![]() |
#31 | |
BAN stały
|
Dot.: Czy osoba chora ma prawo do normalnego życia?
Cytat:
Mam koleżankè na grupie dla chadowcôw, ktôra była w ciàźy i brała leki, ale szczegôłôw jakie mogla nie poznałam, ale pozwalali brać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Natash chodzi tylko o kwestię odpowiedzialności za psychikę dziecka żyjącego na co dzien z rodzicem.
Ważne jest jak osoba funkcjonuje codziennie, jak wygląda zwyczajowo przebieg choroby. No sorry, ale trudno decydować się świadomie na wychowywanie dziecka jeśli się wie, że np. połowę roku leży się w łóżku i świat dla człowieka może nie istnieć albo średnio raz na 2 tyg dostaje napadu szału z powodu jakiegoś drobiazgu. Tak samo, jak trudno trochę zdecydować się na posiadanie dziecka gdy się wie że się ileś dni w roku spędza w podróży czy pracuje w bardzo dużym wymiarze godzin, i człowieka nie ma całymi dniami. Autorko, jasne, że tak. ![]() Nie tylko masz prawo do normalności ale nawet wręcz dąż do niej. ![]() Nie każdy naturalnie to udźwignie i chciałby być partnerem, ale związek nie jest niemożliwy. To, że masz schizofrenię nie przekreśla także tego, że nie mogłabyś mieć w przyszłości rodziny. Najważniejsze przede wszystkim jest dokładnie ustalenie na co chorujesz, i zajęcie się swoją chorobą najporządniej jak to możliwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Tak osoba chora ma prawo mieć "normalne" życie. Ale gadanie jedno, a rzeczywistość drugie. Wiem, ze wyjdzie ze mnie hipokryta, ale ja osobiście nie zwiazalabym się z osobą chorą psychicznie, nawet gdybym wiedziała, ze ta osoba się leczy. No nie i koniec. Gdyby jednak choroba została zdiagnozowana jak byłabym w związku z taką osobą i partner podjął by leczenie, to pewnie bym nie odeszła.
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Antydepresanty albo się odstawia, albo przyjmuje w małych dawkach pod kontrolą lekarza. Często tak jest, że odstawienie nie jest "bolesne", bo hormony w ciąży działają jak antydepresanty. Oczywiście nie zawsze. Natomiast stabilizatory na ChAD można przyjmować w ciąży. To są leki, które się przyjmuje też na padaczkę, chorzy na padaczkę nie mogą przerwać ich stosowania i normalnie biorą podczas ciąży. Są w ogóle specjalnie opracowane programy dla kobiet leczących się psychiatrycznie i planujących mieć dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Jeśli osoba się leczy, a nie zamiata pod dywan, to ja nie widzę problemu. Sama bym się z taką osobą związała, gdyby zaiskrzyło, a nie jestem taka niespotykana, żeby być jedyna.
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:09 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
Jak kobieta się leczy, wie, jak radzić sobie z chorobą, to nawet lepiej. Tak samo partner. Zachorować można zawsze, a ten, który już ma nierówno pod sufitem i ogarniał się przynajmniej wie, jak to szybko i sprawnie łatać. Bo osoba wie, że ma problem. Po prostu. A potem koleżance na terapii mama "zdrowa" wykrzyczała, że żałuje, że nie zrobiła aborcji, bo ma nienormalną córkę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- A to swoją drogą. Specjaliści najlepiej ocenią, jakie jest ryzyko i konsekwencje i jakie kroki należy ewentualnie podjąć, żeby to wszystko się jak najsprawniej toczyło. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#37 |
Rozeznanie
|
Sama choruje na chad, regularnie biorę leki jednak gorszy dzień nadal się zdaża. Choroba odcięła mnie od normalnego życia ale usilnie staram się sobie radzić, leczyć, chodzić do pracy. Moje życie towarzyskie nie istnieje ponieważ odcięłam się od ludzi, istnieje dla mnie tylko mój partner który mnie kocha ale czasami wydaje mi się że nie zdaje sobie sprawy z tego wszystkiego. Mieszkamy razem, wie że biorę garść leków rano i wieczorem co nie przeszkadza nam w planowaniu przyszłości np dzieci i ślubu, dzięki wspólnym życiu i planom jakoś jeszcze żyje i mam ochotę się leczyć. Inaczej chyba bym już to zakończyła w sposób który mam przemyślany z każdej strony. Chociaż czasami też się boję przyszłości
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
BAN stały
|
Cytat:
Przytulam🤧 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Życzę Ci jak najlepiej, masz szansę jak każdy.
Natomiast nie rozumiem sformułowania "mieć prawo". Związki zależą od dwóch osób i nie istnieją tu nakazy. Nikt nie ma gwarancji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
![]() A nad myśleniem o dzieciach mam jeszcze czas. Z resztą nie każde pary je mają, czasem z wyboru. Może mi wystarczy tylko ta druga połówka? Wszystko w swoim czasie, zobaczę jak potoczy się moje życie. Dziękuję za słowa wsparcia, będę starać się myśleć pozytywnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Masz prawo nikt ci go nie odbiera
Inni ludzie mają za to prawo nie chcieć być w związku z osoba z zaburzeniami psychicznymi Moj dobry kolega przeżył traumę jako dziecko jego ojciec wlasnie chorował na shizofrenie i dusil na jego oczach jego matke Kolega nie planuje dzieci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
wańka wstańka
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80808326]Masz prawo nikt ci go nie odbiera
Inni ludzie mają za to prawo nie chcieć być w związku z osoba z zaburzeniami psychicznymi Moj dobry kolega przeżył traumę jako dziecko jego ojciec wlasnie chorował na shizofrenie i dusil na jego oczach jego matke Kolega nie planuje dzieci[/QUOTE] chciałam tylko powiedzieć, że to nie jest tak, że osoby chore psychicznie są agresywne (ze względu na chorobę).
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
wańka wstańka
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80820341]Moim zdaniem bywają agresywne bez powodu ponieważ nie myślą racjonalnie.maja zaburzone postrzeganie rzeczywistości[/QUOTE]każdy może być agresywny bez ewidentnego powodu.
badania w psychiatrii jasno pokazują, że osoby chore zwykle prezentują zachowania autoagresywne, a nie atakuje innych. obraz agresywnego schizofrenika wypromowaly media. moje doświadczenia sa takie, że szybciej zaatakować może ktoś pod wpływem narkotyków czy alkoholu niż osoba chora. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
#45 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno organizm regeneruje się w pełni po 10 latach od rzucenia palenia. Czyli wychodzi na to że trzeva wielu lat bez używek by przekazać w pełni "dobre" geny. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2018-01-25 o 13:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8082420 1]Nie do końca się z tym zgodzę. Mam w rodzinie przypadek schizofrenii, matka utrudniała życie dzieciom, bywała agresywna, zazdrosna (nie było autoagresji). Drugi przypadek u tż w rodzinie niby schizofrenia, ale bardziej wygląda to na chorobę dwubiegunową z częstymi fazami manii, które przeważają. Ta osoba jest agresywna wobec bliskich, znajomych, a wobec siebie nigdy, nawet nie miała myśli samobójczych. Obie osoby na lekach wyglądają jakby były na haju, maja powolne myślenie, uczucie zmęczenia, problemy z wysławianiem się. Życie z taką osobą jest ciężkie, a nie wszystkie przypadki są takie same. Po za tym są różne rodzaje schizofrenii.[/QUOTE]
wlasnie tak zachowywal sie ojciec mojego kolegi wyobrazal sobie ze zona go zdradza ze ukrywa kochanka ze dzieci nie sa jego itp i byl agresywny wobec zony(dzieci nie ruszal ale c sie napatrzyly to im wystarczy) chcial na niej wymuszac przyznawanie sie do winy wlasnie orzez duszenie itp nie chcialabym sie przekonywac w taki sposob wiem swoje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Konto usunięte
|
Jak dla mnie jeśli osoba się leczy uczęszcza na terapię, stara się nad sobą pracować to jak najbardziej znajdzie partnera, miłość, założy rodzinę.
Natomiast o ludziach którzy WIEDZĄ że są chorzy , z premedytacją nie podejmują leczenia, i z pełną odpowiedzialnością wchodzą w związek gdzie będą niszczyć innym zdrowie i życie mam BARDZO złe zdanie. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 15:28 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80823946]wole nie przekonywac sie na wlasnej skorze czy to obraz wypromowany przez media czy wynik choroby i nie zwiazalabym sie swiadomie ze schizofrenikiem ani innym czlowiekiem z problemami psychicznymi[/QUOTE]Ale wiesz, że w dzisiejszych czasach praktycznie wszysvy mają mniejsze lub większe problemy psychiczne? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A przynajmniej nic o nich nie wiem ;-) z taka osoba jak ja mogabym być Nie zwiazalabym się świadomie z kimś kto ma jakąś powazna chorobe psychiczna zdiagnozowana przez lekarza wymagająca leków i dziedziczna Jakieś małe odchylenia od normy (tymczasowe problemy typu obnizony nastroj kazdy czasami miewa )ale ja mówię o przypadkach gdzie choroba nie opuszcza i cale zycie trzeba brać leki Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2018-01-25 o 17:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80831121]Ja nie mam
A przynajmniej nic o nich nie wiem ;-) z taka osoba jak ja mogabym być Nie zwiazalabym się świadomie z kimś kto ma jakąś powazna chorobe psychiczna zdiagnozowana przez lekarza wymagająca leków i dziedziczna Jakieś małe odchylenia od normy (tymczasowe problemy typu obnizony nastroj kazdy czasami miewa )ale ja mówię o przypadkach gdzie choroba nie opuszcza i cale zycie trzeba brać leki[/QUOTE]No to inna sprawa ![]() ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
wańka wstańka
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;8082420 1]Nie do końca się z tym zgodzę. Mam w rodzinie przypadek schizofrenii, matka utrudniała życie dzieciom, bywała agresywna, zazdrosna (nie było autoagresji). Drugi przypadek u tż w rodzinie niby schizofrenia, ale bardziej wygląda to na chorobę dwubiegunową z częstymi fazami manii, które przeważają. Ta osoba jest agresywna wobec bliskich, znajomych, a wobec siebie nigdy, nawet nie miała myśli samobójczych. Obie osoby na lekach wyglądają jakby były na haju, maja powolne myślenie, uczucie zmęczenia, problemy z wysławianiem się. Życie z taką osobą jest ciężkie, a nie wszystkie przypadki są takie same. Po za tym są różne rodzaje schizofrenii.[/QUOTE]
Ewidentnie leczenie jest zle ustawione. Zgadzam sie z tym, że takie przypadki istnieją, ale nie są częste. [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80825291]wlasnie tak zachowywal sie ojciec mojego kolegi wyobrazal sobie ze zona go zdradza ze ukrywa kochanka ze dzieci nie sa jego itp i byl agresywny wobec zony(dzieci nie ruszal ale c sie napatrzyly to im wystarczy) chcial na niej wymuszac przyznawanie sie do winy wlasnie orzez duszenie itp nie chcialabym sie przekonywac w taki sposob wiem swoje[/QUOTE] Czasem jest tak, że osoba agresywna zachoruje. Sama agresja nie wywodzi sie z choroby, a z nieumiejętności radzenia sobie z emocjami itd. W żadnym razie nie twierdzę, że życie z nieleczonym schizofrenikiem jest łatwe. ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80831121]Ja nie mam A przynajmniej nic o nich nie wiem ;-) z taka osoba jak ja mogabym być Nie zwiazalabym się świadomie z kimś kto ma jakąś powazna chorobe psychiczna zdiagnozowana przez lekarza wymagająca leków i dziedziczna Jakieś małe odchylenia od normy (tymczasowe problemy typu obnizony nastroj kazdy czasami miewa )ale ja mówię o przypadkach gdzie choroba nie opuszcza i cale zycie trzeba brać leki[/QUOTE] Aktualnie stres zalicza się z do kwestii zdrowia psychicznego. ![]() I w tym sensie zdrowie psychiczne każdego dotyczy.
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie widzisz różnicy między stresem a psychozami typu choroba dwubiegunowa lub schizofrenia? Ja widzę nie zamierzam tu wymieniać wszystkich chorób na świecie ogólnie nie zwiazalabym się z nikim z chorobami typu nerwice,upośledzenie umysłowe i psychozy Nie mam ochoty sprawdzać na sobie czy moich dzieciach jak taka osoba bedzie sobie radzić z emocjami Ty możesz być z kim chcesz ale nie wmawiaj mi ze osoba która ma chwilowy stres w życiu jest na równi zaburzona co schizofrenik bo to nie prawda Edytowane przez 7623cb0b746b4d40e529fc123bf669aade741778_65822f07d8014 Czas edycji: 2018-01-25 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80832931]
Ty możesz być z kim chcesz ale nie wmawiaj mi ze osoba która ma chwilowy stres w życiu jest na równi zaburzona co schizofrenik bo to nie prawda[/QUOTE] Prawda jest taka, że w pełni zdrowa osoba, która nie potrafi radzić sobie ze stresem może zrobić większą krzywdę dziecku niż dobrze leczony schizofrenik. Już nie mówiąc o tym, że schizofrenia może polegać na jednym epizodzie psychotycznym w całym życiu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Ok jak napisalam poprzednio kazdy niech wybiera sobie takiego partnera jaki mu odpowiada ja nie zwiazalabym się z psychicznie chorym człowiekiem wiedząc o jego chorobie i nikt mnie nie przekona ze stresjest bardziej niebezpieczny niz psychozy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
wańka wstańka
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80832931]Nie wiem co chcesz mi udowodnić ?
Nie widzisz różnicy między stresem a psychozami typu choroba dwubiegunowa lub schizofrenia? Ja widzę nie zamierzam tu wymieniać wszystkich chorób na świecie ogólnie nie zwiazalabym się z nikim z chorobami typu nerwice,upośledzenie umysłowe i psychozy Nie mam ochoty sprawdzać na sobie czy moich dzieciach jak taka osoba bedzie sobie radzić z emocjami Ty możesz być z kim chcesz ale nie wmawiaj mi ze osoba która ma chwilowy stres w życiu jest na równi zaburzona co schizofrenik bo to nie prawda[/QUOTE] Niczego ci nie wmawiam ![]() Nigdzie nie napisałam, że stres jest równy chorobie typu schizofrenia. Mity wokół chorób psychicznych są ogromne i często nie mają odzwierciedlenia w rzeczywistości. Nie rozumiem czemu mieszasz choroby psychiczne typu schizofrenia z upośledzeniem umysłowym. Nie ma to większego sensu.
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
[1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80831121]Ja nie mam
A przynajmniej nic o nich nie wiem ;-) z taka osoba jak ja mogabym być [/QUOTE] Nie mogłabyś, bo masz dzieci, a takiego faceta też nie chcesz. ![]() ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- [1=7623cb0b746b4d40e529fc1 23bf669aade741778_65822f0 7d8014;80833361]Ok jak napisalam poprzednio kazdy niech wybiera sobie takiego partnera jaki mu odpowiada ja nie zwiazalabym się z psychicznie chorym człowiekiem wiedząc o jego chorobie i nikt mnie nie przekona ze stresjest bardziej niebezpieczny niz psychozy[/QUOTE]Najlepsi są super spokojni kochani mężczyźni, którzy ci potem córkę zmolestują. Ale przynajmniej nie schizofrenik. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co to wogole za porównanie? Czy ja muszę kochać każdego tylko po to żeby zadowolić świat i pokazać że nie mam uprzedzeń skoro je mam? Nie chce partnera psychicznie chorego i nie chce bi seksualnego i nie chce człowieka z dziecmi mam do tego prawo Ty możesz sobie stosować własne zasady doboru partnera życiowego a ja mam swoje Unikam lądowania się w problemy wybierając świadomie na podstawie wiedzy jaka posiadam . Jeśli bym widziała że ktoś jest psychicznie chory to bym z nim rodziny nie stworzyła. Życzę mu szczęścia z ludźmi takimi jak ty którzy nie mają z tym problemu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Beznadziejne porownanie. Nie rozumiem tego wciskania ludziom na sile, ze zwiazek z chorym psychicznie jest fajny, bo mozna trafic jeszcze gorzej. Przecietna kobieta moze w potencjalnych partnerach przebierac, po co wiec komplilowac sobie zycie na starcie? Tez bym nie wybrala ani chorego ani dzieciatego ani bez nogi. Choroba moze sie przytrafic w kazdym momencie zycia wiadomo, wtedy pewnie zostalabym mimo wszystko, ale swiadomie decydowac sie na trudnosci? Przeciez to nawet nie jest rozsadne. Sa osoby, ktore nie maja nic przeciwko, ale sa I takie- pewnie wiekszosc, ktore nie beda sie chcialy ladowac w choroby Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
Mój pierwszy kolega ma schizofremię. Były momenty kiedy nie wiedział kim jest. Bierze leki i funkcjonuje normalnie. Odnośnie życia uczuciowego niestety nie może sobie ułożyć życia. Wszystkie dziewczyny z którymi był pomiatały nim.
2 kolegę zatrudniłam w swojej firmie. Dałam mu szansę. Jest bardzo dobrym pracownikiem, bierze leki. Jestem zadowolona. Oczywiście bywa tak, że choroba się zaostrzy, ale wtedy bierze zwolnienie zazwyczaj na miesiąc i wraca. Nie ma dziewczyny, niestety tutaj też nie może sobie ułożyć życia pod tym względem. Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2018-01-26 o 08:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.