|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Koszty życia 2019, czyli ile wydają wizażanki i wizażanie
Co do kosztów życia, Jestem w gościach i właśnie wróciłam z targu w miasteczku pod Warszawą i jestem zdołowana cenami.
Na targu tutaj. - cebula 3 zł, u nas ( Gdynia) 8 zł. - pomidory od 3,50 do 8 - u nas od 12 do 18 zł - śliwki 3 zł u nas 8 zl - fasolka szparagowa 6-7 zł, u nas 14-18 zł. - czereśnie 10-12 zł u nas 22 w zwyż. - papryka 3,50 u nas 8 zł. ![]() Ceny dotyczą warzyw i owoców nie marketowych tylko super swierzych , smacznych rzeczy prosto z pola/ ogrodu. Pomidory w ogóle festiwal odmian. Trochę mi ciśnienie skoczyło. ![]() Cytat:
![]() Znak czasów. Wzięłam 2 koty, ten który nie chciał się przestawić na jedzenie mięsa tylko jadł suche dożył tylko 8 lat. Ale też może kwestia ze rasowy. ![]() A mój 17 to latek od malutkiego 2 razy dziennie je mięso surowe także z drobnymi kostkami. Do tego rybki, śmietany kwaśna i słodka, jogurty, mleko czasem - nie szkodzi mu, żółtka, melony ( nie ogarniam, ale koty kochają melony, tylko trzeba im skrobać na miazgę bo nie umie sam tego jeść z kawałka) Wychodzi mi około do 1 kilograma mięsa tygodniowo dla 1 kota + te dodatki. Suche stoi zawsze w misce bo chcę żeby umiał je jeść na wypadek jak musi sam zostać na dobę czy 2 - dojada trochę. Kupuję RC lub BRIT , wychodzi mi 4 kilo na jakieś 3-4 miesiące, nawet jak kupię po cenie regularnej w sklepie to jest 80 zł na 3-4 m-ce. Mokrej nie daję bo zawsze po nich wymiotował, zresztą po co mu przetworzona karma jak ma mięsa po uszy. Kot mimo ze jak na kota już mocno stary, jest w wyśmienitej formie i każdego kolejnego będę karmić właśnie tak. Nie uwierzę ze żarcie z puszki czy obruszony granulat z fabryki jest zdrowszy niż normalne podstawowe produkty.
|
|
|
#32 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Mleko? Mięso mielone - pewnie ze świniaka, co? Masakra co ten kot przechodzi. Moje koty wychodzące nie są, więc nie, nie żyją jak koty 2 tysiące lat temu. Sorry. Więc coś za coś. Jedzą na pewno zdrowiej niż Twoje. |
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Utrzymanie i żywienie kota OT z wątku o kosztach życia
Czyli ten wątek przerodzi się w "karmię kota byle czym i on żyje, więc da się utrzymać kota za 5 zł/miesiąc". Trochę słabo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#34 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dziękuję modce za wyodrębnienie wątku. Fajie, że kociarze mają własny!
80 zł za 4 kg karmy? Co to za karma jest? Kot powinien mieć dostęp do "chrupków" właśnie dlatego, że kot je niewiele ale za to czesto. Taki ma obyczaj. Mokra karma pozostawiona w miseczkach dość szybko wysycha i kot traci nią zainteresowanie. No i mokra nie powinna być podstawą żywienia, mokrą daje się 1-2 razy na dzień. Jesli chodzi o żwirek, to także używam Cat's Best eco plus. Moje koty bardzo go lubią ale fakt, jak się nie odkurzy rano i wieczorem to ten zwirek rano będe mieć nawet we włosach.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#35 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:54 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#36 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Oj tam, zaraz kompetentna.
Po prostu mam koty (albo one mnie, bo to cięzko ustalić)
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#37 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzeniona
|
To jak to jest, że żadna z fachowych kocich grup na fb, którą zarządzają koci behawioryści, dietetycy i weterynarze, nie dopuszcza karmienia kotów suchą karmą? Wiem, że to tylko fejs, ale tam naprawdę jest mnóstwo merytorycznej wiedzy popartej badaniami.
|
|
|
|
#39 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chodź na kocie grupy (te konkretne, nie tylko do słodkich fotek), poszukaj informacji na temat żywienia. Jesteś jedną z najrozsądniejszych osób tutaj, aż żal czytać, jak bardzo się mylisz.
|
|
|
|
|
|
#40 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Całkowite żywienie mokrą lub całkowite żywienie suchą nie będzie zdrowe, bo zawsze czegoś zabraknie. W suchej- wody (choć moje kociaki wypijają dwie miski wody dziennie), w mokrej ścierania kamienia. Dużo zależy od kota, czyż nie? U mnie nie chcą tknąć surowego mięsa. Może leżeć i leżeć, nie ruszą. Tak samo niektórych suchych karm czy mokrych. To jak z człowiekiem. Czy Wy też jecie wszystko co popadnie? Nie macie swoich "gustów"? Wydaje mi się, że macie. Kot też może mieć. Wolę, żeby kot zjadł miskę suchej niż nie zjadł nic. Jak pociamka mokrej to będę szczęśliwa, ale nic na siłę. Bo gorzej przegłodzic kota, w końcu szybko może się otłuścić wewnątrz. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#42 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale co ona się zna. Ma tylko tytuł naukowy doktora i publikuje w specjalistycznych periodykach. I wyprowadziła mi kota z syndromem gilotynowym po właścicielce napakowanej mądrościami o wyższości karmy mokrej nad suchą. Na dodatek jeszcze tymi mokrymi karmami żonglowała, tym bardziej przyczyniając się do alergii pokarmowej kota. |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak człowiek ma problemy żołądkowe to idzie do lekarza gastrologa czy do dietetyka? ;/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Chyba to zależy od składu suchej karmy. Może od trybu życia właściciela? No bo jeśli ktoś nie pracuje to może karmić kota zgodnie z jego "zapotrzebowaniem", czyli często i małe porcje. No ale jeśli ktoś wychodzi rano do pracy, wraca wieczorem lub późnym popołudniem to jak sprostać kocim potrzebom w zakresie częstotliwości jedzenia?Mokra karma lub produkty barf nie będą już dla kota atrakcyjne, jeśli poleżą w miseczce. A kot nie zje czegoś, co wyda mu się nieatrakcyjne. Koci metabolizm wymaga częstego jedzenia niewiekich porcji, no więc jak osoba pracująca ma sobie z tym poradzić? Trzeba wybrać suchą karmę z dobrym składem. Ja podaję na zmianę Acana i Hill's. W najgorszym wypadku Yams.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2019-08-02 o 13:19 |
|
|
|
|
|
#45 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ALE jestem świadoma, że to zły sposób karmienia i nikomu go nie polecam. Koty, obojętnie czy zdrowe, czy z chorobami powinny jeść wyłącznie mokre karmy/barf/whole pray, oczywiście odpowiednio dobrane do sytuacji. Niech ktoś mi powie, w jaki sposób koty ewolucyjnie mają być przygotowane do spożywania suchej? Nie mają odpowiedniego uzębienia do rozcierania chrupek, ani możliwości poruszania żuchwą na boki. Są przystosowane TYLKO do rozrywania zdobyczy. Cytat:
Jak masz problemy z żołądkiem to idziesz do ogólnego, czy specjalisty? I tak, wet to nie zwierzęcy dietetyk. Edytowane przez tave Czas edycji: 2019-08-02 o 13:22 |
||
|
|
|
|
#46 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Więc o czym Ty gadasz? |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzeniona
|
W każdym razie pomijając kwestię suchej czy mokrej karmy, to najważniejsze jest, aby podawać karmę wysokiej jakości (co wcale nie oznacza najdroższej - taka Purina kosztuje kupę kasy, a skład woła o pomstę do nieba) i nie podawać kotu żadnego jedzenia domowego. Jak widzę właścicieli, którzy dają kotom resztki z obiadu, to aż mną trzęsie.
Ja nadal jestem team mokra karma i zdania nie zmienię, ale daleko mi do nawracania kogokolwiek. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2019-08-02 o 13:26 |
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie to jest w ogole szok, ze jestescie w stanie dawac kotom ta sama karme przez x czasu. Moje musza miec roznorodnosc, dwa razy pod rzad ten sam smak/firma nie przejdzie. Zongluje wszystkimi mozliwymi firmami na rynku, zeby nie bylo w kolko to samo. A jak niedobre w domu to pojda sie nazrec jakiegos g... do sasiada albo nawet nie chce myslec skad.
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oddaliśmy koty rodzicom na parę dni, bo wyjezdzalismy, a skonczyła się "nasza" karma w słoiku. Kupili purinę. Kociaki nie ruszyły. Musieli podjechać do nas do mieszkania po "ichnią" karmę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Błagam Cie, poszukaj info o prawidłowym żywieniu. Na kocich grupach masz wetów z aktualną wiedzą, behawiorystów, dietetyków. Ludzi, którzy naprawdę się znają na rzeczy, którzy te wiedzę uaktualniają, chcą pomagać. To nie są puste konta, tylko ludzie, których możesz w każdej chwili sprawdzić. |
|
|
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#53 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli nie, to niby dlaczego miałby być jakimkolwiek autorytetem na temat żywienia? Widocznie zna się na tylko na leczeniu. Ludzi z internetu nie musisz słuchać, ale możesz poczytać naukowe publikacje. Nadmiar wiedzy nie boli. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#54 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Jednak moje koty (wraz z kotem-seniorem) to okazy zdrowia dzięki racjonalnemu i dobremu żywieniu zaleconemu przez pana doktora. Co do wiedzy, cóż. Facet pracuje w oliwskim zoo, więc oprócz tytułu doktora habilitowanego nauk weterynaryjnych zapewne posiada i aktualną wiedzę i praktykę. Moje koty otrzymują pełowartościową, zbilansowaną karmę suchą i mokrą i nie widzę sensu przeprowadzania "dobrej zmiany" i zmieniać coś, co w ich przypadkach sprawdza się.
|
|
|
|
|
#55 |
|
BAN stały
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;87048806]A ona ma tę publikację ma na temat żywienia kotów? W tym się specjalizowała? [/QUOTE]
Jednemu z mojemu kotów nikt nie potrafił zdiagnozować eozynofilowego zapalenia przewodu pokarmowego, który był związany z atopowym zapaleniem skóry oraz z powikłaniem w postaci alergii pokarmowej, która spowodowana była znachorskimi poradami internetowych dietetyków-znachorów i ich złotych rad. Oczywiście nie tylko. Także niekompetencją innych wetów i lenistwa właścicielki. Brak kompetencji i korzystania z półśrodków spowodował wystąpienie zapalenia okolic trzustki i lekki ucisk i podrażnianie żołądka przez co kot ciągle wymiotował i był odwodniony. Kot był wycieńczony. Dziękuję bardzo za rady ale wolę korzystać ze sprawdzonych i przede wszystkim kompetentnych specjalistów. I tak, specjalizuje się w alergologii, jej publikacje tego właśnie dotyczyły. |
|
|
|
|
#56 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Także nie dziwne, że obdarzam go pełnym zaufaniem a koty cieszą się zdrowiem. Nawet senior a on już ma 13 lat.
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tanio, zdrowo i ekologicznie, a ile żelaza i mikroelementów. Nie daje kotu wieprzowiny, niedowiarki mogą w wyszukiwarce sprawdzić czy nie kłamie aby, pisałam o tym niejednokrotnie dlaczego. Wieprzowina nie jest badana na wściekliznę rzekomą, dla ludzi obojętna dla kotów śmiertelną chorobę. Daję surowe mięsa w kawałku, różne gatunki, oraz części z chrząstkami i drobnymi kośćmi. Obgotowanego tylko dorsza i wątróbkę je. Bo dostaje też podroby czasami. Mleko jedne koty tolerują inne nie. Mój nie ma po nim żadnych sensacji, to czasem dostanie trochę, chce to wypije, nie to nie. Karmę pisałam jaka kupuję. BRIT, lub RojalCanin . No i on jej zjada jak pisałam- 4 kilo na 3-4 miesiące, raczej traktuję ja jak dodatek który nie powinien zawierać za dużo białka BO PONIEWAŻ mój kot je 2 razy dziennie surowe mięso do syta. Mój kot nie ma żadnych alergi, zmian skórnych, ropijacych oczu. Ma 17 lat, jest sprawny, nie ma alergi, ma prawidłową wagę mimo ze nie wydzielam mu jedzenia a jest kastratem.
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Mleko, gotowane ryby dla kota i mięso podawane tak często bez BARFa - masakra. Co do tych karm - czytałaś kiedykolwiek ich skład? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#59 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To badanie BARFa odradza: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3003575/ |
|
|
|
|
|
#60 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:28.

chodź na kocie grupy (te konkretne, nie tylko do słodkich fotek), poszukaj informacji na temat żywienia. Jesteś jedną z najrozsądniejszych osób tutaj, aż żal czytać, jak bardzo się mylisz.