![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Zwiazki mieszane
Ale jak to wyglada naprawdę, bo raz mowisz, że on jest praktykujacy a potem piszesz, że wierzacy bardzo nie jest, te dwie wypowiedzi sobie przeczą
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Niby jest wierzacy, ale nie jest to tak od A do Z. Wytlumacze to ma swoim przykladzie wierze, obchodze swieta, modle sie. Ale duzo sie tez nie zgadza. Ani cnoty dla meza nie trzymalam, zamieszkalam z nim przed slubem, niedziele w kosciele zdarza sie opuscic. Z nim jest tak samo
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Skoro on taki średnio wierzący to po co mu ten muzułmański sl ub z Tobą?
Uk to nie jest muzułmański kraj nikt was palcami pokazywać nie bedzie skoro nikt się nie przejmuje ze on nie praktykuje tak.jak powinien |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Rozeznanie
|
Potrzebny po to by zacząć praktykować... na serio... to coś jak u nas katolików spowiedź z całego życia. Przyznajesz się do grzechów, bo sercem rozumiesz, że je popelnilas i naprawdę pragniesz przebaczenia i realnie oczekujesz od siebie poprawy, zmiany stylu życia.dlatego mówię, że to nie będzie spacerek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Pewnie ty wiesz wiecej na ten temat .
W każdym razie mysle ze autorka za bardzo się spieszy ze wszystkim i powinna raczej ciebie posłuchać bo jeszcze gorzko może zaplakac i to nie dlatego że rodzina nie cieszyła się na slubie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Z tego co obserwuje to ciśnienie na ślub zawsze ma drugie dno. Chodzi o zaczepienie się w europie. Autorko, czy twój facet to ten sam który utrzymywal kontakt z byłą? Bo po twoich wątkach widać, że coś jest dziwnego w tym panu, przynajmniej ja dziwnie go odbieram, bo z tego co zdążyłam zaobserwować to właśnie ci mało religijni jak twój chłopak, ze związkami na koncie, liberalni, potem szukają sobie młodych dziewic na matki dla ich dzieci... oby się moje obawy nie sprawdzily, miej oczy szeroko otwarte
---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Xfrida problem w tym, że kobiety przestają racjonalnie myśleć jak usłyszą słowo "ślub". W związkach z muzułmanami to szczególnie częste zjawisko, bo my inaczej podchodzimy do małżeństwa, dla nas taka deklaracja ma wielką powagę i moc, dla nich to nic nie znaczące deklaracje. Ot, różnice kulturowe. Jedno tylko mnie denerwuje - dziewczyny biorą się w mig za śluby bo jakoś to będzie... no a niestety nie będzie, bo facet zderza się z inną rzeczywistością, gdzie kobieta ma swoje zdanie i swoje decyzje, oczekiwania i warunki. Tamte kobiety na ogół się podporzadkowuja,bo tak im prościej, tam nie ma miłości, jest tylko rola, ty rodzisz dzieci, ja was utrzymuje. Ty dbasz o dom i dzieci, ja wam dogadzam, ale na moich warunkach. Facet wpada w frustracje kiedy żona wymyka się spod kontroli, i reaguje przemocą, bo inaczej nie potrafi. Dlatego większość związków kończy się źle, przemocą, pretensjami. A wystarczyło się wstrzymać że slubami, dziećmi i rzucaniem się na głęboką wodę bez umiejętności pływackich. A potem płacz i zgrzytanie zębów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szybkie zaręczyny mimo że coś tam zgrzyta coraz głośniej dają do myślenia czy autorka nie utraciła zdrowego rozsądku Rodzina zapewne przygląda się temu wszystkiemu z trwogą |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radzę poczekać ze ślubem i postawić warunek, że nigdy nie pojedziesz do jego ojczyzny. Zobaczysz jego reakcję. On może być tutaj miły i kochany, a tam pokazać swoje prawdziwe oblicze. Jeśli już bym bardzo chciala zobaczyć, pojechałabym tylko przed ślubem i to z tatą. Poza tym muzułmanin też człowiek, myślę, że na psychola można trafić i wybierając Araba i Polaka z dziada pradziada. Ale ważne jest, żeby będąc żoną muzulmanina pilnować, żeby zawsze być w miejscu, w którym masz pełną ochronę i autonomię prawną jako kobieta. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Tak, limonka ma rację. Jeśli masz zamiar jechać to wolałabym w towarzystwie brata lub taty. Znam wiele kobiet które jeżdżą do rodzin mężów, ale to takie z długoletnim stażem, nie mają się czego obawiać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Jesli pojade bede tam z mama i bratem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Rozeznanie
|
Ale jedno mnie zawsze zastanawia w takich przypadkach. Dlaczego kobiety zgadzają się na takie szybkie śluby? Przecież gdyby jakiś Polak czy inny europejczyk oswiadczylby Ci się po 6 miesiącach związku, to byłoby zdrowe i normalne??? Każda kobieta by się przestraszyla, a te cielęta jak z klapkami na oczach...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Mialam taka sytuacje z polakiem ale gdy pomyslalam o wspolnej przyszlosci odmowilam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
To dlaczego teraz się ladujesz w coś co już na wstępie jest mega podejrzane, a nawet jeśli chłopak ma dobre intencje to małe szanse że wypali?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 | |
Femme fatale
|
Cytat:
![]() Nie akceptuje innej religii niż katolicyzm, ew. facet mógłby być ateistą bo to bym zaakceptowała, spoko. Co do rodziny to jeśli bym chciała być z taką osobą to rodzina musiałaby to zaakceptować, a jak nie to trudno. Co ja mówię, ja praktycznie nie mam rodziny więc problem z głowy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Sama byłam w wielu "mieszanych" związkach - tylko raz spotykałam się z Polakiem. Znam wiele mieszkanych związków. Akceptacja rodziny to tak naprawdę najmniejszy problem. Ważne, żeby między wami było ok. Czasami rodzina widzi możliwe problemy wcześniej niż zakochana osoba, zwłaszcza jeśli różnice kulturowe są ogromne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
[QUOTE=Pantsonfire;8548351 6]Nie mamy problemow z kompromisami. Powiedzialabym ze to ja jestem ta osoba ktora dyktuje co i jak ma byc. [t/QUOTE]
W jakim sensie dyktujesz? Czego te decyzje dotyczą? Gdzie się poznaliście? Ile masz lat? Ja bym Ci też radziła wziąć ślub religijny i zobaczyć przez kilka lat jak będzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Śnięta Mucha
|
Z tego co kojarzę tam jest pastor zamiast księdza i są bardziej liberalni. Mniej też pazerni na kasę (sąsiadce obsłużono pogrzeb za darmo, bo żaden ksiądz KK nie chciał się na to zgodzić, a to babinka z najniższą emeryturą). Brałam też z tego kościoła (ale tu własnie nie pamiętam, może jednak ksiądz) do pogrzebu rodzinnej starszyzny, bo była ogromna różnica w cenie.
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To to nie jest takie co łaska, że jak nie masz, to nie dajesz? Boże, widzisz i nie grzmisz...
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:43.