![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Przykra sytuacja z przyjaciółkami
Takie z nich niestety przyjaciolki.Wg mnie niezle obrabiaja Ci tyłek w swoim gronie, stad to ignorowanie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie pewnie już byłby to koniec znajomości, nawet jeśli zdecydowalabym się na podsumowujaca rozmowę, to tylko bym chciała wiedzieć co powiedza. Taka akcja by była chyba dla mnie nie do przeskoczenia. Jasne jak słońce, że (może już od jakiegoś czasu byłaś "ta trzecia" ) klepia za twoimi plecami i to widać po ich zachowaniu.
Ja z przyjaciółka kontaktuje się niemal codziennie, ale czasami nie gadamy przez nawet 3 tygodnie i nikt się nie obraża, ani nie musi tłumaczyć. Ktora zateskni, ta zadzwoni ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Przygotowałabym się na koniec tych przyjaźni.
A potem zapytała dlaczego cię nie zaprosili. Z ciekawości co powiedzą, jak się wytłumaczą, jakie mają żale do ciebie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale umowic sie jakoś trzeba. O ile te panie beda chciały sie umowic w trójkę. Myśle, ze one sa świadome tego, ze ona wie... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
[1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;85462366]No ale umowic sie jakoś trzeba. O ile te panie beda chciały sie umowic w trójkę.
Myśle, ze one sa świadome tego, ze ona wie...[/QUOTE] Mnie się wydaje, że to mogło być celowe działanie. Przecież to oczywiste, że się dowie, skoro na imprezie byli wspólni znajomi. Może chodziło o sprowokowanie rozmowy? Danie czegoś do zrozumienia?
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
Moja diagnoza: przepychanki jak z przedszkola. Nie chciałabym takich "przyjaciółek". Ja jestem mentalnie stara i takich też przyjaciół potrzebuję, którzy rozumieją, że dorośli ludzie są czasem zajęci, bo im dziecko albo pies chorują, albo w pracy jest zapieprz. Czają, że można się nie widzieć miesiąc lub dwa i nic to nie zmienia, a do tego nie bawią się w przepychanki, kto tu jest ważniejszy. Takie akcje zaliczyłam w podstawówce i nie chciałoby mi się do tego wracać. Ale to oczywiście Twój wybór i sama zdecydujesz, czy dalej brnąć w takie układy. (Może zajadę stereotypem, ale Twoja historia brzmi jak z tych głupich amerykańskich programów, w których panie z wybielonymi zębami drą na siebie japy i podkładają świnie o jakieś pierdoły, a Ty zdaje się mieszkasz w Stanach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Mysle ze roznice kulturowe odgrywaja tu jakas rolę. No i coz, mysle, ze w Stanach tez sa mozliwe glebokie dojrzale relacje ale chyba czesciej zdarzaja sie tez te bardzo plytkie. Takie "przyjaznie" polegajace na wspolnych zakupach, i piciu drinkow. A juz zwykle zyciowe problemy spotykaja sie z brakiem zrozumienia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
BAN stały
|
jeśli Ci zależy na tym aby jednak probować ratować te znajomości to podeszłabym do tematu wprost, bez żadnego owijania w bawełnę i podchodów. mówisz im że wiesz o tamtej imprezie, jest Ci z tego powodu przykro i czy masz to rozumieć jako koniec znajomości. owijanie w bawełnę skończy się najprawdopodobniej tym, że one też będą owijać w bawełnę i nadal nic nie będziesz wiedzieć. a tak to 'zaatakowane' wprost raczej nie będą mieć czasu na wymyślanie historyjek. przy czym im bardziej z zaskoczenia, tym większe szanse na zaskoczenie z ich strony. a zaskoczenie w takich sytuacjach dużo daje, bo zaskoczony człowiek, często bez pomyślenia mówi prawdę
![]() ![]() jak juz wyrzucą z siebie o co chodzi i Ty wyrzucisz z siebie o co Tobie chodzi, to będziecie widzieć, czy jest sens (i chęci) aby cokolwiek naprawiać, czy nie ma. ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak niezależnie od tego czy chciałabym ratować znajomość czy nie - bo wiem że potem zastanawiałabym się o co w ogóle poszło. w każdym razie tutaj nie masz nic do stracenia. sytuacja jest już zepsuta, a w najgorszym wypadku po prostu tak zostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Mysle ze Twoje przyjaciolki znalazly sobie pretekst do zerwania znajomosci tylko z im znanego powodu, watpie zeby przyczyna bylo chwilowe oslabienie kontaktu. Moze sa o cos zazdrosne, masz lepsza prace, lepsze zarobki, fajniejszego faceta? Moze ostatnio duzo spraw szlo po Twojej mysli, a je zzera o cos zazdrosc i znalazly wymowke do zerwania z Toba kontaktow?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wielkie dzięki za odpowiedzi - już odpisuję! Cholera, raz się wyżaliłam na Wizażu i cały dzień nie miałam czasu odpisać
![]()
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zielona Driada
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8545856 6]Moim zdaniem nie ma sensu tracic czasu na przyjaznie, w ktorych co tydzien musisz "zaliczyc" spotkanie, chocby sie niebo walilo, odhaczyc, zeby sie nie obrazily. W zyciu roznie sie uklada. Czasem miesiac mija zanim sie czlowiek obejrzy. Wiem, jaki byl twoj stosunek do pieska - one na pewno tez - i robienie ci jakichkolwiek dram po tak wielkiej stracie najlepiej to wszystko podsumowuje.
No nie wiem, moim zdaniem prawdziwy przyjaciel po prostu normalnie pyta, czy cos sie stalo, jesli tak dlugo od drugiej osoby nic nie slyszy. X dala sie przegadac Y, tak czasem bywa.[/QUOTE] Zgadzam się. Nie przejmowałabym się tym aż tak, moim zdaniem zasługujesz na lepsze przyjaciółki. Takie sytuacje nie biorą się z niczego, zapewne za Twoimi plecami dziewczyny hodują sobie jakąś urazę, o której nie masz pojęcia, że istnieje. Przynajmniej Y ma urazę, a X okazała się niewiele lepsza skoro stanęła po jej stronie, a przecież Twoje stosunki z Y nie powinny rzutować na Wasze kontakty. Nie robiłabym nic, chyba, że bardzo zależy Ci na tych kontaktach.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Minna Czas edycji: 2018-08-15 o 15:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim, dziewczyny, bardzo wam dziękuję za zrozumienie, wsparcie i rady
![]() Myślę, że na razie to zostawię. One faktycznie wyjeżdżają w piątek na trzy tygodnie. Ja jadę w góry na 10 dni. I zobaczymy - jak na razie nie jestem w stanie spokojnie z nimi porozmawiać, a nie chcę robić awantur. Będzie co ma być, jeśli się odezwą to poruszę temat. [1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85453096] Nie wiem co bym zrobiła, chyba uznałabym ze nie ma co tu juz zbierać. Może jeszcze probowalabym się spotkać i porozmawiać _szczerze_. No ale tak przyjaciółki nie postępują, zawiodlyby bardzo moje zaufanie i nie wiem, czy by je odzyskały. Sama musisz zdecydować czy na twoje jeszcze zasługują. Trzymaj się ![]() PS To Polki czy inna narodowość? Bo mogą tu wchodzić w grę tez jakieś różnice kulturowe.[/QUOTE] Francuzki. Dziękuję ![]() Cytat:
Jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację, w której X postanawia nie zaprosić mnie dla komfortu psychicznego Y, a Z się po prostu zgadza. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja pisałam częściej, ale to ona chciała się spotykać o wiele częściej. Zawsze ciężko jej było zrozumieć, że np. w sobotę chcę spędzić spokojny poranek z mężem zamiast lecieć na pilates. Myślę, że chodzi głównie o to, że ona miała wobec mnie precyzyjne oczekiwania, ja tych oczekiwań nie spełniłam (przyczyny są, zakładam, nieważne), stąd obraza i brak kontaktu. Cytat:
Mam oczywiście koleżanki z którymi znajomość ogranicza się do drinków i zakupów, ale po prostu myślałam że opisana w tym wątku więź jest głębsza. Stąd rozczarowanie. Oj, w punkt, też mi się niedobrze zrobiło. Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=f60400d832b72deb5c42f71 6e834e5f0a0698277_6206f89 5c87a0;85462366] Myśle, ze one sa świadome tego, ze ona wie...[/QUOTE] O, z pewnością. Między relacjami na IG a zdjęciami które dziewczyny wrzuciły na FB, musiałabym być ślepa i głucha żeby to przegapić. Cytat:
![]() Felix, ten pies był członkiem mojej rodziny, a słowo "kondolencje" oznacza "wyrazy współczucia". Użyłam tego słowa świadomie.
