![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dzisiejsza młodzież
Pomimo tego, że mam dopiero 25 lat to aż się wypowiem.
Młodsi ludzie są dla mnie normalni. Wydaje mi się, że picie czy palenie było zawsze wśród młodzieży w gimnazjach/liceach i nie ma co porównywać, podejrzewam, że większość osób myśli podobnie. Jedyne co mnie razi to ubiór. I nie chcę gderać jak jakąś stara baba, ale pamiętam że zwłaszcza w gimnazjum cała moja klasa chodziła w tym co kupili nam rodzice. Nikt nie miał markowych butów czy dresów. Z koleżankami nosiłyśmy zwykłe bluzy i swetry. W szkole był zakaz malowania się i farbowania włosów. Uwagę można było dostać nawet za pomalowane paznokcie. Nie chodziłam do żadnej elitarnej szkoły. Było to zwykle gimnazjum w małej miejscowosci. Nigdy nie zostałam wyśmiana z powodu moich butów czy ciuchów. Dzisiaj moja 14 letnia kuzynka chodzi do tej samej szkoły w podartych jeansach rurkach, zimą nosi kozaki na obcasie, usta maluje bordową szminką a zamiast plecaka nosi normalną torebkę. Czasy się trochę zmieniły, regulamin szkoły też. Dzisiaj ludzie mają trochę więcej pieniędzy, więc mogą swoim dzieciom kupować lepsze rzeczy. Uważam jednak, że młodzież, zwłaszcza dziewczyny w tym przodują, nie powinna ubierać się do szkoły lepiej od nauczycieli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;86985954]„Młodzież się stoczyła na dno i bliski jest koniec świata”
napis na jednej z kamiennych tablic sprzed 4 tys. lat, wyryty pismem klinowym[/QUOTE] No, i mamy 6000 lat później a na świecie bez zmian. Młodzeż w upadku i nadchodzi koniec świata. ![]() Nihil novi sub sole.
![]() |
#33 | |
zielony stworek
|
Cytat:
Bratanica chodzi do tej samej szkoły co my z bratem i tak samo ma te same zakazy. Jestem od Ciebie starsza, a nie zauważam niczego innego , co by kiedyś nie było ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
BAN stały
|
Cytat:
O czym to świadczy? Żyłyśmy na różnych planetach? Przeniosłaś się w czasie? A może.... fanfary, bo tu będzie rewolucyjne stwierdzenie... że różni ludzie mają różne doświadczenia i nie każdy z tego samego pokolenia zachowuje się tak samo? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
BAN stały
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;86985992]Nie wydaje mi się, żeby było tak źle.
Za to z moich obserwacji wynika, że jest znacznie mniej nastoletnich ciąż, niż np. w pokoleniu moich rodziców. Do mojego pokolenia porównywać nie będę, bo mam 28 lat i nawet nie wiem, czy liczę się już jako inne pokolenie, niż "dzisiejsza młodzież", czy jeszcze nie. Poza tym uważam się za młodą ![]() Nie chodzi o ciąże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- Cytat:
Skala myślę że jest tego wielka ale każdy może powiedzieć że jest ok. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
zielony stworek
|
Odnosisz się do wcześniejszego pokolenia, a narzekasz na obecną młodzież.
Udziel proszę odpowiedzi na zadane pytanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
Cytat:
I też mi się już nie chce Cię słuchać, smindzisz już drugą stronę i nie podajesz żadnych konkretów. Jak się mówi o dużej skali jakiegoś zjawiska, to trzeba najpierw doprecyzować, co to za zjawisko, i podać jakieś dowody na poparcie swojej tezy, np. statystyki. Inaczej jest się tylko nieznośnym, wiecznie marudzącym starym zgredem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Cytat:
Ty z kolei uważasz że jest tak super i nie ma się czym martwić? Poza tym nie rozumiem tego oburzenie to tylko rozmowa nie zgadzacie się ok po prostyu nasze zdania są inne. Edytowane przez goldennight Czas edycji: 2019-07-11 o 23:30 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Ale ja ciągle nie dowiedziałam się, co to jest to wszystko.
---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-07-11 o 23:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
BAN stały
|
Generalnie wiele razy słyszałam że za moich czasów nie było tego i tamtego.Agresja wobec nauczycieli już pisałam że spotkałam się z sytuacjami gdzie nauczyyciele nie dawali radę i myślę że to nie rzadko tak jest.Swoją drogą jak raz zapytałam zaprzyjaźnioną nauczycielkę o jej opinie to powiedziała że młodzież zawsze była buntownicza ale dziś jest gorzej a ma doświadczenie 30 lat w szkole.
Ja swoją opinie opieram na swoich doświadczeniach i obserwacjach w różnych grupach.Jeśli twierdzicie że takie zachowania są rzadkością to ok mi się wydaje że nie.Chyba że uważacie że występują ale nie są złe to inna bajka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- No młodzież. Straszna młodzież. Strach w ogóle mieć ją w domu! Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |||
BAN stały
|
Pisałam już przecież.
-Brak szacunku dla drugiej osoby -wulgarność -brak kultury -niestosowanie się do wszelkich nakazów i zakazów Myślę że kto pracuje lub się otacza taką młodzieżą może tego doświadczyć na co dzień. ---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- [/COLOR] Cytat:
---------- Dopisano o 23:59 ---------- Poprzedni post napisano o 23:53 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez goldennight Czas edycji: 2019-07-11 o 23:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
I czy "luksus" posiadania trochę lepszych rzeczy jest zły? Powinni dzielić się jednymi butami z bratem? Jesteś z tych, co wierzą, że bieda uszlachetnia? ---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:00 ---------- O, a to ciekawe dlaczego? Edytowane przez megamag Czas edycji: 2019-07-12 o 00:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak, uważam że chodzenie do szkoły w szpilkach i mini jest głupotą, dziwię się że rodzice pozwalali Tobie na takie coś. Ja w wieku 14, 15 lat nie mogłam sama kupować sobie ubrań i zazdroszczę, że miałaś taką możliwość ![]() Chociaż znając życie kupiłabym sobie same punkowe/ rockowe ciuchy a do szkoły musiałabym chodzić w starych dresach ![]() Edytowane przez JeszczeObca Czas edycji: 2019-07-12 o 06:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
mam 17- latka w domu,
wczoraj robił elektrolizę soli, cały pokój zasmrodził chlorem on i koledzy, to bardzo fajna młodzież rok temu cała banda przyszła w drelichach pomagać stawiać płot: skręcać, heblować, wiercić makijaż, włosy i mini nie ma mają nic wspólnego z wiedzą czy kulturą rok temu byłam na zakończeniu gimnazjum, dziewczyna dwie olimpiady wygrała, a miała tek idealne kreski (na oczach), że nie mogłam się napatrzeć na szpilkach chodziła tak by się z nimi urodziła Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2019-07-12 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja myślę, że Goldenlight ma raczej na myśli nie współczesną młodzież a konflikt pokoleń. To nie jest nowe zjawisko. Od starożytności (cytowany tu Sokrates) młodzież jest w opozycji do starszych. Chce zyć po swojemu, wprowadzać "nowe"( to szerokie pojęcie) i nie ma w tym nic złego. Gdyby nie młodzież nie byłoby postępu (od obyczajowego do technicznego).
Jak ja słyszę to utyskiwanie "za moich czasów" to zastanawiam się, czy ten utyskujący człowiek kiedykolwiek był młody, czy po prostu zapomniał, że był kiedys młody. Każdy chyba widzi to, co chce zobaczyć: Autor widzi młodzież wulgarną, nieuprzejmą, rozwydrzoną. A ja widzę wielu wolontariuszy, ludzi wrażliwych na potrzeby innych, entuzjastycznych a czasem zagubionych i poranionych. Z winy dorosłych, którzy zawiedli/ nie wykorzystali/ źle wykorzystali ich naturalną spontaniczność i wiarę, że świat jest dobry.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Ja zauwazam tylko, ze chlopcy bardziej dbaja o siebie niz za "moich czasow".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Młodzież nie może być pokorna. Dzięki temu, że nie jest były rewolucje, powstania, zrywy, itp.
Gdyby nie niepokorna młodzież, to pewnie dalej żylibyśmy jak w XVIII wieku. Wysłane z mojego HUAWEI LUA-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
[QUOTE=goldennight;8698616 9]Pisałam już przecież.
-Brak szacunku dla drugiej osoby -wulgarność -brak kultury -niestosowanie się do wszelkich nakazów i zakazów Myślę że kto pracuje lub się otacza taką młodzieżą może tego doświadczyć na co dzień.[COLOR="Silver"] Taka młodzież była zawsze. Jak ja chodziłam to szkoły to też przeklinaliśmy, połowa ludzi na każdej przerwie leciała dzikim pędem na papierosy (bo taka moda, presja otoczenia i trzeba pokazać, że się jest już dorosłym), nauczycieli się nie słuchało, urządzało z nich podśmiechujki, zwłaszcza jak któryś dał sobie wejść na głowę. Dziewczyny chodziły umalowane i z farbowanymi włosami. Wkurza mnie takie czepianie się młodzieży, jaka to teraz straszna, kiedyś to taka nie była? a kto tą młodzież wychowuje? czyżby nie te "grzeczne" starsze pokolenia? A jak się zachowują współcześni 40, 50, 70 latkowie? Bo ja widzę wśród nich pełno chamstwa, braku kultury i agresji, ale oczywiście będą narzekać na młodzież, oni są idealni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wizażowy Kot Igor
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;86986818]
Cytat:
Krytykę najlepiej zacząć od siebie. Starsi ludzie narzekają na młodzież a sami też za pieknego przykładu nie dają. https://www.youtube.com/watch?v=T9NqNFAAdrc I stara i młoda dają popis.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale zawsze najbardziej mi wstyd za pacanów, którzy nagrywają takie sytuacje, a potem jeszcze upubliczniają. Kolesie, którzy stali i się śmiali z tego - porażka. ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Kiedyś u mnie w mieście jeździła autobusami pewna starsza kobieta i miała jakieś zaburzenia psychiczne, bo zawsze zaczepiała młode dziewczyny i lżyła je właśnie takimi epitetami (jak kobieta na filmiku). Zawsze ktoś z postronnych osób interweniował, starał się uspokoić agresorkę i albo ofiara wysiadała, albo wysiadano z tą kobietą i wzywano pomoc. Komu by przyszło do głowy nagrywać takie upokarzające dla wszystkich sceny ? To trzeba być naprawdę durnym żeby traktować to jak rozrywkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wizażowy Kot Igor
|
A skąd młodzież czerpie złe wzorce?
Bywa, że od rodziców: https://www.youtube.com/watch?v=ZPFEHooV0y4
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kilkanaście lat temu nie było na pewno jednej rzeczy - szczucia za pomocą telefonów, zdjęć, internetu. Bardziej od zachowania nastolatków przeraża mnie zachowanie młodszych dzieci - a raczej to, na co rodzice pozwalają i na co nie reagują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
BAN stały
|
Nie ma co generalizować jest taka i taka młodzież ale jednak wydaje coś się zmienia na niekorzyść.Ogromne znaczenie ma towarzystwo i wychowanie a z tym wydaje mi się że dziś rodzice mają problem a piszę to jako też rodzic.Pamiętam jak moja kuzynka miała syna 14letniego, którego nie mogła okiełznać robił co chciał nie słuchał jej kompletnie z tym że na wszytko u mu pozwalała, wszytko miał.Raz jak byłam u niej delikatnie na to zwróciłam to się obraził a nie w tym rzecz.Dzisiaj w dobie internetu i mas mediów czyha wiele zagrożeń na młodych trzeba wiedzieć jak postępować z dorastającymi dziećmi i nie chodzi o to aby gimnazjalista nie miał komórki gdzie dziś już wszyscy je mają ale danie zbytnej swobody daje takie efekty w moim przekonaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;86986443] makijaż, włosy i mini nie ma mają nic wspólnego z wiedzą czy kulturą [/QUOTE] Tak, to przerażające, że w XXI wieku niektórzy jeszcze tego nie ogranęli. ---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- A tego akurat młodym zazdroszczę. Za moich czasów atrakcyjnym mężczyzn było mało. Ledwo kilka jednostek w całej szkole przyciągało uwagę. Teraz nastolatki mają w czym wybierać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:42.