|
|
#31 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sposób na teściową?...
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ej możecie tak cytować autorkę, żeby wyglądało, że ją cytujecie a nie mnie?
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
autorko to niestety w dalszym ciągu dom twoich teściów więc mogą w nim robic co chcą, nawet jak go przepisza na was to przygotuj się na to że ich zachowanie wcale a wcale sie nie zmieni, owszem wy będzieci mogli powiedziec ze to przeciez wasz dom ale być moze dla nich to nic nie zmieni i będą mówić jacy to jesteście, możliwe ze będą wam wypominac ze mieszkacie tam tylko dzieki temu ze oni sie zgodzili. wolałabym wziąć kredyt niż bawić się w remonty i spłacanie siostry, bo coś tam zaoszczędzicie ale teściów będziesz miała przy sobie jeszcze przez wiele lat, to już lepiej życ spokojnie samemu na swoim. za jakiś czas kto wie czy nie dojdzie ci problem z teściami wtrącającymi się w wychowywanie dzieci. co do pokoju siostry tak samo, to w dalszym ciągu jest jej pokój w domu jej rodziców, a z jej strony to może wyglądać tak że wprowadziła się bratowa i ma problem bo ta się w tym pokoju czasem zatrzymuje. nie wiem może spróbujcie z tą siostrą i teściami pogadać czy mogła by zająć, zamiast tego pokoju na piętrze, pokój na parterze (o ile jest jakiś wolny), powiedzcie coś że przydałby się wam bo chcielibyście coś tam w nim sobie urządzić, to lepsze niż fochy bo jak ona może tak bez pytania przyjeżdżać. no ale w tym wszystkim musisz mieć wsparcie męza, bo jeśli ty tak a on inaczej, to w tej sytuacji jesteś na przegranej pozycji. a co do pretensji o to że pyta czy nie potrzebują czegoś ze sklepu to według mnie przesadzasz, co z tego ze mogą sami pojechać, skoro on i tak jedzie i nie ma problemu żeby kupic cos więcej przy okazji to nie ma się o co czepiać
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=mellitus;77925736]
Cytat:
Na mieszkanie byłoby nas stać. Byłoby ciężko z kredytem, ale dalibyśmy radę. Tylko że mój mąż nie chce o tym słyszeć. On ma ten dom obiecany i koniec. Jest w stanie znosić wiele...Tylko ja raczej nie będę w stanie. |
|
|
|
|
|
#36 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pieklisz się o pokój siostry, jakbyś miała do niego jakieś prawa. Póki co to nie jest Twój dom, a teściowie mają dwoje dzieci. Pretensji o zakupy to już w ogóle nie rozumiem. Cytat:
Mieszkanie "na pięterku" to pomysł, który sprawdza się stosunkowo rzadko, gdy zarówno młodsi jak i starsi są normalni, mają zdrowe relacje i szanują się nawzajem. Ze sposobu jaki piszesz wynika, że Ty sama taka krystaliczna to też nie jesteś. |
||
|
|
|
|
#37 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [QUOTE=Mei25;77926276] Cytat:
---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Znowu coś sknocilam z cytowaniem
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7792655 6]Ale najwidoczniej nie chcą - bardzo rozsądnie z resztą. Przepiszą teraz i zostaną na łasce na te -dzieści lat, z jakiej paki? Obok mamy jeszcze ciepły wąteczek o takich właśnie mądrych rodzicach, co to wszystko rozdali a sami teraz na leki nie mają.
Pieklisz się o pokój siostry, jakbyś miała do niego jakieś prawa. Póki co to nie jest Twój dom, a teściowie mają dwoje dzieci. Pretensji o zakupy to już w ogóle nie rozumiem. Dokładnie. Mieszkanie "na pięterku" to pomysł, który sprawdza się stosunkowo rzadko, gdy zarówno młodsi jak i starsi są normalni, mają zdrowe relacje i szanują się nawzajem. Ze sposobu jaki piszesz wynika, że Ty sama taka krystaliczna to też nie jesteś.[/QUOTE] Nie twierdzę, że jestem krystaliczna. Akurat przykład ze sklepem nie był udany. Irytuje mnie to, bo pyta za każdym razem, a oni nigdy nie zapytają się nas czy przypadkiem czegoś nie potrzebujemy, czy ja nie potrzebuję, jak siedzę pół dnia z małym dzieckiem sama i nie mam możliwości dojechania do sklepu. No, ale to rodzice, im wolno wszystko. Piszę w taki sposób, bo nie uważam, żeby oni traktowali wszystkich na równi, zarówno nas, jak i siostrę. Wręcz powiedziałabym, że ona może wszystko, a zdanie mojego męża i moje jest mało znaczące. Tylko niestety to wyszło dopiero jak tam zamieszkaliśmy. Teraz czeka nas spłata kredytu remontowego i może wtedy jak nie damy rady tak żyć, to wyprowadzka... |
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
ja sobie nie wyobrazam zeby moja synowa chciala byc przed moja corka i wygryzala ja z jej wlasnego pokoju
twoi tescowie nic wam nie dali i jeszcze wiele moze sie wydarzyc ,moga zapisac dom tylko synowi(nie WAM )i wrazie rozwodu zostaniesz z niczym,w tej sytuacji w ktorej jestes teraz rowniez zostajesz z niczym bo dom oficjalnie jest tesciow wiec ty nie masz prawa do niczego jesli wlozylas tam jakas kase w remont i nie masz na to rachunkow na swoje imie to pozegnaj sie z ta kasa dlaczego pisze o rozwodze? poniewaz to tylko kwestia czasu jesli nie wyprowadzicie sie na swoje SWOJE to nie wroze wam dlugiego stazu z tesciowa ktora nie zachowuje sie tak jak ty bys oczekiwala i z mezem ktory ma w tylku twoje uczucia druga sprawa ze nawet jakbys jakims cudem z nim przetrwala to bedziesz miala tych tesciow do konca ich dni na swojej glowie a czy napawde zapisza mu ten dom to nikt tego nie wie zanim odejda z tego swiata jeszcze moga go zapisac wnuczce i nic im nie zrobicie to dopiero poczatek ale sie urzadzilas tragedia |
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
rodzice mnie ostrzegali, ale na początku wszystko było idealnie. Teściowa siedziała u siebie zmęczona po pracy, siostra męża nie przyjeżdżała, bo jej dzieci chorowały po przedszkolu. Teraz teściowa przeszła na emeryturę...A siostra zaczęła przyjeżdżać, nie zważajac na to, że my mamy malutkie dziecko, które też potrzebuje ciszy. Jedyny "plus", że kredyt jest wzięty przez męża. No i taki, że zawsze mogę wrócić do swoich rodziców, nawet z dzieckiem...Przykre, ale przez nastawienie mojego męża, moje uczucia do niego też opadają :/
|
|
|
|
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;77927366]ja sobie nie wyobrazam zeby moja synowa chciala byc przed moja corka i wygryzala ja z jej wlasnego pokoju
twoi tescowie nic wam nie dali i jeszcze wiele moze sie wydarzyc ,moga zapisac dom tylko synowi(nie WAM )i wrazie rozwodu zostaniesz z niczym,w tej sytuacji w ktorej jestes teraz rowniez zostajesz z niczym bo dom oficjalnie jest tesciow wiec ty nie masz prawa do niczego jesli wlozylas tam jakas kase w remont i nie masz na to rachunkow na swoje imie to pozegnaj sie z ta kasa dlaczego pisze o rozwodze? poniewaz to tylko kwestia czasu jesli nie wyprowadzicie sie na swoje SWOJE to nie wroze wam dlugiego stazu z tesciowa ktora nie zachowuje sie tak jak ty bys oczekiwala i z mezem ktory ma w tylku twoje uczucia druga sprawa ze nawet jakbys jakims cudem z nim przetrwala to bedziesz miala tych tesciow do konca ich dni na swojej glowie a czy napawde zapisza mu ten dom to nikt tego nie wie zanim odejda z tego swiata jeszcze moga go zapisac wnuczce i nic im nie zrobicie to dopiero poczatek ale sie urzadzilas tragedia[/QUOTE] Ja też sobie nie wyobrażam ;] ale byłabym mądrą matką i nie generowała konfliktu między synem, a córką. Bo niestety, najbardziej upiera się teściowa, ponieważ jej jest wygodnie, żeby córka miała u nas swój pokój, nie musi wtedy rezygnować z jakiegoś swojego. Ktoś zaraz napisze, że to jej dom i może robić co chce. Może i tak, ale skoro zgodziła się na zamieszkanie u siebie syna i synowej z dzieckiem to wypadałoby szanować również zdanie syna, już pal licho synowej (chociaż też by mogła, jeśli sama oczekuje tego samego). Fakt...urządziłam się nieźle. |
|
|
|
|
#44 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
kredyt jest na 30 lat, nie do smierci normalny kolej rzeczy, jesli chce sie mieszkac u siebiejakie masz marzenia, ze wziecie kredytu by je przekreslilo? Szkoda ze wpieprzyliscie 30 tys na remont nie swjego domu, zamiast zainwestwania we wlasne M. Bedziecie sie tak z tesciami gniezdzic i \yc w niezdroej atmosferze do ich smierci ? A pomyslalas kto bedzie sie nimi opiekowal jesli zachoruja, zaniemoga w pozniejszym wieku...? Mieszkanie pod jednym dachem ze starszymi i schorowanymi osobami nie nalezy do przyjemnosci Tak, dobrze podsumowalas cala sytuacje- strzelilas sobie w stope, nie zazdroszcze |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
Autorko, nie wiem ile masz lat. Myślę, że około 30. Twoja teściowa ma pewnie koło 60 jak już jest na emeryturze. Zdajesz sobie sprawę, że przed tobą na 90% nawet ponad 20 lat marnowania życia w takim układzie? Chcesz tego?
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Urządzilas się nieźle dlatego , że wzieliście kredyt na mieszkanie , które odnowicie a potem możecie zostać bez mieszkania i z kredytem .
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
Zagraj z nim ostrzej i powiedz, że Ty nie wyobrażasz sobie dalej takiego życia, chcesz porozmawiać i WSPÓLNIE coś ustalić. Tylko nie wyjeżdżaj od razu z rozwodem i zabieraniem dziecka, bo to nie chodzi o szantaż tylko na razie o szczerą rozmowę. Jak się będzie migał, albo zbywał Cię jakimś "kiedyś porozmawiamy" to po prostu mu powiedz, że oczekujesz rozmowy np. do końca przyszłego tygodnia i tyle. Wtedy się okaże czy po pierwsze ma jaja i weźmie za cokolwiek odpowiedzialność, a po drugie kto jest dla niego najważniejszy (nie muszę chyba mówić, że powinnaś to być Ty i dziecko). Jeśli to nie wypali to najwidoczniej marnujesz swój czas i zdrowie w tym związku.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#49 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
W imię tego, że u matki mieszka jej brat z rodziną, a ona sama nie chciała w tym domu mieszkać. Jak dla mnie trzeba mieć bardzo prostackie myślenie żeby nie dać bratu cieszyć się kawałkiem "własnego" M :/
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najbardziej dziwi mnie tu podejście faceta, który zakłada nową rodzinę, zadłuża się na 30 tysięcy na dom rodziców i widzi nic dziwnego w mieszkaniu na pięterku z dzieckiem przez następne 20 lat. Dziewczyno, ale to nie wasze "własne" M, tylko piętro w cudzym domu. Teściowie pozwalają wam tam mieszkać i tyle. To nie wina siostry, że daliście się wrobić w przedziwny układ, i nie widzę nic prostackiego w spaniu we własnym pokoju w rodzinnym domu.
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2017-10-12 o 20:15 |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Wtajemniczenie
|
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;77929321]Oddadza siostrze 100 tys, w remont poszlo 30 tys, razem 130 tys- polowa fajnego i WLASNEGO mieszknia[/QUOTE]
Dokładnie. Poza tym nie rozumiem argumentu o tym, że dom będzie więcej warty niż mieszkanie. Co to zmienia jeśli zamierzacie w nim mieszkać a nie nim handlować? Poza tym dom to studnia bez dna...30 tys na remont to dopiero początek. Wiecie o tym?---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:12 ---------- Cytat:
A ja Cię uświadomie ponownie. Szwagierka ma prawo mieć w nosie brata Ciebie i Wasze dziecko, bo jest dokładnie tak samo u siebie... I wcale nie świadczy to o jej prostactwie. Poza tym nie ma tu czym się cieszyć, bo nie ma nic własnego... Mieszkacie kątem u kogoś, czy Ci się to podoba czy nie.
Edytowane przez mellitus Czas edycji: 2017-10-12 o 20:17 |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jeśli przyjeżdżałabym w odwiedziny do rodziców i musiałabym chodzić cicho na paluszkach i spać gdzieś na kanapie dlatego, że bratu zachciało się sprowadzić tam żonę i dziecko, to denerwowałoby mnie to.
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Coby nie mówić sytuacja jest nie do pozazdroszczenia, ale można się było tego spodziewać. Roszczeniowość autorki na dobre relacje też szczególnie pozytywnie nie wpływa. Mówiąc bez ogródek chcesz się rządzić w bądź co bądź nie swoim domu i dziwisz się, że właściciele na to krzywo patrzą. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Gazela inteligencji
|
To spłaćcie siostrę i po krzyku, wtedy będziesz mogła decydować, czy może tam przyjeżdżać, czy nie. Chociaż najpierw teściowie musieliby przepisać ten dom, a na razie się nie garną - może się boją, że będziesz miała argument na nieprzyjmowanie szwagierki?
|
|
#56 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do splaty- szwagierka zgodziła się na taką kwotę, czy tyle chcecie jej zapłacić? Jeśli dom jest faktycznie więcej warty może oczekiwać większej kwoty. Ja bez operatu rzeczoznawcy nie bawilabym się w spłaty...
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Ale na dobrą sprawę DLACZEGO oni mają przepisywać swoją własność i zdawać się na czyjąś łaskę czy niełaskę, gdy w perspektywie mogą mieć jeszcze parę ładnych dekad do pożycia? Przepiszą i gdzie pójdą?
|
|
|
|
|
#59 |
|
Gazela inteligencji
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7793030 1]Ale na dobrą sprawę DLACZEGO oni mają przepisywać swoją własność i zdawać się na czyjąś łaskę czy niełaskę, gdy w perspektywie mogą mieć jeszcze parę ładnych dekad do pożycia? Przepiszą i gdzie pójdą?[/QUOTE]
Tez tego nie rozumiem, ale niby obiecali. Może jednak poszli po rozum doglowy i nie chcą ryzykować.
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;7793017 6]A dla mnie - z drugiej strony - też jest dziwne takie ciśnienie na spanie w swoim pokoiku
Rozumiem też i twój punkt widzenia. U rodziców nie sypiam też w moim starym pokoju, a u teściów... mąż wyprowadził się z domu jak rozpoczynał studia, przyjechał na święta 3 miesiące później i... jego pokój był ślicznie przerobiony na garderobę teściowej Ale stawiam się na miejscu tej siostry bo dziwi mnie to, że autorka ma do dyspozycji własną sypialnię, duży salon, kuchnię, łazienkę a przeszkadza jej od czasu do czasu wizyta szwagierki.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:10.

rodzice mnie ostrzegali, ale na początku wszystko było idealnie. Teściowa siedziała u siebie zmęczona po pracy, siostra męża nie przyjeżdżała, bo jej dzieci chorowały po przedszkolu. Teraz teściowa przeszła na emeryturę...A siostra zaczęła przyjeżdżać, nie zważajac na to, że my mamy malutkie dziecko, które też potrzebuje ciszy. Jedyny "plus", że kredyt jest wzięty przez męża. No i taki, że zawsze mogę wrócić do swoich rodziców, nawet z dzieckiem...Przykre, ale przez nastawienie mojego męża, moje uczucia do niego też opadają :/

normalny kolej rzeczy, jesli chce sie mieszkac u siebie
? A pomyslalas kto bedzie sie nimi opiekowal jesli zachoruja, zaniemoga w pozniejszym wieku...? Mieszkanie pod jednym dachem ze starszymi i schorowanymi osobami nie nalezy do przyjemnosci 

niż mieszkanie. Co to zmienia jeśli zamierzacie w nim mieszkać a nie nim handlować? Poza tym dom to studnia bez dna...30 tys na remont to dopiero początek. Wiecie o tym?
ale jeśli przyjeżdżałabym w odwiedziny do rodziców i musiałabym chodzić cicho na paluszkach i spać gdzieś na kanapie dlatego, że bratu zachciało się sprowadzić tam żonę i dziecko, to denerwowałoby mnie to.