![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy kupujecie na raty?
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda,że w Polsce nie jest dostępny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Nie jestem pewna czy to jest w Polsce już dostępne niestety. W UK podobno już tak, chociaż to niewiele pomaga
![]()
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Jak do tej pory kupiłam tylko mieszkanie na raty
![]() ![]()
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
Tak w ogóle w temacie wątku, to obserwuję, że coraz więcej dóbr przenosi się z modelu kupowania za gotówkę, do modelu finansowania z ratą miesięczną / abonamentem miesięcznym:
- samochody, coraz częściej w reklamach samochodów widzę ratę leasingową / opłatę za wynajem długoterminowy zamiast ceny całego samochodu - muzyka, jeszcze z 10 lat temu kupowało się płyty, piosenki, teraz płaci się abonament za serwis z muzyką - filmy i seriale - to samo, co wyżej - telefony - program Apple Upgrade, o którym mowa w powyższych postach może być prekursorem, można się spodziewać, że podobny model finansowania telefonów może pojawić się u innych producentów (choć nie cenią się oni aż tak za swoje telefony ![]() - pewnie jest więcej przykładów takiego przejścia z opłaty jednorazowej za całe dobro do miesięcznej, które mi teraz nie przyszły do głowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie widzę w tym nic zdrożnego, o ile ktoś nie przesadza i nie bierze na siebie więcej, niż jest w stanie udźwignąć. Sama wolę odłożyć, ale jeśli będę chciała zbudować historię kredytową, to pewnie za parę lat wezmę w tym celu parę rzeczy na raty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A np. leasing aut jest popularny wśród osób które "stać" na zakup "własnego" samochodu, nawet gotówką. Ale po co? ![]()
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
+ leasing "oplaca sie" pod wzgledem podatkowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;77708326]Ano. Płace ratę, trzy lata pojeżdżę, nic mnie nie intererere, za trzy lata oddaje i wymieniam na funkiel nówkę. Lubie to.[/QUOTE]
Dokładnie, nie musisz się po latach użerać z gratem ![]() skazana_na_bluesa, zgadzam się... kto kupi tanio ten kupi dwa razy.
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Naczelna Nastolatka
|
Tak. Mamy totalnie przezarty mózg konsumpcjonizmem.
Laptopy, zmywarki, wypasiony odkurzacz. Większość takich rzeczy biorę na raty. Nawet na kota wzięłam kredyt żeby go szlag nie trafił i mógł mieć operację. wysłane telepatycznie
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wymaksowałam na kocura jedną kartę kredytową (hospitalizacja z powodu panleukopenii, hejo). Ale kot przeżył a ja mam teraz dużo punktów lotniczych ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
To ty nie wiesz, ze kotow sie nie leczy, a karmi sie je kasza z kielbasa badz mokrym chlebem?! a do picia koniecznie mleko krowie!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale chociaż bez procentów ! Bez żadnych kruczków i innych haczyków ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7770866 1]To ty nie wiesz, ze kotow sie nie leczy, a karmi sie je kasza z kielbasa badz mokrym chlebem?! a do picia koniecznie mleko krowie![/QUOTE] ![]()
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja aktualnie mam mózg przeżarty psem ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 00:07 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- [1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7770866 1]To ty nie wiesz, ze kotow sie nie leczy, a karmi sie je kasza z kielbasa badz mokrym chlebem?! a do picia koniecznie mleko krowie![/QUOTE] Nie wiedziałam o mokrym chlebie ! Może dlatego nie udało mi się go uratować ? Z braku mokrego chleba postanowił odejść z tego świata ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Kupuję na raty rzeczy typu TV czy pralka, mimo że mam często wielokrotność takiej sumy na koncie oszczędnościowym.
No bo rata 0%, sprzęt w użytkowaniu, ratę pokrywam z bieżących wydatków, a na konto oszczędnościowe odkładam sumę jak zwykle. łatwiej się ścisnąć bez wielkich wyrzeczeń te 100-300 zeta miesięcznie, nie naruszając zaskórniaków, niż zmusić do ostrzejszego oszczędzania a potem mieć ból tyłka na widok uszczuplonych oszczędności. Kreatywna księgowość domowa. ![]() Ale ja mam mózg przeżarty konsumpcjonizmem.
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Ja mam 3 raty. Meble, kanapę, laptopa plus karta graficzna i nie widzę nic w tym dziwnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Aha, spoko. Czyli miałam przez 100 lat palić w piecu węglowym, a nie wziąć elegancko kredyt na przerobienie instalacji, bo przeżarł mnie konsumpcjonizm
![]() I wy się dziewczyny dziwicie, czemu ludzie w Polsce nie umieją rozmawiać o pieniądzach.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Chociaz ze mna jeszcze gorzej. Mam karte kredytowa. Jak dostane pozniej wyplate a na koncie pustki to z niej korzystam. Albo sobie sama rozkladam jakis wiekszy zakup na dwie raty, bo 50 pare dni jest pozyczka bez odsetek. Moglabym wziac potrzebna kase z oszczedniosciowego tylko po co. ![]() Wysłane z mojego LG-H955 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
zielony stworek
|
Cytat:
W życiu nie kupiłabym wypasionego łóżka do wynajmowanego pokoju. W naszym mieszkaniu od razu kupiłam jakie mi się podobało, nie na raty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Konto usunięte
|
Nawet jak raty cos kosztuja, to zazwyczaj sa to grosze, koszt kawy na miescie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7771214 1]Nawet jak raty cos kosztuja, to zazwyczaj sa to grosze, koszt kawy na miescie.[/QUOTE]
Jak się trafi na promocje raty 0% to naprawdę spłacamy tyle, ile wynosi cena samego produktu. Nie ma ukrytych kosztów. No chyba, że w takim rtv euro czy innym media damy sobie wcisnąć ubezpieczenie to koszty rosną |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Winter is coming
|
kurcze ja nigdy nie kupiłam nic na raty bo mi to nie było potrzebne
![]() Ale może powinnam, bo nie mam właśnie żadnej historii kredytowej. Nie mam nic przeciwko ratom, sposób zakupu jak każdy inny, to nie te czasy że się spłacało dwa razy tyle ile wartość sprzętu (no poza mieszkaniami, ale kredyt hipoteczny to zupełnie inna bajka). Za to poważnie się zastanawiam nad leasingiem za jakiś czas ;]
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.