![]() |
#31 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257731]Prosci ludzie zawsze sa ofiarami systemu i wojny.[/QUOTE]Pełna zgoda. I na tym moglibyśmy ten temat zakończyć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
Co więcej najgoręcej witali nowych Polaków osoby pochodzenia żydowskiego, zdeklarowani komuniści i którzy tuz po wojnie razem z reszta przywiezionych komunistów zmieniali nazwiska. Oczywiście, można ich wszystkich nazywać Polakami. Tylko tacy z nich Polacy jak z mieszkańców wschodniej części Turcji (Kurdowie) Turcy. Nieświadomie kłamiesz (albo świadomie - tym gorzej) i porównujesz nieporównywalne rzeczy. Nie, Polacy nie wybrali do władzy stalinowskich siepaczy wyciągniętych z głębi ZSRR. Niemcy wybrali świadomie sposrod swoich. W wolnych demokratycznych wyborach. Nie, nie płacze za niemieckim ruchem oporu, bo takiego nie było. Nie, ss-mańskie zdrady (gloryfikowane za Zach) granica w obawie o swoją dupe to nie akt heroizmu. 2. Bo już dawno w większości obalono te brednie i przekłamania 3. Nie kojarzę by w państwie kościelnym na masowa skale produkowano odzież ze skory zdartej z przeciwników kościoła. Nie kojarzę tez by ksieza wyprawiali małżeństwa wiązac ze sobą nago osoby przeciwnej płci i zatapiali całymi wioskami takie pary. Przypomnij mi tez kiedy w historii hierarchowie kościelni wieszali sobie na szyjach obcięte genitalia. Albo żeby kiedykolwiek w ciągu pięciu lat terytorium całego regionu geograficznego wybili wg delikatnych szacunków 50% ludności i 30% zabudowań. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Nie kojarzę tez by miażdżyli kobiety prasami do winogron ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na tego nigdzie nie sugerowałam. To ty wyjechałaś ze stodołamu i ci odpowiedziałam na to. [1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257731] Oczywiscie to prawda. Zreszta z tego co wirm Hitler nie "uderzal" od poczatku w Zydow, a raczej w odbudowe Niemiec, raczej w tematy gospodarcze. Ktore byly wtedy potrzebne, bo ludziom zylo sie zle. Jak doszedl do wladzy nie bylo juz odwrotu i wtedy wylozyl kawe na lawe. [/QUOTE] Nie do końca. Stosunek Hitlera do Żydów był znany jeszcze przed przejęciem władzy. Chociaż pozycja samego Hitlera nie była w partii aż tak silna, jak się wielu ludziom dzisiaj wydaje. Całkiem na początku nie poświęcano mu nawet za bardzo uwagi, ani jego partii. Na poważnie wpłynęli dopiero gdzieś w okolicy 1931 roku. Wcześniej był bo był, prasa wspominała o nim może kilka razy w roku. Chociaż jego stosunek do Żydów nie podobał się nawet Dmowskiemu, którego uważa się dzisiaj za antysemitę. Taka ciekawostka. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Hm, Noane, to mam troche inne informacje w pamieci, ale wiem ze ty jestes specjalistka od historii, wiec nie bede dyskutowac
---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Edan, zapominasz chyba troche o Japonczykach i o tym co zrobili w Chinach i Korei. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
BAN stały
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257859]Hm, Noane, to mam troche inne informacje w pamieci, ale wiem ze ty jestes specjalistka od historii, wiec nie bede dyskutowac
---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Edan, zapominasz chyba troche o Japonczykach i o tym co zrobili w Chinach i Korei.[/QUOTE] Trochę inna kultura. Brałem przykłady bliższe ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- Poza tym jak doskonale wiesz (lub nie) większość zmarła w wyniku chorób przywleczonych z Europy |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257859]Hm, Noane, to mam troche inne informacje w pamieci, ale wiem ze ty jestes specjalistka od historii, wiec nie bede dyskutowac[COLOR="Silver"]
[/QUOTE] No polscy publicyści i obserwatorzy niemieckiej sceny politycznej w tamtych czasach to zauważali. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
Cytat:
A może pogadać o Awarach? Edytowane przez edan84 Czas edycji: 2019-10-17 o 20:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Tak możemy jeszcze bardzo długo, ale fakty są faktami:
1. Nie wszyscy Niemcy popierali nazistów, a wielu Niemców było też ofiarami nazizmu. 2. Nie można obwiniać całego narodu za zbrodnie popełnione przez niektórych jego przedstawicieli. 3. Nie można obwiniać dzieci, wnuków i prawnuków zbrodniarzy za czyny ich przodków. 4. Jakiekolwiek łączenie obecnych okrutnych testów na zwierzętach w Niemczech z eksperymentami hitlerowców na ludziach stwierdzeniem "Czemu mnie to nie dziwi, że to w Niemczech" uważam za moralnie naganne i skrajnie nieetyczne. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja uważam, że to durna prowokacja, a łykasz jak młody pelikan. Nie wychowasz edana, jest już dorosły.
![]() |
![]() |
#43 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że jakby Niemcy zwrócili majątki, to byłbyś w stanie zaakceptować kompromis na mocy którego w zamian nikt by już nie mógł powtarzać starych głupot, że za zbrodnie nie byli odpowiedzialni naziści tylko Niemcy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wizażowy Kot Igor
|
Moim zdaniem, Trzepotka ma słuszność. Warto by było założyć nowy "historyczny" wątek w kontekscie dyskusji, która się wywiązała.
Szczerze mówiąc- nie bardzo podoba mi się przypisywanie wrodzonego okrucieństwa ogółowi narodu niemieckiego w kontekście eksperymentów na zwierzętach. I generalnie jestem przeciwna przypisywaniu jakiemuś narodowi jakichkolwiek cech wspólnych, bo ludzie różni są. Aczkolwiek dyskusja wciągająca. Mogłabym poprosić plotkowe koleżanki-modki o nowy wątek i poprzenoszenie do niego postów o narodowych winach ? Taka dyskusja jest potrzebna. Na YT był sobie kanał "Tajemniczy Świat Żydów", prowadzony przez Polaka, Chasyda mieszkającego w USA. Bardzo ciekawie opowiadał o zwyczajach Chasydów, tradycjach, świętach żydowskich, snuł tradycyjne opowieści chasydzkie (nigdy nie zapomnę tej o rabinie, który zjadł cały czulent). Bardzo lubiłam słuchać, jak Eli opowiadał. Nie mieszał do tego żadnej polityki, ani słówka o stosunkach polsko-żydowskich, o Izraelu, Palestynie itd. I co? I wszystkie filmy pousuwał. Nie mógł znieść fali hejtu, która wylała się w komentarzach i tego, co wielu ludzi "życzyło" jemu i jego rodzinie. I tak wartościowy kanał zniknął, wraz ze wspaniałym, ciepłym i serdecznym człowiekiem z przestrzeni publicznej. Była to jedna z niewielu okazji, która pozwalała mi poznac kulturę Żydów, bo musiałam pojechać do UK i USA żeby móc spotkać "na żywo" Żyda i móc osobiście zjeść szabesową kolację, uczestniczyć w Hawdala i zobaczyć schul. Smaku gefilte fisch i rosołu z kulkami z macy nigdy nie zapomnę ![]() Dlatego warto rozmawiać. https://www.youtube.com/watch?v=K7maoNGTL2w
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Konto usunięte
|
Polacy zawsze byli święci.
To inne narody nam zawsze krzywdę robiły. Patrząc na dzicz przy niektórych marszach, gdzie w ludzi rzucają cegłami, nie mam wątpliwości że przy przyzwoleniu niektórzy zabijaliby. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
BAN stały
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87258389]Polacy zawsze byli święci.
To inne narody nam zawsze krzywdę robiły.[/QUOTE] Na tle narodów sąsiednich niewiele mamy sobie do zarzucenia, przynajmniej w historii ostatnich 200 lat. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Oglądałam kilka filmów tego Żyda, były bardzo ciekawe, ale już wtedy nie było w ogóle możliwości dodawania komentarzy. Domyśliłam się, z jakiego powodu, choć autor kanału o tym nie wspominał (a przynajmniej nie znalazłam wyjaśnienia).
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Naziści, Niemcy, Żydzi, Polacy, II wojna i inne historie
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87258389]Polacy zawsze byli święci.
To inne narody nam zawsze krzywdę robiły. [/QUOTE] Ba, Pogrom kielecki też wymyślili Żydzi, a inspirowali Niemcy wespół z Rosjanami. W końcu IPN rozważał, że te wydarzenia nawet nie miały miejsca. I w końcu po ciężkiej kilkudziesięcioletniej walce obaliliśmy, trzymając się za rękę, komunizm. Było to ukoronowanie walki całego narodu. Cały naród rzucił się do urn i wybrał w pierwszych wolnych wyborach, których frekwencja była podobna jak tegorocznych. Czyli nieznaczna większość poszła, reszta miała wyje. Im więcej tego patriotycznego bełkotu tym bliżej mi do bycia kosmopolitą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
BAN stały
|
Ja ogólnie chciałbym, żeby w szkołach uczono wszystkiego. Nie tylko tego, że Żydzi byli ofiarami brutalnych Polaków i byli zawsze wspaniali. Ja uczyłbym również takich smaczków:
- W czasie wojny polsko-bolszewickiej mnóstwo Żydów witało Armię Czerwoną i kolaborowało z Sowietami. Do tego stopnia, że Wojsko Polskie bało się puszczać Żydów na front w obawie przed dezercją - W 1939 roku Żydzi witali Wehrmacht (tak - to miało miejsce w kilku miastach, konkretnie Łódź i Białystok) czy w Grodnie we wrześniu 1939 roku zrobili dywersję większą niż Niemcy w Bydgoszczy (witanie Sowietów na wschodzie przez Żydów było normą) - Udział osób żydowskiego pochodzenia w życiu politycznym czy urzędach bezpieczeństwa wielokrotnie wyższy niż ich udział w społeczeństwie w okresie stalinowskim Może w Muzeum Polin należałoby zrobić wystawę o tym, co wyżej wymieniłem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Ludzie są różni. Dobrzy i źli. Czyjaś narodowość i religia nie ma tu nic do rzeczy.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Nigdy nie trzeba generalizować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
BAN stały
|
Cytat:
Jeśli nauka historii ma polegać na tym, że biedni Żydzi byli prześladowani, to trzeba również mówić o rzeczach mniej ciekawych. Mówienie prawdy to chyba nie jest mowa nienawiści? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.