![]() |
#31 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Strach przed jazdą
Cytat:
![]() (przynajmniej w moim aucie tak jest, jak jade na 2 powolutku to nie moge poczas kręcenia się kół wrzucić jedynki, jest zablokowana, muszę sie całkowicie zatrzymać i wtedy dopiero 1) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie miałam żadnej stłuczki i nie dostałam mandatu. Chociaż kiedys mało brakowało.
![]() ![]() ![]() ![]() A jak jeszcze nie miałam prawka to chciałam zaparkować samochód TŻ i przez przypadek wjechałam w samochód przed nim. Nic sie nie stało, ale potem tacie TŻ odpadła rejestracja z przodu i sie dziwił, że była tak źle przykręcona. ![]() Wracając jeszcze do tematu parkowania... Ja na poczatku też parkowałam na 1, zreszta na placu manewrowym jak już pisałam wczesniej nie ma szans by jechać szybciej bo jazda tam ma na celu wyrobienie precyzji i nie można się rozpędzić na tyle by był sens przerzucenia na 2. W warunkach drogowych jednak sprawa wygląda nieco inaczej. Po pewnym czasie można spokojnie parkować na dwójce. Ja przejeżdżam np, przez parking koło hipermarketu na 2 po czym skręcam i wjeżdżam na wolne miejsce delikatnie hamując. Jeśli wtedy wciskam sprzegło razem z hamulcem to nie ma to znaczenia na którym jestem biegu, bo tarcze silnika i skrzyni biegów są rozłączone i samochód jedzie siłą rozpędu. Dlatego przy parkowaniu nie jest tak do końca ważne na którym jest się biegu (1 czy 2), bo działa się wtedy sprzęgłem i hamulcem. Na placu manewrowym zasada jest ta sama. Najpierw na 1 rozpędza się samochód a potem operuje się sprzęgłem i hamulcem w zależności od tego czy chce się zwiększyć czy zmniejszyć prędkość. Po prostu bardziej doświadczeni kierowcy potrafia z łatwością zaparkować z nieco większym rozpędem. ![]() ![]()
![]() |
#33 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja tak sie kiedys poslizgnelam w zimie jak hamowalam na swiatlach. wpadlam w poslizg, kierownica wymanewrowalam jak trzeba, nio i chyba ABS zadzialal na szczescie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() kurczę ja też tak kiedyś miałam, w nic nie uderzyłam wtedy bo to było za miastem w szczerym polu i nie było ruchu ale najadłam się strachu ![]() zaczęłam hamować "w kałuży" a jeszcze wtedy nie wiedziałam co to aquaplaning, i auto nie hamowało, jechało prosto a przede mną był ostry zakręt ![]() pamiętam jak opowiadałam to tacie i jak mi tłumaczył że w kałuży/wodzie na drodze oraz podczas skręcania kół (w zakręcie) się nie hamuje! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Ja na razie skończyłam kurs i czekam na egzamin. na razie dostaję do pocwiczenia zdobytych umiejętności samochód męża, ciotki dziadka, teścia. Samochody rózne. z automatyczną skrzynia, ze wspomaganiem, z abs, bez wspomagania, diesel, benzyna, lgp...
cwiczę skręcanie, jazde na wstecznym, parkowania, czasem jazde w ruchu miejskim w różnych warunkach. Najpewniej czuje sie w srednim samochodzie, w duzym ruchu na głównych ulicach miasta ![]() zdarzyło mi się również wjeżdzać wielkim starym volvo do garażu ![]() Pamiętam jak na drugiej godzinie musiałam jechać moją elką prawie 90 km/h i strasznie zaczełam panikować. Ale ostatnie lekcje to było notoryczne przekraczanie predkości... jak było 50, jechałam 65, jak było 70 - jechałam 80 ![]() Ja samochodu sie nie boje. wiem, ze jadać spokojnie, zgodnie z przepisami nic nie ma prawa sie wydarzyć. Warto cwiczyc swoje umiejętności aby prawo jazdy nie było tylko dokumentem. Znam osoby, ktore mimo prawka i samochodu w rodzinie w ogole z tego nie korzystaja. I to sa wg mnie zmarnowane pieniadze i czas. bo po co mi prawko skoro z niego nie korzystam? Ja mam powiedziane, że jak zdam - dostaję samochód. Na poczatek coś starszego, ze jak rozbije to nie bedzie żal ![]() ![]() ![]()
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kattie, ty mnie tak nie zeszwabiaj... ja jestem Shem, nie Schem. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Shem, Ty to tak ładnie potrafisz opisać ![]() ![]() ![]() A i auto mam sporych rozmiarów, może nie tak duże jak Twój Spacewagon ale jednak Mondeo małe nie jest ![]() Mimo tych gabarytów nie mam problemów z parkowaniem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() P.S. ale w ostatnim poście już napisłam poprawnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Uwielbiam to auto, ale niestety idzie na złom niedługo, bo mój tato rozwalił całą blacharkę. Nie dbał o ten samochód wcale. ![]() Jak dla mnie samochód musi mieć duszę. Nie wiem jak to określić. Po prostu muszę czuć, że mam porozumienie z tym autem. Do mojego czasami nawet mówię. ![]() ![]() Co do poślizgów to w zimie miałam dwa jednego dnia. Były koleiny a w nich lód, a ja zahamowałam i samochód jechał dalej prosto na auto przede mną. Na szczeście udało mi się tak jakoś wykręcić, że stanęłam na skos i cudem ominęłam zderzak tamtego auta. A drugi poślizg miałam przed światłami również przez lód w koleinach. Na szczęście byłam sama na jezdni. ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój TŻ, znawca motoryzacji powiedział mi, ze takie "zabezpieczenie" ma tylko nasz maluszek ![]() I tak tez się okazało. Volkswagen Passat - wbiłam jedynke bez problemu Opel kadett - bez problemu Volvo (takie stare) - bez problemu opel corsa - bez problemu (zamiast trójki ![]()
![]() |
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
no właśnie, sama jazda przepisowo nic nie da, jest się zależym od innych kierowców i wielu innych żeczy... ja jechałam przepisowo, wolno, zapięta ...a samochód nie hamował....i gdzie tu logika...wypadki to zdarzenia bez logiki - to kiedyś powiedział mojemu tacie policjant...
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zasada ograniczonego zaufania nie oznacza, ze bedziemy sie bać - niestety niektórzy tak to odbierają i boja sie siadac za kierownicą...
![]() |
![]() |
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ale chyba w starym Polonezie sie da ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale tak naprawdę na drodze nigdy nie powinno się uważać za bezpiecznego. Wystarczy, że samochodowi z przeciwka nawali układ kierowniczy i moze dojść do tragedi. Ograniczone zaufanie, ostrożność i uwaga mogą uratować życie. ![]() Ja może napiszę co mnie najbardziej irytuje u innych kierowców na drodze, żebyscie ewentualnie nie robiły tak samo. ![]() 1. Zmienianie nagle pasa bez migacza, ewetualnie z krótkim mignięciem jak już sie prawie na mój pas wjechało. 2. Zwalnianie przed zakrętem bez wystawienia migacza. Wtedy nie wiem czy ktoś zasnął za kierownicą czy chce skręcić. Często bywa tak, że ludzie zaczynają zwalniać na 50m przed zakrętem i nie sygnalizują o co im chodzi, a z tyłu wszyscy sie denerwują. Ja normalnie jadę, wystawiam migacz i hamuję przed zakrętem redukując do 2. Da sie to przeprowadzić sprawnie i szybko. ![]() 3. Zajmowanie szybkiego pasa ruchu (czyli tego najbardziej z lewej ![]() 4. Zajmowanie kilku pasów ruchu przez samochody jadące z podobną prędkością. To tzw. blokada. Często wygląda to tak jakby dwaj "ściganci" jadący 50 km/h jadą łeb w łeb i torują innym drogę. 5. Nie patrzenie w lusterka... (no comments) 6. Gadanie przez komórkę i zwalnianie do minimalnych prędkości 7. Brak zdecydowania (niestety najczęstsze zjawisko u kobiet ![]() ![]() 8. Trąbienie... nie znoszę jak ktoś trąbi. ja trąbię w wyjątkowych wypadkach, a mam wrazenie, że szczególnie mężczyźni upodobali sobie tę formę komunikacji, bo kochaja trąbić jak tylko im cos przeszkadza. 9. Nie znoszę jak ktoś chce mi cos na drodze udowadniać... kompletne buce... ![]() 10. Nie lubię osób, które mi nie podziękują za wpuszczenie na mój pas i z ainne przysługi. Zauważyłam, ż emi rzadko kiedy kierowcy dziekują, za to jak jechałam z TŻ to mu dziękowali za każdym razem. Czy to oznacza, że kobietom sie juz na jezdni nie dziękuje czy jak? Jak mi sie coś przypomni to jeszcze napiszę. ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do wrzucania jedynki w trakcie jazdy - w Peugeot 206, 307 i Lanosie tez sie da ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jak mam wam dziekować
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moze zaczne probowac jazdy noca, bo moj tato w dzien na mnie krzyczal i twierdzil ze wjezdzam w chodnik (uczono mnie jechac blisko a nie na srodku jezdni) , ze za wolno jade : " na tym odcinku to ja mialbym juz piątkę a ty jeszcze trójki nie masz , no szybciej , szybciej" slowa taty . super z takim podejsciem napewno bedzie mnie podtrzymywal na duchu ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Ja na dniach zaczynam kursy i bardzo sie boję
![]()
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja mam prawko od 1,5 roku i też na początku bałam się jeździć, skręcanie w lewo doprowadzało mnie do mini-zawału a już najgorsze było jak miałąm gdzieś zaparkować. Ale pojeździłam trochę z tatą i później zaczęłam sama
![]() ![]() Nie dziwię Ci się że się boisz, ale to jest wyłącznie kwestia wprawy, determinacji i przede wszystkim jeżdżenia (najlepiej samodzielnego) wtedy na pewno się pozbędziesz strachu ![]() Szerokich dróg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wtajemniczenie
|
Cześć, podłącze się pod wątek bo mam pewien problem. Od zawsze powtarzano mi, nie trzaskaj drzwiami <od samochodu> i ja się do tego stosuje, przynajmniej staram się. I tutaj wynika pewien problem. Może za słabo zamknę kiedy i wtedy boję się, że te drzwi otworzą się podczas jazdy. Wyrwią się i wogóle
![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie powinno się patrzeć na obrotomierz i od tego uzależniać zmiany biegów, mnie zawsze uczono że to jest zły nawyk... oczywiście masz do tego prawo, ale co będzie jak będziesz musiała jechać autem w którym nie ma obrotomierza? bo są takie samochody w których tego obrotomierza nie ma... i co wtedy? nie pojedziesz? druga sprawa to to, że różne marki i modele mają mniej lub bardziej elastyczne biegi i wówczas zmiana biegu na konkretnej, wyuczonej przez Ciebie wartości obrotów może nie być potrzebna... sorry, może sobie pomyślicie że sie wymądrzam albo co, ale jak już pisłam mam 11 letni staż za kierownicą i wiem z doświadczenia co nieco ![]() ![]() ![]() hihi... nawet jeżdże dostawczym Transitem taty.. to dopiero przygoda ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
ja to chyba ostatnio czuje sie za pewnie w aucie i juz 2 razy chcialam ruszac na recznym
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
po prostu trzeba zamykac je dokładnie, z wyczuciem, nie trzaskając... i tyle nie zapominaj o zapięciu pasow, będziesz sie czuła bezpieczniej... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kazdy jezdzi inaczej, kazdy ma swoje racje ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() jeśli wydarzy się wypadek (tfu.. tfu.. tfu..) a drzwi będą dodatkowo zaryglowane, może dojśc do sytuacji że nie będzie można ich otworzyć i wyciągnąc z auta poszkodowane osoby, bo drzwi się zatną na amen... wiem, że to sytuacja ekstremalna, ale trzeba na zimne dmuchać, zwłaszcza na polskich drogach, które jakie są każdy wie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wziełam jakiś smierdzący płyn do rozmrażania takich urządzen (dobrze, ze kupiliśmy). troche pomogło. Drzwi od strony kierowcy - bez problemu. Ruszyliśmy. Jedziemy, jedziemy i nagle zaświeca się lampka sygnalizująca otwarte drzwi.. i co teraz? Drzwi po mojej stronie sie otworzyły i co gorsza nie można było ich zamknąć ![]() Na szczęście po ok. 100 m trzymania ich udało się je zamknąć ![]() A co do twojej fobii - juz delikatne zamknięcie drzwi - gdy tylko "złapie zakmek" drzwi nie powinny sie otworzyć w czasie jazdy ![]() ![]() Co do sugerowania sie obrotomierzem - zgadzam się z Kattie. Znaczna część aut nie posiada go. Ja nauczyłam się słuchac silnika. Początkowo nie wiedziałam o co chodzi ale później była to frajda. Nie wyobrażam sobie jeżdzenia samochodem z automatyczną skrzynia biegów, gdzie komputer za mnie steruje maszyną. To tak jakby nie mieć jednej ręki ![]() Na kursie na prawko w ogole nie korzystałam z obrotomierza, nauczyłam się czuc samochod. To samo dotyczy skręcania. Rózne samochody maja zdolność skręcania przy róznych prędkościach. Na moim osiedlu corsą max. prędkość "wzięcia" zakrętu to 20 km/h, passatem nawet 30. Corsę przy 30 po prostu wyrzuciło z zakrętu. Eksperymentuję, sprawdzam jak najlepiej się za coś zabrać. Może i nie mam dużego doświadczenia w kierowaniu, ale jako pasażer przejechałam z TŻ kilkatysięcy km. Każda nasza wpólna "wycieczka" to pytanie sie mnie o przepisy, znaki, zachowanie kierowcy w samochodzie. I sobie dyskutujemy o tym. Mówi mi, co źle robię i pokazuje jak jest dobrze. Niestety na jeździe instruktor prawie niczego mnie nie nauczył, bo przez cały kurs uważał mnie za osobę, która już kiedyś się uczyła... Tak, uczyłam sie przepisów we własnym zakresie - dla siebie. Poa tym mieć zmotoryzowanego TŻ tez tutaj mi pomogło ![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mnie zawsze uczono bez obrotomierza (zarówno na kursie jak i tata) i uważam że nauczono mnie dobrze... ![]() ja osobiscie nie używam obrotomierza, bo zmieniam biegi "na prędkość" i odgłosy silnika. Swoje doświadczenie zaczynałam od malucha, potem seicento a tam obrotomierzy nie było. Ja też nie widziałam ostatnio nowych aut bez obrotonmierza...... ale kogo teraz stać na nowe i dobrze wyposażone auto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u mnie w samochodzie jest dodatkowa blokada drzwi, ktpora mozna wlaczyc zeby dzieci nie mogly otworzyc w czasie jazdy, wiec w razie wypadku bylaby taka sama sytuacja. a co z autami 3-drzwiowymi? w nich tez pasazera z tylu nie wyciagniemy. oczywiscie - wszystko sie moze zdarzyc. ja sama 'guziczka' nie zamykam bo nie ma takiej potrzeby, ale jak ktos ma takie fobie to kazda metoda bedzie zla i guziczek, i pasy (tu mam na mysli wydosatnie z auto po wypadku), i siedzenie z tylu samochodu 3-drzwiowego ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.