![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Tak długo na to czekałam!!!!
podziw dla wielkiego serca!!!!
![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
tez o tym myslałam ,fajnie ze sie zglosilas i ze masz szanse dac komus zycie
![]() gdybym tlyko mieszkala w wawie to pomyslalbym nad tym bardzo powaznie . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ojej. Gratuluje Biricchina
![]() ![]() ja tez bardzo chcialam byc dawca krwi (to takie piekne - urtatowac komus zycie) ale moja krew jest tak beznadiejna ze szkoda gadac;/ niestety nie moge zostac dawca ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Bardzo wielki gest,naprawde
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
jakie kroki należy podjąć jesli chce sie zostać dawcą??
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Naprawdę podziwiam i gratuluję
![]() ![]() ![]() ![]()
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
dołączam się do wypowiedzi wizażanek
![]() oby więcej takich ludzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Wtajemniczenie
|
Masz wielkie, gorące serduchooo (do autorki wątku)!!!
![]() Szkoda, że nie ma już karmy ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
jesteś wielka! podzwiam takich ludzi, gratuluję i zazdroszczę odwagi i szlachetności
![]()
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Ja zgłoszenie do fundacji UJ i kilku podobnych wysłałam prawie 2 lata temu - dostałm odpowiedź aby czekać, bo wciąż brakuje pieniędzy na wstępne badania - na moje maile odnośnie badań ciągle dostaję jednakowe odpowiedzi - proszę czekać.
Chyba wyślę zgłoszenie jeszcze raz - w końcu Ty czekałaś tylko rok na zaproszenie ![]() Wspaniała sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Jesteś wielka
![]()
![]() |
#43 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Aż mi gula w gardle stanęła. Jestem z Ciebie dumna
![]()
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przed wypełnieniem jej zachęcam do poczytania apropo oddawania szpiku, wymagań itp. Ja dzisiaj oddałam krew i wypełniłam po raz drugi deklarację ![]() ![]() ![]() Sierota ze mnie, bo latałam po Madalińskiego ponad 30 minut. Wydawało mi się że mam iść pod numer 54 a okazało się że ta Fundacje, gdzie oddaje się krew jest przy Szpitalu położniczo-ginekologicznym i ma numer nie 54 a 25 ![]() Ale jestem szczęśliwa ![]() ![]() ![]() Buziaki, miłego dnia. Ja zmykam na Zalew Zegrzyński ![]() DOPISANE Dzisiaj, dokładnie dzisiaj mijają 3 m-ce odkąd rozstałam się z chłopakiem. Nie rozpaczam już od dawna, ale może to jakiś znak, że rozpoczyna się moje nowe, wspaniałe życie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Spróbuję to sprawdzić. Gratuluję - teraz tylko czekać, aż będziesz mogła komuś pomóc. Może się to zdarzyć za tydzień lub za kilka lat. W razie czego - jesteś gotowa! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
Biricchina masz wielkie serce
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Biricchina! dzięki
![]()
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Ehh, szkoda, że wątek tak przycichł... więc - podbijamy
![]() Ja idę na badania jutro. Tylko, że nie za pośrednictwem Fundacji UJ, ale Poltransplantu. Fundacja robi wiele dobrego, dlatego zamierzam wesprzeć ją w tym roku z pomocą fiskusa ![]() Prostsza droga - nie wysyłałam deklaracji i nie czekałam aż dostanę zaproszenie. Najpierw znalazłam namiary na znajdujący się najbliżej ośrodek rekrutujący dawców dla Poltransplantu, zadzwoniłam, umówiłam się na badania i już ![]() Jeśli ktoś podjął decyzję, ale nie wie gdzie można się zgłosić, chętnie pomogę - w miarę moich możliwości ![]() Wcześniej warto odwiedzić strony: www.poltransplant.pl www.szpik.info
...Ukrzyżowane wspomnienia nie pozwolą zapomnieć, nawet wówczas, gdy odkryję wszystkie ścieżki Twojej filozofii i przesłucham całego Bacha... W najgłębszą ciemność strącił mnie największy blask (...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Rozeznanie
|
![]()
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Gratuluje dziewczyny
![]() ![]() Ja miałam kiedyś w planach oddac krew , okazało sie że nie moge bo sama miałam ja przetaczaną . Teraz zaczęłam czytać o oddaniu szpiku , to się okazało , że też nie moge bo mam astme ![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Brawo !!! Chyle czola....
Respect.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Biricchina jak dalej potoczyła się Twoja historia?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny
![]() No u mnie cisza, niestety. Wtedy oddałam tą krew i potem nikt już się nie odzywał. Cóż, czekam dalej. Pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Jak przeczytałam szukając kiedyś informacji na temat dawstwa szpiku - "Szansa na istnienie 2 osób o identycznych kombinacjach antygenów HLA waha się między 1:100 a 1:1 000 000" ... Tak więc może nie być takiej zgodności i nigdy się nie odezwą.
Jednak warto się zarejestrować, nawet jeśli okaże się, że twoja pomoc nie będzie nigdy potrzebna i na chęciach się skończy. ![]() To nie jest żadna wielka sprawa - nic nie kosztuje i nic nie boli, szczególnie na tym etapie - może poza jednym małym ukłuciem. Do ewentualnego przeszczepu jeszcze bardzo długa droga, ale na pewno już teraz decyzja musi być świadoma i przemyślana. Im więcej osób zarejestrowanych w Bankach Dawców tym większe szanse na znalezienie tego "tkankowego bliźniaka". Zgodność częściej występuje u osób z tej samej populacji, co oznacza, że teoretycznie np. dla Polaka łatwiej znaleźć dawcę wśród Polaków. Teoretycznie - bo liczebność polskich banków dawców jest malutka, co bardzo utrudnia a często wręcz uniemożliwia dobór... Przeszczep daje szanse na pełne wyleczenie, dla wielu osób jest jedyna szansą na przeżycie. Przyklaskuję wszystkim, którzy się zdecydują ![]() www.szpik.info www.poltransplant.pl
...Ukrzyżowane wspomnienia nie pozwolą zapomnieć, nawet wówczas, gdy odkryję wszystkie ścieżki Twojej filozofii i przesłucham całego Bacha... W najgłębszą ciemność strącił mnie największy blask (...) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Raczkowanie
|
Może jesteście bardziej zorientowane w temacie jak zostać potencjalnym dawcą szpiku....zaczęłam to dość poważnie rozważać. Poszukałam w internecie i na jednej stroce znalazłam informację, że przeciwwskazaniem jest stosowanie leków hormonalnych (po konsultacji z lekarzem), więc moje pytanie...czy stosowanie tabletek antykoncepcyjnych dyskwalifikuje mnie jako potencjalnego dawcę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
oby wiecej było na swiecie takich ludzi !
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli nadal jesteś zainteresowana tematem zajrzyj tutaj: http://www.szpik.info/forum/index.ph...e45771e544ec8a albo poprostu umów się na badania do najbliższego ośrodka a na pewno wszystko Ci wyjaśnią ![]() Jeśli chcesz wiedzieć, jak przebiega samo badanie, pisz - w miarę możliwości postaram się pomóc ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Ja tez chcialabym zostac dawca....ale niestety nie moge...
Chorowalam na ziarnice zlosliwa i naszczescie nie byl konieczny przeszczep szpiku.. Gdybym mogla oddalabym swoj szpik bez zastanowienia bo wiem ze uratuje komus zycie.
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Bambi2 - ślicznie dziękuję za odpowiedź
![]() wczesniej napiisałaś, że masz namiary na ośrodki rekrutujące - byłabym wdzięczna za informacje o Łodzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.