![]() |
![]() |
#45 |
Zielona Driada
|
Wychodzi na to, że Y chciała sobie wypełnić życie Twoją osoba, skoro ciężko jej było zrozumieć, że czasem wolisz spędzić jednak dzień z mężem. Nie poddałaś się temu i się obraziła. Dziecinada, nie odpowiadasz za to, ze jej się w życiu uczuciowo/towarzyskim nie wiedzie.
Olej je. Trzeba unikać ludzi nieszczerych, zazdrosnych i obgadujących nas za plecami.
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
A moim zdaniem to mogą być w pewnym stopniu kwestie kuturowe. Francuzki (przynajmniej te ktore ja poznalam, czyli w dodatku paryżanki) są troche specyficzne, jest w nich taka tendencja do robienia dram właśnie jak z telenowel
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2018-08-15 o 16:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
BLACK&WHITE
|
Ta Y to taki toksyczny bluszcz, tylko patrzy na kim tu się uwiesić. W sumie to i lepiej dla ciebie, jeśli nie będziesz mieć z nią kontaktu. Odpadną ci tłumaczenia, czemu wolisz wolny poranek spędzić w łóżku z facetem itp.
Tak mi się ona skojarzyła z zepsutym jajem, z którym trzeba mega ostrożnie się obchodzić, bo inaczej zacznie cuchnąć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85467091]A moim zdaniem to mogą być w pewnym stopniu kwestie kuturowe. Francuzki (przynajmniej te ktore ja poznalam, czyli w dodatku paryżanki) są troche specyficzne, jest w nich taka tendencja do robienia dram właśnie jak z telenowel
![]() To nie jest usprawiedliwieniem, ale X bierze na siebie sporą odpowiedzialność za samopoczucie Y, moim zdaniem do przesady. Pomijam wspólne kolacje, wspólną siłownię, wspólne zakupy - ale też zaprasza ją na imprezy z współpracownikami, żeby nie była sama, zabiera ją na wypady z Z, np. do kina, restauracji czy poza miasto. Nawet na te wakacje do Europy jadą we trójkę. Z nie jest typem faceta, który by zaprotestował. Myślę że X czuje się w jakimś sensie winna, bo ma faceta i jest generalnie zadowolona z życia, a Y nie, i chce jej to wynagrodzić.
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Rozumiem, ale mimo wszystko tak nie liczyć się z twoimi uczuciami w tym wszystkim?
Jak chcesz to to wyjaśniaj po ich przyjeździe. Ale skoro ta Y potrzebuje aż tyle uwagi to rzeczywiście ciężki materiał na przyjaciółkę. No a X trzyma sztame jak widac bardziej z nią niż z tobą a nawet kosztem ciebie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
To X i Y sa siostrami?
Co do urodzin to solenizantem jest pan Z i to on zaprasza jako solenizant swoich znajomych, a nie jego dziewczyna pani X swoich. Jak sie slabo znacie, w sensie Ty i Z, to brak zaproszenia jest zrozumialy i Twoja relacja z X nie jest tu zadnych argumentem. Co innego, gdyby X nie zaprosila Cie na jej x-owe urodziny. Wtedy mialabys co wyjasniac z X. A tak, to jedyna osoba, do ktorej mozesz miec jakies pretensje jest sam Z. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Przepompownia Ścieków
|
Cytat:
Niestety bardzo prawdopodobne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85467561]Rozumiem, ale mimo wszystko tak nie liczyć się z twoimi uczuciami w tym wszystkim?
[/QUOTE] No oczywiście to żadne usprawiedliwienie, numer który wycięły jest naprawdę poniżej pasa. Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 18:37 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- To dlatego tak mnie ostatnio swędzi nos! ![]() Tak, podejrzewam że byłam tematem niejednej nieciekawej rozmowy. Cóż. Trudno. Przynajmniej teraz wiem na czym stoję.
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Ruda, bardzo mi przykro, że spotyka Cię taki zawód ze strony osób, które uważałaś za bliskie. Pewnie to słaba pociecha teraz, bo mogę sobie tylko wyobrazić emocje z jakimi to się wiąże, ale sama wiesz, że zasługujesz na lepszych, prawdziwych przyjaciół. I tego Ci życzę, żeby już zawsze otaczali Cię tylko tacy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
Przykra sytuacja z przyjaciółkami
I sie nie przejmuj. Im mniej suk w życiu tym lepiej.
Dlatego ja mieszkając poza polska nie mam przyjaciół, dobrych koleżanek. Mam znajome z którymi nie umawiam sie na kawe nawet. Czasami mi tego brakuje. Ale wole do bratowej zadzwonić i sie wygadać niz opowiadać innym o problemie zeby całe miasteczko gadało. Ona jest moja przyjaciółka chociaż widujemy sie raz w roku. Ale dzwonimy do siebie często. Czasami nie dzwonimy przez 3 tyg ale nikt nie ma pretensji... Z każda osoba z która sie spotykałam okazywała sie fałszywa co obgadywała. A jedna to nawet mi powiedziała tak „o Tobie to gadaja te i te, każdemu łatkę przypinają) ![]() ![]() I potem sie okazało, ze tez chciała obgadywać a ja za stara na to jestem. Nie jestem w podstawówce. Edytowane przez f60400d832b72deb5c42f716e834e5f0a0698277_6206f895c87a0 Czas edycji: 2018-08-15 o 18:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit: doczytalam wyjasnienie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2018-08-15 o 18:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Przygotuj się na umieranie znajomości, te imprezy i urodziny to takie zwieńczenie tego, chyba.
Nie przejmuj się jednak za bardzo. Widocznie nie była to prawdziwa przyjaźń, bo takie dziwne obgadywanie, przepychanki, brak rozmów, gdy coś jest nie tak, jakieś pomijanie przy wielkich imprezach, o których i tak wiadomo, że się dowiesz, to nie jest przyjaźń, tylko jakaś dziwna znajomość w stylu pseudo koleżeństwa z podstawówki. Ja też kiedyś utraciłam fajnych znajomych, było mi przykro, ale szybko przeszło - tak bywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przepompownia Ścieków
|
Fajne masz podejście
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;8546897 6]Ruda, bardzo mi przykro, że spotyka Cię taki zawód ze strony osób, które uważałaś za bliskie. Pewnie to słaba pociecha teraz, bo mogę sobie tylko wyobrazić emocje z jakimi to się wiąże, ale sama wiesz, że zasługujesz na lepszych, prawdziwych przyjaciół. I tego Ci życzę, żeby już zawsze otaczali Cię tylko tacy
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:33.