakacjach ofert może być zdecydowanie mniej. 500+ traktowałabym jako bonus, a nie jako pewne źródło dochodu. Już nie ma na ten program kasy, więc dziś jest a jutro go mogą zakończyć... I dysponuj kasą, która masz w ręku, a nie taką którą 'może uzbieracie'.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Jezu drogi. Nie traktuje 500+ jako źródło dochodu, tylko dodatkowe pieniądze...
Ale Wy wiecie wszystko lepiej. Co chcę, jaką sytuację mam. Do pracy teraz nie pójdę, bo mój tata miał wypadek i muszę się w ciągu dnia nim.zajmować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#43 |
BAN stały
|
Zaraz, to chlopak w koncu pracuje, czy robi praktyki bez umowy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez 18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a Czas edycji: 2017-07-20 o 16:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Jak będziecie tak dobrze zarabiać to 500+ nie dostaniesz
![]()
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem. Może ambicja. I trochę honoru.
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pytałam już raz, ale nie widziałam odpowiedzi. Co Ty byś w tej gastronomii konkretnie chciała robić? Być szefem kuchni w dużej restauracji? W malutkiej? Mieć swój lokal gastronomiczny? Pracować w kuchni jako pomoc, która robi, co akurat jej każą? Robić coś okologastronomicznego? Jaki masz na siebie pomysł? Od czego chciałabyś zacząć i do czego dojść? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
I odrobina zwykłej ludzkiej przyzwoitości. Po to się ma dwie ręce, żeby zapracować na siebie i na swoje marzenia, a nie tylko dybać, czy rodzicom albo państwu coś z nosa nie skapnie.
---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
To ja pytam, a co jak rodziców i 500+ nie będzie? Utrzymacie się w trójkę z dzieckiem za hajs z nielegalnego stażu chłopaka? ![]() Nie, ale tego twój plan nie obejmuje. Twój plan obejmuje wiszenie na rodzicach i nerwówkę, czy czasem 500+ się nie skończy.
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
A skąd wniosek, że w technikum gastronomicznym nauczyłabyś się gotować? To taka szkoła dla ludzi, którzy usilnie chcą się gdzieś zahaczyć, bo nie przyjęli ich nigdzie indziej. Owszem, zdarzają się ludzie, którzy inaczej do tego podchodzą, ale ani program nauczania, ani nauczyciele, nie sprzyjają pogłębianiu zainteresowań.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#51 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, nie chce mi się dyskutować na ten temat.
To, że się do Ciebie uśmiecham, wcale nie musi oznaczać, że Cię lubię. Mogę, na przykład, wyobrażać sobie, że stoisz w płomieniach ![]() Mała Mi "Dobrze jest umieć odróżniać życie od procesu powolnego umierania." |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
BAN stały
|
Nikt tu nie pisał, że to jest "fajne"... Wręcz przeciwnie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 |
jestę wieszczę
|
Pojawiło się moje ulubione "rozmnożenie mamony"
![]() Jak w wątku o budowie domu. Najpierw było 2,6 tys. na rękę i niewielkie oszczędności. Później dochód wzrastał lawinowo ![]() Nie, serio dziewczyno, najpierw dorośnij, upewnij się co chcesz w życiu robić, zarób, a na końcu zrób se dziecko.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:14.