|
|
#31 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Czy mogę jeszcze liczyć na założenie rodziny
Cytat:
). Nie o to, czy moje wymagania są słuszne.Temat katolików się bardzo rozwinął, to powiem tylko, że miałam na myśli to, że - jak sama zauważyłaś - jest różnica między katolikiem a katolikiem Jedni deklarują się jako wierzący i nic poza tym, inni chodzą co niedzielę do kościoła, inni żyją wiarą, chodzą na pielgrzymki, regularnie biorą udział w nabożeństwach i kościelnych wydarzeniach i to dla nich ważne. I tylko o to mi chodziło, że komuś z ostatniej grupy może być nie po drodze z kimś z tych wcześniejszych. Na tej samej zasadzie, że spośród osób kochających zwierzęta dla jednych skończy się na nietolerowaniu ich krzywdzenia, dla innych na adopcji psa ze schroniska, a inni tym żyją, jeżdżą na interwencje w sprawie maltretowanych zwierzaków i manifestacje w ich obronie. I osoba z pierwszej grupy nie będzie koniecznie szukała partnera wśród aktywistów Vivy, mimo że może ich szanować i podziwiać ![]() chociaż w kontekście tej dyskusji może mała korekta - osoba nietolerująca cierpienia zwierząt może związać się z aktywistą Vivy, ale niekoniecznie musi ograniczać szukanie partnera tylko do miejsc, gdzie takowi się spotykają
Edytowane przez autumnleaf Czas edycji: 2017-10-08 o 14:36 Powód: . |
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skąd Ty wiesz, ze gorliwy katolik bedzie oczekiwał od Ciebie tego samego?? Skąd wiesz, ze jesli wiara dobierzecie sie idealnie to zyciowo i zainteresowaniami nie podziecie pasować?? Nigdy nie masz pewności, czy on nawet biorąc ten slub koscielny nagle pod wplywem jakiegos wydarzenia nie porzuci wiary....albo Ty zaczniesz inaczej myśleć niż teraz...Mozesz tylko za siebie odpowiadac. To są typowe gdybania ograniczające Twoją chęc do szukania odpowiedniego czlowieka. Jesli chcesz slubu koscielnego, katolika bez rozwodow, to ok. Takiego szukaj ale nie szukaj dziury w calym, bo tych gorliwych coraz mniej, nawet na portalach. Jeśli szukasz gorliwego to idz tam , gdzie pewnie bedą np. Woda Zycia czy cos. Ale zastanów się jakiego czlowieka TY chcesz i co dla Ciebie jest najwazniejsze. Bo znalezc mozesz, jak zmienic troche myslenie. Mąż/parter nie musi być Twoją męską kopią. Edytowane przez ratunku261 Czas edycji: 2017-10-08 o 14:46 |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Przyczajenie
|
Robi się w moim wątku coraz ciekawiej
Ale dziękuję i za to, bo obserwując rozważania na temat tego, kto może uprawiać jaki seks, przynajmniej jest mi trochę bardziej wesoło w tej całej mojej teraźniejszej smucie
|
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
Zaczęło się. Pytanie było inne a tu już swego rodzaju 'najazd' na KK. Czy warto dla KK się ograniczać? To chyba decyzja autorki. Nie takie było pytanie. I oczywiście temat seksu bo katolik to tylko pod kołdra, po ciemku i klasycznie. Jasne.
Biorąc pod uwagę liczbę rozwodów oczywiście liczba potencjalnych partnerów spada ale różnie w życiu bywa i na pewno są na świecie faceci też chcący wziąć ślub kościelny i szukający takiej kobiety. Także na gromadke kotów jeszcze za wcześnie Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Skoro nie chcesz sie rejestrowac na portalach dla katolikow, to zarejestruj sie na zwyklym portalu randkowym i po prostu zaznacz w delikatny sposob, ze do zwiazkow podchodzisz zgodnie z nauczaniem KK. Zreszta naprawde nie ma sie czego wstydzic i nie rozumiem niektorych komentarzy tutaj. Generalnie zalozenia KK oparte na wiernosci dla tej jednej osoby nie sa dla nikogo krzywdzace, a stygmatyzuje sie je jakby to bylo nie wiadomo co. Widzisz, takie czasy, nie dziwi nas, jak ktos zdradza kogos i w zwiazku z tym zwiazek sie rozpada, a dziwi nas, jak ktos chce dochowac wiernosci tej jednej jedynej osobie na cale zycie. Dlatego mysle ze tak powinnas podejsc do twoich poszukiwan - informuj o swoich przekonaniach tak jakby byl to wegetarianizm czy jezdzenie na rolkach czy cokolwiek innego, co nie jest tabu. Nie wstydz sie i wyjdz z zalozenia, ze masz prawo do szczescia w takiej formie, jaka sobie wymarzylas. Powodzenia ![]() Aha, mowie to z perspektywy osoby, ktora od kosciola odwrocila sie dawno temu i ''zyje w grzechu''. |
|
|
|
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
[1=62f33e9ec77d3cf0943e95d a9955941e4a625c6c;7779796 6]Zawsze jest szansa. Zreszta chyba latwiej znalezc nie-rozwodnika wsrod katolikow niz wsrod nie-katolikow, prawda?
