|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny
Też zastanawiałam się na polakierowaniem tego, ale to znowu kasa Może inny lakier niż typowy do fimo?A co do rodzajów fimo to właśnie nie ma na niej nic napisane, że jest transparentna, czytałam i szukałam żeby kupić dobrą, ale nic nie znalazłam na opakowaniu. Jeśli to coś Wam powie to był numer 43. Następnym razem spróbuję z zamrażalnikiem jeśli chodzi o dziurki
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Fimo
Ja nic nie rozumiem z tego linka
Jak sie robi takie fajowe koraliki?
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zadomowienie
|
no piekna ci wyszła ta bransoletka, koraliki cudowne jak na pierwsyz raz !
jak bede miala troche wolnego czasu to musze troche zaczaic o co chodzi.. z tymi zawijaskami bo narazie to cienko eh.. ten czas...
|
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
1 raz mam doczynienie z FIMO mam w związku z tym kilka pytań :
w czym to wypalać czy w warunkach domowych jest to możliwe? Ile kosztuje ? |
|
|
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
FIMO to masa samoutwardzalna, po około 24 h od wyrobieniu sama twardnieje, natomiast modelina wymaga termoutwardzania, albo w piekarniku, albo we wrzątku.
|
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki myaaa1. To nie jest takie trudne. Co prawda trzeba się wprawić w to i wyczuć kiedy robią się zawijaski, w sęsie kiedy szybciej, jak jest bardziej płaski czy bardzie stożkowy koralik i pod jakim kontem kręcić i po jakim okręgu. Ale jak tylko się za to weźmiesz to będziesz wiedziała o co mi chodzi
![]() Jaga3003 - wypala się w piekarniku, na opakowaniu jest instrukcja. a jeśli chodzi i koszt, to cena jednej kostki to 5,99 zł w Empiku. Ale jeden kolor to zwykle za mało, w zależności od tego co się robi. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
Golden, jeżeli nie masz za bardzo pieniędzy na lakier do fimo, to możesz użyć bezbarwnego lakieru do paznokci, sprawdziłam
|
|
|
|
|
#39 |
|
Rozeznanie
|
PARANOJA a czy koraliki później nie będą strasznie śmierdzieć? Lakier w końcu śmierdzi i czy wywietrzeje ten zapach
|
|
|
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
Ojej Golden dziekuje ci bardzo bardzo!
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A przypomina mi się, że gdzieś dziewczyny już pisały o lakierowaniu lepionych koralików, wprawdzie z modeliny, ale to niewielka różnica. I używały różnych lakierów, co kto miał pod ręką, i akrylowe i zdaje się nawet nitro Więc odwagi
|
|
|
|
|
|
#42 |
|
Raczkowanie
|
I jeszcze jedno. Zakupów w empiku można dokonywać przez internet, nawet są jakieś malutkie zniżki. I niekoniecznie z dostawą do domu. Można wskazać najbliższy empik i w nim zapłacić i odebrać zamówienie, bez kosztów przesyłki.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Ale ja wogóle nie moge skumać jak to zrobić
Moze zrobisz nam mały obrazkowy kurs golden?
|
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
To teraz tak:
* nr 014 - transparentna fimo, nr 0 - biala. 43 nie wiem, jak bedę w Empiku, to się zorientuję. * zgodnie z opisem na opakowaniu, fimo soft wypala sie w piekarniuku w temperaturze 120-130 st.C przez około 20-30 minut. radzę jednak co jakiś czas sprawdzać, bo ja jednekoraliki spalilam. Z reguly wyjmuję po okolo 15 minutach, pozwalam wystygnąć i ok. Fimo soft, ta z empiku, NIE UTWARDZA SIĘ SAMA. Najlepszy dowod - mam nieupieczone koraliki, ktore od jakiś 2 tyg. czekają na mój ruch w ich strone i nic - caly czas są elastyczne, nie utwardzone. * co do lakieru dopaznokci - mam jeden naszyjnik jeszcze chyba z listopada, pomalowany akierem o paznokci i zapach niestety nie wywietrzał Nie wiem jak jest z lakierami akrylowymi, ale naprawdę polecam ten z empiku do fimo, bo mimo, że buteleczka jest mala, to na b. dużo koralikow wystarcza.To na razie tyle ![]() pa
|
|
#45 | |
|
Wtajemniczenie
Lokalizacja: jestem czarownica wiec pewnie gdzies latam na miotle...
|
Cytat:
no i cały czas jest elastyczna
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Rozeznanie
|
Justin_14 myślę że nie wiele by moje zdjęcia pomogły, bo to trzeba wyczuć. Ja robiłam tak jak jest pokazane na tej stronie i metodą prób i błędów jakoś mi się udało. Ale jeśli będę robiła kolejne koraliki tą metodą to na pewno zamieszczę zdjęcia z faz "produkcji"
![]() Pozdrawiam i dziękuję za słowa uznania
|
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
lepsza jest modelina termoutwardzalna czy samoutwardzalna?
i nie wiecie może czy w Empiku na rynku w Krakowie można znaleźć coś takiego? jak duża jest taka kostka modeliny? ja ostatnio robiłam koraliki z termoutwardzalnej. Trochę sie nad nimi nameczyłam, ale była to sama przyjemność. Koraliki są w biedronkowe kropy
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne zawijaski, gratuluję.
Widzę,że jest troszkę amatorów na modelinową biżu ![]() A oto kilka moich zawijasków Pozdrawiam cieplutko
Edytowane przez pysiamn Czas edycji: 2006-08-02 o 17:14 |
|
|
|
|
#49 |
|
Rozeznanie
|
pysiamn - śliczne są Twoje prace, już miałam okazję je podziwiać
Powiedz mi tylko jak to robisz, że nie rozmazują Ci się kolory ? Bo mi jak robiłam z czarnego i białego Fimo to mi się rozmazywalo i wychodził momentami strasznie szary, podobnie z brązem. I jak to zrobić, że na bokach "świderka" masz grubszą warstwę ciemnego brązu a w środku cieńszą, czy może to tak samo wychodzi?
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Powodzonka... jak by co polecam się ![]() p.s. + kilka kolejnych zawijasków, które tak lubisz, specjalnie da Ciebie |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
to jest swietne :d,hmm czyli moge sobie takie cos zorbic z modeliny tak?a fimo to taka hm sybstancja z ktorej robi sie takie cudno?
|
|
|
|
|
#52 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki
Tak też robiłam - pasek w środek.Właśnie mam zamiar zabrać się za jakieś koraliki, bo mama będzie jutro piekła ciasto i będę miała nagrzany piekarnik Pozdrawiam |
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
jestem zafascynowana
tym fimo musze spróbować
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Zachęcamy....przyłącz się ...
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
Może przez weekend wybiore się do Empiku.
Jakoś boje się, że minic z tego nie wyjdzie, a jednak to troche kosztuje.
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktoś mi może powiedzieć, czy jest duża różnica w modelinie i imo. Chodzi mi o samo robienie wzorów ??
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Przyznam się że niewiem o co chodzi w pytaniu... ale próbowałam różnych typów modeliny... wzorki można robić ze wszystkich...
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
chodzi mi o to jaka jest różnica jaka jest różnica między fimo i modeliną ?
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie fimo to też modelina, utwardzana podczas pieczenia a nie gotowania. (Fimo to marka modeliny)
![]() |
Nowe wątki na forum Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:29.

Też zastanawiałam się na polakierowaniem tego, ale to znowu kasa
Może inny lakier niż typowy do fimo?