Świeże soczki z sokowirówki - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-24, 14:15   #31
Ludowa
Zakorzenienie

Dot.: Świeże soczki z sokowirówki

Lulu.
Hmmm.

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 10:47   #32
Aldona027
Przyczajenie

Padło pytanie odnośnie sokowirówki - jaką wybrać?Cóż ja polecam tę firmy Bork.Mam taką w domu i jestem zachwycona.Najdroższa- jest w całości wykonana ze stali nierdzewnej.Dzięki dużemu lejowi wsypowemu można wkładać całe owoce i warzywa np. jabłka. Duża moc powoduje, że sok powstaje "bływskawicznie" - kwesta kilku sekund.
Aldona027 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-21, 14:40   #33
Abigail123
Rozeznanie

A ja dzisiaj sobie zrobiłam soczek z marchewek i jabłka bez cukru oczywiście.
Pyycha

i mam taka sokowirówkę co można owoce ze skorkami wrzucać a sokowirówka wszystko pięknie oddziela
i jaka łatwa w myciu
Abigail123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-29, 11:44   #34
naxalie12
Raczkowanie

Ja mam sokowirówkę którą tata mi przywiózł z zagranicy.
Jest trochę słaba bo nie wyciska dokładnie soku no ale co ja mam zrobić
muszę się cieszyć tym co jest
zawsze robię sok z jabłek jest pyszny
Plusem tej sokowirówki jest to, że rozkładam ją na trzy części myję i mam spokój
naxalie12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-29, 14:05   #35
lolekxddd
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Świeże soczki z sokowirówki

Arbuz i Ogórek = masakra jakaś ! tzn. mi przynajmniej nie smakujee ...blee xd !!
lolekxddd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-10, 10:49   #36
Ekspert
BAN stały

Cytat:
Napisane przez cbc6429be45513368b51b71e3 40d921ce6d338a3 Pokaż wiadomość
Moja podobnie.
Może nie taka malutka , ale na pewno zgrabna z elementami łatwymi do umycia.
na szczęscie większość sokowirówek, które obecnie są w sprzedaży łatwo się czyści Nawet, jeżeli wizualnie są większe.
Ekspert jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-19, 18:14   #37
Jessiczka
Rozeznanie

GG do Jessiczka

moim faworytem jest sok z
Jabłko + marchew + cytryna mniam
macie jeszcze jakies propozycje?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-20, 07:07   #38
Magi_1988
Raczkowanie

Ja zwykle robię jabłko+marchew+cytrynka. Często dodaję też to, co mam pod ręką, np. brokuły, buraczka.
Świetny jest sok z ananasa z grejfrutem i czasami do tego soku dodaję zblenderowanego banana - pycha!

Ja w wakacje robiłam sobie dietę sokową, opisywałam wszystko na blogu:
http://dieta-sokowa.blogspot.com/

Dużo fajnych przepisów, chociaż niektóre soki były paskudne
Magi_1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-22, 14:24   #39
tomiza9
Przyczajenie

a ile dni po przyrządzeniu soku można go spożywać żeby sie nie zatruć?
tomiza9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-22, 16:42   #40
Annabelle
Zadomowienie

Ja spożywam najwyżej na drugi, oczywiście przechowywany w lodówce

Annabelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 13:48   #41
morelka1987
Zadomowienie

Rozwarzam kupno sokowirówki, Chciałabym przeznaczyć na nią ok 100 zł , ale w Internecie mało jest opinii na temat sokowirówek a nie chce kupić w ciemno :/Czy ktoś używa Clatronic AE 2758 ?

Jeszcze mam jedno pytanie, żeby zrobić szklankę soku ile trzeba przeznaczyć do tego marchewek czy jabłek?
morelka1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-03, 16:39   #42
Annabelle
Zadomowienie

Co prawda nie mam tej, o którą pytasz, ale również dałam mniej niż stówkę
Używam o takiej: http://e.sklepybonus.pl/drobne-agd-d...den-so-40.html - Holden model SO-40
Mogę polecić ją z czystym sumieniem, jest super.
Jeśli chodzi o sok z sokowirówki, to można go rozcieńczyć i wiem, że wiele osób tak robi- ja wlewam niecałe pół szklanki soku z sokowirówki i dolewam wody niskomineralizowanej ( kiedyś czytałam, że ta wysokomineralizowana zmienia smak napoju).
Ogólnie soki z sokowirówki w niczym nie przypominają tych z kartonu, pamiętam, że szczególnie zaskoczyła mnie konsystencja, kolor i nawet smak soku jabłkowego
Także odpowiadając na pytanie, jedno jabłuszko i jedna marchewka spokojnie wystarczą, nawet bez rozcieńczania.

Stary 2010-08-01, 18:58   #43
liptontea
Raczkowanie

dzisiaj sprzątając w kuchni przypomniałam sobie o istnieniu mojej sokowirówki i od razu wskoczyłam na wizaz, bo od jakiegoś czasu męczy mnie pewne pytanie. a więc... zamierzam zacząć pić sok z marchewki, ze względu na zawarty w niej beta-karoten. moja skóra raczej nie przepada za słońcem. jak myślicie? regularne picie świeżego soku z marchewki by pomogło troszkę się "opalić"?

Edytowane przez liptontea
Czas edycji: 2010-08-01 o 22:40
liptontea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-01, 20:35   #44
zadies
Przyczajenie

Mam w domu Moulinex Frutti Pro. To moja pierwsza sokowirówa. Kosztowała coś ok. 230 zł, ale dorzucali do niej blender, więc się skusiłam. Jest niezła, trochę spora, ale za to super się czyści i wyciska z owoców wszystko do ostatniej kropli.
Najczęściej robię soki z marchewki i jabłka, solo, albo w duecie. I troszkę cytryny dodaję, dla smaczku i żeby sok nie ciemniał.
Zupełnie nie przypominają tych ze sklepu. Pamiętam, że jak zrobiłam pierwszy raz sok z marchewki, to nie mogłam się nadziwić, jakie to słodkie samo z siebie!
Więc rozcieńczam soki wodą, taką zwykłą, przegotowaną, bo dla mnie jednak są za słodkie
zadies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-23, 14:53   #45
snow queen
Rozeznanie

GG do snow queen

Ja mam od tygodnia Boscha Mes 3000, sokowirówka jak na razie spisuje się świetnie, jestem bardzo zadowolona, bo wreszcie wiem co piję, uwierzcie - nie ma porównania do sklepowych soków Świeże soczki są pyszne i dodają mnóstwo energii Najczęściej wyciskam soczek z marchewki, jabłek i buraków + sok z cytrynki lub trochę wody, bo jest naprawdę słodki albo z owoców cytrusowych
snow queen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-20, 18:37   #46
soonik
Raczkowanie

Hej pozwolę sobie odświeżyć wątek mianowicie mam pytanie odnośnie soków marchwiowo jabłkowych.. robie je około dwa razy w tygodniu czyli średnio piję je 2dni z rzędu przerwa 1-2 dni i znowu 2 dni je pije.. pije wtedy 3 razy dziennie po 1 szklance. czasem rozcieńczam wodą ale rzedko.. i teraz pytanie czy mogą one powodować wzdęcia? czy mogłam się struć? wczoraj przeżyłam koszmar, wypilam rano sok (po śniadaniu) i musialam szybko do kibelka.. bylam bardzo oslabiona ale nie bylo zle.. pojechalam na takie male zawody (biegi) nie bylam przygotowana a okazalo sie ze musialam przebiec 5km.. wszystko bylo ok ale w domu dostalam goraczki i wymiotowalam.. malo nie zemdlalam.. mam zastrzezenia ze to od soku dlatego ze kolezanka mnie ostrzegala ze pila nadmiernie soki i bolal ja zoladek.. tylko ja na to nie zwracalam uwagi bo ona sie odchudzala i przy tym nic nie jadla.. a ja wrecz przeciwnie chce sie zdrowo odzywiac i przydaloby mi sie przytyc.. czy ktos moze sie wypowiedziec na temat sokow? moze one sa ciezko strawne? moj dziadek za to mowil ze powinno sie je pic zmieszane z odrobina oleju ze sa wtedy lepiej wchlanialne.. wiecie cos na ten temat? bylabym wdzieczna gdybyscie podzielily sie spostrzezeniami
soonik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-21, 22:24   #47
milamilo
Raczkowanie

