Strefa bezcłowa - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-12, 00:07   #31
tulipanka
Zakorzenienie

Dot.: Strefa bezcłowa

Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
Kiedy jeszcze zdarzalo mi sie jezdzic na wycieczki autokarami, niespecjalnie interesowaly mnie sklepy bezclowe. Teraz, jezeli zostane zmuszona do wycieczki autokarem (czego wolalabym uniknac) to zastanawiam sie czy bedzie po drodze jakas strefa bezclowa. Byc moze pojade do Chorwacji (mialam zupelnie inny plan, ale niestety chyba nie wypali) i zastanawiam sie gdzie tam cos jest i czy laskawie autokar zatrzyma sie zeby mozna bylo skorzystac Macie jakies doswiadczenia jesli chodzi o strefe po drodze do Chorwacji?
zazwyczaj strefy są jednym z punktów wycieczki za każdym razem, jak jeździłam na wycieczkę autokarem zatrzymywaliśmy się przy strefie wolnocłowej ja jeździłam do Włoch, strefy były na granicy Czechy - Austria.
Pamiętam też, że w czasie podróży powrotnej z Chorwacji był fajny sklep wolnocłowy między Słowenią, a Austrią, ale niestety nie pamiętam na którym przejściu
tulipanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-12, 00:17   #32
ropuszka
Zakorzenienie

Dzieki za info Strasznie mi sie nie chce jechac autokarem do tej Chorwacji.. W ogole mi sie nie chce jechac Ale jestem niemal zmuszona wskoczyc na miejsce rodzicow TZ, ktorzy nie moga z waznych powodow. Mialam sobie leciec do Turcji, o ktorej marze, a tu taki klops... Nie bardzo wypada mi odmowic, ale chetnie bym tak zrobila, bo warunki bardzo przecietne a ja jazde autokarem znosze zle. Sorry za OT.
ropuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 13:52   #33
Vishnja
Zadomowienie

Dziewczyny, a orientuje się może któraś z was jak jest w Turcji. Za parę tygodni będę na lotnisku w Istanbule i zastanawiam się ile kasy mam szykować
A poza tym jestem ciekawa jak się ustrzec przed kupnem podróbek - wiadomo, Turcja producent number one :/ Czy raczej nie ma się co obawiac i w Duty Free to nie będzie czegos takiego???
Vishnja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 14:57   #34
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Vishnja, byłam rok temu w Turcji, ale nie miałam czasu zajrzeć na bezcłówkę (zresztą leciałam z Antalyi, nie z Istambułu). Pamiętam, że dość atrakcyjne ceny były na lotnisku w Egipcie, a ceny perfum zdecydowanie niższe niż w sklepach. Podobno też dość atrakcyjna jest strefa bezcłowa we włoskim Livigno, ale i tam ceny powoli idą w górę.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 15:26   #35
Vishnja
Zadomowienie

Aggie, dzięki za odzew.
Hmmm... odszukałam sobie w necie stronkę tureckiej bezcłówki i tak trochę zawiedziona jestem. Ceny są niższe od naszych sklepowych, ale porównywalne np. z allegro :/
A ja bym chciała naprawdę trafić na mega okazje
ehh

http://www.atu.com.tr/ENG/index.aspx
Stary 2007-08-17, 15:28   #36
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Vishnja, to pewnie trzeba szukać na mniejszych lotniskach.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
Stary 2007-08-17, 16:03   #37
nebraska
Zakorzenienie

No właśnie, też jestem ciekawa, będę w Turcji na lotnisku w Dalaman. Mówisz Aggie, że na mniejszych lotniskach są lepsze okazje? Myślałam, że jest odwrotnie...Trochę się boję tych słynnych tureckich podrób, ale na bezcłowym nie powinno ich chyba być? Jak myślicie?

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 16:09   #38
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Nebrasko, te słynne tureckie podróby można kupić raczej na ulicy czy na bazarku, ale sądzę, że w normalnym sklepie na lotnisku raczej nie kupują od ulicznych handlarzy. W ogóle to bezcłówki nie są już szczególnie atrakcyjne, no, chyba, że ktoś i tak chce kupić np. konkretne perfumy, a akurat ma się okazje skorzystać z bezcłówki. Zawsze można 20-30 złotych zaoszczędzić...

Stary 2007-08-17, 20:29   #39
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Nebrasko, te słynne tureckie podróby można kupić raczej na ulicy czy na bazarku, ale sądzę, że w normalnym sklepie na lotnisku raczej nie kupują od ulicznych handlarzy. W ogóle to bezcłówki nie są już szczególnie atrakcyjne, no, chyba, że ktoś i tak chce kupić np. konkretne perfumy, a akurat ma się okazje skorzystać z bezcłówki. Zawsze można 20-30 złotych zaoszczędzić...
Wiem właśnie, ze to już nie jest nic nadzwyczajnego odkąd mamy Allegro Liczyłam bardziej na jakieś fajne zestawiki albo miniatury, no zobaczymy

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 21:11   #40
aaliyah
Zakorzenienie

Niedawno widzialam na bezclowce na Gatwick zestaw miniaturek kwiatowych Aniolkow i oraz malych Diorkow. Warto sie skusic Duzo radosci za nieduze pieniadze.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 22:40   #41
13ryjek
Rozeznanie

Aaliyah tez widziałam miniaturki aniołków. Pamietasz może po ile były i czy były trzy czy cztery?
13ryjek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 23:55   #42
aaliyah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 13ryjek Pokaż wiadomość
Aaliyah tez widziałam miniaturki aniołków. Pamietasz może po ile były i czy były trzy czy cztery?
Ryjku , byly 4. Ale po ile to juz nie pamietam. Cos kolo 20 funtow
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-18, 00:58   #43
13ryjek
Rozeznanie

Aaliyah dziekuje Ci ślicznie fajnie ,że sa 4 a nie 3 bez rózy Fajny pomysł jak dla kogoś kto lubi Angela w ogrodowych wersjach, chce kupić ale nie może sie zdecydowac , która wersja podoba mu sie najbardzej A buteleczka 25 ml jest dosc droga.
13ryjek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-20, 19:24   #44
ropuszka
Zakorzenienie

Dzieki za stronke z turecka strefa Nie jade jednak do tej Chorwacji (hurraaa) tylko spokojnie samolotem wlasnie chyba do Turcji no i moze cos ustrzele Swoja droga, czy ktoras z Was byla juz w te wakacje w jakiejs strefie? Bo ciekawi mnie czy sa juz jakies nowosci, np. Dior?
Stary 2007-08-21, 18:06   #45
kicia555
Zakorzenienie

Talking Strefa bezcłowa

strefy wolnocłowe to jeden wielki ... bajer !!!! uwielbiam je.
pare tygodni temu byłam w Turcji w Istanbule i tam na lotnisku było własnie "Duty Free". niesamowite. jest mnóstwo perfum , oraz kosmetyków z linii zapachowej , palety makijazowe takie jak clinique, clarins, guerlain, dior, chanel, i wiele wiele... dlatego zeby zdazyc na samolot i zrobic zakupy i obejrzec wszystko wybrałam sie pare godzin wczesniej
ceny sa duzo tańsze jak i troche tansze zalezy od danego asortymentu wsród perfum nie ma 30ml w istanbule bynajmniej nie było
ogólnie polecam no i zbieram juz kase na nastepne zakupy
Pozdrawiam

Cytat:
Napisane przez Vishnja Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a orientuje się może któraś z was jak jest w Turcji. Za parę tygodni będę na lotnisku w Istanbule i zastanawiam się ile kasy mam szykować
A poza tym jestem ciekawa jak się ustrzec przed kupnem podróbek - wiadomo, Turcja producent number one :/ Czy raczej nie ma się co obawiac i w Duty Free to nie będzie czegos takiego???

duty free w istanbule jest bardzo ekskluzywne!!!! a podróbki mozesz spotkac wtedy kiedy jakies palanciki beda za Toba biec i oferowac Ci perfumki a kasy szykuj ... jak najwiecej ;D

Edytowane przez tulipanka
Czas edycji: 2007-08-21 o 18:40 Powód: post pod postem - proszę korzystać z funkcji edytuj
kicia555 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-21, 21:51   #46
ropuszka
Zakorzenienie

Jaki jest asortyment i ceny na lotnisku w Katowicach? Tak sie zlozylo, ze z Katowic mam samolot...
Stary 2007-08-27, 17:20   #47
wilhelmina
Zadomowienie

Ostatnio byłam na lotnisku w Monachium i duty free było załkiem nieźle zaopatrzone, jednak rozczarowałam się brakiem czegokolwiek z Salvadora Dali, ponieważ już mi ślinka ciekła na ukochaną Lagunę i Dallissime, a tu klops! Nie ma Ale w zamian upolowałam Omnię Bvlgariego i oszczędziłam przy tym 60 zł
Stary 2007-08-28, 10:22   #48
Vishnja
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kicia555 Pokaż wiadomość
strefy wolnocłowe to jeden wielki ... bajer !!!! uwielbiam je.
pare tygodni temu byłam w Turcji w Istanbule i tam na lotnisku było własnie "Duty Free". niesamowite. jest mnóstwo perfum , oraz kosmetyków z linii zapachowej , palety makijazowe takie jak clinique, clarins, guerlain, dior, chanel, i wiele wiele... dlatego zeby zdazyc na samolot i zrobic zakupy i obejrzec wszystko wybrałam sie pare godzin wczesniej
ceny sa duzo tańsze jak i troche tansze zalezy od danego asortymentu wsród perfum nie ma 30ml w istanbule bynajmniej nie było
ogólnie polecam no i zbieram juz kase na nastepne zakupy
Pozdrawiam

duty free w istanbule jest bardzo ekskluzywne!!!! a podróbki mozesz spotkac wtedy kiedy jakies palanciki beda za Toba biec i oferowac Ci perfumki a kasy szykuj ... jak najwiecej ;D
Kicia, dobre wieści przynośisz i zle jednocześnie, bo dużo kasy to ja nie mam
A jakieś konktrety, konkrety Może zapamiętałas jakies ceny, może coś kupiaś???
Mi to się marzy kolorówka Guerlain i ogródki Hermesa i Trussardi Inside, i Cavalli Her, i Aqua Allegoria jakaś, i coś dla mamy na prezent, i... ehh mnóstwo rzeczy...
Stary 2007-08-31, 08:14   #49
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

A czy któraś była może ostatnio w bezcłówce w Antalyi w Turcji?
Bo tam będę i zastanawiam się, czy mam się nastawiać na mega zakupy czy nie
Stary 2007-08-31, 10:36   #50
ropuszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gothic_Daisy Pokaż wiadomość
A czy któraś była może ostatnio w bezcłówce w Antalyi w Turcji?
Bo tam będę i zastanawiam się, czy mam się nastawiać na mega zakupy czy nie
No ja to samo
Stary 2007-08-31, 11:01   #51
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

Ropuszka a gdzie i kiedy jedziesz?
Stary 2007-08-31, 11:49   #52
ropuszka
Zakorzenienie

5 wrzesnia z Katowic (bo juz nie bylo mijesc z Krakowa) do Antalyi a stamtad do Side
Stary 2007-08-31, 11:58   #53
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

No to ja 5 z Kraka
Stary 2007-11-06, 21:32   #54
p4w
Zakorzenienie

podnoszę wątek...

chciałbym zapytać w jakich godzinach czynne są sklepy wolnocłowe ?

wyloty są przecież w różnych godzinach - jakoś do tej pory nie miałam takiego problemu, ale teraz będziemy mieli wylot przed 6 rano i nie wiem czy szykować się na zakupy...
p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 22:10   #55
jaceknik
Raczkowanie

Moje Drogie Panie... musicie rozgraniczyć sklepy bezcłowe dla osób opuszczające granice UE i te sklepy które są na lotniskach wewnętrznych Unii. Faktycznie dość znaczne różnice mogą być na tych pierwszych ( brak podatku ) i tutaj im większe lotnisko tym większy wybór. Natomiast pozostałości dawnych sklepów wolnocłowych np. na granicach Czesko-Austriackiej : http://www.excaliburcity.com/obchod/...und-hautpflege
czy na promach ( Polska-Szwecja) nie są już tak przyjazne. Np clinique happy man 50ml - ok 100zł, DKNY women 50ml - ok 125zł, CK Eternity 50ml ok 150zł dokładnie nie pamiętam. Trafiają się rabaty np. 10% dla Chanell, albo zestawy z deo, lub balsamem w cenie edt. pozdr...
jaceknik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-11-06, 23:58   #56
ropuszka
Zakorzenienie

Co do godzin to zdaje mi sie, ze duty free jest czynne cala dobe. W kadym razie jak mialam kiedy lot ok. 23 to dzialalo, ale moze to zalezy od lotniska.

Tak, ceny w UE sa wysokie. Ale zdziwilo mnie tez to, ze jak bylam w Turcji to ceny w Antalyi na lotnisku byly kosmiczne. Nadal nizsze od poslkich, o jakies 40-50 zl, ale jak bylam na Krecie rok temu to spokojnie mozna bylo kupic o 100 zl taniej!
Stary 2007-11-07, 00:53   #57
telbuh
Wtajemniczenie

a jak to jest w hurghadie? była któraś z Was? kupowała coś? marzy mi się pure poison
Stary 2007-11-28, 20:07   #58
annmarie
Wtajemniczenie

GG do annmarie Send a message via Skype™ to annmarie

Cytat:
Napisane przez ropuszka Pokaż wiadomość
Co do godzin to zdaje mi sie, ze duty free jest czynne cala dobe. W kadym razie jak mialam kiedy lot ok. 23 to dzialalo, ale moze to zalezy od lotniska.
Zależy, zależy. We Frankfurcie (jeśli dobrze pamiętam) są czynne od 7-23 (niestety, jak miałam wylot o 7:05, to nie miałam szans na zakupy - stąd dobrze pamiętam tę 7), w Monachium chyba podobnie. W Warszawie chyba jeszcze później otwierają , a w Paryżu 7:30-22:30.
Myślę, że jest to związane z odlotami - jeśli w danych godzinach ich nie ma lub jest bardzo malutko, to DF nie pracuje.

A co do cen i zaopatrzenia - też różnie to bywa. Np. teraz mam porównanie z Paryża i Monachium (przez które leciałam w październiku) i Wiednia (z tego miesiąca). Monachium - znacznie lepiej zaopatrzone (w Wiedniu np. nie ma Loreala, Guerlaina kolorówka też nie była jakaś rewelacyjna, w Paryżu jeszcze ciężej z kolorówką, podczas gdy w Monachium nawet Bourjoisa można było znaleźć). Poza tym ceny w Monachium też niższe - przykładowo DiorShow - w Paryżu - ok. 23 euro, w Wiedniu 22, w Monachium - cena regularna 20, promocja w pudełeczkach pakowanych po dwa - 36.

Ceny perfum też były różne, podobnie jak i zaopatrzenie w nie. Very Irrisistable Givenchy EDT 50 - w Wiedniu 47,5 euro, a w Monachium był po 43,5. Niby nie aż tak wiele, ale tu coś, tam coś i na kolejną buteleczkę się zbierze

Natomiast muszę przyznać, że Paryż rzucał na kolana ilością miniaturek. Była ich naprawdę imponująca ilość, aczkolwiek większość (niestety) popakowana w 4 lub 5-częściowe zestawy.
Stary 2008-01-20, 10:39   #59
Gothic_Daisy
Zakorzenienie

A ja własnie wróciłam z nartek w Livigno, gdzie sklepów duty-free z kolorówką, pielęgnacją i perfumami jest na pęczki
Co prawda nie ma wszystkich marek, ale i tak jest sporo, więc naprawdę polecam
Stary 2008-01-20, 18:12   #60
miss natasha
Zadomowienie

niedługo będę na London Luton - wiem, że mają tam Boots czy znacie szczegóły? tzn jakieś aktualne promocje, albo w ogóle - na co warto zwrócić uwagę?
a czy ktoś ma jakieś informacje nt. poznańskiej Ławicy?

Perfume is the weather of our inner world bringing life to a personal landscape. (Christopher Brosius)

miss natasha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości