![]() |
#31 |
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: O ciucholandach z innej strony - wątpliwości dot. bezpieczeństwa
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;83238121]Ale ten wątek chyba miał dotyczyć bardziej zagrożeń chemicznych, a nie biologicznych. Wówczas środek odkażający jest bez znaczenia.[/QUOTE]
Nie mam pewności, czy w sklepach typu "fast fashion" nie używa się takich samych środków chemicznych, jak w second handach. Może tylko takich o mniej intensywnym zapachu i lekko zmodyfikowanym składzie. W końcu producentowi też zależy, żeby towar, który przeleżał trochę w magazynie w różnych warunkach wyglądał nienagannie i producent bierze tez zapewne pod uwagę, że w popularnej, przystępnej cenowo sieciówce dany ciuch będzie oglądany/macany/przymierzany/dotykany przez X osób, a więc na dłużej powinien zachować nienaganny wygląd jeśli ma się sprzedać. ---------- Dopisano o 06:51 ---------- Poprzedni post napisano o 06:37 ---------- Nawet bielizna w markowym sklepie czasem nosi "wyraźne ślady" przymierzania, możesz mi wierzyć. Mimo, że w przymierzalni jak wół wyłożone są wkładki, na wypadek, gdyby któraś nie zabrała swoich idąc na bieliźniane zakupy lub nie słyszała, że nie mierzy się majtek na gołe pupsko tylko na swoją bieliznę, dodatkowo zabezpieczają tę mierzoną wkładką.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Inez
|
Nie mam jakoś dużo rzeczy z lumpa, bo nie mam czasu na takie zakupy, ale to co mam noszę chętnie i bez obaw. We wszystkich szmateksach w których byłam większość ubrań miało wszyte metki. Bardzo często są to rzeczy ze zwykłych sieciówek: H&M, Zara, Primark. Kupiłam kiedyś koszulę, która faktycznie miała wyciętą metkę z nazwą firmy, ale co z tego jak na guzikach był ledwo widoczny ale jednak napis "mohito". To jeden z moich ulubionych zakupów. Za 1 zł mam bardzo ładną koszulę, taliowaną, w idealnym stanie. Noszę ją bardzo często.
Nie kupiłabym bielizny, butów, strojów kąpielowych czy ręczników. Nie widzę też jakiegoś ryzyka związanego z tymi ubraniami. Nie wiem, co mogłaby mi zrobić bluzka. Oczywiście, wszystkie rzeczy piorę przed założeniem. Ciuchy z normalnych sklepów wcale nie są lepsze. Często walają się po podłodze, są mierzone przez masę spoconych ludzi, na wielu zostaje pół kilo podkładu (jak?!). Taka Zara podczas wyprzedaży wygląda jakby przeszedł tamtędy huragan, nietanie ubrania robią za szmatki do podłogi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Kurcze , mysle, ze sa bardziej bezpieczne niz ciuchy z chinskich marketów. Na metce moze byc wszystko ale to nie znaczy, ze jeat zgodne z prawdą. A smrod tych chinskich ciuchow jest inny ale nie mniejszy niz z ciucholandow. Mam sporo rzeczy z " ciuchow" , sporo przerabiam i generalnie cieszy mnie, ze mam cos innego, niepowtarzalnego, nie lubie tego owczego pedu do noszenia czegos co akurat nosi ulica. Do niedawna nie zalozylabym bielizny z drugiej reki i nadal nie zaloze, wszystkiego oprocz biustonosza. Udalo mi sie kupic firmowe, bardzo dobrej jakosci za doslownie 4 zl/ szt i mnie wciagnelo. Na pewno zadnych majtek, skarpet i butow( jak je wyczyscic, nie mam pojecia i wole nie ryzykowac)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
zielony stworek
|
Ja obecnie nie kupuję używek, ale dlatego, że w ogóle rzadko coś kupuję. Ciuchy z lumpa przeżyły wiele moich ciuchów z polskich sieciówek. Do pracy w biurze miałam 50% garsonek i spodni z lumpa, no i większość koszul. Są nadal w nienagannym stanie, po prostu mnie się przytyło
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jestem dziś remontowa i nieuważnie czytam z doskoku ![]()
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dlatego ja kupuję tylko te w woreczkach, fabrycznie pakowane po 5 sztuk, proste, czarne. Takie mi się w sumie podobają, więc nie potrzebuję innych. A jak takie wypiorę, to już jestem raczej pewna, że są bezpieczne. ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczerze? Ja mam buty z lumpeksu, noszę, i nic się nie dzieje; nigdy nie złapałam żadnego grzyba itepe; za to po całkowicie nowych butach z Centro zrobił mi się wrzód, po jednym założeniu i noszeniu przez kilka godzin. Także, nie przekonuje mnie to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
Centro to plastikowa szajsówa klejona gdzieś pod stołem w Chinach... Więc jakoś w szoku nie jestem :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do butów zależy - bardziej obawiałabym się grzybów i bakterii w trampkach czy kozakach, niż np. w używanych plastikowych japonkach, które noszone były na gołą stopę (kupowałam takowe w second handach). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
W ogóle ja uwielbiam łazić po lumpach, strasznnie mnie to odstresowuje ![]() ![]() myślę, że mam 97% rzeczy z lumpa. W normalnych sklepach kupuję tylko bieliznę i coś, co potrzebuję na "już" i wiem, że raczej nie upoluję w lumpeksie (jakieś czarne ciuchy na pogrzeb, albo coś na gwałt potrzebnego).... w lumpie lubię to, że raczej na 100 % nikt nie będzie miał takiej bluzki jak ja ![]() jedyne co mnie wkurza, to fat, że te ciuchy są właśnie czymś psikane i jak wychodzę z lumpa to na dłoniach mam taką dziwną powłoczkę i strasznie przesuszone ręce.... ![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Większość mojej garderoby pochodzi z lumpów. Zdarzyło mi się kupić używane buty, jak również bieliznę (majtki z metkami, ale i bez metek - staniki). Piorę, noszę, nigdy nie miałam jakichś dziwnych przygód.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, kupilam synowi taliowana koszule od Versace, do muchy i spinek. Bajer.Koszt 5 zl. Zachecam wszystkich, to jest niczym polowanie u ludzi pierwotnych. Jest adrenalina, jest fun a na koniec satysfakcja
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#49 | ||
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Przyczajenie
|
Dokładnie - metka jest, więc ok. Poza tym zawsze piorę, zanim założę. A jesli cos budzi moje podejrzenia, to po prostu tego nie kupuję i już
![]()
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Bardziej boję się chemicznych szmat w sieciówkach niż porządnych ubrań w lumpie. Kupuję tylko rzeczy które mają metki i oddaję je do czyszczenia zanim ubiorę.
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
Od lat kupuję tylko tam, przesiąkłam tym tak, że szkoda mi kasy na bluzki w sklepie
![]() Bo jak mam dać 50 zł. za jedną, a pójdę na ciuchy i za tę cenę upoluję trzy... Tak jak piszę-kupuję od lat a nigdy nie przytrafiła mi się żadna przygoda jak uczulenie czy grzybica. Kupuję wszystko poza bielizną. Buty po prostu piorę. Kupuję takie, co dadzą się uprać, trampki czy tenisówki znoszą pranie bez problemu, piorę też buty, które kupiłam poza lumpem, więc dla mnie to bez różnicy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Aż mi się zachciało ruszyć na łowy do SH
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
BAN stały
|
Chyba na allegro...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
a mnie zawsze ciekawiło skąd się biorą ubrania w ciucholandach?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Strzelaj lub emigruj!
|
ja kiedyś pytałam babki u mnie w lumpeksie i mi powiedziała, że one pochodzą z ... kontenerów PCK
![]() ![]()
![]() |
#59 |
BAN stały
|
prawda. nie tylko pck. wszelkie fundacje co jeżdżą i zbierają ubrania to samo. bo tak na logikę... jak logistycznie rozplanować rozdawanie dzieciom takiej ilości ubrań aby każde dostało odpowiednie do wzrostu, wieku, wagi... żeby jedno nie dostało samych ładnych, a inne same szmatki. pieniądze są lepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Oglądałam w zeszłym tygodniu filmik, gdzie samo PCK wypowiadało się, że oni dostają tego więcej, niż potrzebują. Więc segregują i mają miejsce, w które zgłaszają się potrzebujący ludzie i mogą coś sobie wtedy wybrać, a resztę po prostu sprzedają zainteresowanym firmom
![]() W tym filmiku firmą wypowiadającą się była taka, która przerabia te ubrania i materiały na paliwo alternatywne, o ile dobrze pamiętam. A być może reszta firm to właśnie osoby, które potem przekazują ubrania do lumpeksów, nie mam pojęcia... https://dziendobry.tvn.pl/wideo,2064...ia,258792.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:47.