Skoro nie chcesz sie rejestrowac na portalach dla katolikow, to zarejestruj sie na zwyklym portalu randkowym i po prostu zaznacz w delikatny sposob, ze do zwiazkow podchodzisz zgodnie z nauczaniem KK. Zreszta naprawde nie ma sie czego wstydzic i nie rozumiem niektorych komentarzy tutaj. Generalnie zalozenia KK oparte na wiernosci dla tej jednej osoby nie sa dla nikogo krzywdzace, a stygmatyzuje sie je jakby to bylo nie wiadomo co. Widzisz, takie czasy, nie dziwi nas, jak ktos zdradza kogos i w zwiazku z tym zwiazek sie rozpada, a dziwi nas, jak ktos chce dochowac wiernosci tej jednej jedynej osobie na cale zycie. Dlatego mysle ze tak powinnas podejsc do twoich poszukiwan - informuj o swoich przekonaniach tak jakby byl to wegetarianizm czy jezdzenie na rolkach czy cokolwiek innego, co nie jest tabu. Nie wstydz sie i wyjdz z zalozenia, ze masz prawo do szczescia w takiej formie, jaka sobie wymarzylas. Powodzenia ![]() Aha, mowie to z perspektywy osoby, ktora od kosciola odwrocila sie dawno temu i ''zyje w grzechu''.[/QUOTE] Dziękuję! ![]() Tak, też mi to przeszło przez myśl - że gdybym napisała, że nie chcę rozwodnika, bo marzy mi się ta biała sukienka i ksiądz wiążący ręce stułą, albo że według mnie jak mężczyzna się rozwiódł, to "coś z nim nie tak" (takie opinie też słyszałam, ale od razu mówię, są moim zdaniem tak trafione jak niektóre wyobrażenia o seksie katolików - wszak rozwód od rozstania po długim nieformalnym związku może się naprawdę niewiele różnić, szczególnie w dzisiejszych czasach) - to chyba nie spowodowałoby to tak obszernych dygresji Co do formy poszukiwań - no, tak jak piszesz jest chyba najuczciwiej, i taki właśnie mam plan Nie mówię też, że wszelkie formy szukania związane z KK będę omijać szerokim łukiem, po prostu nie wiążę z nimi konkretnie jakichś wielkich nadziei
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko, jestem w bardzo podobnej sytuacji jak Ty, więc znam problem z autopsji i niestety chyba wyłamię się ze swoją opinią. Uważam, że w tym wieku to już trochę pozamiatane. Osoby o podobnych poglądach do naszych są już albo po ślubach, albo tuż przed
Faceci, którzy zostali wolni w naszym wieku to delikatnie mówiąc mało zaradne życiowo przypadki lub tacy, co żadnym zakładaniem rodziny nie są zainteresowani. Wiem że to przykre co piszę, ale rzeczywistość jest nieubłagana.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem w podobnej sytuacji. też mam 30 lat, jestem po rozwodzie. I jakoś nie chce mi się wierzyć, że kogoś poznam. Raczej przyzwyczajam się do myśli, że będę już osobą samotną. Nigdy nie miałam powodzenia, więc nie sądzę, że teraz w magiczny sposób to się zmieni. |
|
|
|
|
|
#43 |
|
Rozeznanie
|
Ja poznalam milosc swojego zycia majac 29 lat
on jest sporo starszy, nie ma dzieci, zon ani bylych ani obecnych![]() Takie egzemplarze nie zdarzaja sie czesto to fakt, ale jednak istnieja ![]() 30 lat to mlody wiek (chociaz ja przezywalam kryzys kiedy zblizaly sie urodziny ), faktem jednak jest ze w katolickim srodowisku(do tego mniejsze miejscowosci) 30 letnia bezdzietna panna jest postrzegana w negatywnym swietle.