surowe, niepasteryzowane soki, to zdrowa alternatywa dla tych z kartonu, ale i większe ryzyko przeniesienia bakterii. musisz dokładnie myć owoce, obierać je ze skórki i kupować produkty ze sprawdzonych źródeł. najlepiej też pić od razu świeże soki, a jeśli nie masz takiej możliwości, to przechowywać je w lodówce (jak najkrócej). sokowirówkę trzeba dokładnie myć (nie używać dużo detergentu - najlepiej wyparzać, jeśli jest taka możliwość). nie wolno przesadzać i opijać się sokami! nic w nadmiarze nie jest dobre. (ktoś w tym wątku wspominał o piciu soku z surowego ziemniaka :facepalm: nie wolno tego robić!!) organizm człowieka potrzebuje tylko określonej dawki cukrów, o wiele mniejszej niż to, co spożywamy codziennie - nierozcieńczony sok zawiera takich cukrów bardzo dużo, i choć są one naturalne, to nie oznacza to, że nie należy kontrolować ich przyjmowania. duża dawka cukru może spowodować mdłości. ponadto, nieprzyzwyczajony do trawienia surowych soków żołądek trzeba też stopniowo przyzwyczajać do ich spożywania. soki zawierają wiele substancji - np. błonnik, enzymy, etc., które mają pozytywne, ale przy tym dość silne działanie, i nie każdy będzie na to reagował tak samo. pozdrawiam
milamilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 07:08   #48
soonik
Raczkowanie

baaardzo Ci dziękuję milamilo za te cenne rady rozjaśnil mi się umysl
marchew myje i obieram bardzo dokładnie, jabłka myje ale nie obieram (pod skórką są witaminy?) źródła jak źródła,marchew kupuję na targu po 10 kg jeszcze z ziemią (słyszałam że powinno się najpierw myć potem obierać żeby nie przenosić zanieczyszczeń ale ludzie wtedy siedzialabym 3h przy tym )Właśnie bardzo często słyszymy hasła w mediach że świeże soki, że to takie zdrowe ale nigdzie nie pisze o pułapkach.. dodam tylko że nie pierwszy raz miałam lekką rewolucję po soku.. człowiek jednak z natury jest zachłanny.. poprostu jak już wyciągne sokowirówke to chce zrobić tego jak najwięcej. robie 2l z tego pije najwiecej moj tata i ja a brat i mama to musze im pod nos przynosic ;p ale teraz będę ostrożniejsza..
Stary 2011-03-23, 13:23   #49
Annabelle
Zadomowienie

Według mnie, to przesadziłaś z ilością. Sok z sokowirówki powinno się rozcieńczyć i pić nie więcej niż dwie szklanki dziennie, słyszałam nawet, że jedną.
W lodówce trzymać nie dłużej niż 24 godziny.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-23, 15:22   #50
soonik
Raczkowanie

nie wiem czy przesadziłam.. ja znowu czytałam coś takiego: że dorośli nie muszą rozcieńczać soków a pić można 3 szklanki dziennie a po dłuższym okresie nawet do 6 szklanek!może znajde strone gdzie to przeczytałam.. dlatego nie przejmowałam się tak tymi 3 szklankami.. a niepożądane reakcje miałam przed upływem 24h i trzymałam w lodówce mam wrażliwy żołądek i tyle
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości