Czy kupujecie na raty? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-10-04, 21:54   #31
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Dot.: Czy kupujecie na raty?

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
To właściwie taki model subskrypcji. Koszt telefonu zostaje rozłożony na 24 raty, w które wliczone jest AppleCare+. Bez oprocentowania. Po 12 miesiącach masz możliwość wymiany telefonu na najnowszy model, a jeśli nie chcesz, to dalej płacisz i po 24 miesiącach telefon jest spłacony i Twój. Nie wiem, czy jest to dostępne wszędzie, i trzeba mieć zdolność kredytową, ale jest to fajny system. Jak słyszę o kupowaniu iPhona za gotówkę to mnie to trochę osłabia.
Trzeba to wszystko ogarniać przez Angielską stronę ? Jak kolega wyżej mi podrzucił ?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 21:59   #32
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Trzeba to wszystko ogarniać przez Angielską stronę ? Jak kolega wyżej mi podrzucił ?
W Polsce tego programu nie ma. Strona jest amerykańska i wrzuciłem ją informacyjnie.
samotny_t jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:01   #33
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez samotny_t Pokaż wiadomość
W Polsce tego programu nie ma. Strona jest amerykańska i wrzuciłem ją informacyjnie.
Dzięki za odpowiedź
Szkoda,że w Polsce nie jest dostępny.

Stary 2017-10-04, 22:01   #34
ruda_beksa
Zakorzenienie

Nie jestem pewna czy to jest w Polsce już dostępne niestety. W UK podobno już tak, chociaż to niewiele pomaga

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:05   #35
Paprotka_
Zakorzenienie

Jak do tej pory kupiłam tylko mieszkanie na raty 360 rat do spłaty Poza tym nie korzystam z tego systemu sprzedaży, ale moi rodzice owszem i chwalą sobie.
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:08   #36
samotny_t
BAN stały

Tak w ogóle w temacie wątku, to obserwuję, że coraz więcej dóbr przenosi się z modelu kupowania za gotówkę, do modelu finansowania z ratą miesięczną / abonamentem miesięcznym:
- samochody, coraz częściej w reklamach samochodów widzę ratę leasingową / opłatę za wynajem długoterminowy zamiast ceny całego samochodu
- muzyka, jeszcze z 10 lat temu kupowało się płyty, piosenki, teraz płaci się abonament za serwis z muzyką
- filmy i seriale - to samo, co wyżej
- telefony - program Apple Upgrade, o którym mowa w powyższych postach może być prekursorem, można się spodziewać, że podobny model finansowania telefonów może pojawić się u innych producentów (choć nie cenią się oni aż tak za swoje telefony )
- pewnie jest więcej przykładów takiego przejścia z opłaty jednorazowej za całe dobro do miesięcznej, które mi teraz nie przyszły do głowy
Stary 2017-10-04, 22:14   #37
narcyzowa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak w ogóle w temacie wątku, to obserwuję, że coraz więcej dóbr przenosi się z modelu kupowania za gotówkę, do modelu finansowania z ratą miesięczną / abonamentem miesięcznym:
- samochody, coraz częściej w reklamach samochodów widzę ratę leasingową / opłatę za wynajem długoterminowy zamiast ceny całego samochodu
- muzyka, jeszcze z 10 lat temu kupowało się płyty, piosenki, teraz płaci się abonament za serwis z muzyką
- filmy i seriale - to samo, co wyżej
- telefony - program Apple Upgrade, o którym mowa w powyższych postach może być prekursorem, można się spodziewać, że podobny model finansowania telefonów może pojawić się u innych producentów (choć nie cenią się oni aż tak za swoje telefony )
- pewnie jest więcej przykładów takiego przejścia z opłaty jednorazowej za całe dobro do miesięcznej, które mi teraz nie przyszły do głowy
I coraz bardziej się to opłaca i w sumie nie ma w tym nic złego. Ludzie chyba mają w głowie obraz rat sprzed 10 lat, gdzie sąsiad Janusz kupował plazmę na 36 rat, żeby się pokazać i płacił 2 razy więcej, niż ta plazma była warta Teraz oferty są korzystniejsze. I ratalne i np. taki leasing na samochód.
Nie widzę w tym nic zdrożnego, o ile ktoś nie przesadza i nie bierze na siebie więcej, niż jest w stanie udźwignąć.
Sama wolę odłożyć, ale jeśli będę chciała zbudować historię kredytową, to pewnie za parę lat wezmę w tym celu parę rzeczy na raty.
narcyzowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-10-04, 22:20   #38
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:

Nawet jeśli chodzi o ubrania to jest Rent the Runway (wypożyczasz na jakiś bal sukienkę od projektanta za procent jej wartości), albo Switch dla drogiej biżuterii (www.joinswitch.com)

A np. leasing aut jest popularny wśród osób które "stać" na zakup "własnego" samochodu, nawet gotówką. Ale po co?

Stary 2017-10-04, 22:22   #39
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf
Konto usunięte

Cytat:
A np. leasing aut jest popularny wśród osób które "stać" na zakup "własnego" samochodu, nawet gotówką. Ale po co?
Ano. Płace ratę, trzy lata pojeżdżę, nic mnie nie intererere, za trzy lata oddaje i wymieniam na funkiel nówkę. Lubie to.
0235a76bf37a0c9e786a33d682e03cfb1aa33c8b_653ef22455ebf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:23   #40
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c
Konto usunięte

+ leasing "oplaca sie" pod wzgledem podatkowym.
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:25   #41
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Jestem przeciwna kredytom konsumpcyjnym.
Kupuję taki tv i telefon na jaki mnie stać. Nie biorę tel w abonamencie, bo to się też kompletnie nie opłaca.
Nie braliśmy kredytu na ślub i wesele, tylko zrobiliśmy takie, na jakie było nas stać.
Nie brałam kredytu na meble i gdy nie stać mnie było na wypaśne łóżko to spałam na materacu kupionym za gotówkę w zwykłym markecie
a ja wychodzę z założenia, że jak ktoś nie ma kasy to powinien inwestować w dobre rzeczy, które posłużą dłużej. i tak - wolę kupić na raty funkcjonalne łóżko i super hiper wygodny materac niż się nie wysypiać i pluć w brodę, że jestem skąpcem.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-10-04, 22:27   #42
ruda_beksa
Zakorzenienie

[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;77708326]Ano. Płace ratę, trzy lata pojeżdżę, nic mnie nie intererere, za trzy lata oddaje i wymieniam na funkiel nówkę. Lubie to.[/QUOTE]

Dokładnie, nie musisz się po latach użerać z gratem

skazana_na_bluesa, zgadzam się... kto kupi tanio ten kupi dwa razy.

Stary 2017-10-04, 22:29   #43
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
a ja wychodzę z założenia, że jak ktoś nie ma kasy to powinien inwestować w dobre rzeczy, które posłużą dłużej. i tak - wolę kupić na raty funkcjonalne łóżko i super hiper wygodny materac niż się nie wysypiać i pluć w brodę, że jestem skąpcem.
Dokładnie. Jeśli wiem,że mnie stać na to, aby spłacać ratę przez x czasu to chce poprawić swój komfort życia chociaż w taki sposób

Stary 2017-10-04, 22:34   #44
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tak. Mamy totalnie przezarty mózg konsumpcjonizmem.
Laptopy, zmywarki, wypasiony odkurzacz. Większość takich rzeczy biorę na raty.
Nawet na kota wzięłam kredyt żeby go szlag nie trafił i mógł mieć operację.

wysłane telepatycznie
Stary 2017-10-04, 22:45   #45
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Tak. Mamy totalnie przezarty mózg konsumpcjonizmem.
Laptopy, zmywarki, wypasiony odkurzacz. Większość takich rzeczy biorę na raty.
Nawet na kota wzięłam kredyt żeby go szlag nie trafił i mógł mieć operację.

wysłane telepatycznie
No przeżarcie totalne
Wymaksowałam na kocura jedną kartę kredytową (hospitalizacja z powodu panleukopenii, hejo). Ale kot przeżył a ja mam teraz dużo punktów lotniczych

Stary 2017-10-04, 22:52   #46
Konto usunięte

To ty nie wiesz, ze kotow sie nie leczy, a karmi sie je kasza z kielbasa badz mokrym chlebem?! a do picia koniecznie mleko krowie!
62f33e9ec77d3cf0943e95da9955941e4a625c6c jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-04, 22:52   #47
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
No przeżarcie totalne
Wymaksowałam na kocura jedną kartę kredytową (hospitalizacja z powodu panleukopenii, hejo). Ale kot przeżył a ja mam teraz dużo punktów lotniczych
Tak mi się przypomniało.. że ja to na kota od rodziny pożyczyłam, aby go leczyć... Wtedy jeszcze karty kredytowej nie miałam.

Ale chociaż bez procentów ! Bez żadnych kruczków i innych haczyków dostanę rozgrzeszenie ?

Stary 2017-10-04, 23:02   #48
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Tak mi się przypomniało.. że ja to na kota od rodziny pożyczyłam, aby go leczyć... Wtedy jeszcze karty kredytowej nie miałam.

Ale chociaż bez procentów ! Bez żadnych kruczków i innych haczyków dostanę rozgrzeszenie ?
Ode mnie jak najbardziej, chociaż czekam aż ktoś tu wpadnie i powie nam, że mamy mózgi PRZEŻARTE KOTEM

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7770866 1]To ty nie wiesz, ze kotow sie nie leczy, a karmi sie je kasza z kielbasa badz mokrym chlebem?! a do picia koniecznie mleko krowie![/QUOTE]

Stary 2017-10-04, 23:07   #49
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Ode mnie jak najbardziej, chociaż czekam aż ktoś tu wpadnie i powie nam, że mamy mózgi PRZEŻARTE KOTEM

Dziękuję hahah
Ja aktualnie mam mózg przeżarty psem moim kochanym wrednym i upartym Beaglem na którego wzięłabym kredyt, aktywowała kartę kredytową czy pożyczyła od kogo tylko bym mogła, aby go leczyć

---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ----------

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7770866 1]To ty nie wiesz, ze kotow sie nie leczy, a karmi sie je kasza z kielbasa badz mokrym chlebem?! a do picia koniecznie mleko krowie![/QUOTE]
Nie wiedziałam o mokrym chlebie ! Może dlatego nie udało mi się go uratować ? Z braku mokrego chleba postanowił odejść z tego świata

Stary 2017-10-05, 05:47   #50
cava
Zakorzenienie

Kupuję na raty rzeczy typu TV czy pralka, mimo że mam często wielokrotność takiej sumy na koncie oszczędnościowym.
No bo rata 0%, sprzęt w użytkowaniu, ratę pokrywam z bieżących wydatków, a na konto oszczędnościowe odkładam sumę jak zwykle.
łatwiej się ścisnąć bez wielkich wyrzeczeń te 100-300 zeta miesięcznie, nie naruszając zaskórniaków, niż zmusić do ostrzejszego oszczędzania a potem mieć ból tyłka na widok uszczuplonych oszczędności.
Kreatywna księgowość domowa.

Ale ja mam mózg przeżarty konsumpcjonizmem.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 06:15   #51
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

Ja mam 3 raty. Meble, kanapę, laptopa plus karta graficzna i nie widzę nic w tym dziwnego.
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 07:03   #52
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Aha, spoko. Czyli miałam przez 100 lat palić w piecu węglowym, a nie wziąć elegancko kredyt na przerobienie instalacji, bo przeżarł mnie konsumpcjonizm

I wy się dziewczyny dziwicie, czemu ludzie w Polsce nie umieją rozmawiać o pieniądzach..
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 07:10   #53
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Kupuję na raty rzeczy typu TV czy pralka, mimo że mam często wielokrotność takiej sumy na koncie oszczędnościowym.
No bo rata 0%, sprzęt w użytkowaniu, ratę pokrywam z bieżących wydatków, a na konto oszczędnościowe odkładam sumę jak zwykle.
łatwiej się ścisnąć bez wielkich wyrzeczeń te 100-300 zeta miesięcznie, nie naruszając zaskórniaków, niż zmusić do ostrzejszego oszczędzania a potem mieć ból tyłka na widok uszczuplonych oszczędności.

Robie tak samo.
Chociaz ze mna jeszcze gorzej. Mam karte kredytowa. Jak dostane pozniej wyplate a na koncie pustki to z niej korzystam. Albo sobie sama rozkladam jakis wiekszy zakup na dwie raty, bo 50 pare dni jest pozyczka bez odsetek.
Moglabym wziac potrzebna kase z oszczedniosciowego tylko po co.

Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 07:17   #54
Wolha wRedna
Zakorzenienie

Cytat:
W pełni się zgadzam. Moja babcia mnie takiego podejścia nauczyła, bo "bogatych to stać na byle szmaty, a Ty masz mieć buty i ubrania z dobrych materiałów żeby służyły lata a nie tygodnie".

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Siostro!!!! Mam tak samo plus wizja braku jakiejkolwiek historii kredytowej, a jednak zaczęłam patrzeć przyszłościowo i wiem, że kiedyś mi to zaprocentuje.
Stary 2017-10-05, 07:34   #55
yoona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Jestem przeciwna kredytom konsumpcyjnym.
Kupuję taki tv i telefon na jaki mnie stać. Nie biorę tel w abonamencie, bo to się też kompletnie nie opłaca.
Nie braliśmy kredytu na ślub i wesele, tylko zrobiliśmy takie, na jakie było nas stać.
Nie brałam kredytu na meble i gdy nie stać mnie było na wypaśne łóżko to spałam na materacu kupionym za gotówkę w zwykłym markecie

Nie ma czegoś takiego jak raty 0%. Nikt nigdy kasy Wam za darmo nie pożyczy, no proszę Was. Prowizja to nie są koszty kredytu To fajnie w reklamach wygląda i tyle.
??? Tv kosztuje 2 tys,biore na 10 rat,place 10x200,gdzie masz ukryte koszty?

Blogowy świat

yoona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 07:36   #56
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
A ja z założenia, że kupuję rzeczy dobre, ale mniej jeśli mnie na więcej nie stać. Nie kupuję badziewia.
W życiu nie kupiłabym wypasionego łóżka do wynajmowanego pokoju. W naszym mieszkaniu od razu kupiłam jakie mi się podobało, nie na raty

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 07:45   #57
samotny_t
BAN stały

Cytat:
Napisane przez yoona Pokaż wiadomość
??? Tv kosztuje 2 tys,biore na 10 rat,place 10x200,gdzie masz ukryte koszty?

Jest nawet ukryty zysk - odsetki zarobione na tych ratach. Grosze bo grosze, ale zysk Niemniej jednak i tak nie kupuję na raty

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-10-05, 07:50   #58
Konto usunięte

Nawet jak raty cos kosztuja, to zazwyczaj sa to grosze, koszt kawy na miescie.
Stary 2017-10-05, 08:09   #59
201711020945
Konto usunięte

[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7771214 1]Nawet jak raty cos kosztuja, to zazwyczaj sa to grosze, koszt kawy na miescie.[/QUOTE]

Jak się trafi na promocje raty 0% to naprawdę spłacamy tyle, ile wynosi cena samego produktu. Nie ma ukrytych kosztów.

No chyba, że w takim rtv euro czy innym media damy sobie wcisnąć ubezpieczenie to koszty rosną
201711020945 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-10-05, 08:23   #60
velika
Winter is coming

kurcze ja nigdy nie kupiłam nic na raty bo mi to nie było potrzebne
Ale może powinnam, bo nie mam właśnie żadnej historii kredytowej. Nie mam nic przeciwko ratom, sposób zakupu jak każdy inny, to nie te czasy że się spłacało dwa razy tyle ile wartość sprzętu (no poza mieszkaniami, ale kredyt hipoteczny to zupełnie inna bajka).
Za to poważnie się zastanawiam nad leasingiem za jakiś czas ;]

velika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości