|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Co trzyma Was w Niemczech?
[1=e36b38c1b02253f65e484b4 d30ebb09d9d5f8578_646d457 1ebe9e;87271812]Solizuschlag ma zostać podobno niedługo zniesiony, przynajmniej z tego co słyszałam taki jest pomysł
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Tak, slysze o tym juz od ladnych kilku lat. A Drezno i inne miasta na wschodzie coraz ladniejsze...
|
|
|
|
|
#32 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
także spotkałam się z bezpłatnymi nadgodzinami w biurze i to nie sporadycznie, tylko ciągle... a dla innych pracowników zdawało się to być normalne, nikt nie wychodził z pracy punktualnie o 17... zaczęło to być oczywiście po jakimś czasie męczące. Nad powrotem myślałam, ale jestem tutaj od przeszło 2 lat w związku, więc na razie chyba nie wchodzi to jednak w grę... i też mam teraz problem ze znalezieniem jakiejś fajnej pracy, która odpowiadałaby mojemu wykształceniu... wcześniej pracowałam w logistyce (pomogła znajomość polskiego), ale nigdy więcej nie chciałabym takiej pracy wykonywać
|
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
) ja jestem w Niemczech od prawie 6 lat ) co mnie tu trzyma?przede wszystkim chlopak Bulgar poza tym zycie jest moim zdaniem duzo lzejszetutaj. Fakt, moje pierwsze lata w Niemczech to byla ciezka harowka - na taka firme trafilam. Ale za to brali tez wszystkich, nawet bez, jezyka. Z czasem zalapalam jezyk i tak 5 lat minelo. W tym roku zostalam z poczatkiem Coronakrise zwolniona,wiec wykorzystalam ten rok na nauke.. oczywiscie, pol roku czekalam, az szkoly sie otworza, ale juz koncze Kurs B1, zaczelam sie ubiegac o Ausbildung i mam w planie do sierpnia 2021 zaliczyc jeszcze Berufssprachkurs B2 ) o ile Corona calkiem nam zycia nie zniszczy. Jesli chodzi o prace na niskich stanowiskach faktycznie, moze macie racje. Czasem napewno jest ciezko znalezc cos odpowiedniego.. Dlatego ja wyrabiam sobie teraz niemieckie certyfikaty itd. Znam tez ludzi, ktorzy na niemieckie zarobki w ogole nie narzekaja i zyja bardzo dobrze Pochodze z malutkiego miasteczka w PL, gdzie pracowalam glownie w sklepie, mieszkalam tam jeszcze z poprzednim chlopakiem i przy pracy dwoch osob czasem ledwo sie utrzynywalismy. Normalnie chleb pod koniec mies musialam czasami na zeszyt kupowac i to tylko dzieki przemilej Pani sklepowej. Jedyne, co mnie meczy ewentualnie w Niemczech, to ludzie. Naprawde odkad tu jestem,znienawodzilam odrobine rase ludzka![]() nie tylko obcokrajowcow, mowie tutaj o Polakach tez... ludzie dostana 1000 euro na konto i straszne rzeczy sie z nimi dzieja... cpaja, pija, zero ambicji, uwazaja, ze skoro przekroczyli granice to juz wystarczy tej harowki i teraz wszystko im sie nalezy... serio, zdarzaja sie takie ciekawe przypadki ) W Niemczech nie ma dla mnie czegos takiego jak " sami swoi", czasami naprawde trzeba uwazac, zeby "kolezanka z podstawowki" noza w plecy Ci nie wbila )) oj tak tak, wiele sytuacji juz widzialam i tez odczulam na sobie ) ale nie poddaje sie, staram sie poznawac nowych ludzi, robie swoje, ucze sie i trzymam z daleka od "klopotliwych " osob🤣🤣🤣 ale do PL nie wracam, bo nie mam po co, szczegolnie do tego mojego rodzinnego wygwizdowa ) tam zwyczajnie nie ma przyszlosci. Swiat jest wielki, a zycie tylko jedno ) szkoda mi jedynie mojego rodzenstwa. Ciagnelam ich 5 lat tu do Niemiec, ale zadne nie chce wyjechac z Polski... ja osobiscie tego nie rozumiem, tym bardziej, ze czasem ledwo koniec z koncem wiaza, a tu przynajmniej zobaczyliby efekty swojej pracy. Mogliby zyc normalnie, a nie od kredytu do kredytu. Niestety nie moge im wydac rozkazu:/ ok, troche sie rozgadalam pozdrawiam wszystkich ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Siatki płac zmieniają się od lipca dla pielęgniarek. W szpitalu wojewódzkim zarabia się netto ok 4/5 tys zl na UoP. Więc też trochę czasy sie zmieniły i już nie zarabia się najniższej krajowej
No i większość pielęgniarek też dorabia/pracuje na kontrakt. Więc patrząc z perspektywy zarobków w innych zawodach z tzw budżetowki, pielęgniarkom się bardzo poprawiło - taka mała dygresja odnośnie tego jak wygląda sytuacja w Polsce w tej branży ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#36 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#37 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Niemczech mowi się raczej o złych warunkach pracy, dopiero na drugim miejscu są zarobki. Generalnie jest za mało pielęgniarek i lekarzy w stosunku do rosnących potrzeb i coraz większego tempa pracy w tych zawodach. |
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak pielęgniarstwo zostanie wprowadzone tylko w systemie studiów (a na to się prędzej czy później zanosi), to sądzę że jeszcze mniej osób będzie zainteresowanych, zwłaszcza tych starszych, bo będzie to mało opłacalne. |
|
|
|
|
|
#41 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, przepraszam za offtop, ale jak się w Polsce można przekwalifikować na pielęgniarstwo? Googlowalam przed chwila ale jakos nie natrafiam na info, co poza studiami można zrobić... Ja już jestem po 30tce ale ciagle byłabym zainteresowana...
Książki 2015 5/52 Edytowane przez MeredithGrey Czas edycji: 2022-06-23 o 20:03 |
|
|
|
|
#42 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:57.

i też mam teraz problem ze znalezieniem jakiejś fajnej pracy, która odpowiadałaby mojemu wykształceniu... wcześniej pracowałam w logistyce (pomogła znajomość polskiego), ale nigdy więcej nie chciałabym takiej pracy wykonywać
Pochodze z malutkiego miasteczka w PL, gdzie pracowalam glownie w sklepie, mieszkalam tam jeszcze z poprzednim chlopakiem i przy pracy dwoch osob czasem ledwo sie utrzynywalismy. Normalnie chleb pod koniec mies musialam czasami na zeszyt kupowac i to tylko dzieki przemilej Pani sklepowej. Jedyne, co mnie meczy ewentualnie w Niemczech, to ludzie. Naprawde odkad tu jestem,znienawodzilam odrobine rase ludzka
pozdrawiam wszystkich 
No i większość pielęgniarek też dorabia/pracuje na kontrakt. Więc patrząc z perspektywy zarobków w innych zawodach z tzw budżetowki, pielęgniarkom się bardzo poprawiło - taka mała dygresja odnośnie tego jak wygląda sytuacja w Polsce w tej branży