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mnie w sumie też tylko jeden jest potrzebny, byle bym go poznała :P No, wiek magiczny, w sam raz do podsumowań, ale co ja zrobię, że akurat rozstanie nastąpiło teraz ![]() Co do postrzegania w negatywnym świetle, nie jestem pewna czy wiem co masz na myśli, ale w razie czego od razu mówię, że mnie nikt nie dawał do zrozumienia, że coś ze mną nie tak albo że jestem starą panną I zdecydowanie potrzeba bycia z kimś nie wynika z tego, że się ludzie będą dziwnie patrzyli, gdyby to był jedyny problem, to nie byłoby tematu i byłabym szczęśliwą singielką
|
|
|
|
|
|
#45 | |||
|
BAN stały
|
Cytat:
Mam podobne myślenie jednak kobiety mają trochę gorzej,bo nie mamy tyle czasu żeby np.dzieci urodzić co faceci. ---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:31 ---------- Cytat:
Ja akurat to wzięłabym młodszego o max 2 lata lub starszego o 5 lat faceta jakaś taką sobie granice ustawiłam
|
|||
|
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
jak nie ma jaj to na 100% jest wierny
|
|
|
|
|
#47 |
|
BAN stały
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;77800001]jak nie ma jaj to na 100% jest wierny[/QUOTE]
|
|
|
|
|
#48 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#49 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio ? No ok anal moze zostawmy, oral tez no ale bez przesady katolicy nie uprawiaja seksu w jednej pozycji. Gdzie te bzdury wyczytałas? Oni tez maja udany seks tyle że po ślubie.---------- Dopisano o 18:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
Troche nieśmiały ale zawsze podobali mi sie tacy ideał wręcz! ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Z katolicka bo musi być wytrysk w pochwie. Kazdy ktory nie konczy sie w pochwie jest zly. Anala mi nie szkoda
Edytowane przez White_Dove Czas edycji: 2017-10-08 o 20:07 |
||
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
. A nie, dwóch - w końcu mój były teraz jest wolny, a jest w moim wieku
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
Co by nie mówić, ludzie o podobnych poglądach na świat łatwiej się dogadują, jest mniej pół do nieporozumień. Poza tym u nas w społeczeństwie jest duża niechęć do KK, co nawet widać w tym wątku, i sporo wojujących ateistów, więc trudno od autorki oczekiwać, że będzie się dobrze czuła z osobą, która na nią non stop najeżdża. Choć można też spotkać miłego i tolerancyjnego ateistę, a wtedy jest jeszcze opcja ślubu z innowiercą.
A obawy autorki nie są znowu takie całkiem bezzasadne, bo: a) jak chce mieć dzieci, to jednak ryzyko powikłań rośnie z każdym rokiem; b) rzeczywiście wielu fajnych facetów jest już po prostu zajętych. Oczywiście są też super faceci, którzy po prostu nie mieli szczęścia nikogo spotkać, ale tak z własnego doświadczenia to z moich samotnych kolegów nikogo bym Ci nie poleciła. Jako koledzy to sympatyczni ludzie, ale jednak nie są sami bez powodu i często to wina pewnych... hmm defektów charakterologicznych. c) im człowiek starszy, tym mniej poznaje ludzi. Nie bez powodu najwięcej par tworzy się wśród dwudziestokilkulatków, bo w tym okresie życie po prostu najintensywniej spotyka się z innymi i ma się na to czas. Niemniej to o niczym nie przesądza, że poznać kogoś wartościowego trzeba trochę szczęścia (a może i pomocy siły wyższej). Szczęściu z kolei może pomóc najzwyklejsze wychodzenie do ludzi. |
|
|
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
Znaczy, że jak dobijam do 40 i jestem sama to ze mną coś nie tak?
Juz tłumacze. To znaczy, że miałam jaja skończyć związek, który mnie nie satysfakcjonował (zadziwiające, ale 10 lat temu miałam inny obraz świata i moich oczekiwań co do niego, bo UWAGA! uczę się). I dałam sobie szansę na szczęście. A teraz nie łapie pierwszych lepszych portek, które się nawiną, a (tu kolejne zaskoczenie), nawija ich się więcej niż jak miałam 20+. Tylko teraz już wiem czego chcę i sobie spokojnie na to poczekam (w przenośni, bo w realu działam aktywnie). Edytowane przez 201710231141 Czas edycji: 2017-10-08 o 22:12 |
|
|
|
|
#54 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Przyczajenie
|
Jako założycielka wątku pozwolę się nie zgodzić
Owszem post jest na temat, i jest ponadto całkiem pocieszający, pod warunkiem, że: to, co Spanish_Girl pisze o sobie, można ekstrapolować na mężczyzn (istnienie fajnych wolnych kobiet po 30 niespecjalnie mnie interesuje pomijając fakt że nie mam co do niego wątpliwości, bo znam parę), i wśród tych wolnych mężczyzn, z którymi się spotyka, są też normalni fajni faceci, którzy po prostu jej nie odpowiadają, a nie są np. wiecznymi dzieciakami nie chcącymi się wiązać, brutalami, no nie wiem co tam jeszcze z cech obiektywnie dyskwalifikujących do stałego związku. No i, że nie ma wśród nich samych rozwodników
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Raczej chciałam się nie zgodzić z teza, która padła, że w pewnym wieku na wolnym rynku zostają tylko osoby jak to ktoś nazwał uroczo "z defektami". Moje spostrzeżenia są inne. I dlatego uważam, że Autorka ma szansę kogoś wartościowego poznać. Co tu jest nie na temat? Dziękuję Autumleaf. Myślę, że można to odnieść do mężczyzn. W końcu każdy człowiek się rozwija i zmienia swoje postrzeganie świata. Edit: co więcej jestem przekonana, że zwiazki zawierane w "starszym wieku" są zdrowsze i dojrzalsze (w odniesieniu do tych samych osób, nie jako generalna zasada).
Edytowane przez 201710231141 Czas edycji: 2017-10-08 o 23:22 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Czytajac wizaz od prawie 2 lat wcale nie zauważyłam że ci zajęci faceci to zawsze ci normalni, wspaniali nadajacy sie do zwiazku.
Co za bzdura. Niektórzy sa w zwiazku dlatego że przyzwyczajenie albo kobieta boi sie byc sama i jest w gównianym zwiazku dla samego bycia. Nie kazdy zwiazek powinien miec racje bytu. No ale oczywiscie "jest w zwiazku" to zapewne za☠☠☠is.ty koles bo przeciez zajęty. ![]() Znam faceta którego nie chciałabym na partnera bo znam go takiego jaki jest przy kolegach czyli pewnie taki jest naprawdę a jest juz w zwiazku ze 3 lata. Jest mało odpowiedzialny,niesłowny, niestabilny emocjonalnie, zachowuje sie jak nastolatek a ma po 30. .
|
|
|
|
|
#59 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
po drugiej stronie szafy
|
To chyba zależy od trybu życia
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.

Z tym przeczeniem to nie bardzo, ona chce milosci , ale nie bardziej niż życia zgodnie z wiara.
To jej priorytety. Ma trudniej ale moze znalezc milosc.

Co masz na myśli? Czyli TY np. jesteś katoliczką chodzaca do kosciola co tydzien i szanujaca malzenstwo( brak rozwodow) seks tradycyjny tylko po slubie itd? A np. kalendarzyk malzenski juz nie, albo nie chodzisz regularnie do spowiedzi/komuni?? Nie rozumiem podzialu: lepszy , gorszy katolik???
Ale dziękuję i za to, bo obserwując rozważania na temat tego, kto może uprawiać jaki seks, przynajmniej jest mi trochę bardziej wesoło w tej całej mojej teraźniejszej smucie 

), faktem jednak jest ze w katolickim srodowisku(do tego mniejsze miejscowosci) 30 letnia bezdzietna panna jest postrzegana w negatywnym swietle.
Znam faceta którego nie chciałabym na partnera bo znam go takiego jaki jest przy kolegach czyli pewnie taki jest naprawdę a jest juz w zwiazku ze 3 lata. Jest mało odpowiedzialny,niesłowny, niestabilny emocjonalnie, zachowuje sie jak nastolatek a ma po 30. .