![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Świeże soczki z sokowirówki
Lulu.
Hmmm.
![]() |
#32 |
Przyczajenie
|
Padło pytanie odnośnie sokowirówki - jaką wybrać?Cóż ja polecam tę firmy Bork.Mam taką w domu i jestem zachwycona.Najdroższa- jest w całości wykonana ze stali nierdzewnej.Dzięki dużemu lejowi wsypowemu można wkładać całe owoce i warzywa np. jabłka. Duża moc powoduje, że sok powstaje "bływskawicznie" - kwesta kilku sekund.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
A ja dzisiaj sobie zrobiłam soczek z marchewek i jabłka bez cukru oczywiście.
Pyycha ![]() i mam taka sokowirówkę co można owoce ze skorkami wrzucać a sokowirówka wszystko pięknie oddziela ![]() i jaka łatwa w myciu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
Ja mam sokowirówkę którą tata mi przywiózł z zagranicy.
Jest trochę słaba bo nie wyciska dokładnie soku no ale co ja mam zrobić muszę się cieszyć tym co jest zawsze robię sok z jabłek jest pyszny ![]() Plusem tej sokowirówki jest to, że rozkładam ją na trzy części myję i mam spokój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
![]()
Arbuz i Ogórek = masakra jakaś !
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
moim faworytem jest sok z
Jabłko + marchew + cytryna ![]() macie jeszcze jakies propozycje? ![]()
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Ja zwykle robię jabłko+marchew+cytrynka. Często dodaję też to, co mam pod ręką, np. brokuły, buraczka.
Świetny jest sok z ananasa z grejfrutem i czasami do tego soku dodaję zblenderowanego banana - pycha! Ja w wakacje robiłam sobie dietę sokową, opisywałam wszystko na blogu: http://dieta-sokowa.blogspot.com/ Dużo fajnych przepisów, chociaż niektóre soki były paskudne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyczajenie
|
a ile dni po przyrządzeniu soku można go spożywać żeby sie nie zatruć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Ja spożywam najwyżej na drugi, oczywiście przechowywany w lodówce
![]() |
#41 |
Zadomowienie
|
Rozwarzam kupno sokowirówki, Chciałabym przeznaczyć na nią ok 100 zł , ale w Internecie mało jest opinii na temat sokowirówek a nie chce kupić w ciemno :/Czy ktoś używa Clatronic AE 2758 ?
Jeszcze mam jedno pytanie, żeby zrobić szklankę soku ile trzeba przeznaczyć do tego marchewek czy jabłek? |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
Co prawda nie mam tej, o którą pytasz, ale również dałam mniej niż stówkę
![]() Używam o takiej: http://e.sklepybonus.pl/drobne-agd-d...den-so-40.html - Holden model SO-40 Mogę polecić ją z czystym sumieniem, jest super. Jeśli chodzi o sok z sokowirówki, to można go rozcieńczyć i wiem, że wiele osób tak robi- ja wlewam niecałe pół szklanki soku z sokowirówki i dolewam wody niskomineralizowanej ( kiedyś czytałam, że ta wysokomineralizowana zmienia smak napoju). Ogólnie soki z sokowirówki w niczym nie przypominają tych z kartonu, pamiętam, że szczególnie zaskoczyła mnie konsystencja, kolor i nawet smak soku jabłkowego ![]() Także odpowiadając na pytanie, jedno jabłuszko i jedna marchewka spokojnie wystarczą, nawet bez rozcieńczania.
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
dzisiaj sprzątając w kuchni przypomniałam sobie o istnieniu mojej sokowirówki i od razu wskoczyłam na wizaz, bo od jakiegoś czasu męczy mnie pewne pytanie. a więc... zamierzam zacząć pić sok z marchewki, ze względu na zawarty w niej beta-karoten. moja skóra raczej nie przepada za słońcem. jak myślicie? regularne picie świeżego soku z marchewki by pomogło troszkę się "opalić"?
![]() Edytowane przez liptontea Czas edycji: 2010-08-01 o 22:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Mam w domu Moulinex Frutti Pro. To moja pierwsza sokowirówa. Kosztowała coś ok. 230 zł, ale dorzucali do niej blender, więc się skusiłam. Jest niezła, trochę spora, ale za to super się czyści i wyciska z owoców wszystko do ostatniej kropli.
Najczęściej robię soki z marchewki i jabłka, solo, albo w duecie. I troszkę cytryny dodaję, dla smaczku i żeby sok nie ciemniał. Zupełnie nie przypominają tych ze sklepu. Pamiętam, że jak zrobiłam pierwszy raz sok z marchewki, to nie mogłam się nadziwić, jakie to słodkie samo z siebie! Więc rozcieńczam soki wodą, taką zwykłą, przegotowaną, bo dla mnie jednak są za słodkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Ja mam od tygodnia Boscha Mes 3000, sokowirówka jak na razie spisuje się świetnie, jestem bardzo zadowolona, bo wreszcie wiem co piję, uwierzcie - nie ma porównania do sklepowych soków
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
surowe, niepasteryzowane soki, to zdrowa alternatywa dla tych z kartonu, ale i większe ryzyko przeniesienia bakterii. musisz dokładnie myć owoce, obierać je ze skórki i kupować produkty ze sprawdzonych źródeł. najlepiej też pić od razu świeże soki, a jeśli nie masz takiej możliwości, to przechowywać je w lodówce (jak najkrócej). sokowirówkę trzeba dokładnie myć (nie używać dużo detergentu - najlepiej wyparzać, jeśli jest taka możliwość). nie wolno przesadzać i opijać się sokami! nic w nadmiarze nie jest dobre. (ktoś w tym wątku wspominał o piciu soku z surowego ziemniaka :facepalm: nie wolno tego robić!!) organizm człowieka potrzebuje tylko określonej dawki cukrów, o wiele mniejszej niż to, co spożywamy codziennie - nierozcieńczony sok zawiera takich cukrów bardzo dużo, i choć są one naturalne, to nie oznacza to, że nie należy kontrolować ich przyjmowania. duża dawka cukru może spowodować mdłości. ponadto, nieprzyzwyczajony do trawienia surowych soków żołądek trzeba też stopniowo przyzwyczajać do ich spożywania. soki zawierają wiele substancji - np. błonnik, enzymy, etc., które mają pozytywne, ale przy tym dość silne działanie, i nie każdy będzie na to reagował tak samo. pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
baaardzo Ci dziękuję milamilo za te cenne rady
![]() ![]() marchew myje i obieram bardzo dokładnie, jabłka myje ale nie obieram (pod skórką są witaminy? ![]() ![]()
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Według mnie, to przesadziłaś z ilością. Sok z sokowirówki powinno się rozcieńczyć i pić nie więcej niż dwie szklanki dziennie, słyszałam nawet, że jedną.
W lodówce trzymać nie dłużej niż 24 godziny.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
nie wiem czy przesadziłam.. ja znowu czytałam coś takiego: że dorośli nie muszą rozcieńczać soków a pić można 3 szklanki dziennie a po dłuższym okresie nawet do 6 szklanek!może znajde strone gdzie to przeczytałam.. dlatego nie przejmowałam się tak tymi 3 szklankami.. a niepożądane reakcje miałam przed upływem 24h i trzymałam w lodówce
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:11.