Naziści, Niemcy, Żydzi, Polacy, II wojna i inne historie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2019-10-17, 19:10   #31
patiasym
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

Cytat:
Napisane przez edan84 Pokaż wiadomość
To nie mityczni nazisci wybrali sobie ludzi, którzy mordowali ludzi w ich imieniu. Niemcy to zrobili. Nikt inny.
Wiec skończ z głodnymi bajkami o nazistach.
Naziści to nie wszyscy Niemcy. Naziści mordowali też Niemców - ale tych ofiar już nie szanujesz, tylko potrafisz obwiniać cały naród za zbrodnie totalitarnego systemu. No więc jak ktoś za zbrodnie tzw. żołnierzy wyklętych, których teraz czci duża część Polaków będzie obwiniać cały naród to się czasem nie zdziw.
Cytat:
Zreszta myślałem ze wykażesz się inteligencja i rzucisz np brzydkimi rzeczami z Berezy. Ale nie, uparłas się aby powolywac się na Grossa. Co już samo w sobie jest autoosmieszajace.
Ciekawe dlaczego. Chociaż nie, nie dziwię się. Jesteś przecież specjalistą od wszystkiego, więc i historykiem jesteś lepszym niż profesor Gross.
Cytat:
Szkoda ze nie wspomniałaś o naprawdę zakrojonych na szeroka skale rożnego rodzaju eksperymentach. Pierwszych w nowożytnej historii. We Francji, nieco ponad 200 lat temu. Do dziś opisy ekspertymentow wandejskich jeżą włosy nie tylko na głowie. Zmyslonoscia bijące na głowę te „nazistowskie”.
Wymyślne to były tortury i eksperymenty katolików na kobietach posądzonych o czary. I na mieszkańcach obu Ameryk. I podczas wypraw krzyżowych. I prześladowań innowierców - żydów, muzułmanów czy protestantów. Naprawdę, w historii mało było tak zbrodniczych organizacji trwających przez wieki jak kościół katolicki.
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-17, 19:38   #32
patiasym
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - dyskusje, komentarze, luźne wnioski

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257731]Prosci ludzie zawsze sa ofiarami systemu i wojny.[/QUOTE]Pełna zgoda. I na tym moglibyśmy ten temat zakończyć.
Stary 2019-10-17, 19:46   #33
edan84
BAN stały

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
Naziści to nie wszyscy Niemcy. Naziści mordowali też Niemców - ale tych ofiar już nie szanujesz, tylko potrafisz obwiniać cały naród za zbrodnie totalitarnego systemu. No więc jak ktoś za zbrodnie tzw. żołnierzy wyklętych, których teraz czci duża część Polaków będzie obwiniać cały naród to się czasem nie zdziw.

Ciekawe dlaczego. Chociaż nie, nie dziwię się. Jesteś przecież specjalistą od wszystkiego, więc i historykiem jesteś lepszym niż profesor Gross.

Wymyślne to były tortury i eksperymenty katolików na kobietach posądzonych o czary. I na mieszkańcach obu Ameryk. I podczas wypraw krzyżowych. I prześladowań innowierców - żydów, muzułmanów czy protestantów. Naprawdę, w historii mało było tak zbrodniczych organizacji trwających przez wieki jak kościół katolicki.
1. Jeśli za zbrodnie na tzw żołnierzach wyklętych odpowiadali Polacy, to akurat w minimalnym stopniu. Na ogół byli to przywiezieni ze wschodu sowieci, którym Stalin nakazał zmienić nazwiska na polsko-brzmiące. Wynikało to z faktu, aby pokazać państwom zachodnim ze Polacy sami sobie stanowią władze i ustrój. Są przecież na to dokumenty.
Co więcej najgoręcej witali nowych Polaków osoby pochodzenia żydowskiego, zdeklarowani komuniści i którzy tuz po wojnie razem z reszta przywiezionych komunistów zmieniali nazwiska. Oczywiście, można ich wszystkich nazywać Polakami. Tylko tacy z nich Polacy jak z mieszkańców wschodniej części Turcji (Kurdowie) Turcy.
Nieświadomie kłamiesz (albo świadomie - tym gorzej) i porównujesz nieporównywalne rzeczy.
Nie, Polacy nie wybrali do władzy stalinowskich siepaczy wyciągniętych z głębi ZSRR. Niemcy wybrali świadomie sposrod swoich. W wolnych demokratycznych wyborach.
Nie, nie płacze za niemieckim ruchem oporu, bo takiego nie było. Nie, ss-mańskie zdrady (gloryfikowane za Zach) granica w obawie o swoją dupe to nie akt heroizmu.

2. Bo już dawno w większości obalono te brednie i przekłamania

3. Nie kojarzę by w państwie kościelnym na masowa skale produkowano odzież ze skory zdartej z przeciwników kościoła. Nie kojarzę tez by ksieza wyprawiali małżeństwa wiązac ze sobą nago osoby przeciwnej płci i zatapiali całymi wioskami takie pary. Przypomnij mi tez kiedy w historii hierarchowie kościelni wieszali sobie na szyjach obcięte genitalia. Albo żeby kiedykolwiek w ciągu pięciu lat terytorium całego regionu geograficznego wybili wg delikatnych szacunków 50% ludności i 30% zabudowań.

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Nie kojarzę tez by miażdżyli kobiety prasami do winogron ...
edan84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-17, 19:56   #34
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee
Konto usunięte

Cytat:
I tak samo można obwiniać za to wszystkich Izraelczyków, jak wszystkich Polaków za palenie Żydów. Albo wszystkich Niemców za nazistowskie zbrodnie. Szczególnie skandalicznie sugerując, że obecny przypadek znęcania się nad zwierzętami w Niemczech ma swoje źródło w nazistowskich eksperymentach nad ludźmi ponad 70 lat temu. Pomijając to, ile było niemieckich ofiar nazizmu.

Na tego nigdzie nie sugerowałam. To ty wyjechałaś ze stodołamu i ci odpowiedziałam na to.

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257731]

Oczywiscie to prawda. Zreszta z tego co wirm Hitler nie "uderzal" od poczatku w Zydow, a raczej w odbudowe Niemiec, raczej w tematy gospodarcze. Ktore byly wtedy potrzebne, bo ludziom zylo sie zle. Jak doszedl do wladzy nie bylo juz odwrotu i wtedy wylozyl kawe na lawe.

[/QUOTE]

Nie do końca. Stosunek Hitlera do Żydów był znany jeszcze przed przejęciem władzy. Chociaż pozycja samego Hitlera nie była w partii aż tak silna, jak się wielu ludziom dzisiaj wydaje.
Całkiem na początku nie poświęcano mu nawet za bardzo uwagi, ani jego partii. Na poważnie wpłynęli dopiero gdzieś w okolicy 1931 roku. Wcześniej był bo był, prasa wspominała o nim może kilka razy w roku.
Chociaż jego stosunek do Żydów nie podobał się nawet Dmowskiemu, którego uważa się dzisiaj za antysemitę. Taka ciekawostka.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-17, 20:01   #35
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli za zbrodnie na tzw żołnierzach wyklętych odpowiadali Polacy, to akurat w minimalnym stopniu. Na ogół byli to przywiezieni ze wschodu sowieci, którym Stalin nakazał zmienić nazwiska na polsko-brzmiące. Wynikało to z faktu, aby pokazać państwom zachodnim ze Polacy sami sobie stanowią władze i ustrój. Są przecież na to dokumenty.
Co więcej najgoręcej witali nowych Polaków osoby pochodzenia żydowskiego, zdeklarowani komuniści i którzy tuz po wojnie razem z reszta przywiezionych komunistów zmieniali nazwiska. Oczywiście, można ich wszystkich nazywać Polakami. Tylko tacy z nich Polacy jak z mieszkańców wschodniej części Turcji (Kurdowie) Turcy.
Nieświadomie kłamiesz (albo świadomie - tym gorzej) i porównujesz nieporównywalne rzeczy.
Nie, Polacy nie wybrali do władzy stalinowskich siepaczy wyciągniętych z głębi ZSRR. Niemcy wybrali świadomie sposrod swoich. W wolnych demokratycznych wyborach.
Nie, nie płacze za niemieckim ruchem oporu, bo takiego nie było. Nie, ss-mańskie zdrady (gloryfikowane za Zach) granica w obawie o swoją dupe to nie akt heroizmu.
Nie, coś pomyliłeś. Nie pisałam o zbrodniach na tzw. żołnierzach wyklętych. Pisałam o mordach których dopuszczali się polscy bandyci np. Łupaszko (zbrodnia w Dubinkach), Bury (mord w Zaleszanach) czy Ogień (zbrodnie na Spiszu i Orawie).
Cytat:
Bo już dawno w większości obalono te brednie i przekłamania.
Na pewno masz źródła z pierwszej ręki.
Cytat:
Nie kojarzę by w państwie kościelnym na masowa skale produkowano odzież ze skory zdartej z przeciwników kościoła. Nie kojarzę tez by ksieza wyprawiali małżeństwa wiązac ze sobą nago osoby przeciwnej płci i zatapiali całymi wioskami takie pary. Przypomnij mi tez kiedy w historii hierarchowie kościelni wieszali sobie na szyjach obcięte genitalia. Albo żeby kiedykolwiek w ciągu pięciu lat terytorium całego regionu geograficznego wybili wg delikatnych szacunków 50% ludności i 30% zabudowań.
Krzewiąc wiarę katolicką konkwistadorzy z krzyżem w dłoni i modlitwą na ustach wycięli w pień zdecydowaną większość obu Ameryk. Takiej zbrodni o kontynentalnym wymiarze chyba przedtem i potem nie było. A opisy tortur podobne. Skalpowanie, wycinanie żywcem płodów ciężarnych kobiet..
Stary 2019-10-17, 20:02   #36
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32
Konto usunięte

Hm, Noane, to mam troche inne informacje w pamieci, ale wiem ze ty jestes specjalistka od historii, wiec nie bede dyskutowac

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Edan, zapominasz chyba troche o Japonczykach i o tym co zrobili w Chinach i Korei.
742bd6bdde1307502cba7e126292911bf766cf73_61f3325774e32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-17, 20:12   #37
edan84
BAN stały

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257859]Hm, Noane, to mam troche inne informacje w pamieci, ale wiem ze ty jestes specjalistka od historii, wiec nie bede dyskutowac

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Edan, zapominasz chyba troche o Japonczykach i o tym co zrobili w Chinach i Korei.[/QUOTE]

Trochę inna kultura. Brałem przykłady bliższe

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Cytat:
Nie, coś pomyliłeś. Nie pisałam o zbrodniach na tzw. żołnierzach wyklętych. Pisałam o mordach których dopuszczali się polscy bandyci np. Łupaszko (zbrodnia w Dubinkach), Bury (mord w Zaleszanach) czy Ogień (zbrodnie na Spiszu i Orawie).Na pewno masz źródła z pierwszej ręki.Krzewiąc wiarę katolicką konkwistadorzy z krzyżem w dłoni i modlitwą na ustach wycięli w pień zdecydowaną większość obu Ameryk. Takiej zbrodni o kontynentalnym wymiarze chyba przedtem i potem nie było. A opisy tortur podobne. Skalpowanie, wycinanie żywcem płodów ciężarnych kobiet..
Super. I lwią cześć tego zrobili zapewne w kilka miesięcy?

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ----------

Poza tym jak doskonale wiesz (lub nie) większość zmarła w wyniku chorób przywleczonych z Europy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2019-10-17, 20:13   #38
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Trochę inna kultura. Brałem przykłady bliższe
W domyśle: bardziej pasujące do mojej tezy. Taki logiczny błąd niepełnego dowodu nazywa się cherry picking.
Stary 2019-10-17, 20:18   #39
Konto usunięte

[1=742bd6bdde1307502cba7e1 26292911bf766cf73_61f3325 774e32;87257859]Hm, Noane, to mam troche inne informacje w pamieci, ale wiem ze ty jestes specjalistka od historii, wiec nie bede dyskutowac[COLOR="Silver"]
[/QUOTE]

No polscy publicyści i obserwatorzy niemieckiej sceny politycznej w tamtych czasach to zauważali.

ce4534435626970636826734dc4cc81c1d23e519_62b0fbf266bee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-17, 20:20   #40
edan84
BAN stały

Cytat:
W domyśle: bardziej pasujące do mojej tezy. Taki logiczny błąd niepełnego dowodu nazywa się cherry picking.
Naprawdę? Mam zacząć opowiadać np o podbojach Mongołów?
A może pogadać o Awarach?

Edytowane przez edan84
Czas edycji: 2019-10-17 o 20:21
Stary 2019-10-17, 20:26   #41
patiasym
Zakorzenienie

Tak możemy jeszcze bardzo długo, ale fakty są faktami:
1. Nie wszyscy Niemcy popierali nazistów, a wielu Niemców było też ofiarami nazizmu.
2. Nie można obwiniać całego narodu za zbrodnie popełnione przez niektórych jego przedstawicieli.
3. Nie można obwiniać dzieci, wnuków i prawnuków zbrodniarzy za czyny ich przodków.
4. Jakiekolwiek łączenie obecnych okrutnych testów na zwierzętach w Niemczech z eksperymentami hitlerowców na ludziach stwierdzeniem "Czemu mnie to nie dziwi, że to w Niemczech" uważam za moralnie naganne i skrajnie nieetyczne.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-10-17, 20:32   #42
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
1. Nie wszyscy Niemcy popierali nazistów, a wielu Niemców było też ofiarami nazizmu.
2. Nie można obwiniać całego narodu za zbrodnie popełnione przez niektórych jego przedstawicieli.
3. Nie można obwiniać dzieci, wnuków i prawnuków zbrodniarzy za czyny ich przodków.
4. Jakiekolwiek łączenie obecnych okrutnych testów na zwierzętach w Niemczech z eksperymentami hitlerowców na ludziach stwierdzeniem "Czemu mnie to nie dziwi, że to w Niemczech" uważam za moralnie naganne i skrajnie nieetyczne.

A ja uważam, że to durna prowokacja, a łykasz jak młody pelikan.

Nie wychowasz edana, jest już dorosły.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-17, 20:32   #43
edan84
BAN stały

Cytat:
Wiec czemu Polacy maja zwracać mienie żydowskie a Niemcy zrabowanych majątków z Polski już nie?
Stary 2019-10-17, 20:38   #44
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Wiec czemu Polacy maja zwracać mienie żydowskie a Niemcy zrabowanych majątków z Polski już nie?
Rozumiem, że jakby Niemcy zwrócili majątki, to byłbyś w stanie zaakceptować kompromis na mocy którego w zamian nikt by już nie mógł powtarzać starych głupot, że za zbrodnie nie byli odpowiedzialni naziści tylko Niemcy.
Stary 2019-10-17, 21:50   #45
Trzepotka
Zakorzenienie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2019-10-17, 23:13   #46
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta

Z tego, co pamiętam, to kiedyś był, ale prócz nie udzielały się tam tylko dwie czy trzy osoby, z których żadnej już nie ma.

Stary 2019-10-18, 02:31   #47
CzarnyBaron
BAN stały

Cytat:
Naziści to nie wszyscy Niemcy. Naziści mordowali też Niemców - ale tych ofiar już nie szanujesz, tylko potrafisz obwiniać cały naród za zbrodnie totalitarnego systemu.
Większość Niemców poparła Hitlera i nazistów. I to w demokratycznych wyborach, w narodzie będący, niby na czele najbardziej cywilizowanych na świecie. Już prędzej Rosjan można za komunizm usprawiedliwiać, bo była u nich wojna domowa, a w momencie rewolucji większość komunistów miała wiadome pochodzenie, a do tego 100 lat temu był to naród prosty. Prawie wszyscy Niemcy popierali Hitlera do Stalingradu (czy to anschluss Austrii, czy zniszczenie Polski, czy pokonanie Francji), potem poparcie spadało, ale w zasadzie do końca jego rządów większość Niemców (prostych Hansów i Helg) była entuzjastycznie nastawiona.

Cytat:
No więc jak ktoś za zbrodnie tzw. żołnierzy wyklętych, których teraz czci duża część Polaków będzie obwiniać cały naród to się czasem nie zdziw
Różnica między zbrodniami żołnierzy wyklętych a nazistowskimi Niemcami polega na skali. Niemcy wywołali wojnę na cały kontynent w której zginęło wiele milionów ludzi. Zbrodnie wyklętych na cywilach (bo partyjniaków z PPR czy mundurowych z UB, AL, KBW, NKWD, etc. nie jest mi szkoda) i mogę Tobie wymienić wsie niszczone przez komunistów za to, że popierały "reakcję".
CzarnyBaron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-18, 06:07   #48
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Moim zdaniem, Trzepotka ma słuszność. Warto by było założyć nowy "historyczny" wątek w kontekscie dyskusji, która się wywiązała.

Szczerze mówiąc- nie bardzo podoba mi się przypisywanie wrodzonego okrucieństwa ogółowi narodu niemieckiego w kontekście eksperymentów na zwierzętach. I generalnie jestem przeciwna przypisywaniu jakiemuś narodowi jakichkolwiek cech wspólnych, bo ludzie różni są. Aczkolwiek dyskusja wciągająca.

Mogłabym poprosić plotkowe koleżanki-modki o nowy wątek i poprzenoszenie do niego postów o narodowych winach ? Taka dyskusja jest potrzebna. Na YT był sobie kanał "Tajemniczy Świat Żydów", prowadzony przez Polaka, Chasyda mieszkającego w USA. Bardzo ciekawie opowiadał o zwyczajach Chasydów, tradycjach, świętach żydowskich, snuł tradycyjne opowieści chasydzkie (nigdy nie zapomnę tej o rabinie, który zjadł cały czulent). Bardzo lubiłam słuchać, jak Eli opowiadał. Nie mieszał do tego żadnej polityki, ani słówka o stosunkach polsko-żydowskich, o Izraelu, Palestynie itd. I co? I wszystkie filmy pousuwał. Nie mógł znieść fali hejtu, która wylała się w komentarzach i tego, co wielu ludzi "życzyło" jemu i jego rodzinie. I tak wartościowy kanał zniknął, wraz ze wspaniałym, ciepłym i serdecznym człowiekiem z przestrzeni publicznej. Była to jedna z niewielu okazji, która pozwalała mi poznac kulturę Żydów, bo musiałam pojechać do UK i USA żeby móc spotkać "na żywo" Żyda i móc osobiście zjeść szabesową kolację, uczestniczyć w Hawdala i zobaczyć schul. Smaku gefilte fisch i rosołu z kulkami z macy nigdy nie zapomnę

Dlatego warto rozmawiać.
https://www.youtube.com/watch?v=K7maoNGTL2w

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-18, 07:00   #49
7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28
Konto usunięte

Polacy zawsze byli święci.
To inne narody nam zawsze krzywdę robiły.

Patrząc na dzicz przy niektórych marszach, gdzie w ludzi rzucają cegłami, nie mam wątpliwości że przy przyzwoleniu niektórzy zabijaliby.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2019-10-18, 07:37   #50
CzarnyBaron
BAN stały

[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87258389]Polacy zawsze byli święci.
To inne narody nam zawsze krzywdę robiły.[/QUOTE]

Na tle narodów sąsiednich niewiele mamy sobie do zarzucenia, przynajmniej w historii ostatnich 200 lat.

Cytat:
Patrząc na dzicz przy niektórych marszach, gdzie w ludzi rzucają cegłami, nie mam wątpliwości że przy przyzwoleniu niektórzy zabijaliby.
Kiedy ostatnio na wiadomym marszu używano cegieł?
Stary 2019-10-18, 08:10   #51
ridja devojka
Zakorzenienie

Oglądałam kilka filmów tego Żyda, były bardzo ciekawe, ale już wtedy nie było w ogóle możliwości dodawania komentarzy. Domyśliłam się, z jakiego powodu, choć autor kanału o tym nie wspominał (a przynajmniej nie znalazłam wyjaśnienia).
Stary 2019-10-18, 08:47   #52
Trzepotka
Zakorzenienie

Dot.: Naziści, Niemcy, Żydzi, Polacy, II wojna i inne historie

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-18, 14:31   #53
Jimmy_Markum
Raczkowanie

[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;87258389]Polacy zawsze byli święci.
To inne narody nam zawsze krzywdę robiły.
[/QUOTE]

Ba, Pogrom kielecki też wymyślili Żydzi, a inspirowali Niemcy wespół z Rosjanami. W końcu IPN rozważał, że te wydarzenia nawet nie miały miejsca.

I w końcu po ciężkiej kilkudziesięcioletniej walce obaliliśmy, trzymając się za rękę, komunizm. Było to ukoronowanie walki całego narodu. Cały naród rzucił się do urn i wybrał w pierwszych wolnych wyborach, których frekwencja była podobna jak tegorocznych. Czyli nieznaczna większość poszła, reszta miała wyje.

Im więcej tego patriotycznego bełkotu tym bliżej mi do bycia kosmopolitą.
Jimmy_Markum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2019-10-19, 13:30   #54
CzarnyBaron
BAN stały

Ja ogólnie chciałbym, żeby w szkołach uczono wszystkiego. Nie tylko tego, że Żydzi byli ofiarami brutalnych Polaków i byli zawsze wspaniali. Ja uczyłbym również takich smaczków:
- W czasie wojny polsko-bolszewickiej mnóstwo Żydów witało Armię Czerwoną i kolaborowało z Sowietami. Do tego stopnia, że Wojsko Polskie bało się puszczać Żydów na front w obawie przed dezercją
- W 1939 roku Żydzi witali Wehrmacht (tak - to miało miejsce w kilku miastach, konkretnie Łódź i Białystok) czy w Grodnie we wrześniu 1939 roku zrobili dywersję większą niż Niemcy w Bydgoszczy (witanie Sowietów na wschodzie przez Żydów było normą)
- Udział osób żydowskiego pochodzenia w życiu politycznym czy urzędach bezpieczeństwa wielokrotnie wyższy niż ich udział w społeczeństwie w okresie stalinowskim

Może w Muzeum Polin należałoby zrobić wystawę o tym, co wyżej wymieniłem?
Stary 2019-10-19, 15:03   #55
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez CzarnyBaron Pokaż wiadomość
Ja ogólnie chciałbym, żeby w szkołach uczono wszystkiego. Nie tylko tego, że Żydzi byli ofiarami brutalnych Polaków i byli zawsze wspaniali. Ja uczyłbym również takich smaczków:
- W czasie wojny polsko-bolszewickiej mnóstwo Żydów witało Armię Czerwoną i kolaborowało z Sowietami. Do tego stopnia, że Wojsko Polskie bało się puszczać Żydów na front w obawie przed dezercją
- W 1939 roku Żydzi witali Wehrmacht (tak - to miało miejsce w kilku miastach, konkretnie Łódź i Białystok) czy w Grodnie we wrześniu 1939 roku zrobili dywersję większą niż Niemcy w Bydgoszczy (witanie Sowietów na wschodzie przez Żydów było normą)
- Udział osób żydowskiego pochodzenia w życiu politycznym czy urzędach bezpieczeństwa wielokrotnie wyższy niż ich udział w społeczeństwie w okresie stalinowskim

Może w Muzeum Polin należałoby zrobić wystawę o tym, co wyżej wymieniłem?
Wielu też walczyło w polskim wojsku i bronili wolności Polski w 39.

Ludzie są różni. Dobrzy i źli. Czyjaś narodowość i religia nie ma tu nic do rzeczy.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Stary 2019-10-19, 15:37   #56
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość

Ludzie są różni. Dobrzy i źli. Czyjaś narodowość i religia nie ma tu nic do rzeczy.
Ma niestety bardzo dużo do rzeczy w wielkiej polityce. Najlepszy przykład to oczywiście Izrael, który w graniu swoimi ofiarami przy jednoczesnym wybielaniu siebie jest absolutnie najlepszy na świecie (piszę to z pewną dozą uznania i zazdrości, że my tak nie potrafimy).

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-19, 15:47   #57
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Ma niestety bardzo dużo do rzeczy w wielkiej polityce. Najlepszy przykład to oczywiście Izrael, który w graniu swoimi ofiarami przy jednoczesnym wybielaniu siebie jest absolutnie najlepszy na świecie (piszę to z pewną dozą uznania i zazdrości, że my tak nie potrafimy).

Żydzi nie mieszkają tylko w państwie Izrael. Są różni Żydzi. Tak, jak różni są Polacy.
Nigdy nie trzeba generalizować.

No pasaran!

REKLAMA
Stary 2019-10-19, 15:54   #58
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Żydzi nie mieszkają tylko w państwie Izrael. Są różni Żydzi. Tak, jak różni są Polacy.
Nigdy nie trzeba generalizować.
Ale to mi to mówisz? Powiedz to politykom Izraelskim?

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-10-19, 17:39   #59
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Ale to mi to mówisz? Powiedz to politykom Izraelskim?

Niestety, nie mam kontaktu z politykami izraelskimi. Ani z żadnymi innymi. A może na szczęście

No pasaran!
Stary 2019-10-19, 21:51   #60
CzarnyBaron
BAN stały

Cytat:

Wiem, że było mnóstwo Polaków żydowskiego pochodzenia czy nawet Żydów, którzy albo czuli się Polakami, albo traktowali Polskę jako swoją ojczyznę. Jeśli jednak w 1920 roku w Wojsku Polskim wybuchła panika i obawa, że Żydzi mogą dezerterować i przechodzić na stronę Armii Czerwonej do tego stopnia, że nieprzyjmowano ich do wojska bądź internowano (w sytuacji krytycznej, jak Sowieci byli pod Warszawą), to śmiem twierdzić, że coś było na rzeczy.

Jeśli nauka historii ma polegać na tym, że biedni Żydzi byli prześladowani, to trzeba również mówić o rzeczach mniej ciekawych. Mówienie prawdy to chyba nie jest mowa nienawiści?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości