|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: książka kucharska-którą polecacie?:-)
heh żebyś wiedziała Ilonka, w zeszłym tygodniu byliśmy w Galerii Mokotów i mówię, o chodź wejdziemy do American Book Store, bym sobie Nigelle kupiła, no i biedak musiał się przyznać
P.S: jak moja imienniczka się ma ?
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#33 |
|
Rozeznanie
|
mój nowy nabytek z wczorajszych zakupów Claudia Roden "Łatwa kuchnia śródziemnomorska", jeszcze dobrze nie przejrzałam, ale przepisy wydają się bardzo interesujące... Zdaje się, że Nigella coś wspominała kiedyś o tej autorce w swoim programie...
Mam nadzieję Ilonka, że Ola szybko wróci do zdrowia... |
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Ja również
Nabyłam wczoraj książkę o pieczeniu chleba w automacie, bo w takowy się zaopatrzyłam i teraz czekam aż przyślą .
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam Siostre Anastazje i jestem zadowolona...praktycznie jest w niej wszystko czego moze potrzebowac początkujący....łatwe przepisy i smaczne
Polecam!
|
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
od poniedziałku 13.11 w Lidlu ksiązki kucharskie www.lidl.pl
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam książki kucharskie, a jeszcze bardziej gawędzenie o jedzeniu
![]() Zbieram właśnie takie pozycje, a lubuję się zwłaszcza historią i tematem czekolady ![]() Pozwolę sobie polecić kilka, które nie zostały tu wymienione, a które oprócz przepisów zawierają właśnie różne opowieści na tematy kulinarne, z których można czerpać wiele inspiracji Polecam Makłowicza CK kuchnię i Zjeść Kraków, Ksiażkę kucharską Alicji B. Toklas; przepisy Neli Rubinstein (bardzo lubię), A. Bąbel "Muza z warząchwią" i "Historię moralną i naturalną jedzenia" Larousse (prawdziwa kniga). W tych dwóch ostatnich może nieco więcej gawędy niz przepisów, ale polecam wszystkim, którzy lubią czytać o jedzeniu ![]() M. Iwaszkiewicz "Z moim ojcem o jedzeniu", "Przez kuchnię i od frontu" M. Michałowskiej. No i naturalnie "Fizjologię smaku" Brillat-Savarina. Oczywiście Ćwierczakiewiczową i Monatową. A i jeszcze: W. Baraniewski "Kuchnia i stół w polskim dworze" - pięknie wydana i bardzo ciekawa! Ilustracje, zdjęcia, reprodukcje. * K. Bockenheim "Przy polskim stole" - mniej "spektakularny" format, ale bardzo przyjemnie się czyta i ogląda. Nie będę już zanudzać moimi skarbami na temat czekolady, bo i tak nieco z tematu zboczyłam ![]() Ale może ktoś skorzysta
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam książkę "Kuchnia polska. 1001 przepisów" Ewy Aszkiewicz
Ma mnóstwo ślicznych smakowitych fotografii. Uwielbiam oglądać tą książkę.
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
To ja wrócę do książki Nigelli, kupiłam ją w Merlinie, jakiś czas temu, jeszcze nic nie zdążyłam upichcić, ale już samo oglądanie sprawia dużo przyjemności
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A smażone Bounty mają na Wizażu swój osobny wątek
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Chcialabym polecic ksiażkę Sabiny Witkowskiej "Nastolatki gotują".
Książka byla wydawana na poczatku lat osiemdziesiątych, ale można ją kupić na Allegro za 5 zł ![]() Jak tytuł wskazuje, ksiażka przydaje sie głównie młodym osobom, stawiającym dopiero pierwsze kroki w kuchni, ale ja korzystam z niej do tej pory ![]() Bardzo przejrzyście autorka opisuje przygotowywanie potraw, do tego dochodzą ciekawostki na temat zdrowego żywienia, historii poszczególnych potraw itp. Znajdziemy tu także rycinę przedstawiającą rozbrajanie tuszy wieprzowej ![]() Zaczynalam z tą książką przygodę z gotowaniem w czasach, gdy nawet przypalalam wodę, i towarzyszy mi ona do dzis.Polecam szczegolnie młodszym Wizażankom!!! |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Martwią mnie to trochę składniki, których Nigella używa typu trawa cytrynowa czy jakieś kasze indyjskie, nie jestem pewna czy można te składniki dostać w Polsce...
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
Zadomowienie
|
ja u mikołaja już zamówiłam Nigellę
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzisiaj postanowiłam zrobić porządek w przepisach moich i mojej mamy, tyle sie tego nazbierało, niezły bałagan, zostawiłam, co ciekawsze przepisy, a resztę wyrzuciłam
Będę od czasu do czasu wklejac jakies przepisy A książki m. innymi takie mamy. Stare niektóre są Aha. Babeczkę moja mama kupije co miesiąc, w każdym numerze sa fajne przepisy na ciacha
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2007-02-01 o 13:56 |
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2007-02-01 o 13:56 |
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Wojtusiu ta Babeczka to jeszcze wychodzi?Nigdy tego nie widziałam
Rozumiem, że to krzyżówki+przepisy?
|
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, babeczka wychodzi co miesiąc, kosztuje 1,50. Krzyżówek jest tylko kilka w niej, kilka dowcipów. A przepisy to same słodkości, ciasta, ciasteczka, tylko na ostatnich stronach są przepisy na różne przekąski. Ma 16 stron. Moja mama kupuje ją co miesiąc, w sumie tylko 1,50 a są naprawdę fajne ciacha, przynajmniej ja tak uważam
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
A tak dla przykładu, w listopadowym numerze były przepisy na:
serowy specjał, kruche babeczki, migdałowa bomba, przekładaniec, tort finezja, piernik przekładany, zebra z kremem na bezach, tort jabłkowy bez pieczenia, ciasto orzechowe z jabłkami i zakąski: biała kiełbasa w sosie jabłkowym, roladki z szynki, krokiety po królewsku. I jakieś porady odnośnie win |
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja dzisiaj idę do Kiosku po Babeczkę
|
|
|
|
|
#50 |
|
Konto usunięte
|
Kupiłam dziś grudniowy Poradnik Domowy z kalendarzem na 2007. Polecam!!
Przepisy na wigilijny stół, takie własnie jak planowałam na ten rok. Nic wielce skomplikowanego. I w kalendarzu tez baaardzo fajne ciasta
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam wczoraj polecaną przez was Ewę Aszkiewicz "Kuchnię polską". W księgarni Matras jest w promocji za 10 zł i jak zobaczyłam te 330 stron przepisów za tę cenę to nie mogłam nie skorzystać!
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
dostałam od Mikołaja 3 cz. siostry Anastazji http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/423337
Mam juz wszystkie 3 i uważam że 1 i 3 sa najlepsze. W tej 3 podoba mi sie pomysł propozycji pełnych obiadów: zupka, 2 danie, surówka, deserek. I ciekawe ciasta.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Rozeznanie
|
nabyłam wczoraj wielkie tomiszcze "MAKARON dania tradycyjne i nowe pomysły", mnóstwo przepisów dla wielbicielek pasty...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 |
|
Zadomowienie
|
Elu, a w tych książkach siostry Anastazji są zdjęcia potraw? kurczę, jakoś dużo bardziej wolę książki kucharskie ze zdjęciami, łatwiej mi wybrać co mam przygotować
|
|
#55 |
|
Konto usunięte
|
tak są, nie do wszystkich ale są
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
dzięki
hmmm... to może napiszę do kolejnego mikołaja o tą książkę
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
A możecie mi polecić kochane jakieś książki kucharskie, w których przepisy podane są na szklanki, itp. bo ja nie mam w domu wagi kuchennej i nie mam jak sobie ważyć
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1. Zupy i lekkie dania 2. Mięso i drób 3. Ryby i owoce morza 4. Warzywa i sałatki 5. Dodatki 6. Desery Generalnie książka zawiera przepisy makaronowe, ale są też takie gdzie on nie jest wykorzystany. Polecam
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam książke "Po prostu mi to ugotuj!" Autor: Pascal Brodnicki
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:24.

.