Czy człowiek może uczyć się, nie ponosząc konsekwencji? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-03, 15:22   #31
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Dot.: Czy człowiek może uczyć się, nie ponosząc konsekwencji?

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Usilujesz nie odróżniać czynności dokonanej od niedokonanej.
Jeśli stracisz cnotę w wieku 20 lat to nie znaczy, że do 20tki nie jesteś dziewicą. Bo kiedyś ją tam przecież stracisz (20).
To nie jest to samo. Każde działanie podejmujemy, mając na uwadze jego konsekwencje (zawsze przyszłe!). Każde działanie jest oceniane przez nas jako dokonane, zanim zostanie dokonane. Nie działamy na podstawie tego, co dane działanie nam dało (bo jeszcze nie dało), tylko co nam dało w naszym wyobrażeniu—wyobrażamy sobie konsekwencje czegoś, czego jeszcze nie zrobiliśmy. W pewnym sensie, nasze decyzja jest umiejscowiona między niedokonaniem a dokonaniem. Wykonujemy coś w wyobraźni, a potem "cofamy się w czasie" i działamy, mając na uwadze tę widzianą w wyobraźni przyszłość.

Cytat:
Co jest przyczyną tego że zmieniasz zdanie jest mniej istotne. Autorka spytała czy jeśli nie poniesie kary to nie przestanie tego (czegoś) robić? Jeśli chce to może przestać. Może zmienić standardy moralne, może też uznać że znudziło ją coś.
"Jeśli chce to może przestać"—i tu jest pies pogrzebany. Skoro ta osoba robi coś, to to coś daje jej jakieś korzyści. Ustalamy, że nie daje żadnych negatywnych. Dlaczego miałaby przestać chcieć to robić? Według mnie pytanie zakłada stałość korzyści. Bo to, że jak ktoś przestanie chcieć, to może przestać robić, jest tautologią niewartą całej tej dyskusji.

Cytat:
Tu zaczyna się zabawa w rozważania co jest wg kogoś dobre a co złe.
No właśnie! I to jest ciekawa kwestia. Bo autorka założyła, że pewne rzeczy są złe obiektywnie, i zadaje pytanie, czy to obiektywne zło można odkryć rozumowo, bez negatywnych bodźców.

Cytat:
I nie musi to iść w zestawieniu z:

Można to traktować oddzielnie, a można spójnie.
Ja to traktuję jako całość pytania.
Caudofemoralis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-03, 17:12   #32
Hultaj
BAN stały

Cytat:
To nie jest to samo.
To jest wszystko twój pogląd a mój jest moim i nie chce mi się uprawiać nad wyraz filozofii z cyklu a ja uważam że szare jest niebieskie i wsjo.
Odróżniam zrealizowanie od niezrealizowania.
Jesli ktoś zeżre ptysia ale mu nie pójdzie w dupę to nie wmawiam mu że przestał je jeść bo innym za to idzie.
Nie wmawiam także nikomu że zjedzenie ptysia a niezjedzenie ptysia to to samo, bo to metafizyczny odjazd.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-03, 22:45   #33
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Nymerth Pokaż wiadomość
Naszło mnie dziś pewne pytanie. Czy uważacie, że człowiek może nauczyć się czegoś, zrozumieć, zmienić swoje zachowanie, jeżeli nie ponosi konsekwencji tego zachowania?

Mam na myśli sytuację, kiedy teoretycznie robi coś złego, ale nie ponosi żadnej "kary" ani od ludzi ani od życia, po prostu nigdy. Czy wg. Was do zauważenia, że robi się źle potrzebny jest jakiś bodziec, być może negatywny dla danej osoby? Czy bez konsekwencji również da się samemu zauważyć, że takie zachowanie jest złe i się zmienić?
No może, choć z drugiej strony najszybciej, choć boleśnie, człowiek uczy się na własnej przysłowiowej doopie. Czyli na poniesieniu konsekwencji własnych decyzji/ własnego zachowania/ własnych wyborów.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 10:02   #34
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
To jest wszystko twój pogląd a mój jest moim i nie chce mi się uprawiać nad wyraz filozofii z cyklu a ja uważam że szare jest niebieskie i wsjo.
Odróżniam zrealizowanie od niezrealizowania.
Jesli ktoś zeżre ptysia ale mu nie pójdzie w dupę to nie wmawiam mu że przestał je jeść bo innym za to idzie.
Nie wmawiam także nikomu że zjedzenie ptysia a niezjedzenie ptysia to to samo, bo to metafizyczny odjazd.
A czy ja mówię, że zjedzenie i niezjedzenie to to samo? Mówię tylko, że ludzie wyobrażają sobie, jak skończy się działanie, którego jeszcze nie wykonali—widzą je jako dokonane, z prawdopodobnymi skutkami. Porównują stan emocjonalny "po" do stanu "przed", i na tej podstawie podejmują decyzję. Decyzja nie zależy od tego, co się wydarzy—tylko od tego, co myślimy, że się wydarzy.

A że tu mówimy o osobie, która nigdy jeszcze nie poniosła negatywnych konsekwencji swoich działań, pytanie jest takie: dlaczego taka osoba miałaby kiedykolwiek uznać negatywne konsekwencje za prawdopodobny skutek kolejnego działania?

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No może, choć z drugiej strony najszybciej, choć boleśnie, człowiek uczy się na własnej przysłowiowej doopie. Czyli na poniesieniu konsekwencji własnych decyzji/ własnego zachowania/ własnych wyborów.
No właśnie, czy faktycznie może? Jeśli konsekwencje twoich działań są zawsze dla ciebie dobre, to dlaczego miałabyś coś zmieniać?
Stary 2018-12-04, 10:20   #35
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość
A czy ja mówię, że zjedzenie i niezjedzenie to to samo? Mówię tylko, że ludzie wyobrażają sobie, jak skończy się działanie, którego jeszcze nie wykonali—widzą je jako dokonane, z prawdopodobnymi skutkami.

Czyli mówisz tak.
Skoro przyznałaś że przyszłość nie istnieje, to bez sensu teraz bronisz pogląd, ze wyobrażanie sobie czegoś co nie istnieje, jest ponoszeniem konsekwencji za coś, co się w jakiś określony sposób robi.

To nie są żadne konsekwencje, to rojenia.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2018-12-04 o 10:21
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 11:35   #36
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Czyli mówisz tak.
Skoro przyznałaś że przyszłość nie istnieje, to bez sensu teraz bronisz pogląd, ze wyobrażanie sobie czegoś co nie istnieje, jest ponoszeniem konsekwencji za coś, co się w jakiś określony sposób robi.

Ale ja nie bronię poglądu, że wyobrażone konsekwencje są konsekwencjami. Chodzi mi o to, że te wyobrażone opierają się na realnych, których kiedyś doświadczyliśmy—to jest właśnie wartość edukacyjna kary. Niosąc gorącą kawę, jestem ostrożna nie dlatego, że poparzenie się kawą boli (bo tego nie wiem z doświadczenia!), tylko dlatego, że kawa jest gorąca, a inny gorący obiekt poparzył mnie w przeszłości. Zakładam więc, że takie same konsekwencje miałoby poparzenie się kawą. Kieruję się więc przeszłymi konsekwencjami, rzutując je na przyszłość. Granica między dokonanym a niedokonanym zaciera się, gdy we wspomnienie o dokonanym poparzeniu się wstawiam niedokonaną wylaną kawę

Więc parafrazując pytanie z tego wątku: czy jeśli ktoś nigdy się nie poparzył, jest on w stanie powstrzymać się od dotknięcia gorącego obiektu?
Stary 2018-12-04, 11:44   #37
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Jest, bo moze go powstrzymac zwykly strach przed nieznanym uczuciem

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 12:16   #38
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Czyli mówisz tak.

To czemu ograniczyłaś sól?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 13:00   #39
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Caudofemoralis Pokaż wiadomość
Ale ja nie bronię poglądu, że wyobrażone konsekwencje są konsekwencjami. Chodzi mi o to, że te wyobrażone opierają się na realnych, których kiedyś doświadczyliśmy—to jest właśnie wartość edukacyjna kary. Niosąc gorącą kawę, jestem ostrożna nie dlatego, że poparzenie się kawą boli (bo tego nie wiem z doświadczenia!), tylko dlatego, że kawa jest gorąca, a inny gorący obiekt poparzył mnie w przeszłości. Zakładam więc, że takie same konsekwencje miałoby poparzenie się kawą. Kieruję się więc przeszłymi konsekwencjami, rzutując je na przyszłość. Granica między dokonanym a niedokonanym zaciera się, gdy we wspomnienie o dokonanym poparzeniu się wstawiam niedokonaną wylaną kawę

Więc parafrazując pytanie z tego wątku: czy jeśli ktoś nigdy się nie poparzył, jest on w stanie powstrzymać się od dotknięcia gorącego obiektu?

Tak. Np. swoje małe dzieci nauczyłam nie dotykania gorących przedmiotów ot tak po prostu. Nie musiały się poparzyć żeby czuć respekt i nie dotykać np. piekarnika, czy nie ściągać ze stołu kubków, nawet kiedy nie patrzyłam. Miałam otwarta kuchnię i dzieci zawsze ze mną w niej siedziały, nie zdarzyło się, żeby się poparzyły, choć okazji niespróbowanych była masa codziennie.

Tak teraz kojarzę jeszcze, ze w procesie nauczania bardzo dużą role odgrywa też naśladownictwo.
Ludzie uczą się bardzo dużo przez naśladowanie, na zwierzęta tez to świetnie działa.

Tak np. uczyłam dzieci jeść różne rzeczy- patrzyły że my jemy, więc też próbowały nieznanego.

Konie tak uczyliśmy wchodzić do koniowozu- zamiast się szarpać z koniem, stawialiśmy nieumiejącego obok żeby obserwował wprowadzanie tam koni umiejących, a potem wprowadzaliśmy za umiejącym i obywało się bez wojen i przemocy, a bez żadnych konsekwencji dla konia, bo niby jakich? Popatrzył ze "to nie zjada" i nie bał się zrobić.
Tu nawet można postawić teze, że ten system, jest systemem wręcz eliminującym w ogóle potrzebę konsekwencji w procesie uczenia się.

Tak teraz na szybko myślę, ze przysłowiowa wręcz uczciwość pewnych narodów, to tez nie efekt konsekwencji jakie ponoszą jednostki za nieuczciwe postępki, tylko naśladownictwo. Oni są uczciwi, bo ludzie w koło nich w wiekszości są uczciwi.

---------- Dopisano o 14:00 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
To czemu ograniczyłaś sól?

Bo się dowiedziałam, o ile za dużo jej zjadam a jak mało potrzebuję.
Do mnie takie wrzuty potrafią przemówić, wręcz na zasadzie olśnienia.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 13:06   #40
lubiekielbase
Zadomowienie

A mało to razy człowiek ponosi konsekwencje/karę, a i tak się nie czego nie uczy?

Wszystko zależy od człowieka i sytuacji.

Stary 2018-12-04, 14:12   #41
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Bo się dowiedziałam, o ile za dużo jej zjadam a jak mało potrzebuję.
Do mnie takie wrzuty potrafią przemówić, wręcz na zasadzie olśnienia.
Czy ograniczyłabyś sól, gdyby jedzenie jej w nadmiarze nie miało żadnych konsekwencji?

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-12-04, 15:36   #42
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
Tak. Np. swoje małe dzieci nauczyłam nie dotykania gorących przedmiotów ot tak po prostu. Nie musiały się poparzyć żeby czuć respekt i nie dotykać np. piekarnika, czy nie ściągać ze stołu kubków, nawet kiedy nie patrzyłam. Miałam otwarta kuchnię i dzieci zawsze ze mną w niej siedziały, nie zdarzyło się, żeby się poparzyły, choć okazji niespróbowanych była masa codziennie.
No właśnie, czuć respekt. Jedno dziecko nie dotknie gorącego, bo się poparzyło (negatywny bodziec). Drugie inne nie dotknie, bo jak próbowało, to mama powiedziała "nie"/okazała niezadowolenie/strach/zrobiła cokolwiek, czego dziecko nie chciało (negatywny bodziec). Działanie zostaje skojarzone z negatywną emocją, a skoro chcemy unikać negatywnych emocji, to musimy unikać także tego działania.

Cytat:
Tak teraz kojarzę jeszcze, ze w procesie nauczania bardzo dużą role odgrywa też naśladownictwo.
Ludzie uczą się bardzo dużo przez naśladowanie, na zwierzęta tez to świetnie działa.

Tak np. uczyłam dzieci jeść różne rzeczy- patrzyły że my jemy, więc też próbowały nieznanego.

Konie tak uczyliśmy wchodzić do koniowozu- zamiast się szarpać z koniem, stawialiśmy nieumiejącego obok żeby obserwował wprowadzanie tam koni umiejących, a potem wprowadzaliśmy za umiejącym i obywało się bez wojen i przemocy, a bez żadnych konsekwencji dla konia, bo niby jakich? Popatrzył ze "to nie zjada" i nie bał się zrobić.

Naśladownictwo wykorzystywane jest, by poznać sposób na dotarcie do konsekwencji, na których nam zależy—ale nie będziesz naśladować kogoś, kto dąży do czegoś, na czym ci nie zależy. W skrócie: jeśli jesteś głodna, to możesz nauczyć się od innych, jak ten głód zaspokoić. Nie możesz jednak nauczyć się chcieć jeść brokuły, nawet gdyby wszyscy wokół je jedli. Naśladownictwo udostępnia narzędzia do osiągnięcia celu, a to, czy warto jest do tego celu dążyć, czy nie, pokazują konsekwencje.

Cytat:
Tu nawet można postawić teze, że ten system, jest systemem wręcz eliminującym w ogóle potrzebę konsekwencji w procesie uczenia się.
Nie do końca. Gdyby nie konsekwencje, nikt nie uczyłby się nowych rzeczy, i nie byłoby kogo naśladować.

Cytat:
Tak teraz na szybko myślę, ze przysłowiowa wręcz uczciwość pewnych narodów, to tez nie efekt konsekwencji jakie ponoszą jednostki za nieuczciwe postępki, tylko naśladownictwo. Oni są uczciwi, bo ludzie w koło nich w wiekszości są uczciwi.
Ja raczej widzę to tak, że w pewnych społeczeństwach uczciwość jest wysoko ceniona, a nieuczciwość potępiana—w taki zwykły, codzienny sposób. Wstyd za zrobienie czegoś potępianego w danej społeczności jest jak najbardziej konsekwencją, z której można się uczyć.

---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:34 ----------

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
Jest, bo moze go powstrzymac zwykly strach przed nieznanym uczuciem
Gdyby to była prawda, to nikt nigdy by nie dotknął niczego gorącego
Stary 2018-12-04, 15:47   #43
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Gorącego dotyka sie najczęściej przypadkiem jak już się jest dorosłym

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi

Edytowane przez groszek75
Czas edycji: 2018-12-04 o 15:48
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-04, 16:42   #44
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Mówię tylko, że ludzie wyobrażają sobie, jak skończy się działanie,
tylko że aby coś porzucić nie trzeba od razu wyobrażać sobie skutków, wystarczy zmienić o czymś zdanie-znudzić się-zająć czymś innym.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-05, 09:35   #45
Caudofemoralis
Tęczowa Jaszczurka

Cytat:
tylko że aby coś porzucić nie trzeba od razu wyobrażać sobie skutków, wystarczy zmienić o czymś zdanie-znudzić się-zająć czymś innym.
Zawsze wyobrażamy sobie skutki, zanim coś zrobimy. Nie musi to być świadome, wystarczy że pomyślisz o zrobieniu czegoś i pojawią się w tobie jakieś emocje. Więc żeby porzucić działanie, którego skutki wydawały się tobie emocjonalnie atrakcyjne, coś musi się zmienić, np:

a) zdobywasz więcej wiedzy i okazuje się, że skutki nie są tak atrakcyjne, jak sądziłaś (wzrost świadomości albo znudzenie)
b) pojawia się okazja do innego działania, które daje jeszcze bardziej atrakcyjne skutki (zmiana okoliczności)

Więc tak, osoba robiąca coś (złego, dobrego, nieważne) może przestać to robić, jeśli się znudzi albo znajdzie coś lepszego do roboty. Ale to jest truizm—"żeby osoba przestała coś robić, musi tylko przestać chcieć to robić". W tym temacie mówimy o osobie, dla której czynienie zła jest atrakcyjne emocjonalnie i nigdy nie przynosi negatywnych skutków. Pytanie brzmi: czy jest ona w stanie zauważyć niewłaściwość takiego postępowania i się zmienić?

Cytat:
Napisane przez Nymerth Pokaż wiadomość
Mam na myśli sytuację, kiedy teoretycznie robi coś złego, ale nie ponosi żadnej "kary" ani od ludzi ani od życia, po prostu nigdy. Czy wg. Was do zauważenia, że robi się źle potrzebny jest jakiś bodziec, być może negatywny dla danej osoby? Czy bez konsekwencji również da się samemu zauważyć, że takie zachowanie jest złe i się zmienić?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości