|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: "Kler" Smarzowskiego.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Przydałby się też "Kler" w wersji historycznej.
Na historii tego nie uczą. ![]() KK to zdrajcy, którzy przyczynili się do rozbiorów i przez 123 lata je popierali. No i aktualnie utajnili raport wewnętrzny o pedofilii w KK, milczą o pedofilii w islamie i chcą wpuszczać wyznawców pedofila mahometa. Obecny rząd wykonuje ich polecenia i już wpuścił co najmniej 30.000 islamistów wbrew Polakom. Mamy 100-lecie niepodległości, natomiast 100 lat temu Polacy czekali do marca 1919 na uznanie niepodległości Polski przez Watykan. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2018-10-09 o 17:05 |
|
|
|
|
#33 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#34 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie genialny. Obawialam sie badzo ze podejdzie do tematu powierzchownie (straszny zwiastun). A film bardzo dobry, bardzo madry. Polecam kazdemu
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Proszę to rozpowszechniać dalej. Niech Polacy się obudzą.
Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2018-10-10 o 16:19 |
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Film widziałam kilka dni temu i w sumie bardzo mi się podobał. Spodziewałam się większej... patologii, jak to bywa u Smarzowskiego. W sumie reżyser pokazał wiele wymiarów cierpienia i to że świat nie jest biało-czarny. Rola Jakubika to mistrzostwo świata i chociażby dlatego warto obejrzeć
Jego obleśność wskoczyła na inny poziom, a myślałam, że po Domu złym to już jest niemożliwe
|
|
|
|
|
#37 |
|
Raczkowanie
|
Doskonaly film. Niezwykle madry. Tylko koncowka troche mnie rozczarowala.
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Zgadzam się. Proponuję dodać z jaką pogardą i zawziętoscią zwlaczali milicjantów i ich rodziny , mam przykłady w rodzinie. DO tego wykorzystywanie różnych okresów na dojenie i zbieranie datków wszem i wobec,że niby dla ludności, grabili do siebie a ludziom rozdawali zaplesniałą mąkę i przeterminowany spleśniały chleb i preterminowane leki. A jak ktoś był bliższy ciału to sprzedawali to co uzbierali w ramach datków za granicą, bo w PL nic nie było. No i sierocińce stanowiące gniazdo rozpusty i źródełko do zaspokajania zboczeń....
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzięki księżom pamiętam swój chrzest, co mi się akurat podoba
bo jest to oryginalne.Ksiądz nie chciał mnie ochrzcić, bo mój Tata był rozwodnikiem. Zostałem ochrzczony w innej parafii w wieku 6 lat.
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Byłam, widziałam.
Tydzień temu wybrałam sie z chłopakiem, ale bilety już wyprzedane, wiec poszliśmy następnego dnia. Genialny Pan Gajos i Jacek Braciak. Fenomenalnie ukazana przebiegłość i cwaniactwo, którego nie jeden z księży się dopuszcza. Boska Joasia Kulig, która idealnie wciela się w rolę kochanki jednego z księży. Sceny z jej wyjazdem za granice( nie powiem w jakim celu, bo nie chce spoilerować), potem spotkanie z kochankiem.. Nie widzę nikogo innego w tej roli, naprawdę. Ewentualnie może jeszcze Magdę Cielecką, bym dała w miejsce Joasi. Robert Więckiewicz- klasa sama w sobie, nie trzeba wiele dodawać. Na jednej z konferencji prasowych po premierze Kleru w Gdyni, któryś z dziennikarzy zapytał go, Czy nie czuje sie szufladkowany, bo wszystkie jego role są połączone z wódką. Odpowiedział , że(...) " każdy sobie wyciąga co mu w duszy gra." I myślę, że tą celną ripostą przekazał, że jest faktycznie aktorem przez wielkie A. Ostatnia scena z Arkiem Jakubikiem.. Smutna, ale dająca do myślenia. Prawdziwy sztos. Jak za nim nie przepadałam, tak w tej scenie pokazał swoje prawdziwe ja, zagrał ją myślę fenomenalnie. Cóż w moich oczach Wojtek Smarzowski odwalił kawał dobrej roboty. Pod względem fabuły nie chcę tu za dużo pisac, ale technicznie wg mnie i obsadowo to wszystko ze sobą gra. Film bardzo mi się podobał, a tłumy w kinach pokazują, że w końcu zaczęlismy dopuszczac do siebie prawdę. Niezależnie od tego jaka ona by była, to jednak warto się z nią zmierzyć. Mój pogląd na kościół się nie zmienił, nadal do niego chodzę i nadal jestem katoliczką. Natomiast od bardzo dawna już uwazam, że kościół to nie ksiądz. Kościół to wiara. |
|
|
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
No właśnie bez spojlerów, ale jak interpretujecie tą ostatnią scenę?
|
|
|
|
|
#43 |
|
Konto usunięte
|
Jako protest przeciwko niesprawiedliwości, hipokryzji, ukrywaniu - generalnie wszystkiemu, co najgorsze w kk.
|
|
|
|
|
#44 |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85995161]Jako protest przeciwko niesprawiedliwości, hipokryzji, ukrywaniu - generalnie wszystkiemu, co najgorsze w kk.[/QUOTE]Dokładnie.
Ale mnie zastanawia jedno- czy ksiądz (Jakubik) ostatecznie molestował tego chłopca? Bo z gadki wynikało, ze nie, ale jednak pokazywali scenę na zakrystii, jak to rozbierał i przytulał... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Moim zdaniem nie.
|
|
|
|
|
#46 |
|
Konto usunięte
|
SPOILER
. . : . : . . Nie, wedlug mnie to ten chłopiec pokazywał mu siniaki po tym, jak go w domu bili. Pedofilem był Lisowski (Braciak), który *na koncie* miał też tego niewidomego chłopca z sierocińca. |
|
|
|
|
#47 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zadomowienie
|
Moim zdaniem go molestowal, bo on przecież sam był molestowany przez księdza wcześniej. Opowiada o tym, co może ma być w jakiś sposób usprawiedliwieniem tego co zrobił. A ostatnią scenę hmm.. Tak jak ktoś tu napisał, jako protest. Jako karę /zadośćuczynienie za to, co zrobił lub ewentualnir jeśli źle interpretuje to za to za co go oskarżyli ludzie w jego parafii.
Ja akurat nie znalam żadnego księdza, który molestowalby kogokolwiek, ale znam księdza, który miał takie sytuacje jak ksiądz grany przez Więckiewicza. Pomijam fakt kochanki i dzieci, bo wg mnie celibat powinien być zniesiony, ale takie picie na umor, do tego stopnia że nie jest się w stanie odprawic mszy albo gubi się spodnie przy ołtarzu, to wg mnie przeginka. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
Uzywajmy jasnego słownictwa wobec takich aktów przemocy. Ci księża gwalcili te dzieci. Molestowanie brzmi zdecydowanie łagodnej i nie oddaje w pełni powagi tego przestępstwa.
Spoiler Wg mnie ksiądz grany przez Jakubika zgwałcił tego chłopca na zakrystii przed mszą i dlatego chłopiec znalazł się z krwotokiem w szpitalu. Potem próbował się zrewanżować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Słownictwo słownictwem, w każdym razie nie znam żadnego, który by molestowal lub gwalcil. Albo po prostu znam a nie jestem świadoma, choć wątpię... Myślę, że w mniejszych środowiskach (mieszkam na wsi) takie sytuacje szybciej wychodzą na światło dzienne, bo wiadomo, że na wsi "ludzie będą gadać" i nie tak łatwo się ukryć jak w mieście. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#52 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#53 | |
|
🐛🐈 🦄 🐾
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Film bardzo mi się podobał, najbardziej mnie poruszył fragment gdzie w tle leciał tekst o dzieciach którym brakuje w domu miłości i przychodzą do kościoła i to wina rodziców. Pamiętam te cytaty z mediów i chyba nie słyszałam niczego bardziej obrzydliwego. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Przyczajenie
|
Moim zdaniem to nie Jakubik, ale Braciak zgwałcił tego chłopca. Pamiętacie ten list Jakubiaka do biskupa?
|
|
|
|
|
#56 |
|
stary jednooki dachowiec
|
Jasne, że nie ksiądz Jakubika, tylko Braciaka.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
|
|
|
#57 |
|
BAN stały
|
Tak mówicie
to chyba muszę jeszcze raz obejrzeć film...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#58 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Konto usunięte
|
No przecież to jest główny motyw filmu
![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ---------- A Braciak to przy okazji ten malec z migawek z przeszłości, którego ukarał starszy chłopiec w sierocińcu. |
|
|
|
|
#60 |
|
BAN stały
|
Tak, to wszystko wiem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:05.

Jego obleśność wskoczyła na inny poziom, a myślałam, że po Domu złym to już jest niemożliwe

to chyba muszę jeszcze raz obejrzeć film...