|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Jakie masz poglądy polityczne? | |||
autorytarna lewica |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,52% |
liberalna lewica |
40 | 60,61% |
autorytarna prawica |
3 | 4,55% |
liberalna prawica |
22 | 33,33% |
Głosujący: 66. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ankieta: Jakie masz poglądy polityczne?
Też wyszedł mi ten kwadrat, który kilku poprzednim osobom
![]() Ciekawe, jak by wyglądała Polska, gdyby wyniki tego testu przekładały się na krajową skalę. Liberalnie i lewicowo... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Mnie akurat ten prawicowy liberalizm świetnie pasuje, bo moje poglądy można streścić w: "róbta, co chceta, ale nie za moje piniądze". A wy po lewej chcecie mnie okraść. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
BAN stały
|
Tu takie humorystyczne posumowanie, co byśmy mieli, gdyby wygrały poszczególne kwadraty:
![]() ---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może dlatego że nie dawalbym kasy na uchodźców uznali za ścieżkę Adolfa. I jak można dać Adolfa jako prawicę? Przecież już w samej nazwie NSDAP jest, że to socjalizm. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
O klasyfikację NSDAP były już miliony internetowych kłótni, zresztą tak jak o partię Mussoliniego. To jednak było dość nietypowe combo programów socjalnych skierowanych do najbiedniejszych, centralnie planowanej gospodarki z pełnym nadzorem nad życiem obywateli i hasłami narodowymi. To się wymyka klasycznemu podziałowi lewica-prawica. Zresztą tak samo jak nasz PiS. Ta partia nazywa się prawicową, a nie może być dalej o prawicowych poglądów gospodarczych (znaczy może, ale to już by musiały PGR-y wrócić).
Zresztą patrząc na sprawę historycznie, to przed wojną w Niemczech i we Włoszech partia faszystowska rywalizowała o wyborców właśnie z partią komunistyczną. Obie kierowały swój przekaz do robotników i nizin społecznych. Arystokracja, przedsiębiorcy i stara inteligencja nie miały ciągot w te strony, tam raczej dominowały tendencje liberalne, czasem monarchistyczne. Elity niespecjalnie chciały rozdawać majątki masom (chociaż przyciśnięte do muru pewnie prędzej wybrałyby faszystów, jak choćby ostatni król Włoch, bo tu przynajmniej była nadzieja, że nie utną całym tym elitom głów, jak to mieli w zwyczaju komuniści). Strategia faszystów okazała się bardziej skuteczna, bo chociaż jak komuniści obiecywali poprawę warunków bytu i socjal, to łączyli to ze znanymi ideami (nie negowali narodu, religii itp.), podczas gdy komuniści wyskakiwali z obcymi i jednak nieco groźnymi hasłami Marksa, Engelsa i Lenina. Dzisiaj niemiecki faszyzm kojarzy się jak najgorzej przez Hitlera i jego przerażająco-debilne pomysły. Ale już we Włoszech wielu całkiem ciepło wspomina Mussoliniego, bo za jego czasów ludziom się po prostu poprawiło, podniósł się ich standard życia, pierwszy raz pojechali na wakacje, zobaczyli coś poza swoją wsią. A z kolei czas powojenny, kiedy stacjonowali tam amerykańscy żołnierze, to okres naprawdę wielkiej biedy. Edytowane przez megamag Czas edycji: 2020-04-29 o 15:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Klasyczny podział na "lewicę" i "prawicę" obejmuje tak naprawdę tylko dwa kwadraty - klasyczna lewica to będzie "libertarian left", klasyczna prawica - "authoritarian right". Ludzie z pozostałych dwóch kwadratów (w tym Hitler ![]() ![]() Obecnie jednak taki klasyczny podział przestał być wystarczający (np. ze względu na spory wysyp partii populistycznych typu PiS - "authoritarian left" - jak Hitler ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
BAN stały
|
A dlaczego libertarian left miałoby być bardziej klasyczne od authoritarian left? Podział pomiędzy lewicą a prawicą klasycznie przebiegał własnie po linii ekonomicznej pomiędzy gospodarką sterowaną w jakiś sposób przez państwo i dystrybuowaniem dóbr a wolnym rynkiem. To, jak bardzo chcesz kontrolować przy tym społeczeństwo, to jest po prostu dodatkowe zagadnienie.
W Twoim założeniu anarchizm (czyli skrajna forma libertarian left) byłby bardziej klasycznie lewicowy niż komunizm (czyli skrajna forma authoritarian left). No nie jestem do końca przekonana. Tyle tylko że ci pierwsi byli rzeczywiście pierwsi, bo ich początków można się doszukiwać w Rewolucji Francuskiej. Za to pierwszeństwo historyczne authoritarian right raczej trudno by było udowodnić, chyba że chcesz tam wrzucić monarchie czasów feudalnych. ![]() Na gruncie amerykańskim wygląda to jeszcze dziwniej, bo tam w zasadzie i lewica, i prawica jest wolnorynkowa (w teorii, bo w praktyce to tak raczej mają plutokrację, a nie wolny rynek). Za prawicę robią republikanie, bo są trochę bardziej konserwatywni obyczajowo, a za lewicę demokraci, bo są trochę bardziej liberalni i czasem rzucą biednym jakiś ochłap. ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() W sumie jak się tak dobrze zastanowić, to idealny byłby test wg trzech skali, tylko jak tu to ładnie graficznie przedstawić ![]() Trzeba by to gdzieś opublikować ![]() Cytat:
Natomiast obecnie w sprawach obyczajowych lewicowiec wolnościowy powie: "nie powinno się ich prześladować, ale poza tym mam to gdzieś, niech sobie robią co chcą" ("mam to w dupie"), a lewicowiec autorytarny: "wprowadzić w parlamencie parytety dla gejów" ("bardzo ważna sprawa państwowa"). Dlatego takiego podziału mi w tym teście brakuje. Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Przy szczerych odpowiedziach wyszedł mi skrajny lewy dolny róg.
Economic Left/Right -9.88, a na social libertarian/authoritarian -9.44. Myślałam że jestem bliżej centrum. Screenshot_2020-04-29-19-07-47.jpg Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
BAN stały
|
W internecie można znaleźć jakieś bardziej lub mniej udane próby dostosowania tego podziału do rzeczywiście istniejących i funkcjonujących ideologii:
![]() ![]() ![]() Wiele się rozjeżdża, ale nikt nie ma wątpliwości, że Atavish to anarcho-komunistka. ![]() I takie trochę bardziej złośliwe: ![]() ![]() Edytowane przez megamag Czas edycji: 2020-04-29 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Konto usunięte
|
Wolny rynek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Myslalam, ze będę bardziej lewoskrętna.
IMG_1588182522.512701.jpg Tz bardzo podobnie. Jednak ludzie się łącza na podstawie podobieństw. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
To wg pierwszego diagramu jestem "free market capitalism", wg drugiego "libertarianism", a wg trzeciego "liberlism"
![]() ![]() Znalazłam jeszcze coś takiego - dwuosiowy podział wg Nolana (załącznik). Wg tego podziału "lewica" reprezentuje poglądy: wolność osobista + socjalizm, a "prawica": autorytet + wolność ekonomiczna. Za dwiema rodzajami wolności (osobista i ekonomiczna) opowiadają się libertarianie, a za dwoma rodzajami zniewolenia (autorytet + socjalizm): populiści. Zresztą ciekawe, że najbardziej popularne w demonkratycznych ustrojach często okazują się partie popierające dwa rodzaje zniewolenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
A Hitler to nie była lewica ani prawica, tylko zwykły populista
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakoś mi się nie podoba to połączenie, znam zbyt wielu lewaków, którzy nie są jakimiś specjalnymi wyznawcami wolności osobistej. Wręcz przeciwnie, najlepiej nakazy i zakazy na wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;87803985]Jakoś mi się nie podoba to połączenie, znam zbyt wielu lewaków, którzy nie są jakimiś specjalnymi wyznawcami wolności osobistej.
Wręcz przeciwnie, najlepiej nakazy i zakazy na wszystko.[/QUOTE] Dlatego w pierwszym swoim poście pisałam, że chodzi o klasyczne rozumienie "lewicy" (w kwestiach gospodarczych i obyczajowych, bez uwzględnienia zapędów do autorytaryzmu). W takim ujęciu lewica jest za "wolnością osobistą" - w sensie orientacji seksualnej, wyznania, równości szans dla wszystkich itp. W każdym razie od tego klasycznie zaczynali. Potem pojawiły się postulaty typu parytety, edukacja seksualna w szkołach (mocno nacechowana ideologicznie) itp - postulaty już dosyć mocno anty wolnościowe. Z tym, że nie wszyscy lewicowcy zgadzają się z tymi postulatami. Są również tacy, którzy optują za pierwotnym (wolnościowym) rozumieniem swobód obyczajowych, bez autorytarnego narzucania ich innym. Podobnie jak są konserwatyści obyczajowi, którzy nie zaglądają innym do łóżka i szanują odmienne wybory. Dlatego moim zdaniem podział dwuosiowy jest niewystarczający. Powinny być trzy: 1. Gospodarcza lewica (socjalizm) - prawica (liberalizm) 2. Obyczajowa lewica (liberalizm) - prawica ("narodowy katolicyzm") 3. Liberalizm - autorytaryzm (w stosunku do innych) Edytowane przez _bog Czas edycji: 2020-04-29 o 19:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Albo incelem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jestem jedynym prawdziwym liberałem :P Ewentualnie free market capitalism. Albo gdzieś na styku socjal liberalizmu, liberalizmu i libertarianizmu, bo nie pamiętam, gdzie ta moja kropka dokładnie była. Albo gdzieś na styku aktywizmu i libertarianizmu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Wg śmiesznej wersji "nie popieram nienawiści, ALE każdy ma prawo do opinii, faszyści i naziści też" ... no i w sumie mają, ale nie wiem jak to się ma do kapitalizmu wolnorynkowego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Pani Mizantrop
|
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy dobrze przemyślałam wszystkie odpowiedzi. Do tego inaczej bym ujęła niektóre pytania w tym teście.
![]() Screenshot_20200430-051515_Easy-Resize.com.jpg Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 |
Wizażowy Kot Igor
|
Ja jestem liberalna lewica. Zgadza się, zasze byłam lewakiem.
No. To teraz mogębrać sie za przygotowanie rewolucji ![]() Just call me:Che! Hasta siempre comandante!
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2020-04-30 o 05:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Czekam na Ragnarok
|
A ja jestem tutaj:
Myślałam, że pójdzie bardziej na prawo, ale pewnie tak wyszło ze względu na pytania o religię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Konto usunięte
|
To teraz już wszystkie kwadraciki są obsadzone.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:38.